Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Цивільне право, 27 квітня 2022, питання №62960 150₴

орендні відносини (воєнний стан)

Перед початком війни я здав в оренду квартиру у Києві, отримавши від квартиранта плату за два місяця (перший місяць та депозит). Після початку війни мій квартирант виїхав з орендованої квартири у Києві без побередження, і лише за декілька днів після виїзду повідомив, що він за кордоном. Але про дострокове розірвання контракту тоді не йшлося. Після двох місяців відсутності квартирант наполягає, що під час воєнного стану орендна плата не береться і він вимагає повернення йому коштів за один місяць на тій підставі, що він там не проживав (хоча його речі до цього часу перебувають у квартирі).
Чи маю я йому повертати кошти за один місяць, якщо він там не жив при тому, що його речі досі там?
Дякую!

Відповіді юристів (6)

    Промський Євгеній Сергійович
    Промський Євгеній Сергійович 2 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 4 роки досвіду

    Вітаю!

    Якщо речі квартиранта зберігаються у квартирі, то фактично послуги з аренди квартири надаються.

    Жодних нормативних документів з приводу того, що під час воєнного стану орендна плата не береться, не приймалось.

    Таким чином, питання щодо сплати орендної плати у повному обсязі чи частково та інші питання взаємовідносин мають вирішуватись за домовленістю орендатора та орендодавця.

    Враховуючи викладені обставини, а також те, що орендатор виїхав без жодного попередження, а його речі продовжують зберігатись у квартирі, у вас є аргумент щоб залишити собі кошти за 1 місяць частково чи у повному обсязі (на ваш розсуд або за домовленістю з орендатором).

    Як тільки виникнуть питання - звертайтесь! Буду радий допомогти.

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Добрий день, Дмитре!

    Той факт, що речі орендаря знаходяться в квартирі, означає, що той фактично не звільнив Вашу квартиру й продовжує її використовувати, незалежно від того, чи він там фактично є, чи його не має! Якщо його речі будуть і далі знаходитись в квартири, то це буде означати, що орендар не виселився з квартири. З огляду на відсутність плати за оренду та комунальні послуги та грубе порушення угоди, Вам треба звернутись до суду з позовом на виселення орендаря, як також вимагати виплати орендної плати за час перебування в квартирі. Ніякі гроші Ви йому повертати не повинні! Ще й він Вам заборгував. Принаймні про це свідчить ст. 825 Цивільного кодексу України. Дивіться нижче:

    Основні положення, що регулюють правовідносини за договором найму (оренди), встановлені у главах 58 «Найм (оренда)» та 59 «Найм (оренда) житла» Цивільного кодексу України (далі – Кодекс). При цьому вимоги глави 59 Кодексу стосуються договорів найму (оренди) приміщень, які мають чітко визначене цільове призначення – для проживання. Тому, при укладенні договору найму (оренди) житла слід керуватися положеннями глави 59 Кодексу, які є спеціальними щодо положень глави 58 Кодексу.

    Згідно статті 820. Плата за користування житлом

    1. Розмір плати за користування житлом встановлюється у договорі найму житла.

    Якщо законом встановлений максимальний розмір плати за користування житлом, плата, встановлена у договорі, не може перевищувати цього розміру.

    2. Одностороння зміна розміру плати за користування житлом не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

    3. Наймач вносить плату за користування житлом у строк, встановлений договором найму житла.

    Якщо строк внесення плати за користування житлом не встановлений договором, наймач вносить її щомісяця.

    {Статтю 820 доповнено частиною четвертою згідно із Законом № 800-VI від 25.12.2008}

    Крім того, Стаття 825 Розірвання договору найму житла регулює питання розірвання договору найма жиьла:

    1. Наймач житла має право за згодою інших осіб, які постійно проживають разом з ним, у будь-який час відмовитися від договору найму, письмово попередивши про це наймодавця за три місяці.

    Якщо наймач звільнив помешкання без попередження, наймодавець має право вимагати від нього плату за користування житлом за три місяці, якщо наймодавець доведе, що він не міг укласти договір найму житла на таких самих умовах з іншою особою.

    Наймач має право відмовитися від договору найму житла, якщо житло стало непридатним для постійного проживання у ньому.

    {Частину першу статті 825 доповнено абзацом четвертим згідно із Законом № 800-VI від 25.12.2008}

    2. Договір найму житла може бути розірваний за рішенням суду на вимогу наймодавця у разі:

    1) невнесення наймачем плати за житло за шість місяців, якщо договором не встановлений більш тривалий строк, а при короткостроковому наймі – понад два рази;

    2) руйнування або псування житла наймачем або іншими особами, за дії яких він відповідає.

    За рішенням суду наймачеві може бути наданий строк не більше одного року для відновлення житла.

    Якщо протягом строку, визначеного судом, наймач не усуне допущених порушень, суд за повторним позовом наймодавця постановляє рішення про розірвання договору найму житла. На прохання наймача суд може відстрочити виконання рішення не більше ніж на один рік.

    3. Договір найму частини будинку, квартири, кімнати (частини кімнати) може бути розірваний на вимогу наймодавця у разі необхідності використання житла для проживання самого наймодавця та членів його сім’ї.

    Наймодавець повинен попередити наймача про розірвання договору не пізніше ніж за два місяці.

    4. Якщо наймач житла або інші особи, за дії яких він відповідає, використовують житло не за призначенням або систематично порушують права та інтереси сусідів, наймодавець може попередити наймача про необхідність усунення цих порушень.

    Якщо наймач або інші особи, за дії яких він відповідає, після попередження продовжують використовувати житло не за призначенням або порушувати права та інтереси сусідів, наймодавець має право вимагати розірвання договору найму житла.

    Стаття 826. Правові наслідки розірвання договору найму житла

    1. У разі розірвання договору найму житла наймач та інші особи, які проживали у помешканні, підлягають виселенню з житла на підставі рішення суду, без надання їм іншого житла.

    За потреби звертайтесь персонально, натиснувши кнопку "звернутись"..

    Карпенко Андрей Владимирович
    100%
    Карпенко Андрей Владимирович 2 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 25 років досвіду

    Вітаю!

    ВІЙНА - ЦЕ ФОРС-МАЖОР.

    АЛЕ НІЯКИХ НОРМАТИВНИХ АКТІВ ПРО ЗМІНУ АРЕНДНИХ ВІДНОСИН МІЖ ГРОМАДЯНАМИ НЕ ПРИЙМАЛОСЬ.

    Форс-мажорними обставинами (обставинами непереборної сили) є надзвичайні та невідворотні обставини, що об'єктивно унеможливлюють виконання зобов'язань, передбачених умовами договору (контракту, угоди тощо), обов'язків, згідно із законодавчими та іншими нормативними актами, а саме: загроза війни, збройний конфлікт та ситуації, що з ним пов'язані (включаючи, але не обмежуючись ворожими атаками, блокадами, ембарго, діями іноземного ворога): загальна військова мобілізація, військові дії, оголошена та неоголошена війна, збурення, акти тероризму, диверсії, піратства, безлади, вторгнення, блокада, революція, заколот, повстання, масові заворушення, введення комендантської години, карантину, встановленого Кабінетом Міністрів, експропріація, примусове вилучення, захоплення підприємств, реквізиція, громадська демонстрація, страйк, аварія, протиправні дії третіх осіб, пожежа, вибухи, тривалі перерви в роботі транспорту, регламентовані положеннями відповідних рішень або актами державних органів влади, закриття морських проток, заборона (обмеження) експорту/імпорту тощо, а також обставини, викликані винятковими погодними умовами чи стихійним лихом - епідемія, сильний шторм, циклон, ураган, торнадо, буревій, повінь, нагромадження снігу, ожеледь, град, заморозки, замерзання моря, проток, портів, перевалів, землетрус, блискавка, пожежа, посуха, просідання і зсув ґрунту, інші стихійні лиха, тощо (ч. 2 ст. 14-1 Закону «Про торгово-промислові палати України»).

    У зв'язку з введенням з 24 лютого 2022 року на території України воєнного стану Торгово-промислова палата України 28 лютого 2022 року прийняла рішення, яким для всіх суб'єктів господарської діяльності та/або фізичних осіб по договору засвідчила військову агресію Російської Федерації проти України форс-мажорними обставинами (обставини непереборної сили).

    Вищезазначене рішення Торгово-промислової палати України розміщено у відкритому доступі на офіційному сайті Торгово-промислової палати України та може бути надане сторонами договору як доказ настання форс-мажорних обставин.

    Статтею 617 Цивільного кодексу передбачено, що особа, яка порушила зобов'язання, звільняється від відповідальності за порушення зобов'язання, якщо вона доведе, що це порушення сталося внаслідок випадку або непереборної сили.

    У зв'язку із визнанням Торгово-промисловою палатою України військової агресії Російської Федерації проти України форс-мажорною обставиною (обставини непереборної сили), сторони за договором можуть припинити виконання зобов'язань, через неможливість їх виконання, без застосування відповідальності за порушення договірних зобов'язань.

    ВИСНОВОК:

    1. АРЕНДНІ ВІДНОСИНИ МІЖ ВАМИ ТА АРЕНДАРЕМ ЖОДНА СТОРОНА НЕ РОЗРИВАЛА, ТИМ БІЛЬШЕ РЕЧІ ОРЕНДАРЯ ЗАЛИШАЮТЬСЯ В КВАРТИРІ.

    2. НІЯКИХ ФІНАНСОВИХ ОБОВ'ЯЗКІВ У ВАС ПО ВІДНОШЕННЮ ДО АРЕНДАРЯ НЕ ВИНИКЛО, БІЛЬШЕ ТОГО, ВИ МАЄТЕ ПРАВО НА АРЕНДНУ ПЛАТУ, ТАК ЯК ОРЕНДАР КВАРТИРУ НЕ ЗВІЛЬНИВ.

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Дмитре!

    Якщо встане питання про виселення, що регулюється ст. 825 ЦКУ, то порядок такий:

    У разі отримання відмови від наймача звільнити квартиру, наймодавець має право звернутися з позовною заявою до суду про усунення перешкод у користуванні квартирою (будинком) шляхом виселення відповідачів. Статтею 66 Закону України “Про виконавче провадження” передбачено, що державний виконавець наступного робочого дня після закінчення строку, визначеного частиною шостою статті 26 цього Закону, перевіряє виконання боржником рішення про його виселення.У разі невиконання боржником рішення про його виселення самостійно державний виконавець виконує його примусово.

    Державний виконавець призначає день і час примусового виселення, про що письмово інформує боржника. Боржник вважається повідомленим про його примусове виселення, якщо повідомлення надіслано йому за адресою, за якою має здійснюватися виселення, чи іншою адресою, достовірно встановленою державним виконавцем.Відсутність боржника, належним чином повідомленого про день і час примусового виселення, під час виконання рішення про виселення боржника не є перешкодою для його виселення.Примусове виселення полягає у звільненні приміщення, зазначеного у виконавчому документі, від боржника, його майна, домашніх тварин та у забороні боржнику користуватися цим приміщенням. Примусовому виселенню підлягають виключно особи, зазначені у виконавчому документі. Примусове виселення здійснюється у присутності понятих за участю працівників поліції.Якщо виконання рішення здійснюється за відсутності боржника, державний виконавець зобов’язаний провести опис майна. Описане майно передається для відповідального зберігання стягувачу або іншій особі, визначеній державним виконавцем.

    Якщо боржник перешкоджає виконанню рішення про його виселення, державний виконавець накладає на нього штраф у порядку, визначеному цим Законом. Передане для зберігання майно боржника повертається йому державним виконавцем на підставі акта після відшкодування боржником витрат, пов’язаних із зберіганням такого майна. У разі якщо боржник відмовляється відшкодувати витрати, пов’язані із зберіганням майна, вони компенсуються за рахунок реалізації майна боржника або його частини.Зберігання майна здійснюється протягом не більше двох місяців з дня передачі на зберігання. Після закінчення двомісячного строку невитребуване майно реалізується в порядку, визначеному цим Законом. Отримані від реалізації такого майна кошти, за вирахуванням понесених витрат, перераховуються боржнику.У разі якщо майно не було реалізовано, розпорядження ним здійснюється в порядку, встановленому для розпорядження безхазяйним майном.

    У разі якщо особа самостійно вселилася у приміщення, з якого вона була примусово виселена, повторне її виселення може бути здійснено державним виконавцем на підставі ухвали суду, який прийняв рішення про виселення. Виконавче провадження у такому разі підлягає відновленню за постановою державного виконавця.

    Вдачи!

    Мєньков Андрій Васильович

    Доброго дня Дмитре.

    Порушені Вами питання мали б бути врегульовані в письмовому договорі.

    Згідно зі статтею 825 Цивільного кодексу України наймач житла має право за згодою інших осіб, які постійно проживають разом з ним, у будь-який час відмовитися від договору найму, письмово попередивши про це наймодавця за три місяці.

    Якщо наймач звільнив помешкання без попередження, наймодавець має право вимагати від нього плату за найм житла за три місяці, якщо наймодавець доведе, що він не міг укласти договір найму житла на таких самих умовах з іншою особою.

    Враховуючи викладене підстав для повернення коштів немає.

    Щодо звільнення від орендної плати. Дійсно війна це є форс-мажор, але форс-мажор не звільняє наймача від обов"язку виконати основне зобов"язання, тобто оплачувати орендну плату, навіть якщо і не проживав в орендованому приміщенні. Форс-мажор може звільнити від відповідальності за невиконаня або несвоєчасне виконання основного зобов"язання. Іншими словами, орендну плату треба заплатити в будь-якому випадку хоч і пізніше, але відповідальності за те що наймач не платив під час діїї воєнного стану не буде, штрафні санкції за це не будуть стягнуті.

    Поки немає письмового попередження про розірвання договору маєте право стягувати орендну плату допоки не буде звільнено приміщення, забрані особисті речі наймачем, повернуті ключі і про все це не складено акт про повернення приміщення з найму.

    Пуха Наталія ТендерОк

    Доброго Дня

    Щодо Вашого питання

    Тут також окрім зазначеного колегами має значення чи наявний у вас договір оренди. І чи укладений договір в усній чи письмовій формі, якщо у вас письмовий договір то варто розглядати умови які сторони погодили письмово. Якщо у вас зафіксованого письмового договору не було то погоджуюсь з колегами, Вас належно не повідомили про виїзд, речі в квартирі зберігаються от же користування йде і також комунальні послуги ніхто не відміняв- жив квартирант чи не жив, чи здав комусь іншому в суборенду- вас належним чином не повідомляли, та з проханням зменшити орендний платіж або скасувати не звертались так як і розірвати оренду і віддати квартиру назад. Тому підстав для повернення коштів немає.

    Успіхів


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України