Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Права людини, 15 квітня 2022, питання №62024

Довідка впо ,допомога від держави

Доброго дня,підкажіть будь-ласка маю прописку м.Київ,на період війни переїхали з дитиною до моїх батьків в київську область чи маємо ми право отримати впо і допомогу від держави?

Відповіді юристів (3)

    Дубовенко Володимир Володимирович
    Дубовенко Володимир Володимирович 2 роки тому

    Юрист, м. Миколаїв, 5 років досвіду

    Вітаю!

    Маєте право, оскільки в постанові КМ "Про облік внутрішньо переміщених осіб" вказано, що на отримання довідки мають право особи, які після введення Указом Президента України від 24 лютого 2022 р. № 64 “Про введення воєнного стану в Україні” воєнного стану перемістилися з території адміністративно-територіальної одиниці, на якій проводяться бойові дії та яка визначена в переліку, затвердженому розпорядженням Кабінету Міністрів України від 6 березня 2022 р. № 204 “Про затвердження переліку адміністративно-територіальних одиниць, на території яких надається допомога застрахованим особам в рамках Програми “єПідтримка” (далі - територія адміністративно-територіальної одиниці, на якій проводяться бойові дії). До вищевказаних територій єПідтримки відносяться також Київська область та м. Київ, в постанові вказано саме про переміщення з території адмін.територіальної одиниці.

    Катерина Клієнт 2 роки тому

    І навіть якщо я переїхала до своїх батьків в будинок?Бо в сільській раді сказали,що не маю права,якщо до батьків на їх власність

    • Дубовенко Володимир Володимирович
      Дубовенко Володимир Володимирович 2 роки тому

      Юрист, м. Миколаїв, 5 років досвіду

      В законодавстві не передбачено виключення щодо особи, яка змушена була покинути постійне місце проживання та яка задекларувала своє місце перебування у місці проживання батьків, дітей, тощо. Статтею 1 ЗУ "Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб" чітко визначено, що внутрішньо переміщеною особою є громадянин України, іноземець або особа без громадянства, яка перебуває на території України на законних підставах та має право на постійне проживання в Україні, яку змусили залишити або покинути своє місце проживання у результаті або з метою уникнення негативних наслідків збройного конфлікту, тимчасової окупації, повсюдних проявів насильства, порушень прав людини та надзвичайних ситуацій природного чи техногенного характеру.

      Крім того, Порядом визначено, що на отримання довідки мають право особи, задеклароване/зареєстроване місце проживання яких розташоване поза межами території адміністративно-територіальної одиниці, на якій проводяться бойові дії, але такі особи:

      перебувають на обліку як платники єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування на території адміністративно-територіальної одиниці, на якій проводяться бойові дії;

      сплатили або за яких сплачено роботодавцем єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування за IV квартал 2021 р. або за 2021 рік на території адміністративно-територіальної одиниці, на якій проводяться бойові дії.

      Тобто, основною і, фактично, єдиною умовою є встановлення факту розташування місця проживання поза межами території адміністративно-територіальної одиниці на якій проводяться бойові дії та яка визначена в переліку, затвердженому розпорядженням Кабінету Міністрів України від 6 березня 2022 р. № 204.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України