Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Армія і мобілізація, 17 березня 2022, питання №58822

Может ли пересекать границу, мужчина призывного возраста , с родителями инвалидами 1и2 групп

У моего папы 2 группа инвалидности, ему нужно обследование в Европе. Женщины с нашей семьи уехали за границу, в связи с войной. Могу я его перевезти через границу? Мне 31 год, я его сын.
Ссылаюсь на закон Кабінет Міністрів України постановою від 12 березня 2022 р. №264 прийняв зміни до Правил перетинання державного кордону людьми з інвалідністю та особами, що їх супроводжують

Відповіді юристів (3)

    Костюк Любовь Тарасовна
    Костюк Любовь Тарасовна 2 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 24 роки досвіду

    Нет не можете.

    Під час війни чоловік від 18 до 60 років може залишати Україну, якщо:

    • має посвідчення про відстрочку від призову та повідомлення про зарахування на спеціальний військовий облік;
    • має висновок військово-лікарської комісії про непридатність до військової служби;
    • на утриманні у чоловіка перебувають троє і більше дітей віком до 18 років;
    • самостійно виховує дитину (дітей) віком до 18 років;
    • на утриманні у чоловіка є дитина з інвалідністю;
    • є усиновителем, опікуном;
    • близькі родичі чоловіка загинули або зникли безвісти під час проведення антитерористичної операції.
    Адвокат Евгений Александрович
    Адвокат Евгений Александрович 2 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

    Добрий день!

    15 березня 2022 року Верховна Рада України ухвалила Закон України № 7140-1 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо звільнення від військової служби осіб з інвалідністю та осіб, які доглядають за такими особами з інвалідністю і тяжкохворими дітьми». Закон вносить зміни до кількох раніше ухвалених законодавчих актів і, зокрема, звільняє від військової служби всіх осіб з інвалідністю, а не лише I-II груп, як було раніше, а також розширює перелік осіб, які звільняються від мобілізації.

    Новим Законом України внесено зміни до Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу» (Відомості Верховної Ради України, 1992 р., № 27, ст. 385) та Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» (Відомості Верховної Ради України, 1993, № 44, ст. 416 з наступними змінами). Зокрема, відтепер лише за згодою і тільки за місцем проживання можуть бути призвані на військову службу особи, які мають інвалідність будь-якої групи, а також чоловіки/дружини, на утриманні яких перебувають дружини/чоловіки з інвалідністю І чи ІІ групи, які потребують опіки (піклування). Також це стосується батьків-інвалідів та дітей-інвалідів і дітей, хворих на тяжкі захворювання, перелік яких подається у Законі. Звичайно, така можливість для громадянина передбачається у випадках, коли відсутні інші особи, які можуть здійснювати такий догляд.

    У разі наявності запитань звертайтеся через кнопку "Звернутися".

    Всього доброго!

    Савченко Олександр
    Савченко Олександр 2 роки тому

    Юрист, м. Чернігів, 9 років досвіду

    Может ли пересекать границу, мужчина призывного возраста , с родителями инвалидами 1и2 групп

    - Доброго дня!

    Готовий надати консультацію на платній основі.

    Якщо потрібна допомога, пишіть на mailmessage@ukr.net


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України