Задайте питання юристу

861 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Кримінальне право, 24 грудня 2021, питання №53635

Друг украл товар в магазине меньше чем на 35 гривен, я просто находился рядом с ним. Что мне за это грозит ? Доплачу если получу ответ.

Друг украл в магазине балык который стоил до 35 гривен, я просто был рядом с ним, что мне за это грозит ? Сотрудники полиции приехали, проверили документы, сфотографировали моё лицо и мои документы, и при этом человек ( судья по всему хозяин ) написал ещё и на меня заявление.

Відповіді юристів (4)

    Нарбут Тетяна  Миколаївна
    Нарбут Тетяна Миколаївна 2 роки тому

    Адвокат, м. Луцьк, 21 рік досвіду

    Може бути суд по цьому факту. Це адміністративне правопорушення. Відповідальність за дрібне викрадення чужого майна шляхом крадіжки (ст. 51 КУпАП) передбачає накладення штрафу від 170 до 510 гривень штрафу або виправні роботи до 1 місяця з відрахуванням 20% заробітку, або адміністративний арешт на строк від 5 до 10 діб.

    Але - якщо Ви не вчиняли цього - бажано захищатися.

    Сергій
    Сергій 2 роки тому

    Юрист, 4 роки досвіду

    Стаття 51. Дрібне викрадення чужого майна

    Дрібне викрадення чужого майна шляхом крадіжки, шахрайства, привласнення чи розтрати -

    тягне за собою накладення штрафу від десяти до тридцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправні роботи на строк до одного місяця з відрахуванням двадцяти процентів заробітку, або адміністративний арешт на строк від п'яти до десяти діб.

    Повторне протягом року вчинення правопорушення, передбаченого частиною першою цієї статті, за яке особу вже було піддано адміністративному стягненню, -

    тягне за собою накладення штрафу від тридцяти до п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправні роботи на строк від одного до двох місяців з відрахуванням двадцяти процентів заробітку, або адміністративний арешт на строк від десяти до п'ятнадцяти діб.

    Викрадення чужого майна вважається дрібним, якщо вартість такого майна на момент вчинення правопорушення не перевищує 0,2 неоподатковуваного мінімуму доходів громадян. ( тобто 227 гривень)

    Адвокат Евгений Александрович
    Адвокат Евгений Александрович 2 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 31 рік досвіду

    Здравствуйте, Владислав!

    Ваш друг совершил мелкое хищение за что предусмотрена административная ответственность по статье 51 Кодекса Украины об административных правонарушениях:

    Кодекс України про адміністративні правопорушення:

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/80731-10#Text

    "Дрібне викрадення чужого майна шляхом крадіжки, шахрайства, привласнення чи розтрати, та тягне за собою накладення штрафу від десяти до тридцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправні роботи на строк до одного місяця з відрахуванням двадцяти процентів заробітку, або адміністративний арешт на строк від п`яти до десяти діб".

    При этом, если Вы просто находились рядом и не являетесь сучасником мелкого хищения, то максимум Вы можете быть свидетелем по данному факту.

    В противном случае, если будет доказано, что Вы действовали вместе, как соучастники, то в отношении Вас сотрудники полиции могут составить административный протокол по статье 51 Кодекса Украины об административных правонарушениях.

    Уголовная ответственность не Вам, не Вашему другу не грозит, в соответствии со статьей 51 КоАП кража чужого имущества считается мелкой, если стоимость такого имущества на момент совершения правонарушения не превышает 0,2 необлагаемого налогом минимума доходов граждан, то есть - 227 грн. (0,2 х (50% х 2270)).

    В этом году, если стоимость украденного имущества превышает 227 грн, наступает уголовная ответственность в соответствии со статьей 185 Уголовного кодекса Украины.

    Нужна полная консультация алгоритм действий обращайтесь индивидуально через Звернутися.

    Всего доброго, удачи Вам!

    Босак Назар Орестович
    Босак Назар Орестович 2 роки тому

    Юрист, м. Львів, 9 років досвіду

    Добрий вечір. Вас тепер разом з другом можуть обвинувачувати у вчиненні дрібної крадіжки. Правоохоронні органи зобов'язані довести Вашу винуватість, а Вам краще доводити Вашу невинність.

    Можете звертатись до мене для надання додаткових правничих послуг з цього чи інших питань. Я можу, зокрема, надати Вам детальну юридичну консультацію.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України