Задайте питання юристу

859 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Соціальне забезпечення, 14 грудня 2021, питання №53121 100₴

Діяльність благодійної організації

Доброго дня! Ми представники релігійної організації, на даний момент хочемо заснувати благодійний фонд чи місію, для соціальної та медичної благодійної допомоги членам нашої організації. Але нас хвилюють питання пов’язані з податковою сферою: чи не вплине наша допомога фінансова чи переданням ліків на отримання/втрату отримувачем субсидії? Та чи може місія здійснювати таку діяльність? Чи може благодійний фонд зареєстрований в одному місті надавати допомогу за заявою людині в іншій області?

Відповіді юристів (5)

    Карпенко Андрій Володимирович
    50%

    Добрий день!

    1. Цільова допомога.

    Згідно з пп. 165.1.19 ст. 165 ПКУ до розрахунку загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку не включаються та, відповідно, не підлягають оподаткуванню податком на доходи фізичних осіб кошти або вартість майна (послуг), що надаються як допомога на лікування та медичне обслуговування платника податку або члена сім’ї фізичної особи першого ступеня споріднення, дитини, яка перебуває під опікою або піклуванням платника податку, за умови документального підтвердження витрат, пов’язаних із наданням зазначеної допомоги (у разі надання коштів), у тому числі, але не виключно, для придбання ліків, донорських компонентів, протезно-ортопедичних виробів, виробів медичного призначення для індивідуального користування осіб з інвалідністю, за рахунок коштів благодійної організації.

    2. Відповідно до пп. 170.7.3 ст. 170 ПКУ не включається до оподатковуваного доходу сума нецільової благодійної допомоги, у тому числі матеріальної, що надається резидентами – юридичними або фізичними особами на користь платника податку протягом звітного податкового року сукупно у розмірі, що не перевищує суми граничного розміру доходу, визначеного згідно з абзацом першим пп. 169.4.1 ст. 169 ПКУ, встановленого на 1 січня такого року.

    Так, у 2019 році такий розмір становив 2690 грн,

    у 2020 році – 2940 грн,

    у 2021 році – 3180 грн.

    Гончаренко Константин
    50%
    Гончаренко Константин 2 роки тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Добрый день!

    Порядком № 1222 урегулированы вопросы получения, использования и учета благотворительных взносов (пожертвований) от благотворителей – юридических и физических лиц резидентов и нерезидентов бюджетными учреждениями и заведениями образования, здравоохранения, социальной защиты, культуры, науки, спорта и физического воспитания. В частности, благотворительные взносы могут предоставляться благотворителями приобретателям в денежной форме для потребностей их финансирования по направлениям расходов, определенным благотворителем, а также как товары, работы, услуги в натуральной форме.Гражданское законодательство рассматривает благотворительную помощь как пожертвование. Согласно ст. 729 Гражданского кодекса (далее – ГК) во время заключения договоров о пожертвовании применяются положения о договоре дарения, если иное не установлено законом. Такие договоры могут заключаться как в устной, так и в письменной форме. Это согласуется со ст. 6 Закона № 5073, которая определяет безвозмездную передачу благотворителем денежных средств, другого имущества, имущественных прав в собственность бенефициаров (приобретателей) для достижения определенных, заранее обусловленных целей благотворительной деятельности, как благотворительное пожертвование.

    МІНІСТЕРСТВО ФІНАНСІВ УКРАЇНИ

    Н А К А З

    N 298 від 14.12.99 Зареєстровано в Міністерстві м.Київ юстиції України 27 грудня 1999 р. vd991214 vn298 за N 915/4208

    Про порядок бухгалтерського обліку гуманітарної допомоги

    Положение (стандарт) бухгалтерского учета

    Если из-за границы благотворительная организация получает благотворительную помощь в виде материальных активов, эти активы при ввозе на таможенную территорию Украины подлежат таможенному оформлению с уплатой соответствующих сумм ввозной пошлины. В бухучете суммы такой пошлины увеличивают первоначальную стоимость активов (п. 8 П(С)БУ 7; п. 9 П(С)БУ 9).

    ЗАКОН УКРАИНЫ

    О гуманитарной помощи

    Статья 6. Освобождение от налогообложения товаров (работ, услуг), признанных гуманитарной помощью

    Не относятся к гуманитарной помощи подакцизные товары

    Подакцизные товары в Украине — это те, по производству и реализации которых возникает обязательство по акцизному налогу. Перечень подакцизных товаров установлен п. 215.1 НКУ:

    спирт этиловый и другие спиртовые дистилляты, алкогольные напитки, пиво (кроме кваса “живого” брожения);

    табачные изделия, табак и промышленные заменители табака;

    Вывод: благотворительная организация не может получить благотворительную помощь забавными изделиями.

    Благотворительный фонд сможет предоставлять помощь в любую точку Украины, эти нормы необходимо прописать в Уставе организации.

    ---

    дія Закону про РРО поширюється на всіх суб’єктів господарювання, їх господарські одиниці та представників (уповноважених осіб) суб’єктів господарювання, які здійснюють розрахункові операції у готівковій та/або безготівковій формі та визначає правові засади застосування РРО у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг.

    Згідно з ЗУ Про громадські об'єднання

    джерелами формування майна ГО є вступні, членські та цільові внески його членів, членський внесок – грошовий неповоротний внесок, який періодично сплачується членом об’єднання для забезпечення поточної діяльності ГРОМАДСЬКОГО об’єднання.

    Тобто сплата вступних, членських і цільових внесків згідно із Законом про РРО не є розрахунковою операцією за товари (послуги), розрахунки за які можуть здійснюватись у касі підприємства без застосування РРО.

    Водночас необхідно зауважити, що якщо неприбуткова організація здійснює за готівку розрахунки за електроенергію, то у цьому разі обов’язково застосовувати реєстратор розрахункових операцій.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Крикун Сергій  Павлович
    Крикун Сергій Павлович 2 роки тому

    Юрист, м. Дніпро, 31 рік досвіду

    "ПОРЯДОК обчислення середньомісячного сукупного доходу сім’ї (домогосподарства) для усіх видів державної соціальної допомоги" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/632-2020-%D0%B...):

    "1. Цей Порядок визначає механізм обчислення середньомісячного сукупного доходу сім’ї (домогосподарства) (далі - середньомісячний сукупний дохід) для призначення усіх видів державної соціальної допомоги та житлових субсидій, які відповідно до законодавства надаються залежно від сукупного доходу сім’ї (домогосподарства).

    Згідно з цим Порядком також обчислюється річний сукупний дохід домогосподарства для призначення житлової субсидії на придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива...

    7. До середньомісячного сукупного доходу також не враховуються:...

    допомога громадських та благодійних організацій;...".

    Закон України "Про благодійну діяльність та благодійні організації" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/5073-17#Text):

    "Стаття 1. Визначення термінів

    1. У цьому Законі терміни вживаються в такому значенні:

    1) бенефіціар - набувач благодійної допомоги (фізична особа, неприбуткова організація або територіальна громада), що одержує допомогу від одного чи кількох благодійників для досягнення цілей, визначених цим Законом...

    4) благодійна програма - комплекс благодійних заходів у сферах, визначених цим Законом;

    Стаття 23. Конфлікт інтересів...

    4. Бенефіціарами благодійних програм не можуть бути учасники (засновники) та члени органів управління благодійних організацій..."

    Закон України "Про свободу совісті та релігійні організації" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/987-12#Text):

    "Стаття 23. Добродійна і культурно-освітня діяльність релігійних організацій

    При релігійних організаціях можуть утворюватися товариства, братства, асоціації, інші об'єднання громадян для здійснення добродійництва, вивчення та розповсюдження релігійної літератури та іншої культурно-освітньої діяльності. Вони можуть мати свої статути, що реєструються в порядку, встановленому для громадських об'єднань.

    Релігійні організації мають право здійснювати добродійну діяльність і милосердя як самостійно, так і через громадські фонди. Суми витрат на цю мету оподаткуванню не підлягають.".

    Цивільний кодекс України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/435-15#Text):

    "Стаття 4. Акти цивільного законодавства України...

    6. Цивільні відносини регулюються однаково на всій території України."

    Рибінцев Сергій Сергійович
    Рибінцев Сергій Сергійович 2 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 16 років досвіду

    Добрий день, Марія,

    якщо ви зареєструвались та отримали документи про внесення вашої ГО або БО до реєстру неприбуткових організацій (а для цього потрібно коректно скласти певні документи), то відповідь на ваші питання буде така.

    1) чи не вплине наша допомога фінансова чи переданням ліків на отримання/втрату отримувачем субсидії?

    --- так, ваші підопічні зможуть отримувати від вас допомогу і така допомога не включається до їх доходу. Тобто вони зможуть отримувати субсидію.

    2) чи може місія здійснювати таку діяльність?

    --- може, якщо певний вид допомоги буде чітко вказаний у статуті

    3) чи може благодійний фонд зареєстрований в одному місті надавати допомогу за заявою людині в іншій області?

    --- може на всій території України тим цільовим групам населення, про які вказано у вашому Статуті.

    Якщо залишаються питання, будь-ласка, звертайтесь

    Адвокат Евгений Александрович
    Адвокат Евгений Александрович 2 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 31 рік досвіду

    Добрий вечір, Марія!

    "Але нас хвилюють питання пов’язані з податковою сферою: чи не вплине наша допомога фінансова чи переданням ліків на отримання/втрату отримувачем субсидії?

    - На субсидію не вплине.

    Може здійснюватися така діяльність.

    Положеннями ст.133 Податкового кодексу передбачено, що до неприбуткових організацій, що не є платниками податку на прибуток підприємств, зокрема, можуть бути віднесені благодійні організації.

    Для набуття статусу неприбутковості така благодійна організація повинна відповідати вимогам п. 133.4 ст. 133 цього Кодексу, а саме:

    • утворена та зареєстрована в порядку, визначеному законом, що регулює діяльність відповідної неприбуткової організації;
    • установчі документи містять заборону розподілу отриманих доходів (прибутків) або їх частини серед засновників (учасників), членів такої організації, працівників (крім оплати їхньої праці, нарахування єдиного соціального внеску), членів органів управління та інших пов’язаних з ними осіб;
    • установчі документи передбачають передачу активів одній або кільком неприбутковим організаціям відповідного виду або зарахування до доходу бюджету у разі припинення юридичної особи (у результаті її ліквідації, злиття, поділу, приєднання або перетворення);
    • внесена контролюючим органом до Реєстру неприбуткових установ та організацій (далі — Реєстр).

    При цьому доходи (прибутки) неприбуткової організації використовуються виключно для фінансування видатків на утримання такої неприбуткової організації, реалізації мети (цілей, завдань) та напрямів діяльності, визначених її установчими документами (пп. 133.4.2 п. 133.4 ст. 133 Податкового кодексу).

    Загальні засади благодійної діяльності в Україні визначає Закон № 5073, відповідно до ст. 1 якого благодійною організацією вважається юридична особа, частки права, засновницькі документи якої визначають благодійну діяльність в одній або декількох сферах, визначених цим Законом, як основну мету діяльності.

    Метою благодійних організацій не може бути отримання і розподіл прибутку серед засновників, членів органів управління, інших пов’язаних з ними осіб, а також серед працівників таких організацій (ст. 11 Закону № 5073). При цьому благодійні організації мають право здійснювати господарську діяльність без мети отримання прибутку, яка сприяє досягненню їх статутних цілей (ст. 16 зазначеного Закону).

    Під благодійною діяльністю слід розуміти добровільну особисту та/або майнову допомогу для досягнення визначених зазначеним Законом цілей, що не передбачає отримання благодійником прибутку, а також сплати будь-якої винагороди або компенсації благодійникові від імені або за дорученням бенефіціара (ст. 1 Закону № 5073).

    Відповідно до пп. 14.1.90 п. 14.1 ст. 14 Податкового кодексу корпоративні права — це права особи, частка якої визначається у статутному фонді (майні) господарської організації, що включають правомочності на участь цієї особи в управлінні господарською організацією, отримання певної частки прибутку (дивідендів) даної організації та активів у разі ліквідації останньої відповідно до закону, а також інші правомочності, передбачені законом та статутними документами.

    Отже, внесена до Реєстру благодійна організація не сплачує податок на прибуток з будь-яких доходів, отриманих від статутної діяльності, у тому числі з частки прибутку (дивідендів), отриманого від діяльності створеного нею суб’єкта господарювання, за умови, що такі доходи (прибутки) використовуються такою неприбутковою організацією виключно для фінансування видатків на утримання такої неприбуткової організації, реалізації мети (цілей, завдань) та напрямів діяльності, визначених її установчими документами (пп. 133.4.2 п. 133.4 ст. 133 цього Кодексу).

    "Чи може благодійний фонд зареєстрований в одному місті надавати допомогу за заявою людині в іншій області"?

    - Так, може.

    Всього доброго успіхів Вам!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України