Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Цивільне право, 25 грудня 2021, питання №53661

Насчитывается ли пеня на задолженность при оплате ЖКХ

Добрый вечер! Подскажите пожалуйста, есть задолженность по оплате в теплоэнерго, пытаемся погасить постепенно, но по выпискам с конца 2019 года ежемесячно начисляют пеню за период просроченности платежа, хотя слышали что пеня во время пандемии не насчитывается. Подскажите пожалуйста действительно мы должны при оплате учитывать сумму пени которую нам насчитывают?

Відповіді юристів (2)

    Сергій
    Сергій 2 роки тому

    Юрист, 3 роки досвіду

    Відповідно до частини першої статті 26 Закону про житлово-комунальні послуги у разі несвоєчасного здійснення платежів за житлово-комунальні послуги споживач зобов'язаний сплатити пеню в розмірі, встановленому в договорі, але не вище 0,01 % суми боргу за кожен день прострочення.Загальний розмір сплаченої пені не може перевищувати 100 відсотків загальної суми боргу.

    Костюк Любовь Тарасовна
    Костюк Любовь Тарасовна 2 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 24 роки досвіду

    Доброго дня, під час діх капантину та 30 днів після його закінчення не нараховується пеня за несвоечасну сплату ЖКХ. В березні 2020-го, відразу після введення першого локдауна, Верховна Рада прийняла закон №530-IX "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби COVID-19". Стаття 2 Прикінцевих положень цього закону говорить про те, що нараховувати та стягувати неустойку (штрафи, пеню) за борги по житлокомпослуг заборонено "на період встановлення карантину або обмежувальних заходів, пов'язаних з поширенням коронавирусной хвороби (COVID-19), і протягом 30 днів із дня його скасування". КАРАНТИН ВСТАНРВЛЕНИЙ ДО 31 березня 2022 року, поки що.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України