Задайте питання юристу

859 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Соціальне забезпечення, 05 лютого 2022, питання №55597

За что высчитывают деньги у работающего пенсионера.

Здравствуйте! Я пенсионерка по выслуге лет (работала медсестрой), с 2018 года официально трудоустроена в частной клинике. В ПФ не сообщала. С января 2022 года пенсия пришла на 400 гр. меньше, как объяснили в ПФ у меня переплата более 2000 гр. Не понятно, что работающим пенсионерам меньше платят? Это для того, чтобы пенсионеры работали без оформления?

Відповіді юристів (2)

    Дубовенко Володимир Володимирович
    Дубовенко Володимир Володимирович 2 роки тому

    Юрист, м. Миколаїв, 5 років досвіду

    Вітаю!

    Абзацом другим частини третьої статті 42 ЗУ "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" передбачено, що з 1 січня 2016 року у разі збільшення розміру прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, визначеного законом, а також у разі збільшення розміру мінімальної заробітної плати, визначеної законом про Державний бюджет України на відповідний рік, підвищується розмір пенсії, обчислений відповідно до статті 28 цього Закону (крім пенсіонерів, які працюють (провадять діяльність, пов`язану з отриманням доходу, що є базою нарахування єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування). Перерахунок пенсії проводиться з дня встановлення нового розміру прожиткового мінімуму/мінімальної заробітної плати. Пенсіонерам, які працюють (провадять діяльність, пов`язану з отриманням доходу, що є базою нарахування єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування), після звільнення з роботи або припинення такої діяльності пенсія перераховується з урахуванням прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність/мінімальної заробітної плати, визначених законом на дату звільнення з роботи або припинення такої діяльності.

    Таким чином, перерахунок пенсії здійснюється у зв`язку із підвищенням розміру прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, що відповідно до ст.42 Закону №1058 є обов`язковою підставою здійснення перерахунку пенсії.

    Тобто, напевно ПФУ, з огляду на неповідомлення Вами про працевлаштування після призначення пенсії, здійснювало перерахування пенсії на підставі щорічно зростаючого прожиткового мінімуму. Працюючим пенсіонерам здійснюється перерахунок складових пенсійної виплати, таких як підвищення і надбавки, що визначаються виходячи з прожиткового мінімуму, а зміна страхового стажу, доплата за понаднормовий стаж працюючим пенсіонерам не здійснюється. Це відбувається тому, що законодавство передбачає: перерахунок доплати за понаднормовий стаж здійснюється непрацюючим пенсіонерам із нового прожиткового мінімуму. Тобто коли працюючий пенсіонер звільняється, тоді йому здійснюється відповідна доплата.

    В будь-якому випадку для повного розуміння причин "переплати" раджу отримати письмову відповідь ПФУ щодо підстав зменшення пенсії, яку можна отримати після подання електронного звернення через особистий кабінет ПФУ (https://portal.pfu.gov.ua/).

    • Людмила Москвитина Клієнт 2 роки тому

      Спасибо большое.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України