Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Цивільне право, 15 грудня 2021, питання №53167 150₴

Практическое задание для университета

Задание #1
Петренко подав позов до суду, в якому зазначив, що він проживав з
сім'єю у двох кімнатах трикімнатної квартири. Одну кімнату займала
Семенова, яка померла в липні 2015 року. Петренко звернувся до виконавчого
комітету районної у м. Дніпрі ради з проханням передати йому кімнату, що
звільнилась. Однак йому було відмовлено на підставі того, що він не є особою,
яка потребує поліпшення житлових умов. При цьому суд звернув увагу, що ці
відносини не є цивільно-правовими і питання повинно вирішуватись в
адміністративно-правовому порядку.
Які суспільні відносини належать до цивільно-правових?
В чому полягає принцип неприпустимості свавільного втручання у
сферу особистого життя фізичної особи?
Зробіть правовий аналіз ситуації.
Чи обґрунтована відмова суду?
Яким чином слід вирішити справу?
Задание #2
Після смерті громадянина Вакуленко його дочка звернулася в
юридичну консультацію за роз'ясненням своїх прав і обов'язків щодо
спадщини.
У Вакуленко була окрема однокімнатна квартира, приватизована на
його ім'я, предмети обстановки, особисті речі, автомобіль «Daewoo Lanos»,
наданий йому як інваліду, 30 акцій відкритого акціонерного товариства «Бріз»
з відміткою про отримання по ним півтора року тому дивідендів. За місяць до
того, як помер спадкодавець, йому нарахували пенсію, яку він не встиг
отримати. Від видавництва «Факел» в поштовій скриньці виявлено лист з
нагадуванням про закінчення терміну надання рукопису повісті, частина
авторського гонорару за який Петренко вже отримав. Сусідка Вакуленка
громадянка Таранова пред'явила розписку, згідно якої він взяв у неї в борг і
зобов'язується повернути грошову суму.
Зробіть правовий аналіз ситуації.
Які відносини, врегульовані нормами цивільного права, ви можете
виділити з умов завдання?
Яке майно успадкує дочка Вакуленко?
Які права та обов'язки перейдуть до спадкоємця ?

Відповіді юристів (3)

    Тимченко Анастасия Александровна
    Тимченко Анастасия Александровна 2 роки тому

    Адвокат, м. Миколаїв, 27 років досвіду

    Задание очень простое и совсем не хочется, чтоб будущий коллега не знал таких элементарных вещей. Поэтому советую открыть учебники и кодексы и попытаться все же проанализировать задачу и самой решить ее. Могу предложить проверить решение и возможно откорректировать его.

    Гончаренко Константин
    Гончаренко Константин 2 роки тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Доброго дня!

    № 1:

    Відповідно до статей 1, 2 Цивільного кодексу України зазначені відносини виникають у:

    • державних, кооперативних та інших громадських організацій між собою;
    • громадян із державними, кооперативними та іншими громадськими організаціями;
    • громадян між собою.

    Для цивільно-правових відносин є характерними специфічні ознаки, які вирізняють їх з-поміж інших " видів правових відносин, що виникають у суспільстві. Зокрема, слід відзначити такі особливості:

    • цивільно-правові відносини - це майнові та особисті немайнові відносини;
    • учасники цих відносин характеризуються майновою відокремленістю та юридичною рівністю;
    • юридичні права та обов'язки суб'єктів цивільно-правових відносин виникають, змінюються або припиняються на підставі юридичних фактів.

    Цивільно-правові відносини складаються з трьох основних елементів: суб'єктів, об'єктів і змісту.

    Суб'єктами цивільно-правових відносин можуть бути фізичні та юридичні особи.

    Правові відносини між фізичними особами виникають здебільшого з приводу матеріальних, духовних та інших потреб. З урахуванням зазначеного об'єктами цивільно-правових відносин можуть бути: речі, дії, продукти творчої діяльності, особисті немайнові блага.

    Змістом цивільно-правових відносин є цивільні права та обов'язки суб'єктів таких відносин.

    У цьому випадку суб'єктивне право - заснована на законі можливість конкретної особи здійснювати певні дії та вимагати задоволення її інтересу від зобов'язаної особи.

    Зміст суб'єктивного права знаходить свій вияв у відповідних можливостях учасника зазначених відносин:

    • чинити певні дії (наприклад, купувати, продавати, дарувати речі, використовувати твори тощо);
    • вимагати належної поведінки від зобов'язаних осіб (скажімо, виконати роботу, передати речі і т. ін.);
    • можливість звернутися до застосування примусової сили державного апарату для реалізації права вимоги.

    Суб'єктивний цивільний обов'язок - це міра необхідної поведінки зобов'язаної особи, яку вимагає від неї уповноважена особа з метою задоволення своїх інтересів.

    Цивільно-правові відносини поділяються на такі види:

    • за змістом: майнові цивільно-правові відносини, спрямовані на задоволення майнових інтересів фізичних та юридичних осіб (приміром, правовідносини власності, передача майна однією особою іншій у порядку спадкування); немайнові цивільно-правові відносини щодо задоволення особистих немайно-вих інтересів учасників цих відносин (наприклад, авторські правовідносини);
    • за зв'язком учасників відносин, абсолютні, тобто цивільно-правові відносини, за яких уповноваженому суб'єктові протистоїть як зобов'язаний суб'єкт невизначене коло осіб (скажімо, правовідносини власності, авторства); відносні цивільно-правові відносини, за яких уповноваженому суб'єктові протистоїть конкретно визначена особа, яка повинна виконати для уповноваженого суб'єкта певні дії (приміром, у разі купівлі-продажу, зберігання, поставки);
    • залежно від об'єкта правових відносин: речові цивільно-правові відносини, об'єктом яких є речі (наприклад, відносини володіння та користування майном); зобов'язальні, тобто правовідносини, об'єктом яких є виконання відповідних зобов'язань (наприклад, відносини, які виникають із договору, спричинення шкоди);
    • залежно від структури: прості цивільно-правові відносини, за яких одній стороні належить тільки право, а іншій - тільки обов'язок (скажімо, правовідносини, що виникають із договору позики); складні цивільно-правові відносини, за яких дві сторони мають як права, так і обов'язки (наприклад, відносини, що виникають із договору купівлі-продажу);
    • за характером нормативного спрямування: регулятивні цивільно-правові відносини, в основу яких покладено дію цивільно-правових норм, спрямованих на регулювання майнових та особистих немайнових відносин між їх учасниками; охоронні цивільно-правові відносини, що виникають унаслідок порушення цивільних прав одного з суб'єктів цих відносин і спрямовані на їх відновлення.

    Цивільно-правові відносини виникають, змінюються або припиняються на підставі юридичних фактів, тобто обставин, які мають юридичне значення і породжують певні правові наслідки.

    Цивільний кодекс України (ст. 4) передбачає, що цивільні права та обов'язки виникають унаслідок: угод; адміністративних актів; відкриттів, винаходів, раціоналізаторських пропозицій, створення творів науки, літератури і мистецтва; заподіяння шкоди іншій особі; придбання або збереження майна коштом іншої особи без достатніх підстав; інших дій громадян та організацій; подій, з якими закон пов'язує наступ цивільно-правових наслідків.

    ---

    Норми цивільного права як приватного права завжди спрямовані на забезпечення приватних інтересів учасників цивільних відносин. Виходячи із цього, ніхто, за винятком випадків, передбачених актами цивільного законодавства, не може свавільно втручатися у приватні справи (будь то фізична або юридична особа), зокрема охороняється таємниця особистого життя (ст. 30 І ЦК), кореспонденції (ст. 306 ЦК), стану здоров'я (ст. 286 ЦК)тощо. Неприпустимість свавільного втручання у приватні справи означає заборону не тільки для публічних утворень, а навіть для батьків (наприклад, впливати на дієздатну особу стосовно розпорядження нею своїми доходами, заробітком тощо).

    Принцип свободи власності (неприпустимості позбавлення права власності)

    Він знаходить вираження у тому, що власникові належать права володіння, користування та розпорядження своїм майном, які він здійснює відповідно до закону за своєю волею, незалежно від волі інших осіб. Усім власникам забезпечуються рівні умови здійснення своїх прав, а держава не втручається в їх здійснення. Ніхто не може бути протиправно позбавлений права власності чи обмежений у його здійсненні (статті 316 - 317,319, ч. 1 ст. 321 ЦК).

    Цей принцип означає, що органи державної влади і місцевого самоврядування, а також будь-які інші особи не мають права втручатися в приватні справи суб'єктів цивільного права, якщо вони здійснюють свою діяльність відповідно до вимог законодавства.

    Суд має винести ухвалу про закриття провадження на підставі ст.255 ЦПК та надати роз яснення позивачу , що йому необхідно звернутись до суду в порядку адміністративного процесу , а не цивільно - правового.

    ---

    № 2.

    Спадкоємець може подати заяву нотаріусу про право на спадщину на квартиру та звернутися зі свідоцтвом про смерть до пенсійного фонду з заявою про отримання залишку пенсії померлого.

    Згідно з п. 37 Порядку забезпечення інвалідів автомобілями, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 8 вересня 1997 р. № 999 (із змінами і доповненнями), передбачено, що після смерті інваліда автомобіль, яким він був забезпечений безплатно або на пільгових умовах, залишається його сім'ї та знімається з обліку в органах соціального захисту населення.

    Перереєстрація автомобіля на ім'я одного з членів сім'ї інваліда, який на час смерті інваліда проживав разом з ним, проводиться СЕРВІСНИМ ЦЕНТРОМ МВС з дозволу органу соціального захисту населення, де інвалід перебував на обліку як власник транспорту.

    Спори про частку в спільній власності вирішуються в судовому порядку за позовом будь-кого з членів сім'ї.

    У разі відсутності у померлого інваліда сім'ї одержаний ним безплатне автомобіль повертається органу праці та соціального захисту населення

    пІСЛЯ СМЕРТІ орган який надав авто має бути повідомлений, дії з авто вчиняються за погодженням з органом соц. захисту

    Згідно ст. 1218 ЦК України до складу спадщини входять усі права та обов'язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті. Це означає, що спадкоємці успадковують і боргове зобов'язання – кошти, які Вам (кредитору спадкодавця) повинен був повернути померлий боржник.

    Тому доведеться або приймати спадщину і виплачувати борги, або відмовитись від неї повніст.

    При спадкуванні за законом до спадкоємця переходять всі права та обов'язки, що належали спадкодавцеві (суб'єкту авторського права і суміжних прав) на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті. 5.2.2. Право на спадкування за законом спадкоємці одержують почергово (стаття 1258 Кодексу).

    У разі прийняття спадщини спадкоємець зможе направити книгу до видавництва та отримати дивіденди.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Савченко Олександр
    100%
    Савченко Олександр 2 роки тому

    Юрист, м. Чернігів, 9 років досвіду

    Доброго дня, Марія!

    Задание #1

    1) Які суспільні відносини належать до цивільно-правових?

    Цивільний кодекс України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/435-15#Text):

    Стаття 1. Відносини, що регулюються цивільним законодавством

    1. Цивільним законодавством регулюються особисті немайнові та майнові відносини (цивільні відносини), засновані на юридичній рівності, вільному волевиявленні, майновій самостійності їх учасників.

    2. До майнових відносин, заснованих на адміністративному або іншому владному підпорядкуванні однієї сторони другій стороні, а також до податкових, бюджетних відносин цивільне законодавство не застосовується, якщо інше не встановлено законом.

    2) В чому полягає принцип неприпустимості свавільного втручання у сферу особистого життя фізичної особи? -

    Цивільний кодекс України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/435-15#Text):

    Стаття 3. Загальні засади цивільного законодавства

    1. Загальними засадами цивільного законодавства є:

    1) неприпустимість свавільного втручання у сферу особистого життя людини;

    Зміст цього принципу цивільного права становить суб'єктивне право людини на особисте життя, якому кореспондує обов'язок будь-яких інших осіб не допускати його порушення, тобто їх невтручання в особисте життя людини. Зокрема, з цього принципу випливає, що органи державної влади і місцевого самоврядування та будь-які інші особи не мають втручатися в приватні справи суб'єктів цивільного права, якщо вони здійснюють свою діяльність у відповідності з вимогами законодавства.

    Так, органи державної влади і місцевого самоврядування не мають права вказувати громадянам і юридичним особам, які здійснюють підприємницьку діяльність, які товари (роботи, послуги) виробляти і за якими цінами та яким споживачам їх реалізовувати.

    Конституція України гарантує недоторканість особистого і сімейного життя фізичної особи (ст. 32). Фізична особа має право на особисте життя. Вона сама визначає своє особисте життя і можливість ознайомлення з ним інших осіб. Фізична особа має право на збереження у таємниці обставин свого особистого життя.

    Проте, не допускається лише свавільне, тобто довільне втручання в приватні справи. У тих випадках, якщо приватні інтереси входять в суперечність з публічним інтересом, цивільне законодавство допускає втручання в приватні справи громадян і юридичних осіб.

    Так, обставини особистого життя фізичної особи можуть бути розголошені іншими особами лише за умови, що вони містять склад правопорушення, що підтверджено вироком суду, рішенням суду або постановою адміністративного органу.

    3) Чи обґрунтована відмова суду? - так.

    Цивільний процесуальний кодекс України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1618-15#Text):

    Стаття 19. Справи, що відносяться до юрисдикції загальних судів

    1. Суди розглядають у порядку цивільного судочинства справи, що виникають з цивільних, земельних, трудових, сімейних, житлових та інших правовідносин, крім справ, розгляд яких здійснюється в порядку іншого судочинства.

    4) Яким чином слід вирішити справу? - подавати позов до адміністративного суду.

    Кодекс адмінстративного судочинства (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2747-15#Text):

    Стаття 2. Завдання та основні засади адміністративного судочинства

    1. Завданням адміністративного судочинства є справедливе, неупереджене та своєчасне вирішення судом спорів у сфері публічно-правових відносин з метою ефективного захисту прав, свобод та інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб від порушень з боку суб’єктів владних повноважень.

    2. У справах щодо оскарження рішень, дій чи бездіяльності суб’єктів владних повноважень адміністративні суди перевіряють, чи прийняті (вчинені) вони:

    Стаття 4. Визначення термінів

    1. У цьому Кодексі наведені нижче терміни вживаються в такому значенні:

    1) адміністративна справа - переданий на вирішення адміністративного суду публічно-правовий спір;

    2) публічно-правовий спір - спір, у якому:

    хоча б одна сторона здійснює публічно-владні управлінські функції, в тому числі на виконання делегованих повноважень, і спір виник у зв’язку із виконанням або невиконанням такою стороною зазначених функцій; або

    хоча б одна сторона надає адміністративні послуги на підставі законодавства, яке уповноважує або зобов’язує надавати такі послуги виключно суб’єкта владних повноважень, і спір виник у зв’язку із наданням або ненаданням такою стороною зазначених послуг; або

    хоча б одна сторона є суб’єктом виборчого процесу або процесу референдуму і спір виник у зв’язку із порушенням її прав у такому процесі з боку суб’єкта владних повноважень або іншої особи;

    7) суб’єкт владних повноважень - орган державної влади (у тому числі без статусу юридичної особи), орган місцевого самоврядування, їх посадова чи службова особа, інший суб’єкт при здійсненні ними публічно-владних управлінських функцій на підставі законодавства, в тому числі на виконання делегованих повноважень, або наданні адміністративних послуг;

    Стаття 5. Право на звернення до суду та способи судового захисту

    1. Кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до адміністративного суду, якщо вважає, що рішенням, дією чи бездіяльністю суб’єкта владних повноважень порушені її права, свободи або законні інтереси, і просити про їх захист шляхом:

    1) визнання протиправним та нечинним нормативно-правового акта чи окремих його положень;

    2) визнання протиправним та скасування індивідуального акта чи окремих його положень;

    3) визнання дій суб’єкта владних повноважень протиправними та зобов’язання утриматися від вчинення певних дій;

    4) визнання бездіяльності суб’єкта владних повноважень протиправною та зобов’язання вчинити певні дії;

    5) встановлення наявності чи відсутності компетенції (повноважень) суб’єкта владних повноважень;

    6) прийняття судом одного з рішень, зазначених у пунктах 1-4 цієї частини та стягнення з відповідача - суб’єкта владних повноважень коштів на відшкодування шкоди, заподіяної його протиправними рішеннями, дією або бездіяльністю.

    Задание #2

    1) Які відносини, врегульовані нормами цивільного права, ви можете виділити з умов завдання? -

    спадкові, пенсійні, договірні.

    2) Яке майно успадкує дочка Вакуленко? - однокімнатна квартира, приватизована на його ім'я, предмети обстановки, особисті речі, автомобіль «Daewoo Lanos», наданий йому як інваліду, 30 акцій відкритого акціонерного товариства «Бріз», неотримана пенсія.

    Однак зверніть увагу, якщо Вакуленко не залишив заповіт, то спадкування відбуватиметься за законом.

    Відповідно до ст. 1261 ЦК України у першу чергу право на спадкування за законом мають діти спадкодавця, у тому числі зачаті за життя спадкодавця та народжені після його смерті, той з подружжя, який його пережив, та батьки.

    Частиною 1267 ЦК України встановлено, що частки у спадщині кожного із спадкоємців за законом є рівними.

    3) Які права та обов'язки перейдуть до спадкоємця ? - відповідно до ст. 1218 ЦК України до складу спадщини входять усі права та обов'язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

    До спадкоємця перейдуть права на майно та боргові зобов'язання (якщо рукопис повісті не була дописана, то доведеться повернути авторський гонорар; якщо дописана - передати її видавництву; а також повернути борг по розписці - якщо звичайно вона правильно складена).

    Цивільний кодекс України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/435-15#Text):

    Стаття 1281. Пред'явлення кредитором спадкодавця вимог до спадкоємців

    1. Спадкоємці зобов'язані повідомити кредитора спадкодавця про відкриття спадщини, якщо їм відомо про його борги, та/або якщо вони спадкують майно, обтяжене правами третіх осіб.

    2. Кредиторові спадкодавця належить пред’явити свої вимоги до спадкоємця, який прийняв спадщину, не пізніше шести місяців з дня одержання спадкоємцем свідоцтва про право на спадщину на все або частину спадкового майна незалежно від настання строку вимоги.

    3. Якщо кредитор спадкодавця не знав і не міг знати про прийняття спадщини або про одержання спадкоємцем свідоцтва про право на спадщину, він має право пред’явити свої вимоги до спадкоємця, який прийняв спадщину, протягом шести місяців з дня, коли він дізнався про прийняття спадщини або про одержання спадкоємцем свідоцтва про право на спадщину.

    4. Кредитор спадкодавця, який не пред'явив вимоги до спадкоємців, що прийняли спадщину, у строки, встановлені частинами другою і третьою цієї статті, позбавляється права вимоги.

    Стаття 1282. Обов'язок спадкоємців задовольнити вимоги кредитора

    1. Спадкоємці зобов'язані задовольнити вимоги кредитора повністю, але в межах вартості майна, одержаного у спадщину. Кожен із спадкоємців зобов'язаний задовольнити вимоги кредитора особисто, у розмірі, який відповідає його частці у спадщині.

    2. Вимоги кредитора спадкоємці зобов'язані задовольнити шляхом одноразового платежу, якщо домовленістю між спадкоємцями та кредитором інше не встановлено.

    У разі відмови від одноразового платежу суд за позовом кредитора звертає стягнення на майно, яке було передане спадкоємцям у натурі.

    Якщо буде потрібна допомога, звертайтеся через кнопку "Звернутися" біля фото.

    Всього доброго!

    Щасти Вам!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України