Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Цивільне право, 31 січня 2022, питання №55316

Действия банка относительно блокировки карт

Здравствуйте. У меня такой вопрос. Получил в райфайзен банке карту для целевой выплаты пособия на похороны отца. Есть кредит в кредо банке. Взыскание идёт через исполнительную службу, есть постановление. Райфайзен банк заблокировал эту карту. Считаю действия банка не правомерным так, как это карта под целевую выплату. На сайте Нацбанка есть цитата ( Если же банк открыл клиенту отдельный счет исключительно для зачисления целевых поступлений, то банк возвращает без исполнения полученное от исполнителя постановление об аресте средств должника с указанием причин возврата.) Разъясните пожалуйста прав ли я.

Відповіді юристів (1)

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Доброго ранку, Олександре!

    Стягнення за виконавчими документами звертають, у першу чергу, на кошти боржника у національній та іноземній валютах, інші цінності, у т.ч. на кошти на рахунках боржника у банках та інших фінансових установах (ч. 2 ст. 48 Закону України "Про виконавче провадження"

    Водночас відповідно до частини 3 статті 52 Закону України "Про виконавче провадження" не підлягають арешту кошти, які перебувають на рахунках із спеціальним режимом використання, спеціальних та інших рахунках, звернення стягнення на які заборонено законом. Для цього банк, інша фінансова установа, Казначейство у разі надходження постанови виконавця про арешт коштів, які знаходяться на таких рахунках, зобов'язані повідомити виконавця про цільове призначення рахунку та повернути постанову виконавця без виконання в частині арешту коштів, що знаходяться на таких рахунках.

    Оскільки арешт такої карти вже відбувся, то Вам потрібно звернутись до органів виконавчої служби, надавши документальне підтвердження того, що ваш поточний рахунок використовується виключно для зарахування цільових виплат.

    Успіхів!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України