Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Нерухомість, 18 січня 2022, питання №54669 250₴

Нужно ли согласие зарегистрированных в квартире жильцов (среди них двое детей) для ее сдачи в аренду?

Добрый день!
У нас следующие исходные данные: есть ордер на право пользования квартирой (образца СССР), выдано на имя матери семейства, квартира не приватизированная. Так же в квартире прописаны (зарегистрированы) двое её детей, а так же невестка и двое несовершеннолетних внуков (которые никогда в этой квартире не проживали).
Вопрос: в случае сдачи квартиры арендатору нужно ли письменное согласие всех прописанных лиц и имеют ли таковые (особенно внуки, а именно в контексте Закон України "Про основи соціального захисту бездомних громадян і безпритульних дітей", який набрав чинності 1 січня 2006 року) право востребовать предоставление им вышеупомянутого жилья для проживания в нём?
Заранее спасибо!

Відповіді юристів (9)

    Карпенко Андрей Владимирович
    Карпенко Андрей Владимирович 2 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 25 років досвіду

    Добрый день!

    1. Ст. 47 Конституции Украины закрепляет право на аренду жилья. Его реализация осуществляется на основании договора аренды, который является одним из видов гражданско-правовых соглашений, направленных на временную передачу имущества арендодателя в пользование нанимателю (на определенный срок и за плату).

    При заключении соглашения о передаче жилья в аренду без удостоверения письменного договора нотариально, владелец жилья обязан предъявить будущему квартиросъемщику паспорт и документы, служащие подтверждением прав собственности на арендную недвижимость. Это может быть договор купли-продажи, свидетельство о наследстве, договор дарения, решение суда и т.д.

    В Вашем случае никто не является собственником квартиры (собственник квартиры - местная община), а следовательно законно заключить договор аренды невозможно.

    2. Все кто зарегестрирован в квартире имеют право в ней проживать.

    3. Приватизируйте квартиру, а затем официально сдавайте ее в аренду.

    • Светлана Клієнт 2 роки тому

      Спасибо за Ваш ответ. Тут вопрос скорее не о приватизации квартиры - этот момент мне понятен. Вопрос в том, могут ли внуки востребовать от бабушки, право проживать в квартире, не являясь ее владельцами? И как получается, при заключении договора аренды, все зарегистрированные жильцы должны где-то указать, что не против сдачи квартиры? Но ведь квартира им не принадлежит?

    Адвокат Евгений Александрович
    Адвокат Евгений Александрович 2 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

    Здравствуйте, Светлана!

    В случае если квартира не приватизирована, правоотношения с арендатором регулируются Жилищным кодексом Украины. Договор с арендатором будет называться: "Договор поднайма".

    В соответствии со ст.91 Жилищного кодекса Украины наниматель вправе, с согласия проживающих с ним членов семьи и наймодателя, сдавать жилое помещение в поднаём в случаях и в порядке, предусмотренных законом.

    Согласие должно быть от всех совершеннолетних лиц.

    Договор поднайма заключается в письменной форме и должен быть зарегистрирован в жилищно-эксплуатационной конторе.

    В договоре поднайма необходимо указать место и время заключения договора, фамилию, имя и отчество нанимателя и поднанимателя ( а также членов его семьи), характеристику сдаваемого в поднаем жилого помещения; имущество, которое передается в пользование и его состояние; какие предоставляются коммунальные и другие услуги, размер платы.

    Адвокат Евгений Александрович
    Адвокат Евгений Александрович 2 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

    Світлана!

    "Тут вопрос скорее не о приватизации квартиры - этот момент мне понятен. Вопрос в том, могут ли внуки востребовать от бабушки, право проживать в квартире, не являясь ее владельцами? И как получается, при заключении договора аренды, все зарегистрированные жильцы должны где-то указать, что не против сдачи квартиры? Но ведь квартира им не принадлежит"?

    - Щодо права на користування житлом неповнолітніх дітей та онуків:

    Так, з 01 січня 2006 року набув чинності Закон України «Про основи соціального захисту бездомних громадян і безпритульних дітей» від 02.06.2005 р. № 2623-IV (надалі – Закон), ч. 4 ст. 12 якого встановила додаткові вимоги до процедури укладення, у тому числі нотаріального посвідчення, правочинів стосовно нерухомого майна, прав власності на яке або право користування яким мають діти.

    Такою додатковою вимогою є в подібних випадках наявність попередньої згоди органів опіки та піклування.

    Внаслідок чого в практичній нотаріальній діяльності виникла маса запитань щодо порядку застосування зазначеного законодавчого положення.

    Аналіз ст. 12 Закону, з нашої точки зору, потрібно розпочати з вказівки на певні особливості тлумачення її змісту.

    По-перше, не зважаючи на те, що безпосередньо в ч. 4 ст. 12 Закону мова йде про правочини стосовно «нерухомого майна» (див. ч. 1 ст. 181 ЦК України), тлумачити цю частину норми потрібно більш вузько, а саме: припис цієї норми стосується лише такого різновиду нерухомого майна, як житло (ст. 379 ЦК України): житловий будинок (ст. 380 ЦК України), садиба (ст. 381 ЦК України), квартира (ст. 382 ЦК України), інше приміщення, призначене та придатне для постійного проживання в ньому (ст. 379 ЦК України).

    Підтвердженням можливості та обґрунтованості подібного вузького тлумачення ч. 4 ст. 12 Закону є системне тлумачення назви та змісту ст. 12 Закону та Закону у цілому, що присвячений соціальному захисту безпритульних дітей (преамбула Закону), а тому поза межами його правового регулювання перебуває захист інших прав дітей, в тому числі майнових.

    По-друге, ч. 4 ст. 12 Закону зазначає на застосування встановленої вимоги щодо будь-яких правочинів. Виходячи з цього, є достатньо вагомі підстави для застосування положень цієї норми не тільки щодо договорів, спрямованих на відчуження житла: купівля-продаж, дарування, рента тощо, а й договорів, у відповідності до яких передається право володіння та/або користування житлом тощо.

    Наприклад, у випадку коли за бажанням сторін вони укладають договір найму (оренди) житла.

    По-третє, положення ст. 12 Закону стосується лише тих правочинів, що вчинюються особами з повною цивільною дієздатністю, які мають дітей (усиновлених), тобто осіб у віці до 18 років, які мають неповну цивільну дієздатність.

    Нарешті, по-четверте, припис ч. 4 ст. 12 Закону стосується не лише того житла, на яке діти мають право власності, а й того житла, стосовно якого у дітей наявне право користування.

    Всього доброго!

    Гончаренко Константин
    Гончаренко Константин 2 роки тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Доброго дня!

    Згідно ст.91 ЖК України (УРСР) наймач житла згідно ордеру може здати за договором піднайму ,комунальне житло за письмової згоди кожного повнолітнього проживаючого у комунальному приміщенні. І бажано розпорядника комунального майна у місцевій адміністрації громади також повідомити письмово.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Здравствуйте!

    Люди, которые фактически прописаны в квартире, имеют право проживать в ней, в том числе имеют право требовать жить там, если они фактически этого не делают.

    Сдавать квартиру в оренду имеет право собственник, в данном случае его нету, и с законностью договора могут быть проблемы.

    Если есть вопросы, обращайтесь!

    Савченко Олександр
    100%
    Савченко Олександр 2 роки тому

    Юрист, м. Чернігів, 9 років досвіду

    Доброго дня, Світлано!

    Ваше питання врегульовано нормами Житлового кодексу УРСР (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/5464-10#Text).

    Користування жилим приміщенням у будинках державного і громадського житлового фонду здійснюється відповідно до договору найму жилого приміщення.

    Договір найму жилого приміщення в будинках державного і громадського житлового фонду укладається в письмовій формі на підставі ордера на жиле приміщення між наймодавцем – житлово-експлуатаційною організацією (а в разі її відсутності – відповідним підприємством, установою, організацією) і наймачем – громадянином, на ім'я якого видано ордер.

    Члени сім'ї наймача, які проживають разом з ним, користуються нарівні з наймачем усіма правами і несуть усі обов'язки, що випливають з договору найму жилого приміщення. Повнолітні члени сім'ї несуть солідарну з наймачем майнову відповідальність за зобов'язаннями, що випливають із зазначеного договору.

    До членів сім'ї наймача належать дружина наймача, їхні діти і батьки. Членами сім'ї наймача може бути визнано й інших осіб, якщо вони постійно проживають разом з наймачем і ведуть з ним спільне господарство.

    Наймач вправі в установленому порядку за письмовою згодою всіх членів сім'ї, які проживають разом з ним, вселити в займане ним жиле приміщення свою дружину, дітей, батьків, а також інших осіб. На вселення до батьків їхніх неповнолітніх дітей зазначеної згоди не потрібно.

    Тимчасово відсутній наймач зберігає права і несе обов'язки за договором найму жилого приміщення.

    Наймач жилого приміщення вправі за згодою членів сім'ї, які проживають разом з ним, і за згодою наймодавця здавати в піднайом жиле приміщення за таких обставин.

    Наймач може здати в піднайом частину жилого приміщення, а в разі тимчасового виїзду – все приміщення. Жиле приміщення здається в піднайом без зазначення строку або на визначений строк, у тому числі на період збереження цього приміщення за тимчасово відсутнім наймачем.

    Для здачі в піднайм жилого приміщення у квартирі, в якій проживає два або більше наймачі, потрібна також згода цих наймачів та членів їхніх сімей, за винятком випадків здачі жилого приміщення у піднайм у зв'язку з тимчасовим виїздом всієї сім'ї.

    Договір піднайму укладається в письмовій формі з наступною реєстрацією у житлово-експлуатаційній організації.

    Наразі, поки родичі в установленому порядку не зняті з реєстрації у зазначеній квартирі, вони користуються всіма правами нарівні з наймачем, а також мають обов’язки з утримання квартири.

    Якщо буде потрібна допомога, звертайтеся через кнопку "Звернутися" біля фото (при зверненні вказуйте свою e-пошту).

    Всього доброго!

    Щасти Вам!

    Карпенко Андрей Владимирович
    Карпенко Андрей Владимирович 2 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 25 років досвіду

    Спасибо за Ваш ответ. Тут вопрос скорее не о приватизации квартиры - этот момент мне понятен. Вопрос в том, могут ли внуки востребовать от бабушки, право проживать в квартире, не являясь ее владельцами? И как получается, при заключении договора аренды, все зарегистрированные жильцы должны где-то указать, что не против сдачи квартиры? Но ведь квартира им не принадлежит?

    Ххххххххххххххх

    Зарегестрированные в квартире могут требовать выселения по месту регистрации.

    Бабушка ответственный квартиросъемщик, а не владелец квартиры, следовательно законно сдать квартиру в аренду она не может.

    Шишкин Алексей Юрьевич
    Шишкин Алексей Юрьевич 2 роки тому

    Юрист, м. Харків, 32 роки досвіду

    Все кто прописан в данной квартире, которая юридически принадлежит государству, а прописанные является нанимателями жилья (квартиросъёмщиками), имеют право на проживание в ней. Волеизъявление несовершеннолетних выражают их законные представители- родители. Квартиру можно сдавать в аренду с согласия всех прописанных совершеннолетних нанимателей.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України