Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Сімейне право, 12 березня 2022, питання №58151

Как провезти ребёнка бабушке ,если нет разрешения?

Я мама, нахожусь в Германии как беженка, мне бабушка должна привезти дочь 4 лет, но сказали, что на границе не пропустят так как разная фамилия у бабушки и внучки . Разрешения я не оформила, как мне забрать ребёнка??? На границу не пропускают?

Відповіді юристів (1)

    Адвокат Евгений Александрович
    Адвокат Евгений Александрович 2 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

    Добрий вечер, Светлана!

    Вы обратились на юридическом сайте за консультацией по вопросу:

    "Как перевезти ребенка

    Как бабушке перевезти внучку с Украины в Польшу к маме. Разные фамилии у бабушки и внучки. И подойдёт ли написанное доверенное письмо в электронном виде с моей подписью и фото паспорта? Я (мама) сейчас нахожусь в Германии".

    Это возможно, согласно закона:

    ЗАТВЕРДЖЕНО

    постановою Кабінету Міністрів Українивід 1 березня 2022 р. № 179:

    Про внесення змін до пункту 2-4 ... | від 01.03.2022 № 179 (rada.gov.ua)

    ЗМІНИ,що вносяться до пункту 2-4 Правил перетинання державного кордону громадянами України...

    2. Після абзацу шостого доповнити пункт абзацами такого змісту:

    “...Виїзд за межі України дітей, які не досягли 16-річного віку, в супроводі одного з батьків, баби, діда, повнолітніх брата, сестри, мачухи, вітчима або інших осіб, уповноважених одним з батьків письмовою заявою, завіреною органом опіки та піклування, здійснюється без нотаріально посвідченої згоди другого з батьків та за наявності паспорта громадянина України або свідоцтва про народження дитини (за відсутності паспорта громадянина України)/ документів, що містять відомості про особу, визнаних Держприкордонслужбою.”.

    У зв’язку з цим абзаци сьомий - дев’ятий вважати абзацами дев’ятим - одинадцятим.

    3. Абзац дев’ятий викласти в такій редакції:

    “Після прибуття дітей, зазначених в абзацах першому, четвертому, сьомому та восьмому цього пункту, за межі України особи, що супроводжують дитину, зобов’язані протягом одного робочого дня звернутися до консульської установи України в країні перебування для постановки дитини на тимчасовий консульський облік.”.

    "И подойдёт ли написанное доверенное письмо в электронном виде с моей подписью и фото паспорта"?

    - Этого не нужно делать.

    Должно быть достаточно этих документов: "значит, моя мама(бабушка) может перевезти мою дочь(внучку) с ее паспортом, свидетельством о рождении и моем(мамином )свидетельстве о рождении", так как в законе: "...за наявності паспорта громадянина України або свідоцтва про народження дитини (за відсутності паспорта громадянина України)/ документів, що містять відомості про особу, визнаних Держприкордонслужбою.”.

    "Но у моей мамы(бабушки) только копия моего свидетельства о рождении! Подойдёт копия"?

    - Да, достаточно.

    Всего доброго Вам!

    С уважением, адвокат Евгений Александрович.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України