Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Сімейне право, 29 квітня 2022, питання №63177 250₴

Развод без присутствия мужа и жены.

Здравствуйте. Подскажите, пожалуйста, возможно развестись без присутствия мужа и жены? Мой муж сириец, уехал 2 года назад к себе в страну. Есть фото свидетельства о браке и его адрес регистрации последний в Одессе. Есть ещё составленное исковое заявление от адвоката. Очень срочно !!! Я нахожусь в Румынии, смогу приехать в Одессу если надо. Времени очень мало.

Відповіді юристів (20)

    Винограденко Антон Анатолійович
    20%
    Винограденко Антон Анатолійович 2 роки тому

    Юрист, м. Харків, 13 років досвіду

    Добрый день! Конечно возможно! Вам необходимо отправить исковое заявления Укрпочтой или подать через канцелярию суда. Исковое заявление у Вас уже есть, если его составлял адвокат - то, возможно, все составлено грамотно и правильно.

    После открытия производства по делу суд пригласит вас и вашего мужа на заседание, вы можете не являться - это не является основанием для отказа в рассмотрении дела. Единственное что, рассмотрение дела может немного затянуться (в связи с неявкой сторон суд в первый раз перенесет рассмотрение дела 100%, но далее суд рассмотрит дело и вынесет решение и без вашего участвия).

    Гончаренко Константин
    22%
    Гончаренко Константин 2 роки тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Доброго дня!

    По Вашому питанню повідомляю наступне:

    Відповідно до статті 2 Закону України «Про державну реєстрацію актів цивільного стану» від 01.07.2010 №2398-VI (далі - Закон), актами цивільного стану є події та дії, які нерозривно пов’язані з фізичною особою і започатковують, змінюють, доповнюють або припиняють її можливість бути суб’єктом цивільних прав та обов’язків.

    Відповідно до Закону державній реєстрації підлягають народження фізичної особи та її походження, шлюб, розірвання шлюбу у випадках, передбачених законом, зміна імені, смерть.

    Про факт державної реєстрації акта цивільного стану органами державної реєстрації актів цивільного стану видається відповідне свідоцтво.

    На період воєнного стану в Україні згідно Указу Президента № 64/2022 «Про введення воєнного стану» та його продовження до 25.05.22 включно (, громадяни мають можливість, не відвідуючи відповідні відділи, подавати документи з питань державної реєстрації шлюбу / розірвання шлюбу, а також отримувати консультації з цих та інших питань онлайн. Для цього слід скористатися вебпорталомhttps://dracs.minjust.gov.ua

    В заяві вкажіть відділ ДРАЦС у якому Вам зручно буде забрати свідоцтво про розірвання шлюбу, адже його необхідно забрати особисто , або Ваша дружина може зробити це та передати його Вам поштою або інший Ваш родич за нотаріальною довіреністю від Вашого імені.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Гончаренко Константин
    Гончаренко Константин 2 роки тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Доброго дня!

    Наразі можливо подати заяву через систему електронного судочинства, також завантажте в систему ваші заяви скан- копії , щоб справу розглянули без участі сторін , вкажіть, що заперечень не маєте та контакти для листування бажано з електронними поштами. https://www.kmu.gov.ua/service/elektronnij-sud заяви можна подати консульською поштою прямо до суду Одеси, проте буде консульський збір.

    з 24 лютого по 25.05.22 року все ще триває режим воєнного стану,згідно Указу Президента № 64/2022 , тому всі процесуальні строки призупинені , після завершення воєнного стану , строки будуть поновлені та суд викличе вас.

    Якщо активні бойові дії триватимуть надалі, то судові засідання перенесуть на той час , коли воєнний стан скасує Президент України окремим указом.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Добрий день, Рената!

    Відповідно до вимог законодавства України, позовна заява про розірвання шлюбу подається до суду за місцем проживання, прописки відповідача. можливість провести судовий процес з розлучення без участі є у випадках:

    Як показує практика, місце проживання колишнього подружжя може кардинально відрізнятись. Відповідно, ініціатору розлучення буде потрібно звертатись до суду, котрий знаходиться за десятки, а то і сотні кілометрів. І якщо, з подачею документів проблема не велика, адже можна все надіслати поштою, то от із присутністю на судовому засіданні можуть виникнути проблеми.

    Існують наступні способи, якими можна скористатись, чи можна не йти в суд при розлученні:

    1. Взяти участь в судовому засіданні в режимі відеоконференції;
    2. Подати до суду заяву про розгляд справи за відсутності позивача або його представника;
    3. У разі, якщо Ви є відповідачем по справі можете подати заяву про визнання позовних вимог, у якій варто зазначити, що проти прийняття рішення не заперечуєте;
    4. Скористатись послугами Розлучення онлайн з підготовки позову та відповідних клопотань;

    Таким чином, зазвичай, цих дій достатньо щоб уникнути походу до суду у справі про розлучення. Якщо все зробити правильно, то допомога адвоката при розлученні вам не знадобиться.

    Якщо ви Відповідач у справі про розлучення, то у разі повторної неявки суд винесе заочне рішення про розірвання шлюбу без вас.

    Лише в окремих випадках суд може визнати явку сторін в судове засідання обов’язковою, але як виходить з практики в справах про розлучення, цього не вимагають.

    Рената Клієнт 2 роки тому

    Спасибо большое за ответ. Есть возможность ускорить процесс за деньги ? Муж не явится на суд это 100%.

    • Винограденко Антон Анатолійович
      Винограденко Антон Анатолійович 2 роки тому

      Юрист, м. Харків, 13 років досвіду

      Суд выносит решение о расторжении брака по истечении одного месяца со дня подачи заявления. В связи с военным положением такие сроки могут быть нарушены. За "возможность ускорить процесс за деньги" предусмотрена уголовная ответственность, не советую вам нарушать действующее законодательство Украины.

    • Айвазян Юрий Климентьевич

      Рената!

      За гроші наврядчи, а от пояснити в заяві судді свої скрутні обставини можна. Загально рішення виноситься суддею протягом 1 місяця.

    • Савченко Олександр
      22%
      Савченко Олександр 2 роки тому

      Юрист, м. Чернігів, 9 років досвіду

      Рената!

      Если развод буде происходить в порядке искового производства, то никто через 1 месяц Вас точно не разведет.

      Единственный способ ускорить процесс - подавать совместное с мужем заявление о разводе. Но как я понимаю, для Вас этот вариант не подходит.

      Кроме того, решение суда о расторжении брака вступает в законную силу только после 30 дней со дня его вынесения, или после 30 дней со дня получения такого решения лицом, в случае когда вынесено заочное решение.

      ОЗНАКОМЬТЕСЬ - https://jurliga.ligazakon.net/ru/news/206198_rasto...

      https://wiki.legalaid.gov.ua/index.php/%D0%9F%D0%B...

      Если будет нужна помощь, обращайтесь через "Звернутися" возле фото.

      Всего доброго!

      Удачи Вам!

    • Адвокат Евгений Александрович
      Адвокат Евгений Александрович 2 роки тому

      Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

      Рената!

      "Спасибо большое за ответ. Есть возможность ускорить процесс за деньги ? Муж не явится на суд это 100%"?

      - КОШТИ НЕ ДОПОМОЖУТЬ, В ВОЕННИЙ ЧАС, НЕ ВСІ СУДИ ПРАЦЮЮТЬ, СТРОКИ РОЗГЛЯДУ ПОРУШУЮТЬ.

      АЛЕ У ВАС ІНШОГО ОКРІМ РОЗГЛЯДУ СПРАВИ В СУДІ, ЗА ПОЗОВНОЮ ЗАЯВОЮ НАЖАЛЬ НЕ МАЄ.

      ЩОБ ПРИСКОРИТИ РОЗГЛЯД СПРАВИ, БАЖАНО, ЩОБ ВІД ІНОЗЕМЦЯ БУЛА ЗАЯВА, ЩО ВІН ВИЗНАЄ ПОЗОВНУ ЗАЯВУ ТА ПРОСИТЬ РОЗГЛЯД СПРАВИ ПРОВОДИТИ БЕЗ ЙОГО УЧАСТІ (У РАЗІ МОЖЛИВОСТІ ТРЕБА НАДАТИ ДО СУДУ ТАКУ ЗАЯВУ, РАЗОМ З ПОЗОВОМ).

      У таких ситуаціях виникає питання, як розірвати шлюб з іноземцем. Існує багато ситуацій, які справляють вплив на вибір шляхів оформлення розлучення в шлюбі з іноземним громадянином.

      Не варто забувати, що стосунки подружжя — громадян різних країн, можуть регулюватися не тільки українським законодавством, але й міждержавними угодами.

      Оформити розлучення через РАЦС можна у чітко визначених випадках. Загальна характерна риса дозволених випадків полягає в тому, що прийняття рішення про розлучення супроводжується взаємним волевиявленням сторін та відсутністю ризику утисків прав будь-кого з подружжя. Отже, якщо чоловік (дружина) ваше рішення про розлучення підтримує, вам дозволяється розлучитися у РАЦСі. Однак є ще одна умова — в сім’ї не повинно бути спільних дітей, які не досягли повноліття.

      При цьому, не всі країни можуть визнавати документи українського РАЦСу про розірвання шлюбу, а більше повірять судовому рішенню. Тому шлюб, укладений з іноземцем в Україні, бажано розірвати через суд. Для цього потрібно, перш за все, підготувати позов з допомогою наших адвокатів, оформити всі необхідні документи, направити його до суду згідно з останньою відомою адресою реєстрації іноземного громадянина.

      Розлучення з іноземцем в Україні проходить у вигляді тих самих процедур, що й розлучення з громадянами України. Складність полягає тільки в тому, щоб установити останнє відоме місце знаходження відповідача. Коли адреса відома, позовну заяву спрямовують до суду згідно з місцем мешкання чоловіка-іноземця.

      Оформити розірвання шлюбу з іноземним громадянином можна в судовому порядку.

      Для цього його присутність не є обов’язковою. Наше законодавство дозволяє суду виносити заочне рішення, в тому числі про припинення шлюбних стосунків, якщо відповідач належним чином повідомлений про дату та місце, де відбувається судове засідання. Тобто цілком реально розлучитися в Україні, якщо чоловік знаходиться за кордоном.

      У разі наявності запитань звертайтеся через кнопку зеленого кольору "Звернутися".

      Всього доброго!

    Савченко Олександр
    Савченко Олександр 2 роки тому

    Юрист, м. Чернігів, 9 років досвіду

    Добрый день, Рената!

    Согласно ст. 63 Закона Украины «О международном частном праве» расторжение брака и правовые последствия прекращения брака определяются правом, которое действует в настоящее время по правовым последствиям брака.

    А правовые последствия брака определяются:

    - общим личным законом супругов (в международном праве личным законом лица считается право где ржавый, гражданином которой он является, если оба из супругов украинцы, то применяется украинское законодательство);

    - правом государства, в котором супруги имели последнее совместное место жительства, при условии, что, хотя бы один из супругов все еще имеет местожительство в этом государстве (если общий личный закон супругов отсутствует, то есть оба из супругов являются гражданами разных государств, то можно применять правило последнего совместного места жительства, если они проживают в третьей стране на законных основаниях);

    - правом, с которым оба супруга имеют более тесную связь иным образом (применяется при отсутствии у супругов последнего совместного места жительства).

    Соответственно, иностранцы и граждане Украины, которые заключили брак с иностранцем могут расторгнуть брак на территории Украины и по законодательству Украины.

    Прежде всего, для того, чтобы выбрать право государства, которое будет применять в конкретном случае, следует обратить внимание на то, на территории государства был зарегистрирован брак.

    В случае заключения брака с иностранцем в Украине, при разводе будут применяются нормы Семейного кодекса Украины и Гражданского процессуального кодекса Украины.

    Если на момент развода, оба супруга проживают в нашей стране, даже если один из них является иностранным гражданином, то процедура развода будет аналогичной процедуре развода с гражданами Украины.

    Итак, расторгнуть брак с иностранцем, если брак был заключен на территории Украины можно двумя способами:

    1) через органы РАГС (регистрации актов о гражданском состоянии);

    2) в судебном порядке.

    Порядок расторжения брака государственным органом регистрации актов гражданского состояния урегулирован статьями 106 и 107 Семейного кодекса Украины.

    Так супруги, которые не имеют детей, имеет право подать в орган регистрации актов гражданского состояния, по месту жительства (прописки) одного них, заявление установленной формы о расторжении брака. При себе необходимо иметь свидетельство о заключении брака, паспорт или вид на жительство в Украине.

    Отсутствие по уважительной причине одного из супругов при подаче заявления на развод не является проблемой, поскольку в соответствии с ч. 1 статьи 106 Семейного кодекса супруг может подать заявление от его имени. Для этого отсутствует человеку необходимо самостоятельно заполнить свою часть заявления о регистрации расторжения брака и заверить ее в нотариуса и передать другому из супругов (в случае, если один из супругов не находится в Украине, в таком случае документ пересылается иностранцу, который переводит его на язык той страны, представителем, которой он является, а за тем заполняет свою часть. Далее заявление заверяется у нотариуса и при необходимости легализируется, затем документ возвращается назад, украинская сторона переводит его обратно и также заверяет у нотариуса). Заявление подается в органы РАГСа, вместе со всеми необходимыми документами, после чего назначается дата регистрации развода с иностранцем. Для того чтобы не приезжать на расторжение брака, можно выразить свое согласие на проведение процедуры без участия одного из супругов (этот документ проходит такой же процесс удостоверения, как и заявление на развод). При таких обстоятельствах, развод происходит без присутствия супругов.

    В этом случае регистрация расторжения брака и выдача супругам соответствующего свидетельства о расторжении брака производится по истечении одного месяца со дня подачи супругами заявления. Итак, супругам, подавшее заявление о расторжении брака, необходимо помнить, что даже если они не появятся для регистрации расторжения брака, решение о расторжении брака будет вынесено, а с момента вынесения постановления брак считается прекращенным.

    Процедура развода в РАГСе является мало затратной и общая сумма платежа, как правило, не превышает размера административного сбора. В соответствии с Декретом Кабмина «О государственной пошлине», в случае регистрации расторжения брака по взаимному согласию супругов, не имеющих детей, уплачивается госпошлина в размере 0,5 тысяч рублей. Однако, в цену бракоразводного процесса могут включаться дополнительные платные услуги РАГСа (Постановление КМУ № 1168 от 22.12.2010 года)

    Однако, если у супругов есть несовершеннолетние дети, или же если отсутствует согласие второго из супругов, то расторгнуть брак при наличии общих детей с иностранцем, или отсутствия его согласия на расторжение брака можно лишь вторым способом, то есть в судебном порядке.

    Брак может быть расторгнут на основании совместному заявлению супругов на основании решения суда, согласно статье 109 Семейного кодекса Украины и по иску одного из супругов на основании решения суда, согласно статье 110 Семейного кодекса Украины.

    В соответствии с нормами ст. 109 Семейного кодекса Украины, супруги, которые имеют детей, имеет право подать в суд заявление о расторжении брака вместе с письменным договором о том, с кем из них будут проживать дети, какое участие в обеспечении условий их жизни будет тот из родителей, кто будет проживать отдельно, а также об условиях осуществления им права на личное воспитание детей.

    Суд выносит решение о расторжении брака, если будет установлено, что заявление о расторжении брака соответствует действительной воле жены и мужа и после расторжения брака не будут нарушены их личные и имущественные права, а также права их детей.

    По предписаниям Гражданского процессуального кодекса Украины, дела о расторжении брака по заявлению супругов, имеющих детей рассматриваются в порядке особого производства. Что это значит? Особенностями судебной процедуры в порядке особого производства является то, что, суд не выясняет причины развода, не принимает мер по примирению супругов, но при этом суд должен проверить соответствие условий Договора интересам ребенка, а также убедиться, что условия Договора не нарушают принципа равенства прав родителей ребенка.

    Суд выносит решение о расторжении брака по истечении одного месяца со дня подачи заявления. До истечения этого срока жена и муж имеют право отозвать заявление о расторжении брака.

    Что делать если один из супругов против развода? В этом случае, д ля развод без согласия жены (мужа) следует руководствоваться положения части 1 статьи 110 Семейного кодекса, которой предусмотрена возможность расторжения брачных отношений по инициативе одного из супругов. Для этого необходимо обратиться в суд с исковым заявлением о разводе. Исковые заявления о расторжении брака подаются в суд по месту жительства ответчика, кроме случаев, предусмотренных в ст. ст. 28, 29 Гражданского процессуального кодекса Украины.

    Какие документы пот рыбные для развода через суд?

    - исковое заявление о разводе (два экземпляра);

    - оригинал свидетельства о браке;

    - копия свидетельства о рождении ребенка;

    - копия паспорта истца;

    - квитанция об оплате государственной пошлины;

    - все имеющиеся доказательства, подтверждающие обстоятельства, на которых основываются исковые требования.

    Судебный сбор за подачу заявления о расторжении брак составляет 0,4 размера прожиточного минимума для трудоспособных лиц, в 2020 году это составляет 840,80 грн.

    Документом, удостоверяющим факт расторжения брака судом, есть решение суда о расторжении брака, вступившее в законную силу (статья 115 Семейного кодекса Украины).

    Что делать в случае развода, между гражданином Украины и иностранцем, проживающего в другой стране или место регистрации проживания или пребывания которого неизвестно? Ведь, исковое заявление о расторжении брака по общему правилу подается по месту жительства или месту нахождения имущества. В данном случае процедура развода будет иметь свои специфические особенности.

    1. По договоренности супругов дело может рассматриваться по зарегистрированному месту жительства или пребывания кого-либо из них.

    2. В соответствии со ст. 28 Гражданского процессуального кодекса Украины, если ответчик на момент расторжения брака проживает за пределами Украины, иски о расторжении брака могут предъявляться по зарегистрированному месту жительства или пребывания истца в случае, если на его иждивении находятся малолетние или несовершеннолетние дети, или если он не может по состоянию здоровья или по другим уважительным причинам выехать к месту жительства ответчика.

    3. Иски к ответчику, место регистрации жительства или пребывания которого неизвестно, предъявляются по местонахождению имущества ответчика или по последнему известному зарегистрированным его месту жительства или пребывания, или постоянного его занятия (работы). Иски к ответчику, не имеющему в Украине места жительства или пребывания, могут предъявляться по местонахождения его имущества или по последнему известному месту регистрации его жительства или пребывания в Украине.

    Кроме того, развод по украинскому законодательству возможно в случае:

    - развода граждан Украины по иностранным гражданином (иностранцем), если оба проживают в другой стране;

    - развода граждан Украины, оба из которых проживают за рубежом (в одной или в разных странах). Согласно ст. 29 Гражданского процессуального кодекса Украины «Подсудность дел с участием граждан Украины, если обе стороны проживают за ее пределами, а также дел о расторжении брака между гражданином Украины и иностранцем или лицом без гражданства, проживающих за пределами Украины, определяется судьей Верховного Суда, определенным в порядке, предусмотренном статьей 33 настоящего Кодекса, единолично».

    - развода иностранных граждан, проживающих в Украине.

    Развод в Украине может быть привлекательным для иностранцев с финансовой точки зрения. В сколько, во-первых, решение о расторжении брака можно получить отдельно от решения других вопросов: опека над детьми, алименты и раздел имущества супругов. Во-вторых, в Украине процесс развода обычно происходит быстрее и проще, чем во многих других странах, так согласно ст. 24 Семейного кодекса Украины, брак основывается на добровольном согласии женщины и мужчины. Принуждение женщины и мужчины к браку не допускается. Статья 112 Семейного кодекса Украины закрепляет, что с уд выносит решение о расторжении брака, если будет установлено, что дальнейшая совместная жизнь супругов и сохранение брака противоречило бы интересам одного из них, интересам их детей, имеющих существенное значение, следовательно, не нужно доказывать наличие каких-то особых причин для развода (например, как супружеская измена или невыполнение обязательств по брачному контракту), а достаточно желания одного из супругов развестись.

    ОЗНАКОМЬТЕСЬ - https://www.rozluchennya.com/chy-mozhna-ne-yty-v-s...

    Если будет нужна помощь, обращайтесь через "Звернутися" возле фото.

    Всего доброго!

    Удачи Вам!

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Рената!

    Підстави та способи припинення шлюбу в України регулюються Сімейним кодексом України. Розірвання шлюбу можливе органами РАЦС за заявою подружжя, яке не має дітей, у всіх інших випадках розірвання шлюбу відбувається за рішенням суду. Однак, якщо один з подружжя є громадянином іншої держави чи особою без громадянства, при припиненні шлюбу слід керуватися не тільки сімейним та цивільно- процесуальним законодавством України, але й міжнародним приватним правом.

    Право на шлюб визначається особистим законом кожної з осіб, які подали заяву про укладення шлюбу.

    Згідно ст. 63 Закону України «Про міжнародне приватне право» припинення шлюбу та правові наслідки припинення шлюбу визначаються правом, яке діє на цей час щодо правових наслідків шлюбу.

    А правові наслідки шлюбу визначаються:

    - спільним особистим законом подружжя (у міжнародному праві особистим законом особи вважається право держави, громадянином якої вона є, якщо обидва із подружжя українці, то застосовується українське законодавство);

    - правом держави, у якій подружжя мало останнє спільне місце проживання, за умови, що хоча б один з подружжя все ще має місце проживання у цій державі (якщо спільний особистий закон подружжя відсутній, тобто обидва із подружжя є громадянами різних держав, то можна застосовувати правило останнього спільного місця проживання, якщо вони проживають в третій країні на законних підставах);

    - правом, з яким обидва з подружжя мають найбільш тісний зв'язок іншим чином (застосовується у разі відсутності у подружжя останнього спільного місця проживання).

    Відповідно, іноземці та громадяни України, які уклали шлюб з іноземцем можуть розірвати шлюб на території України та за законодавством України.

    Перш за все, для того, аби вибрати право держави, яке буде застосовуватись у конкретному випадку, слід звернути увагу на те, на території якої держави був зареєстрований шлюб.

    У разі укладення шлюбу з іноземцем в Україні, при розлученні будуть застосовуються норми Сімейного кодексу України та Цивільного процесуального кодексу України.

    Якщо на момент розлучення, обидва подружжя проживають в Україні, навіть якщо один з них є іноземним громадянином, то процедура розлучення буде аналогічною процедурі розлучення з громадянами України.

    Отже, розірвати шлюб з іноземцем, якщо шлюб був укладений на території України можна двома способами:

    1) органах РАЦС;

    2) в судовому порядку.

    Порядок розірвання шлюбу державним органом реєстрації актів цивільного стану врегульовано статтями 106 та 107 Сімейного кодексу України.

    Так подружжя, яке не має дітей, має право подати до державного органу реєстрації актів цивільного стану, за місцем проживання (прописки) одного з них, заяву встановленої форми про розірвання шлюбу. При собі слід мати свідоцтво про укладення шлюбу, паспорт або посвідку на проживання в Україні.

    Відсутність через поважну причину одного з подружжя при подачі заяви на розлучення не є проблемою, оскільки відповідно до ч. 1 статті 106 Сімейного кодексу другий з подружжя може подати заяву від його імені. Для цього відсутній людині необхідно самостійно заповнити свою частину заяви про реєстрацію розірвання шлюбу та завірити її у нотаріуса та передати іншому з подружжя (у разі, якщо один з подружжя не перебуває в Україні, в такому разі документ пересилається іноземцю, який переводить його на мову тієї країни представником, якої він є, а за тим заповнює свою частину. Далі заява завіряється у нотаріуса і при необхідності легалізується, отримавши назад документ, українська сторона перекладає його назад і також завіряє у нотаріуса). Заява подається в РАЦС разом з усіма необхідними документами, після чого призначається дата реєстрації розлучення з іноземцем. Для того щоб не приїжджати на розірвання шлюбу, можна висловити свою згоду на проведення процедури без участі одного з подружжя (цей документ проходить такий же процес посвідчення, як і заява на розлучення). За таких обставин, розлучення відбувається без присутності чоловіка або жінки.

    У цьому випадку реєстрація розірвання шлюбу і видача подружжю відповідного свідоцтва про розірвання шлюбу провадиться після закінчення одного місяця з дня подачі подружжям заяви. Отже, подружжю, яке подало заяву про розірвання шлюбу, необхідно пам'ятати, що навіть якщо вони не з'являться для реєстрації розірвання шлюбу, постанову про розірвання шлюбу буде винесено, а з моменту винесення постанови шлюб вважається припиненим.

    Процедура розлучення у РАЦСі є мало витратною і загальна сума платежу, як правило, не перевищує розміру адміністративного збору. Відповідно до Декрету Кабміну «Про державне мито», у разі реєстрації розірвання шлюбу за взаємною згодою подружжя, яке не має дітей, сплачується держмито в розмірі 0,5 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Однак, в ціну шлюборозлучного процесу можуть включатися додаткові платні послуги РАЦСу (Постанова КМУ № 1168 від 22.12.2010 року)

    Проте, якщо у подружжя є неповнолітні діти, або ж якщо відсутня згода другого з подружжя, то розірвати шлюб при наявності спільних дітей з іноземцем, або відсутності його згоди на розірвання шлюбу можна лише другим способом, тобто у судовому порядку.

    Шлюб може бути розірвано за спільною заявою подружжя на підставі рішення суду, відповідно до статті 109 Сімейного кодексу України та за позовом одного з подружжя на підставі рішення суду, відповідно до статті 110 Сімейного кодексу України.

    Відповідно до норм ст. 109 Сімейного кодексу України, подружжя, яке має дітей, має право подати до суду заяву про розірвання шлюбу разом із письмовим договором про те, з ким із них будуть проживати діти, яку участь у забезпеченні умов їхнього життя братиме той з батьків, хто буде проживати окремо, а також про умови здійснення ним права на особисте виховання дітей.

    Суд постановляє рішення про розірвання шлюбу, якщо буде встановлено, що заява про розірвання шлюбу відповідає дійсній волі дружини та чоловіка і що після розірвання шлюбу не будуть порушені їхні особисті та майнові права, а також права їхніх дітей.

    За приписами Цивільного процесуального кодексу України, справи про розірвання шлюбу за заявою подружжя, яке має дітей розглядаються у порядку окремого провадження. Що це означає? Особливостями судової процедури в порядку окремого провадження є те, що, суд не з'ясовує причини розлучення, не вживає заходів щодо примирення подружжя, але при цьому суд повинен перевірити відповідність умов Договору інтересам дитини, а також пересвідчитись, що умови Договору не порушують засади рівності прав батьків дитини.

    Суд постановляє рішення про розірвання шлюбу після спливу одного місяця від дня подання заяви. До закінчення цього строку дружина і чоловік мають право відкликати заяву про розірвання шлюбу.

    У випадку якщо чоловік або дружина проти розлучення, для розлучення без згоди дружини (чоловіка) слід керуватися положення частини 1 статті 110 Сімейного кодексу, якою передбачена можливість розірвання шлюбних відносин з ініціативи одного з подружжя. Для цього необхідно звернутися до суду з позовною заявою про розлучення. Позовні заяви про розірвання шлюбу подаються до суду за місцем проживання відповідача, крім випадків, які передбачені в ст. ст. 28, 29 Цивільного процесуального кодексу України.

    Які документи потрібні для розлучення через суд?

    - позовна заява про розлучення (два примірники);

    - оригінал свідоцтва про шлюб;

    - копія свідоцтва про народження дитини;

    - копія паспорту позивача;

    - квитанція про оплату судового збору;

    - всі наявні докази, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги.

    Судовий збір за подання заяви про розірвання шлюб складає 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб, у 2020 році це становить 840,80 грн.

    Документом, що засвідчує факт розірвання шлюбу судом, є рішення суду про розірвання шлюбу, яке набрало законної сили (стаття 115 Сімейного кодексу України).

    Що робити у разі розлучення, між громадянином України та іноземцем, що проживає в іншій країні або місце реєстрації проживання або перебування якого невідоме? Адже, позовна заява про розірвання шлюбу за загальним правилом подається за місцем проживання або місцезнаходженням відповідача. В даному випадку процедура розлучення буде мати свої специфічні особливості.

    1. За домовленістю подружжя справа може розглядатися за зареєстрованим місцем проживання чи перебування будь-кого з них.

    2. Відповідно до ст. 28 Цивільного процесуального кодексу України, якщо Відповідач на момент розірвання шлюбу проживає за межами України, позови про розірвання шлюбу можуть пред'являтися за зареєстрованим місцем проживання чи перебування позивача у разі, якщо на його утриманні є малолітні або неповнолітні діти або якщо він не може за станом здоров'я чи з інших поважних причин виїхати до місця проживання відповідача.

    3. Позови до відповідача, місце реєстрації проживання або перебування якого невідоме, пред'являються за місцезнаходженням майна відповідача чи за останнім відомим зареєстрованим його місцем проживання або перебування чи постійного його заняття (роботи). Позови до відповідача, який не має в Україні місця проживання чи перебування, можуть пред'являтися за місцезнаходженням його майна або за останнім відомим зареєстрованим місцем його проживання чи перебування в Україні.

    Крім того, розлучення за українським законодавством можливе у разі:

    - розлучення громадянина України з іноземним громадянином (іноземцем), якщо обидва проживають в іншій країні;

    - розлучення громадян України, обидва з яких проживають за кордоном (в одній або в різних країнах). Згідно ст. 29 Цивільного процесуального кодексу України: «Підсудність справ за участю громадян України, якщо обидві сторони проживають за її межами, а також справ про розірвання шлюбу між громадянином України та іноземцем або особою без громадянства, які проживають за межами України, визначається суддею Верховного Суду, визначеним у порядку, передбаченому статтею 33 цього Кодексу, одноособово»;

    - розлучення іноземних громадян, які проживають в Україні.

    Розлучення в Україні може бути привабливим для іноземців з фінансової точки зору. Оскільки, по-перше: рішення про розірвання шлюбу можна отримати окремо від рішення інших питань: опіка над дітьми, аліменти та поділ майна подружжя. По-друге: в Україні процес розлучення зазвичай відбувається скоріше та простіше, ніж в багатьох інших країнах. Так, згідно ст. 24 Сімейного кодексу України, шлюб ґрунтується на вільній згоді жінки та чоловіка. Примушування жінки та чоловіка до шлюбу не допускається. Стаття 112 Сімейного кодексу України закріпляє, що суд постановляє рішення про розірвання шлюбу, якщо буде встановлено, що подальше спільне життя подружжя і збереження шлюбу суперечило б інтересам одного з них, інтересам їхніх дітей, що мають істотне значення, отже не потрібно доводити якихось особливих причин для розлучення (наприклад, як то подружня зрада чи невиконання зобов'язань за шлюбним контрактом), а достатньо бажання одного з подружжя розлучитися.

    Мєньков Андрій Васильович

    Добрый день Рената.

    После того как исковое заявление окажется в суде, чтобы суд рассмотрел дело без вашего участия и без вашего представителя (адвоката), Вам необходимо будет дополнительно подать заявление следующего содержания:

    До ___ суду ___ області Адреса: ___

    Позивач: ___ Адреса: ___ РНОКПП: ___ ___ р.н.

    Відповідач: ___ Адреса: ___ ___, РНОКПП: ___ ___ р.н.

    Справа: № ___ Суддя: ___

    Клопотанняпро розгляд цивільної справи за відсутності позивача та його представника

    В провадженні ___ суду ___області перебуває цивільна справа за позовом ___ до ___ про розірвання шлюбу. Зазначену справу № ___ просимо розглядати за відсутності представника Позивача та за відстуності Позивача. Позовні вимоги підтримуємо в повному обсязі та просимо суд задовольнити їх. Проти заочного рішення не заперечуємо.

    Додатки: 1. Ордер про надання правової допомоги.

    Представник ___ ПІБ

    «___»___2022 р.

    Карпенко Андрей Владимирович
    Карпенко Андрей Владимирович 2 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 25 років досвіду

    Вітаю!

    1.

    РАССМОТРЕНИЕ ГРАЖДАНСКИХ ДЕЛ В ОДЕССЕ ПРИОСТАНОВЛЕНО.

    РАЗВОД В ВАШЕМ СЛУЧАЕ ВОЗМОЖЕН ТОЛЬКО В СУДЕБНОМ ПОРЯДКЕ, Т.К. ВАШЕГО МУЖА НЕТ В УКРАИНЕ.

    КАК ПРОИСХОДИТ ПРОЦЕСС РАЗВОДА В ВАШЕМ СЛУЧАЕ, ВО ВТОРОЙ ЧАСТИ МОЕГО ОТВЕТА.

    Совет судей Украины рекомендовал судам перевести всех сотрудников на дистанционную работу. Тем не менее, работа судов не остановилась в тех регионах, где на данный момент не ведутся активные боевые действия.

    В зданиях судов сейчас находится минимальное количество сотрудников. Между ними распределены обязанности и дежурства. Это сделано для того, чтобы даже в условиях военного положения осуществление правосудия не останавливалось.

    Однако на данный момент судьи работают только над особо важными неотложными делами. Неотложные дела рассматриваются только при наличии письменного согласия всех сторон.

    Дела, которые не являются приоритетными — переносятся или же проводятся в режиме видеоконференции. Личные приемы судьи прекратили полностью. Также судьи должны учитывать и тот факт, что многие участники процессов могут не иметь возможности подать заявление об отложении рассмотрения дела или не могут прибыть в суд в связи с опасностью для жизни.

    Адвокаты сообщают, что последние заседания по гражданским и хозяйственным делам датируются 22 февраля.

    В обычном режиме работают только следственные судьи. Заседания проходят по избраниям мер пресечения подозреваемым в преступлениях, продлении этих мер пресечения и т.д. Такие заседания не могут откладываться.

    В случае, если в Одессе начнутся активные боевые действия, Верховный суд постановит изменить подсудность судов Одессы и дела будут направляться в другие, более спокойные регионы. Так, например, уже произошло в Киевской, Херсонской, Луганской, Донецкой, Житомирской, Запорожской, Харьковской и Черниговской областях. Всего смена подсудности уже произошла в 169 судах.

    2.

    Шлюбом є сімейний союз жінки та чоловіка, зареєстрований у органі державної реєстрації актів цивільного стану (ст. 21 Сімейного кодексу України).

    Підстави та способи припинення шлюбу в України регулюються Сімейним кодексом України. Розірвання шлюбу можливе органами РАЦС за заявою подружжя, яке не має дітей, у всіх інших випадках розірвання шлюбу відбувається за рішенням суду.

    Однак, якщо один з подружжя є громадянином іншої держави чи особою без громадянства, при припиненні шлюбу слід керуватися не тільки сімейним та цивільно- процесуальним законодавством України, але й міжнародним приватним правом.

    Право на шлюб визначається особистим законом кожної з осіб, які подали заяву про укладення шлюбу.

    Згідно ст. 63 Закону України «Про міжнародне приватне право» припинення шлюбу та правові наслідки припинення шлюбу визначаються правом, яке діє на цей час щодо правових наслідків шлюбу.

    А правові наслідки шлюбу визначаються:

    - спільним особистим законом подружжя (у міжнародному праві особистим законом особи вважається право держави, громадянином якої вона є, якщо обидва із подружжя українці, то застосовується українське законодавство);

    - правом держави, у якій подружжя мало останнє спільне місце проживання, за умови, що хоча б один з подружжя все ще має місце проживання у цій державі (якщо спільний особистий закон подружжя відсутній, тобто обидва із подружжя є громадянами різних держав, то можна застосовувати правило останнього спільного місця проживання, якщо вони проживають в третій країні на законних підставах);

    - правом, з яким обидва з подружжя мають найбільш тісний зв'язок іншим чином (застосовується у разі відсутності у подружжя останнього спільного місця проживання).

    Відповідно, іноземці та громадяни України, які уклали шлюб з іноземцем можуть розірвати шлюб на території України та за законодавством України.

    Перш за все, для того, аби вибрати право держави, яке буде застосовуватись у конкретному випадку, слід звернути увагу на те, на території якої держави був зареєстрований шлюб.

    У разі укладення шлюбу з іноземцем в Україні, при розлученні будуть застосовуються норми Сімейного кодексу України та Цивільного процесуального кодексу України.

    Якщо на момент розлучення, обидва подружжя проживають в Україні, навіть якщо один з них є іноземним громадянином, то процедура розлучення буде аналогічною процедурі розлучення з громадянами України.

    Якщо на момент розлучення, обидва подружжя проживають в Україні, навіть якщо один з них є іноземним громадянином, то процедура розлучення буде аналогічною процедурі розлучення з громадянами України.

    Отже, розірвати шлюб з іноземцем, якщо шлюб був укладений на території України можна двома способами:

    1) органах РАЦС;

    2) в судовому порядку.

    Порядок розірвання шлюбу державним органом реєстрації актів цивільного стану врегульовано статтями 106 та 107 Сімейного кодексу України.

    Якщо у подружжя є неповнолітні діти, або ж якщо відсутня згода другого з подружжя, то розірвати шлюб при наявності спільних дітей з іноземцем, або відсутності його згоди на розірвання шлюбу можна лише другим способом, тобто у судовому порядку.

    Шлюб може бути розірвано за спільною заявою подружжя на підставі рішення суду, відповідно до статті 109 Сімейного кодексу України та за позовом одного з подружжя на підставі рішення суду, відповідно до статті 110 Сімейного кодексу України.

    Для розлучення без згоди дружини (чоловіка) слід керуватися положення частини 1 статті 110 Сімейного кодексу, якою передбачена можливість розірвання шлюбних відносин з ініціативи одного з подружжя. Для цього необхідно звернутися до суду з позовною заявою про розлучення. Позовні заяви про розірвання шлюбу подаються до суду за місцем проживання відповідача, крім випадків, які передбачені в ст. ст. 28, 29 Цивільного процесуального кодексу України.

    Які документи потрібні для розлучення через суд?

    - позовна заява про розлучення (два примірники);

    - оригінал свідоцтва про шлюб;

    - копія свідоцтва про народження дитини;

    - копія паспорту позивача;

    - квитанція про оплату судового збору;

    - всі наявні докази, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги.

    Що робити у разі розлучення, між громадянином України та іноземцем, що проживає в іншій країні або місце реєстрації проживання або перебування якого невідоме? Адже, позовна заява про розірвання шлюбу за загальним правилом подається за місцем проживання або місцезнаходженням відповідача. В даному випадку процедура розлучення буде мати свої специфічні особливості.

    1. За домовленістю подружжя справа може розглядатися за зареєстрованим місцем проживання чи перебування будь-кого з них.

    2. Відповідно до ст. 28 Цивільного процесуального кодексу України, якщо Відповідач на момент розірвання шлюбу проживає за межами України, позови про розірвання шлюбу можуть пред'являтися за зареєстрованим місцем проживання чи перебування позивача у разі, якщо на його утриманні є малолітні або неповнолітні діти або якщо він не може за станом здоров'я чи з інших поважних причин виїхати до місця проживання відповідача.

    3. Позови до відповідача, місце реєстрації проживання або перебування якого невідоме, пред'являються за місцезнаходженням майна відповідача чи за останнім відомим зареєстрованим його місцем проживання або перебування чи постійного його заняття (роботи). Позови до відповідача, який не має в Україні місця проживання чи перебування, можуть пред'являтися за місцезнаходженням його майна або за останнім відомим зареєстрованим місцем його проживання чи перебування в Україні.

    ВИСНОВОК:

    Розлучитися Ви можете тільки в судовому порядку.

    Зберіть всі документи які зможете, та подавайте до суду за місцем його останньої реєстрації.

    Позов подавайте, як тільки запрацюють суди в місті.

    Адвокат Евгений Александрович
    Адвокат Евгений Александрович 2 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

    Добрий день, Рената!

    У таких ситуаціях виникає питання, як розірвати шлюб з іноземцем. Існує багато ситуацій, які справляють вплив на вибір шляхів оформлення розлучення в шлюбі з іноземним громадянином.

    Не варто забувати, що стосунки подружжя — громадян різних країн, можуть регулюватися не тільки українським законодавством, але й міждержавними угодами.

    Оформити розлучення через РАЦС можна у чітко визначених випадках. Загальна характерна риса дозволених випадків полягає в тому, що прийняття рішення про розлучення супроводжується взаємним волевиявленням сторін та відсутністю ризику утисків прав будь-кого з подружжя. Отже, якщо чоловік (дружина) ваше рішення про розлучення підтримує, вам дозволяється розлучитися у РАЦСі. Однак є ще одна умова — в сім’ї не повинно бути спільних дітей, які не досягли повноліття.

    При цьому, не всі країни можуть визнавати документи українського РАЦСу про розірвання шлюбу, а більше повірять судовому рішенню. Тому шлюб, укладений з іноземцем в Україні, бажано розірвати через суд. Для цього потрібно, перш за все, підготувати позов з допомогою наших адвокатів, оформити всі необхідні документи, направити його до суду згідно з останньою відомою адресою реєстрації іноземного громадянина.

    Розлучення з іноземцем в Україні проходить у вигляді тих самих процедур, що й розлучення з громадянами України. Складність полягає тільки в тому, щоб установити останнє відоме місце знаходження відповідача. Коли адреса відома, позовну заяву спрямовують до суду згідно з місцем мешкання чоловіка-іноземця.

    Оформити розірвання шлюбу з іноземним громадянином можна в судовому порядку.

    Для цього його присутність не є обов’язковою. Наше законодавство дозволяє суду виносити заочне рішення, в тому числі про припинення шлюбних стосунків, якщо відповідач належним чином повідомлений про дату та місце, де відбувається судове засідання. Тобто цілком реально розлучитися в Україні, якщо чоловік знаходиться за кордоном.

    У разі наявності запитань звертайтеся через кнопку зеленого кольору "Звернутися".

    Всього доброго!

    Рибінцев Сергій Сергійович
    12%
    Рибінцев Сергій Сергійович 2 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 15 років досвіду

    Добрый день, Рината!

    К сожалению, вопрос не ускорить ни деньгами, ни иными фактами.

    Безусловно вы можете написать ряд ходатайств в Суд, после подачи искового заявления для максимального ускорения. Но именно после подачи самого искового заявления.

    Для удобства вашего перемещения, это можно сделать ближе к границе вашего пребывания, на территории Украины.

    Набирайте, если будут вопросы.

    Рената Клієнт 2 роки тому

    Подскажите , пожалуйста, какой минимальный срок оформления развода может быть ? При таких условиях

    • Адвокат Евгений Александрович
      Адвокат Евгений Александрович 2 роки тому

      Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

      Рената!

      Бажання швидко розлучитись викликане різними обставинами. Розраховувати на мінімальний строк розлучення через суд може тільки подружжя, чиє бажання розлучитись взаємне.

      В такому випадку, судовий процес не затягується строками на примирення, заявами та клопотаннями, тривалами судовими засіданнями та може орієнтовно тривати 2 місяці.

      У випадку незгоди однієї із сторін на розірвання шлюбу, судовий процес може затягнутись на довше.

      Так, суд може надати строк на примирення (1-3 місяці), відповідно на цей період затягується процес розлучення.

      Якщо відповідач ухиляється від участі в судових засіданнях, судовий процес може тривати довше. Так, відсутність сторони на судовому засіданні може стати причиною для відкладення судового засідання.

      Тривалість розгляду справи може також збільшитись через бюрократичні причини, відпустки суддів тощо.

      Отже, відповідь на питання, скільки в суді буде тривати розлучення, буде залежати від обєктивних та суб’єктивних обставин справи та досить часто при незгоді одного з подружжя може тривати до 6 місяців і довше.

    • Савченко Олександр
      Савченко Олександр 2 роки тому

      Юрист, м. Чернігів, 9 років досвіду

      Рената!

      Цивільний процесуальний кодекс України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1618-15/conv#n...):

      Стаття 210. Строки розгляду справи по суті

      1. Суд має розпочати розгляд справи по суті не пізніше ніж через шістдесят днів з дня відкриття провадження у справі, а у випадку продовження строку підготовчого провадження - не пізніше наступного дня з дня закінчення такого строку.

      2. Суд розглядає справу по суті протягом тридцяти днів з дня початку розгляду справи по суті.

      3. Провадження у справі на стадії її розгляду по суті зупиняється тільки з підстав, встановлених пунктами 1-3, 4-1 частини першої статті 251 та пунктами 1-3 частини першої статті 252 цього Кодексу.

      2 березня 2022 р. Рада суддів України видала Рекомендації щодо роботи судів в умовах воєнного стану. Серед основних рекомендацій щодо розгляду судових справ є такі:

      • суди по можливості мають відкладати розгляд справ (за винятком невідкладних судових розглядів);
      • суди мають розглядати справи, які не є невідкладними, за наявності письмової згоди на це усіх учасників судового провадження;
      • суди мають виважено підходити до питань, пов’язаних з поверненням процесуальних документів, залишенням їх без руху тощо;
      • суди мають продовжувати процесуальні строки щонайменше до закінчення воєнного стану.

      Варто враховувати, що запровадження воєнного стану на певній території є поважною причиною для поновлення процесуальних строків, про що зазначив Верховний Суд.

      Если будет нужна помощь, обращайтесь через "Звернутися" возле фото.

      Всего доброго!

      Удачи Вам!

    • Савченко Олександр
      Савченко Олександр 2 роки тому

      Юрист, м. Чернігів, 9 років досвіду

      Рената!

      Відповідно до ст. 26 Закону України «Про правовий режим воєнного стану» правосуддя на території, на якій уведено воєнний стан, здійснюється лише судами. Скорочення чи прискорення будь-яких форм судочинства забороняється.

      • У разі загрози життю, здоров'ю та безпеці відвідувачів суду, працівників апарату суду, суддів оперативно прийматимуться рішення про тимчасове зупинення здійснення судочинства певним судом.
      • Справи, які не є невідкладними, розглядатимуться лише за наявності письмової згоди на це всіх учасників судового провадження.
      • Не можуть бути відкладеними судові засідання, на яких має розглядатися питання про обрання або продовження запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.
      • З метою забезпечення безпеки учасників судових процесів і відвідувачів судів припиняється проведення особистого прийому громадян керівництвом суду й обмежується допуск у судові засідання осіб, які не є учасниками судових засідань.
      • Якщо суд не припинив здійснювати судочинство, учасники судових процесів мають можливість подати заяву про відкладення розгляду справ у зв'язку з воєнними діями та/або про розгляд справ у режимі відеоконференції за допомогою будь-яких технічних засобів, зокрема власних.

      Варто також ураховувати, що запровадження воєнного стану на певній території є поважною причиною для поновлення процесуальних строків.

      Якщо виникнуть додаткові питання, звертайтеся через кнопку "Звернутися" біля фото.

      При зверненні вказуйте свою e-пошту, по якій з Вами можна зв'язатися.

      ВСЬОГО НАЙКРАЩОГО!

    Вець Орися (Аріна) Ігорівна
    24%
    Вець Орися (Аріна) Ігорівна 2 роки тому

    Юрист, м. Київ, 9 років досвіду

    1) так можете розвестись.ПОзовну заяву можна подати як в друкованому вигляді так і через електронний суд.Для цього вам необхідно подати до суду:1) два примірники позовної заяви про розірвання шлюбу2) оригінал квитанції про сплату судового збору. 922 грн станом на 2022 рік. В позов ній заяві можете вказати, що проситесуд стягнути суму сплаченого судового збору з вашого чоловіка. Також ви можете бути звільнені від сплати судового збору, якщо сума судового збору (922 грн) перевищує 5% вашого доходу за 2021 рік.3) оригінал свідоцтва про шлюб та копію свідоцтва про шлюб.4) копію вашого паспорта.На всіх копіях, які ви будете подавати до суду ви маєте зазначити "Згідно з оригіналом, потім ваш підпис, ваші прізвище ініціали та дата посвідчення". Тобто якщо ви подаєте позов 20.04, то пишете дату посвідчення 20.04.2022Щоб не приходити на судові засідання, вам до заяви необхідно буде подати ще заяву, в якій вказати, що ви просити суд здійснювати розгляд справи у вашу відсутність, позовні вимоги підтримуєте у повному обсязі та не заперечуєте проти винесення заочного рішення.Також в заяві прописуєте, що про дату та час ви просите суд повідомляти на такий-то мобільний телефон.Після того як ви подасте позов, вам прийде зі суду ухвала про відкриття провадження із датою судового засідання.Якщо ви подасте заяву про слухання справи у вашу відсутність, відповідно в суд вам з'являтися не потрібно.Проте потрібно буде прийти в суд за рішенням суду ( суди рідко відправляють або з великою затримкою). Або дзвоніть в канцелярію і питайте.На рішенні обов'язково має бути відмітка про те, що рішення набрало законної сили.Рішення суду набирає законної сили через 30 днів після винесення такого рішення.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України