Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Трудове право, 30 березня 2022, питання №60383

Звільнення під час воєнного стану

11 березня 2022 року я отримала повідомлення з наказом про скорочення моєї посади з 16.05.2022р, але зараз компанія намагається звільнити співробітників іншим способом, ігноруючи раніше надіслані документи, та не надсилаючи жодних офіційних розпоряджень. Що робити в даному випадку? Чи можу я очікувати на виконання цього наказу та виплату компенсацій?

Відповіді юристів (1)

    Дубовенко Володимир Володимирович
    Дубовенко Володимир Володимирович 2 роки тому

    Юрист, м. Миколаїв, 5 років досвіду

    Вітаю!

    Закон України #2136-ІХ від 15.03.2022р. «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» набрав чинності 24 березня 2022р. Ним визначено особливості організації трудових відносин під час воєнного стану. Особливість Закону полягає в обмеженні дії чинного трудового законодавства в межах норм, викладених в цьому Законі, і діє він тільки протягом воєнного стану.

    Вищевказаним законом не передбачено змін конкретно щодо внесення такої підстави для звільнення з ініціативи роботодавця, як введення воєнного стану. Тобто, не буде вказано в наказі "звільнити відповідно до ст...КЗпП України у зв'язку з введенням воєнного стану". Скорочення штату під час війни не забороняється, змін щодо процедури немає, крім отримання згоди профспілки в окремих випадках та звільнення під час відпустки та лікарняного, але це окреме питання. Роботодавець, фактично, якщо відпали підстави для скорочення, має право скасувати наказ про скорочення (видання наказу, ознайомлення під розпис працівників). Якщо наказ буде скасовано, то працівників за цією статтею звільняти не будуть, виплати не виплатять.

    Прогнозую, що роботодавець може скористатися нормами вищевказаного закону та призупинити дію трудового договору (зарплати не буде, працівники, скоріше за все, самі напишуть заяви на звільнення з метою пошуку іншої - оплачуваної роботи).

    Якщо все ж таки Вас звільнят по якійсь надуманій статті (малоймовірно), то єдиний варіант - звернення до комісії по трудовим спорам (якщо вона є) або оскарження звільнення до суду.

    Якщо залишились питання - звертайтеся, консультація безкоштовна.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України