Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

18 лютого 2022, питання №56293

Повернути заборгованість з відкриттям кримінального провадження

Доброго дня!

Здавав свою квартиру з укладенням договору.
На даний час орендар зник та заборгував оплату за 1,5 місяці проживання і суму орендних платежів.
Що можливо в цій ситуації вдіяти окрім звернення до суду?
Чи можливо відкрити кримінальне провадження за статтею 190 шахрайство?

Відповіді юристів (4)

    Костюк Любовь Тарасовна
    Костюк Любовь Тарасовна 2 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 24 роки досвіду

    Ну чого всі ліплять 190 куди непопадя, ст. 190 - це шахрайство, яким чином вона відноситься до вас, у вас цивільно-правовий спір, тому звертайтесь в суд, і вирішуйте питання, якщо не можете вирішить його мирним шляхом.

    • Геннадій Клієнт 2 роки тому

      Орендар певний проміжок часу запевняв, що має певні фінансові проблеми, які виникли не з його вини. На межі того, як мав початись наступний оплатний період за договором - робить платіж за комунальні послуги та частину за вже заборгований місяць. Разом з тим просить не виселяти і запевняє, що в наступну дату розрахунків погасить заборгованість в повному обсязі. Настає ця дата, заборгованість зросла, а будь-який зв'язок відсутній.

      Чи немає тут складу злочину, оскільки особа втиралася в довіру, отримала довіру та скористалася нею?!

    Костюк Любовь Тарасовна
    Костюк Любовь Тарасовна 2 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 24 роки досвіду

    Абсолютно. Виключно цивільно-правові відносини. Звичайно ви можете звернутися в поліцію з такою заявою, але результата жодного не буде, ви думаєте поліція все кине, і буде розшукувать вашого орендаря, чи як ви уявляєте це буде відбуватися? Навіть якщо якимось дивним чином відкриють кримінальне провадження (хоча жодного складу злочину я не бачу), то його також і закриють. Тому або звертайтесь до суду, або намагайтесь його розшукати самостійно, поліція цим займатись не буде, на жаль !!! Крім того, бажано було б подивитись ваш договір, на скільки він юридично вірно складений, і вже від цього відштовхуватися, бо якщо там формальний договір з інтернету, то і наслідки будуть такими.

    Босак Назар Орестович
    Босак Назар Орестович 2 роки тому

    Юрист, м. Львів, 8 років досвіду

    Доброго вечора. На практиці такі відносини вважається цивільно-правовим спором. Для його вирішення потрібне звернення до суду. Можливо, наймач просто переїхав до іншого житла, яке орендує після Вашого, не встигнувши заплатити Вам.

    Ви можете звертатись до мене з цим чи іншими запитаннями для надання додаткових правничих послуг. Я здобув великий досвід юридичної роботи з питань найму (оренди) житла.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України