Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Армія і мобілізація, 22 березня 2022, питання №59440 150₴

Звільнення від мобілізації, батько інвалід 2-ї групи

Добрий день. Розумію що необхідно захищати батьківщіну, але є питання. Верховною радою прийнятий Закон 15.03.2022 №2122-IX "Про внесення змін до деяких законів України щодо звільнення від військової служби осіб з інвалідністю та осіб, які доглядають за особами з інвалідністю і хворими дітьми". Згідно нього від мобілізації звільнюються "які мають дружину (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю та/або одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи;". В мене батько інвалід 2-ї групи.

Виникли питання:

Чи дійсно я маю право на звільнення від мобілізації?

Що мені потрібно зробити щоб отримати документ про звільнення? Які документи батька потрібні? Куди з ними йти?

Чи зможу я після цього виїхати за кордон?

Дякую.

Відповіді юристів (5)

    Адвокат Евгений Александрович
    100%
    Адвокат Евгений Александрович 2 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

    Добрий день, Артем!

    ТАК, ВИ МАЄТЕ ПРАВО НА ОТРИМАННЯ ВІДСТРОЧКИ ВІД ПРИЗОВУ ПО МОБІЛІЗАЦІЇ ТА НА ПЕРЕТИН КОРДОНУ, ТАК ЯК ВАШ БАТЬКО ІНВАЛІД 2 ГРУПИ.

    Звертаю Вашу увагу на те, що НАБРАВ ЗАКОННОЇ СИЛИ ПРИЙНЯТИЙ 15 березня 2022 року Верховною Радою України Закон України № 7140-1 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо звільнення від військової служби осіб з інвалідністю та осіб, які доглядають за такими особами з інвалідністю і тяжкохворими дітьми».

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про внесення змін до деяких законів України щодо звільнення від військової служби осіб з інвалідністю та осіб, які доглядають за особами з інвалідністю і хворими дітьми:

    Про внесення змін до деяких ... | від 15.03.2022 № 2122-IX (rada.gov.ua)

    "2. У статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" (Відомості Верховної Ради України, 2005 р., № 16, ст. 255 із наступними змінами):

    1) абзаци третій - тринадцятий частини першої замінити тринадцятьма новими абзацами такого змісту

    "...які мають дружину (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю та/або одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи;...".

    "Особи з інвалідністю, а також особи, зазначені в абзацах четвертому - дванадцятому частини першої цієї статті, у зазначений період можуть бути призвані на військову службу за їхньою згодою і тільки за місцем проживання".

    У зв’язку з цим частини другу - четверту вважати відповідно частинами третьою - п’ятою.

    II. Прикінцеві положення

    1. Цей Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування".

    ВАМ ТРЕБА ЗВЕРНУТИСЯ ДО ТЦКСП (ВІЙСЬККОМАТУ), РАЗОМ З ТАКИМИ ДОКУМЕНТАМИ:

    - ПАСПОРТОМ ГР.УКРАЇНИ, ІДЕНТИФІКАЦІНИМ КОДОМ (ОРИГІНАЛИ І КОПІЇ), ВІЙСЬКОВИМ КВИТКОМ, КОПІЯМИ: СВІДОЦТВА ПРО ВАШЕ НАРОДЖЕННЯ, ДЕ Є ЗАПИС ПРО БАТЬКА, ПАСПОРТА ГР.УКРАЇНИ БАТЬКА, ІДЕНТИФІКАЦІЙНОГО КОДУ БАТЬКА, ДОВІДКИ МСЕК О ІНВАЛІДНОСТІ БАТЬКА 2 ГРУПИ;

    - ДЕ:

    1) СТАТИ НА ВІЙСЬКОВИЙ ОБЛІК;

    2) ПРОЙТИ ВЛК;

    3) ОТРИМАТИ ВІДСТРОЧКУ ВІД ПРИЗОВУ ПО МОБІЛІЗАЦІЇ;

    4) ДОВІДКУ ТЦКСП (ВІЙСЬККОМАТУ) ПРО ТЕ, ЩО ВИ МАЄТЕ ВІДСТРОЧКУ ВІД ПРИЗОВУ ПО МОБІЛІЗАЦІЇ ТА НА ПЕРЕТИН КОРДОНУ (ДЛЯ ДЕРЖАВНОЇ ПРИКОРДОННОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ).

    У разі наявності запитань звертайтеся через кнопку зеленого кольору "Звернутися".

    Всього доброго!

    Промський Євгеній Сергійович
    Промський Євгеній Сергійович 2 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 4 роки досвіду

    Здравствуйте!

    Вы должны обратиться в военкомат и получить удостоверение об отсрочке от мобилизации на том основании, что ваш отец является инвалидом 2 группы

    ЗАКОН УКРАЇНИ "Про внесення змін до деяких законів України щодо звільнення від військової служби осіб з інвалідністю та осіб, які доглядають за особами з інвалідністю і хворими дітьми" https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2122-20#Text

    2. У статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" (Відомості Верховної Ради України, 2005 р., № 16, ст. 255 із наступними змінами):

    Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

    1) абзаци третій - тринадцятий частини першої замінити тринадцятьма новими абзацами такого змісту

    які мають дружину (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю та/або одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи;

    В военкомат нужно с собой взять:

    - свой паспорт и код (оригинал и копию);

    - паспорт и код отца (оригинал и копию);

    - свидетельство о рождении (оригинал и копию);

    - военный билет (оригинал);

    - документы, подтверждающие инвалидность отца (оригинал и копию).

    После того, как вы получите удостоверение об отсрочке, вы можете пересечь границу!

    Если остались вопросы - обращайтесь! Буду рад помочь!

    Карпенко Андрей Владимирович
    Карпенко Андрей Владимирович 2 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 25 років досвіду

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про внесення змін до деяких законів України щодо звільнення від військової служби осіб з інвалідністю та осіб, які доглядають за особами з інвалідністю і хворими дітьми

    1. У Законі України "Про військовий обов’язок і військову службу" (Відомості Верховної Ради України, 2006 р., № 38, ст. 324 із наступними змінами):

    2) у частині першій статті 18:

    після абзацу п’ятого доповнити п’ятьма новими абзацами такого змісту:

    які зайняті постійним доглядом за хворою дружиною (чоловіком), дитиною, а також батьками своїми чи дружини (чоловіком), які за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я потребують постійного догляду;

    2. У статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" (Відомості Верховної Ради України, 2005 р., № 16, ст. 255 із наступними змінами):

    зайняті постійним доглядом за хворою дружиною (чоловіком), дитиною, а також батьками своїми чи дружини (чоловіка), які за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я потребують постійного догляду;

    Висновок:

    1. Ваш батько повинен мати висновок медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я, що він потребують постійного догляду.

    2. З цим висновком необхідно звернутись в військомат, та отримати відстрочку від мобілізації.

    3. Ви можете виїхати за кордон, як особа котра супроводжує інваліда.

    Щоб не виникло питань, краще мати висновок медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я що Ваш батько потребує постійного догляду.

    Гончаренко Константин
    Гончаренко Константин 2 роки тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Доброго дня!

    20.03.22 вступив у дію Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо осіб з інвалідністю» (далі – проект Закону) розроблено з метою визначення на законодавчому рівні спрощеного варіанту звільнення від військової служби осіб з інвалідністю та осіб, які доглядають за такими особами з інвалідністю і хворими дітьми.

    3. Загальна характеристика і основні положення законопроекту Проектом Закону вносяться зміни до статтей 17, 18 та 26 Закону України «Про військовий обов'язок і військову службу» та статті 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», якими звільняються від військової служби (строкової, під час особливого періоду та мобілізації) окремі категорії військовозобов’язаних із числа осіб з, а також тих, які доглядають за особами з інвалідністю та недієздатними, чи утримують дітей з інвалідністю, дітей, хворих на тяжкі перинатальні ураження нервової системи, тяжкі вроджені вади розвитку, рідкісні орфанні захворювання, онкологічні, онкогематологічні захворювання, дитячий церебральний параліч, тяжкі психічні розлади, цукровий діабет I типу (інсулінозалежний), гострі або хронічні захворювання нирок IV ступеня, дітей, які отримали тяжку травму, потребують трансплантації органа, потребують паліативної допомоги, при перетині ними держаного кордону України за умов правового режиму надзвичайного або воєнного стану а також посилення контролю за виїздом за межі України дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, які не досягли 18-річного віку та проживають або зараховані до закладів різних типів, дітей, які не мають такого статусу, дітей, які виховуються в прийомних сім’ях, дитячих будинках сімейного типу, під опікою, піклуванням в умовах введення на території України надзвичайного або військового стану.

    4. Правові аспекти У відповідній сфері суспільних відносин діють: Конституція України, законів України «Про військовий обов'язок і військову службу» та «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», а також інші законодавчі акти.

    5. Фінансово-економічне обґрунтування Реалізація проекту Закону не потребуватиме додаткових видатків з державного чи з місцевого бюджетів України. 6. Прогноз соціально-економічних наслідків законопроекту Реалізація Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо осіб з інвалідністю» сприятиме посиленню захисту прав та забезпеченню належного догляду за повнолітніми і неповнолітніми особами з інвалідністю і хворими дітьми.

    відстежити можна тут- https://itd.rada.gov.ua/billInfo/Bills/Card/39234

    закон вступил в силу, Вы сможете выехать за границу на основании таких документов:

    1) паспорта;

    2) ИНН;(РНОКПП)

    3) свидетельство о вашем рождении (для подтверждения родственной связи с отцом);

    4) документ об инвалидности вашего отца МСЕК (справка, удостоверение).

    на этом основании ТЦК СП должен выдать Вам справку об отсрочке и проставить штамп в военный билет

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    ---

    Ви можете здійснити оплату юристу, натиснувши "галочку зеленого кольору під фото обраного юриста", з залишенням відзиву, а також додатково: у разі наявності можливості у графі: "Віддячити".Під час воєнного стану це дуже актуально.

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Добрий день, Артеме!

    Так, на підставі цього закону Ви маєте право виїхати за кордон з батьком-інвалідом.

    Закон внесить зміни до деяких законодавчих актів України щодо звільнення від військової служби осіб з інвалідністю та осіб, які доглядають за особами з інвалідністю і хворими дітьми"

    Зокрема у статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" вони такі:

    Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

    1) абзаци третій - тринадцятий частини першої замінити тринадцятьма новими абзацами такого змісту

    які мають дружину (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю та/або одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи;

    В ТЦК і СП (військомат) задля отримання відсрочки треба представити: паспорт та свій ІК, такі самі докумети батька, свідоцтво про народження, воєнний квиток, а також довідку про інвалідність батька


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України