Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Армія і мобілізація, 15 травня 2022, питання №64350 150₴

Усыновители - выезд за границу

Здравствуйте.

Мы с мужем являемся усыновителями малолетнего ребёнка (4 года). Ребёнок усыновлен из детского дома. Есть решение суда. Других детей нет. Помогите, пожалуйста, разобраться попадает ли муж как усыновитель под мобилизацию или нет, и может ли выехать за границу вместе с женой и ребёнком?

PS. Муж мобилизационного возраста. Имеет тимчасове посвідчення, в котором указано, что в 2000 году исключен с военного учёта по статье 37 п. 6 пп. 6

Відповіді юристів (10)

    Адвокат Евгений Александрович
    100%
    Адвокат Евгений Александрович рік тому

    Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

    Добрий день Марина!

    Ваш чоловік не підпадає під мобілізацію та може виїхати з Вами і дитиною за кордон.

    ЩОДО НАВЯНОСТІ ТИМЧАСОВОГО ПОСВІДЧЕННЯ З ВІДМІТКОЮ П.П.6 П.6 СТ.37 ЗАКОНУ УКРАЇНИ "Про військовий обов'язок і військову службу":

    ТРЕБА КЕРУВАТИСЯ:

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про військовий обов'язок і військову службу

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 1992, № 27, ст.385):

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2232-12#Text

    "Стаття 37. Взяття на військовий облік, зняття та виключення з нього... 6. Виключенню з військового обліку у відповідних районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки (військовозобов’язаних та резервістів Служби безпеки України - у Центральному управлінні або регіональних органах Служби безпеки України, військовозобов’язаних та резервістів Служби зовнішньої розвідки України - у відповідному підрозділі Служби зовнішньої розвідки України) підлягають громадяни України, які:...6) були раніше засуджені до позбавлення волі за вчинення тяжкого або особливо тяжкого злочину;...".

    УКАЗ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ №69/2022

    Про загальну мобілізацію:

    https://www.president.gov.ua/documents/692022-4141...

    "8. Місцевим органам виконавчої влади у взаємодії з територіальними центрами комплектування та соціальної підтримки, за участю органів місцевого самоврядування та із залученням підприємств, установ та організацій усіх форм власності, фізичних осіб – підприємців організувати та забезпечити в установленому порядку:

    1) своєчасне оповіщення і прибуття громадян, які призиваються на військову службу, прибуття техніки на збірні пункти та у військові частини;

    2) здійснення призову військовозобов'язаних, резервістів на військову службу, їх доставки до військових частин та установ Збройних Сил України, Національної гвардії України, Служби безпеки України, Державної прикордонної служби України, Державної спеціальної служби транспорту, Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації України, інших військових формувань України;...".

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про військовий обов'язок і військову службу

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 1992, № 27, ст.385):

    Про військовий обов'язок і ... | від 25.03.1992 № 2232-XII (rada.gov.ua)

    "Стаття 1. Військовий обов'язок...9. Щодо військового обов'язку громадяни України поділяються на такі категорії:...військовозобов'язані - особи, які перебувають у запасі для комплектування Збройних Сил України та інших військових формувань на особливий період, а також для виконання робіт із забезпечення оборони держави;...".

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 1993, № 44, ст.416):

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text

    "Стаття 23. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації

    Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов'язані:...".

    ТАК, ЯКЩО ВІН БУВ ЗАСУДЖЕНИЙ ЗА ТЯЖКИЙ ТА ОСОБЛИВО ТЯЖКИЙ ЗЛОЧИН (СТУПІНЬ ТЯЖКОСТІ ВИЗНАЧАЄТЬСЯ ЗА СТ.12 КК УКРАЇНИ), ТО ВІН ПОВИНЕН БУТИ ВИКЛЮЧЕНІ З ВІЙСЬКОВОГО ОБЛІКУ (НЕВІЙСЬКОВОЗОБОВ"ЯЗАНИЙ), ТОМУ ВІН НЕ ПІДЛЯГАЄТЕ ПРИЗОВУ ПО МОБІЛІЗАЦІЇ ТА МАЄТЕ ПРАВО НА ПЕРЕТИН КОРДОНУ (ВИЇЗД ЗА МЕЖІ УКРАЇНИ).

    ДЛЯ ПЕРЕТИНУ КОРДОНУ, ВАМ ТРЕБА:

    1) МАТИ ПАСПОРТ ГР.УКРАЇНИ ДЛЯ ВИЗДУ ЗА КОРДОН;

    2) ТИМЧАСОВЕ ПОСВІДЧЕННЯ З ВІДМІТКОЮ П.П.6 П.6 СТ.37 ЗАКОНУ УКРАЇНИ "Про військовий обов'язок і військову службу";

    3) В ТЦКСП (ВІЙСЬККОМАТІ), ОТРИМАТИ ДОВІДКУ ДЛЯ ДЕРЖАВНОЇ ПРИКОРДОННОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ ПРО ТЕ, ЩО ВІН НЕ ПІДЛЯГАЄ ПРИЗОВУ ПО МОБІЛІЗАЦІЇ.

    ВРАХОВУЮЧИ, ВОЄННИЙ СТАН, ВІН МАЄ ПРАВО ЗВЕРНУТИСЯ ДО БУДЬ-ЯКОГО ТЦКСП (ВІЙСЬККОМАТУ) ЗА МІСЦЕМ ФАКТИЧНОГО ПРОЖИВАННЯ.

    ПРИ ЦЬОМУ, НЕ МАЄ ЗНАЧЕННЯ ПРИЗНАЧЕНА МІРА ПОКАРАННЯ; Є ВИПРОБУВАЛЬНИЙ ТЕРМІН (УМОВНИЙ СТРОК) ЧИ НІ; ПОГАШЕНА ЧИ ЗНЯТА СУДИМІСТЬ ЧИ НІ.

    ГОЛОВНЕ - ЦЕ ЮРИДИЧНИЙ ФАКТ ЗАСУДЖЕННЯ ЗА ВИРОКОМ ЗА ТЯЖКИЙ ЧИ ОСОБЛИВО ТЯЖКИЙ ЗЛОЧИН.

    ЩОДО НАВЯНОСТІ ПРАВА НА ВІДСТРОЧКУ ПО УСИНОВЛЕННЮ:

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 1993, № 44, ст.416):

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text

    "Стаття 23. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації

    Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов'язані:...".

    жінки та чоловіки, опікуни, піклувальники, прийомні батьки, батьки-вихователі, які виховують дитину з інвалідністю віком до 18 років;...".

    ЦЕ ПІДТВЕРДЖУЄ РІШЕННЯ СУДУ, ДОКУМЕНТИ НА ДИТИНУ.

    ПРИ ЦЬОМУ, ЙОМУ НЕ ТРЕБА ВІДСТРОЧКА, ТАК ЯК ВІН ЗВІЛЬНЕНИЙ ВІД ВІЙСЬКВООГО ОБОВ"ЗКУ , ТОБТО Є НЕВІЙСЬКВОЗОБОВ"ЯЗАНИМ.

    ЦЕ ДОПОМОЖЕ ЙОМУ ОТРИМАТИ В ТЦКСП (ВІЙСЬККОМАТІ), ОТРИМАТИ ДОВІДКУ ДЛЯ ДЕРЖАВНОЇ ПРИКОРДОННОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ ПРО ТЕ, ЩО ВІН НЕ ПІДЛЯГАЄ ПРИЗОВУ ПО МОБІЛІЗАЦІЇ ДЛЯ ПЕРЕИНУ КОРДОНУ.

    КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ

    П О С Т А Н О В А від 27 січня 1995 р. N 57 Київ

    Про затвердження Правил перетинання державного кордону громадянами України:

    Про затвердження Правил перетинан... | від 27.01.1995 № 57 (rada.gov.ua)

    ПРАВИЛА перетинання державного кордону громадянами України:

    "2-6. У разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану право на перетин державного кордону, крім осіб, зазначених у пунктах 2-1 та 2-2 цих Правил, також мають інші військовозобов’язані особи, які не підлягають призову на військову службу під час мобілізації. Ця норма не поширюється на осіб, визначених в абзацах другому - восьмому частини третьої статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" ( 3543-12 )".

    Що підтверджується Державною прикордонною службою України на строінці:

    - ЯК ВИДНО З ПОВІДОМЛЕННЯ ДЕРЖАВНОЇ ПРИКОРДОННОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ:

    https://dpsu.gov.ua/ua/Peretinannya-derzhavnogo-ko...

    «Перетинання державного кордону в умовах правового режиму воєнного стану

    03 травня 2022 07:28

    Кабінет Міністрів України вніс зміни до Правил перетинання державного кордону громадянами України, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 27.01.1995 № 57 (далі - Правил).

    З метою здійснення заходів правового режиму воєнного стану обмежено виїзд з України громадян України чоловічої статі віком від 18 до 60 років. Однак, така заборона не є абсолютною.

    Так, громадяни України чоловічої статі віком від 18 до 60 років можуть виїхати за кордон:…

    7. Виїзд за межі України дітей, які не досягли 16-річного віку, в супроводі одного з батьків, баби, діда, повнолітніх брата, сестри, мачухи, вітчима або інших осіб, уповноважених одним з батьків письмовою заявою, завіреною органом опіки та піклування, здійснюється без нотаріально посвідченої згоди другого з батьків та за наявності паспорта громадянина України або свідоцтва про народження дитини (за відсутності паспорта громадянина України)/документів, що містять відомості про особу, на підставі яких Держприкордонслужба дозволить перетин державного кордону. При цьому в разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану рішення щодо надання дозволу на виїзд за межі України особі чоловічої статі, яка супроводжує дитину, яка не досягла 16-річного віку, приймається з урахуванням приналежності супроводжуючої особи до переліку категорій осіб, які звільнені від військової служби та мобілізації, за наявності у неї підтвердних документів...".

    При наявності запитань звертайтеся через кнопку зеленого кольору "Звернутися".

    Всього доброго!

    • Марина Клієнт рік тому

      Дякую за відповідь. Ви пишите: Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов'язані:...".

      жінки та чоловіки, опікуни, піклувальники, прийомні батьки, батьки-вихователі, які виховують дитину з інвалідністю віком до 18 років;...".Але у нас звичайна дитина, без інвалідності. У статті 23, на яку ви посилаєтеся є такий пункт (якщо я не помиляюсь): "усиновителі, опікуни, піклувальники, прийомні батьки, батьки-вихователі, на утриманні яких перебувають діти-сироти або діти, позбавлені батьківського піклування, віком до 18 років;"Але коли ми зателефонували на гарячу лінію прикордонної служби, вони сказали, що ні, не можливо віїхати так як у цьому списку такого немає і дали це посилання https://dpsu.gov.ua/ua/Peretinannya-derzhavnogo-ko... На що потрібно буде звернути їх увагу при перетинанні кордону, на статтю 23 та абзац вказаний вище?Лист №23-6855/0/6-22-Вих від 17.03.2022 на сьогодні є чинним, до нього можна звертатися?

      • Адвокат Евгений Александрович
        Адвокат Евгений Александрович рік тому

        Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

        Марина!

        "Дякую за відповідь. Ви пишите: Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов'язані:...".

        жінки та чоловіки, опікуни, піклувальники, прийомні батьки, батьки-вихователі, які виховують дитину з інвалідністю віком до 18 років;...".Але у нас звичайна дитина, без інвалідності. У статті 23, на яку ви посилаєтеся є такий пункт (якщо я не помиляюсь): "усиновителі, опікуни, піклувальники, прийомні батьки, батьки-вихователі, на утриманні яких перебувають діти-сироти або діти, позбавлені батьківського піклування, віком до 18 років;"Але коли ми зателефонували на гарячу лінію прикордонної служби, вони сказали, що ні, не можливо віїхати так як у цьому списку такого немає і дали це посилання https://dpsu.gov.ua/ua/Peretinannya-derzhavnogo-ko... На що потрібно буде звернути їх увагу при перетинанні кордону, на статтю 23 та абзац вказаний вище? Лист №23-6855/0/6-22-Вих від 17.03.2022 на сьогодні є чинним, до нього можна звертатися"?

        - БУДЬ ЛАСКА!

        ТАК, ВИ ПРАВІ, ЦЕ ТЕХНІЧНА ПОМИЛКА, Я ГОТУВАВ ВАМ ОДНУ ІНФОРМАЦІЮ, А ВІДПРАВИВ ВАМ ІНШУ.

        ЩОДО НАЯВНОСТІ ПРАВА НА ВІДСТРОЧКУ НА ВІЙСЬКОВУ СЛУЖБУ ПІД ЧАС ПРИЗОВУ ПО МОБІЛІЗАЦІЇ ТА ПРАВО НА ПЕРЕРТИН КОРДОНУ В ЗВ"ЯЗКУ З УСИНОВЛЕННЯМ:

        ЗАКОН УКРАЇНИ

        Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію

        (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 1993, № 44, ст.416):

        https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text

        "Стаття 23. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації

        Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов'язані:...".

        усиновителі, опікуни, піклувальники, прийомні батьки, батьки-вихователі, на утриманні яких перебувають діти-сироти або діти, позбавлені батьківського піклування, віком до 18 років;...".

        ЦЕ ПІДТВЕРДЖУЄ РІШЕННЯ СУДУ, ДОКУМЕНТИ НА ДИТИНУ.

        ЯКЩО ЙТИ ПО ШЛЯХУ УСИНОВЛЕННЯ, ТО ПРАВО НА ПЕРЕТИН КОРДОНУ ДАЄ:

        КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ

        П О С Т А Н О В А від 27 січня 1995 р. N 57 Київ

        Про затвердження Правил перетинання державного кордону громадянами України:

        Про затвердження Правил перетинан... | від 27.01.1995 № 57 (rada.gov.ua)

        ПРАВИЛА перетинання державного кордону громадянами України:

        "2-6. У разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану право на перетин державного кордону, крім осіб, зазначених у пунктах 2-1 та 2-2 цих Правил, також мають інші військовозобов’язані особи, які не підлягають призову на військову службу під час мобілізації. Ця норма не поширюється на осіб, визначених в абзацах другому - восьмому частини третьої статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" ( 3543-12 )".

        ДАНА НОРМА ЗАКОНУ, ВІДСИЛАЄ НА ЦЮ НОРМУ ЗАКОНУ:

        ЗАКОН УКРАЇНИ

        Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію

        (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 1993, № 44, ст.416):

        https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text

        "Стаття 23. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації

        Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов'язані:...".

        усиновителі, опікуни, піклувальники, прийомні батьки, батьки-вихователі, на утриманні яких перебувають діти-сироти або діти, позбавлені батьківського піклування, віком до 18 років;...".

        НА ЦЕ І ТРЕБА ПОСИЛАТИСЯ.

        "Лист №23-6855/0/6-22-Вих від 17.03.2022 на сьогодні є чинним, до нього можна звертатися"?

        - ВЖЕ НЕ ДІЄ, А ДІЄ: ПОВІДОМЛЕННЯ ДЕРЖАВНОЇ ПРИКОРДОННОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ:

        https://dpsu.gov.ua/ua/Peretinannya-derzhavnogo-ko...

        «Перетинання державного кордону в умовах правового режиму воєнного стану

        03 травня 2022 07:28

        Кабінет Міністрів України вніс зміни до Правил перетинання державного кордону громадянами України, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 27.01.1995 № 57 (далі - Правил).

        З метою здійснення заходів правового режиму воєнного стану обмежено виїзд з України громадян України чоловічої статі віком від 18 до 60 років. Однак, така заборона не є абсолютною.

        Так, громадяни України чоловічої статі віком від 18 до 60 років можуть виїхати за кордон:…

        7. Виїзд за межі України дітей, які не досягли 16-річного віку, в супроводі одного з батьків, баби, діда, повнолітніх брата, сестри, мачухи, вітчима або інших осіб, уповноважених одним з батьків письмовою заявою, завіреною органом опіки та піклування, здійснюється без нотаріально посвідченої згоди другого з батьків та за наявності паспорта громадянина України або свідоцтва про народження дитини (за відсутності паспорта громадянина України)/документів, що містять відомості про особу, на підставі яких Держприкордонслужба дозволить перетин державного кордону. При цьому в разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану рішення щодо надання дозволу на виїзд за межі України особі чоловічої статі, яка супроводжує дитину, яка не досягла 16-річного віку, приймається з урахуванням приналежності супроводжуючої особи до переліку категорій осіб, які звільнені від військової служби та мобілізації, за наявності у неї підтвердних документів...".

        ПО НЬОМУ ВИ МОЖЕТЕ ПОСИЛАТИСЯ НА ПУНКТ 7, А ТИМЧАСОВЕ ПОСВІДЧЕННЯ ПРО ВИКЛЮЧЕННЯ В НЬОГО Є, ТРЕБА ДОВІДКА ТЦКСП ПРО ТЕ, ЩО НЕ ПІДЛЯГАЄ ПРИЗОВУ ПО МОБІЛІЗАЦІЇ.

        ГОЛОВНЕ ЦЕ ТУТ:

        КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ

        П О С Т А Н О В А від 27 січня 1995 р. N 57 Київ

        Про затвердження Правил перетинання державного кордону громадянами України:

        Про затвердження Правил перетинан... | від 27.01.1995 № 57 (rada.gov.ua)

        ПРАВИЛА перетинання державного кордону громадянами України:

        "2-6. У разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану право на перетин державного кордону, крім осіб, зазначених у пунктах 2-1 та 2-2 цих Правил, також мають інші військовозобов’язані особи, які не підлягають призову на військову службу під час мобілізації. Ця норма не поширюється на осіб, визначених в абзацах другому - восьмому частини третьої статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" ( 3543-12 )".

        ЗАКОН УКРАЇНИ

        Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію

        (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 1993, № 44, ст.416):

        https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text

        "Стаття 23. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації

        Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов'язані:...".

        усиновителі, опікуни, піклувальники, прийомні батьки, батьки-вихователі, на утриманні яких перебувають діти-сироти або діти, позбавлені батьківського піклування, віком до 18 років;...".

        При наявності запитань звертайтеся через кнопку зеленого кольору "Звернутися".

        Всього доброго!

      • Адвокат Евгений Александрович
        Адвокат Евгений Александрович рік тому

        Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

        Марина!

        ТАК, ВІН МАЄ ПРАВО ПЕРЕТНУТИ КОРДОН МАЮЧИ:

        - ПАСПОРТ ГР.УКРАЇНИ ДЛЯ ВИЗДУ ЗА КОРДОН;

        - ТИМЧАСОВЕ ПОСВІДЧЕННЯ З ВІДМІТКОЮ П.П.6 П.6 СТ.37 ЗАКОНУ УКРАЇНИ "Про військовий обов'язок і військову службу";

        - ДОВІДКУ ДЛЯ ДЕРЖАВНОЇ ПРИКОРДОННОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ ПРО ТЕ, ЩО ВІН НЕ ПІДЛЯГАЄ ПРИЗОВУ ПО МОБІЛІЗАЦІЇ;

        - РІШЕННЯ СУДУ, СВІДОЦТВО ПРО НАРОДЖЕННЯ ДИТИНИ, ДОКУМЕНТИ НА ДИТИНУ.

        КРАЩЕ ЦЕ ЗРОБИТИ БЕЗ ВАС САМОСТІЙНО, ВИ В ТОЙ ЖЕ ДЕНЬ ПЕРЕТНЕТЕ ПІЗНІШЕ.

        У РАЗІ ВІДМОВИ У ПЕРЕТИНІ КОРДОНУ ЗІ СТОРОНИ ПРАЦІВНИКІВ ДЕРЖАВНОЇ ПРИКОРДОННОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ, ВИМАГАЙТЕ ВІД ПРАЦІВНИКІВ ДЕРЖАВНОЇ ПРИКОРДОННОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ, НАДАННЯ ОФІЦІЙНОЇ ВІДМОВИ У ПЕРЕТИНУ КОРДОНУ ВІД ПРАЦІВНИКІВ ДЕРЖАВНОЇ ПРИКОРДОННОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ, ЯКУ ВИ МАЄТЕ ПРАВО ОСКАРЖИТИ, ЯК НЕЗАКОННЕ РІШЕННЯ ДО НАЧАЛЬНИКА ПУНКТУ ПРОПУСКУ ТА ОДНОЧАСНО ДО ДЕРЖАВНОЇ ПРИКОРДОННОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ, А ТАКОЖ ДО ОКРУЖНОГО АДМІНІСТРАТИВНОГО СУДУ ТОЩО.

        ПРО ОБОВ»ЯЗОК ПРИЙНЯТТЯ РІШЕННЯ ТУТ:

        ЗАКОН УКРАЇНИ

        Про прикордонний контроль

        (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 2010, № 6, ст.46):

        Про прикордонний контроль | від 05.11.2009 № 1710-VI (rada.gov.ua)

        "Стаття 14. Порядок відмови у перетинанні державного кордону іноземцям, особам без громадянства та громадянам України

        1. Іноземцю або особі без громадянства, які не відповідають одній чи кільком умовам перетинання державного кордону на в'їзд в Україну або на виїзд з України, зазначеним у частинах першій, третій статті 8 цього Закону, а також громадянину України, якому відмовлено у пропуску через державний кордон при виїзді з України у зв'язку з відсутністю документів, необхідних для в'їзду до держави прямування, транзиту, в передбачених законодавством випадках або у зв'язку з наявністю однієї з підстав для тимчасового обмеження його у праві виїзду за кордон, визначених статтею 6 Закону України "Про порядок виїзду з України і в'їзду в Україну громадян України", відмовляється у перетинанні державного кордону лише за обґрунтованим рішенням уповноваженої службової особи підрозділу охорони державного кордону із зазначенням причин відмови. Уповноважена службова особа підрозділу охорони державного кордону про прийняте рішення доповідає начальнику органу охорони державного кордону. Таке рішення набирає чинності невідкладно. Рішення про відмову у перетинанні державного кордону оформляється у двох примірниках. Один примірник рішення про відмову у перетинанні державного кордону видається особі, яка підтверджує своїм підписом на кожному примірнику факт отримання такого рішення. У разі відмови особи підписати рішення про це складається акт.

        2. Форма рішення про відмову у перетинанні державного кордону встановлюється спеціально уповноваженим центральним органом виконавчої влади у справах охорони державного кордону.

        3. Особа, якій відмовлено у перетинанні державного кордону, має право оскаржити відповідне рішення згідно із Законом України "Про звернення громадян" або до суду. Оскарження зазначеного рішення не зупиняє його дії. Оскаржене рішення може бути скасовано чи змінено начальником органу охорони державного кордону або скасовано та визнано нечинним судом.

        4. У разі відмови іноземцю, особі без громадянства у перетинанні державного кордону на в'їзд в Україну візу у його паспортному документі може бути скасовано за наявності однієї з таких підстав:

        1) рішення відповідного державного органу України про заборону в'їзду в Україну;

        2) обґрунтованих підстав вважати візу отриманою у незаконний спосіб. Неподання іноземцем або особою без громадянства під час в'їзду в Україну одного чи кількох підтверджуючих документів щодо мети та умов перебування в Україні не є підставою до скасування візи.

        Скасування візи здійснюється уповноваженою службовою особою підрозділу охорони державного кордону шляхом проставлення на ній відтиску штемпеля, форма якого встановлюється спеціально уповноваженим центральним органом виконавчої влади у справах охорони державного кордону. Про скасування візи зазначається у рішенні про відмову у перетинанні державного кордону.

        5. У разі якщо іноземці, особи без громадянства, яким відмовлено у перетинанні державного кордону при в'їзді в Україну, були привезені в пункт пропуску через державний кордон перевізником, уповноважена службова особа підрозділу охорони державного кордону:

        1) наказує перевізникові вивезти іноземців, осіб без громадянства в державу, з якої їх було привезено, або в державу, яка видала паспортний документ, або знайти інший спосіб вивезення зазначених осіб за межі території України;

        2) до подальшого вивезення іноземців, осіб без громадянства, яким було відмовлено у перетинанні державного кордону при в'їзді в Україну, вживає належних заходів щодо запобігання їх незаконному перетинанню державного кордону".

        При наявності запитань звертайтеся через кнопку зеленого кольору "Звернутися".

        Всього доброго!

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю!

    ВАШ ЧОЛОВІК НЕ ПІДЛЯГАЄ ПРИЗОВУ НА МОБІЛІЗАЦІЇ, А ТАКОЖ МАЄ ПРАВО НА ВИЇЗД ЗА КОРДОН ЯК УСИНОВЛЮВАЧ ДИТИНИ.

    ВИКЛЮЧЕННЯ З ВІЙСЬКОВОГО ОБЛІКУ НА ПІДСТАВІ ПУНКТУ 6 ЧАСТИНИ 6 СТАТТІ 37 НА ПРАКТИЦІ ПРАВА НА ВИЇЗД НЕ НАДАЄ, ОДНАК ЦЕ І НЕВАЖЛИВО, ОСКІЛЬКИ ЧОЛОВІК Є УСИНОВЛЮВАЧЕМ.

    Право на відстрочку та виїзд підтверджується наступним:

    Закон України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію":

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text

    Стаття 23. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації

    Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

    ...

    усиновителі, опікуни, піклувальники, прийомні батьки, батьки-вихователі, на утриманні яких перебувають діти-сироти або діти, позбавлені батьківського піклування, віком до 18 років.

    За інформацією Державної прикордонної служби, згідно з вимогами законодавства обмеження щодо перетину кордону на виїзд з України не застосовуються до осіб:

    • які мають посвідчення про відстрочку від призову та повідомлення про зарахування на спеціальний військовий облік (відповідно до рішення Уряду про затвердження переліку посад і професій військовозобов’язаних, які підлягають бронюванню на період мобілізації та на воєнний час);
    • які мають висновок військово-лікарської комісії про непридатність з виключенням з військового обліку;
    • на утриманні яких перебувають троє і більше дітей віком до 18 років;
    • які самостійно виховують дитину (дітей) віком до 18 років;
    • на утриманні яких перебуває дитина з інвалідністю віком до 18 років або повнолітня дитина, яка є особою з інвалідністю І чи ІІ групи, до досягнення нею 23 років;
    • усиновителі, опікуни, піклувальники, прийомні батьки, батьки-вихователі, на утриманні яких перебувають діти-сироти або діти, позбавлені батьківського піклування, віком до 18 років.
    • зайняті постійним доглядом за особами, що його потребують, у разі відсутності інших осіб, які можуть здійснювати такий догляд;
    • які виїхали до інших держав на постійне місце проживання, що відповідно документально підтверджено;
    • здобувачі фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за кордоном за денною або дуальною формами здобуття освіти (студенти, слухачі).

    ДОБРЕ, ЩО Є РІШЕННЯ СУДУ, АДЖЕ:

    ПРАВИЛА перетинання державного кордону громадянами України, затверджені постановою Кабінету Міністрів України від 27.01.1995 № 57 (у редакції постанови Кабінету Міністрів України від 25 серпня 2010 р. № 724)

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/57-95-%D0%BF#T...

    6. Виїзд з України дітей-сиріт, дітей, позбавлених

    ...

    Виїзд з України дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, які не досягли 16-річного віку, після їх усиновлення іноземцями здійснюється у супроводі батьків-усиновлювачів у разі пред'явлення рішення суду про усиновлення або його нотаріально засвідченої копії

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю!

    РІШЕННЯ СУДУ ПРО УСИНОВЛЕННЯ ДОСТАТНЬО ДЛЯ ПЕРЕТИНКУ КОРДОНУ:

    РАВИЛА перетинання державного кордону громадянами України, затверджені постановою Кабінету Міністрів України від 27.01.1995 № 57 (у редакції постанови Кабінету Міністрів України від 25 серпня 2010 р. № 724)"

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/57-95-%D0%BF#T...

    6. Виїзд з України дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, які не досягли 16-річного віку, здійснюється:

    ...

    Виїзд з України дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, які не досягли 16-річного віку, після їх усиновлення іноземцями здійснюється у супроводі батьків-усиновлювачів у разі пред'явлення рішення суду про усиновлення або його нотаріально засвідченої копії.

    Всього доброго! Сподіваюсь, що консультація була корисною. Якщо є додаткові питання, звертайтесь індивідуально, натиснувши кнопку «Звернутися»!

    Карпенко Андрей Владимирович
    Карпенко Андрей Владимирович рік тому

    Адвокат, м. Київ, 25 років досвіду

    Вітаю!

    ВАШ ЧОЛОВІК НЕ ПІДЛЯГАЄ МОБІЛІЗАЦІЇ.

    ВАШ ЧОЛОВІК МАЄ ПРАВО НА ПЕРЕТИН КОРДОНУ.

    Нормативно-правова база
    1. Закон України від 24 лютого 2022 року № 2102-IX «Про затвердження Указу Президента України «Про введення воєнного стану в Україні»;
    2. Закон України від 03 березня 2022 року № 2105-IX «Про затвердження Указу Президента України «Про загальну мобілізацію»;
    3. Указ Президента України від 24 лютого 2022 року № 64 «Про введення воєнного стану в Україні»;
    4. Указ Президента України від 24 лютого 2022 року № 65 «Про загальну мобілізацію»;
    5. Закон України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію»;
    6. Постанова Кабінету Міністрів України від 27 січня 1995 року № 57 «Про затвердження Правил перетинання державного кордону громадянами України»

    Чоловіки віком від 18 до 60 років обмежені у праві виїзду за кордон за виключенням (Постанова # 57):

    7. усиновителів, опікунів, піклувальників, прийомних батьків, батьків-вихователів, на утриманні яких перебувають діти-сироти або діти, позбавлені батьківського піклування віком до 18 років (у разі пред’явлення рішення суду про усинoвлення або йoго нотаріально засвідченoї копії);

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич рік тому

    Адвокат, м. Миколаїв, 32 роки досвіду

    Спілкуватися у чаті

    Добрий день, Марина!

    Ваш чоловік був засуджений за тяжкий (особливо тяжкий) злочин й відбував реальний строк, тому Ввін має право бути звільненим від призову на військову службу під час мобілізації.

    ЦЕ СТВЕРДЖУЄТЬСЯ У

    Ч. 9 ст. 14 Закону України «Про військовий обов'язок і військову службу»:

    "- зняття з військового обліку призовників та взяття на військовий облік військовозобов'язаних громадян, яких раніше було засуджено до позбавлення волі, обмеження волі, арешту чи виправних робіт за вчинення кримінального проступку, нетяжкого злочину, у тому числі із звільненням від відбування покарання;

    - виключення з військового обліку громадян, яких раніше було засуджено до позбавлення волі за вчинення тяжкого або особливо тяжкого злочину".

    А ТАКОЖ У

    пункті 6 частини 6 статті 37 Закону України «Про військовий обов'язок і військову службу»

    «виключенню з військового обліку у відповідних районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки (військовозобов’язаних та резервістів Служби безпеки України - у Центральному управлінні або регіональних органах Служби безпеки України, військовозобов’язаних та резервістів Служби зовнішньої розвідки України - у відповідному підрозділі Служби зовнішньої розвідки України) підлягають громадяни України, які: були раніше засуджені до позбавлення волі за вчинення тяжкого або особливо тяжкого злочину».

    Для того, щоби Ви отримали відстрочку Вам треба з’явитись в ТЦКСП (військомат), надати відповідні документи:

    паспорт,

    свідоцтво про народження,

    ІНН,

    медичну карту,

    копію вироку суду

    та/або довідку про судимість, що підтверджує скоєння тяжкого чи особливо тяжкого злочину

    та написати заяву про відстрочку.

    Маючи на руках документ про відстрочку від мобілізації або ж відповідну відмітку у воєнному квитку, Ви будете мати нагоду виїхати за кордон при наявності закордонного паспорту.

    Статтею 89 Кримінального Кодексу України.

    Серед іншого там сказано:

    "Такими, що не мають судимості, визнаються (п. 8, 9 ч. 1 ст. 89 ККУ):

    8) особи, засуджені до позбавлення волі або основного покарання у виді штрафу за тяжкий злочин, якщо вони протягом шести років з дня відбуття покарання (основного та додаткового) не вчинять нового кримінального правопорушення;

    9) особи, засуджені до позбавлення волі або основного покарання у виді штрафу за особливо тяжкий злочин, якщо вони протягом восьми років з дня відбуття покарання (основного та додаткового) не вчинять нового кримінального правопорушення".

    Щодо можливості виїхати за кордон.

    Відповідно до ст. 6 Закону України «Про правовий режим воєнного стану» в указі Президента України про введення воєнного стану зазначається, крім іншого, вичерпний перелік конституційних прав і свобод людини і громадянина, які тимчасово обмежуються у зв’язку з введенням воєнного стану із зазначенням строку дії цих обмежень, а також тимчасові обмеження прав і законних інтересів юридичних осіб із зазначенням строку дії цих обмежень.

    Пунктом 3 Указу Президента України №64/2022 «Про введення воєнного стану в Україні» зазначено, що у зв'язку із введенням в Україні воєнного стану тимчасово, на період дії правового режиму воєнного стану, можуть обмежуватися конституційні права і свободи людини і громадянина, передбачені статтями 30 – 34, 38, 39, 41 – 44, 53 Конституції України в межах та обсязі, що необхідні для забезпечення можливості запровадження та здійснення заходів правового режиму воєнного стану, які передбачені частиною першою статті 8 Закону України «Про правовий режим воєнного стану».

    Тобто, крім іншого, обмежується свобода пересування, вільний вибір місця проживання, право вільно залишати територію України.

    Пунктами 6, 16 ч. 1 ст. 8 Закону України «Про правовий режим воєнного стану» визначено - в Україні або в окремих її місцевостях, де введено воєнний стан, військове командування може самостійно або із залученням органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування запроваджувати та здійснювати в межах тимчасових обмежень конституційних прав і свобод людини і громадянина, а також прав і законних інтересів юридичних осіб, передбачених указом Президента України про введення воєнного стану, такі заходи правового режиму воєнного стану:

    6) встановлювати у порядку, визначеному КМ України, особливий режим в’їзду і виїзду, обмежувати свободу пересування громадян, іноземців та осіб без громадянства, а також рух транспортних засобів;

    16) забороняти громадянам, які перебувають на військовому або спеціальному обліку у Міністерстві оборони України, Службі безпеки України чи Службі зовнішньої розвідки України, змінювати місце проживання (місце перебування) без дозволу військового комісара або керівника відповідного органу Служби безпеки України чи Служби зовнішньої розвідки України; обмежувати проходження альтернативної (невійськової) служби.

    Перетинання державного кордону в пунктах пропуску через державний кордон та пунктах контролю на території, де введено воєнний стан, здійснюється з урахуванням обмежень, встановлених законодавством.

    На сьогодні в Україні на період дії воєнного стану чоловікам – громадянам України віком від 18 до 60 років, обмежено виїзд за межі України, крім винятків, яких це обмеження не стосується.

    ТЕПЕР ПОЗА ПРОТОКОЛОМ:

    Я вже неодноразово зіткався з ситуаціями, де мої клієнти, які мали точно таку історію, як і Ваш чоловік не могли перетнути кордон, через те, що вони були судимі за тяжкі та особливо тяжкі злочини. Так що я би на Вашому місці дуже оборежно ставився до пораж, де кажеться, що він може вільно перетинати кордон, будучи навіть виключений з в. обліку! Принаймні ось Вам алгоритм дій щодо оскарження неправомірних рішень Держприкордонслужби:

    ЯКЩО РАПТОМ У ВАС ВИНИКНУТЬ ПРОБЛЕМИ З ПРИКОРДОННИКАМИ (ВСЕ БУВАЄ), ОСЬ ВАМ АЛГОРИТМ ДІЙ, ЯКИМ МОЖНА СКОРИСТАТИСЯ В ТАКИХ ВИПАДКАХ:

    По-перше, на всі відмови Держприкорджон служби треба вимагати пісьмового підтвердження та одразу його оскаржувати. В таких випадках вони будуть відчувати більше відповідальності та діяти не так нахабно.

    По-друге, згідно з роз’ясненнями самої Держприкордонслужби України та відповідно до статті 23 Закону України “Про доступ до публічної інформації” рішення, дії чи бездіяльність органів ДПС можуть бути оскаржені до Голови Державної прикордонної служби України, вищого органу або суду.

    По-третє, згідно ст. 14Закону України Про прикордонний контроль від 05.11.2009 № 1710-VI (rada.gov.ua)

    "Стаття 14. Порядок відмови у перетинанні державного кордону іноземцям, особам без громадянства та громадянам України

    …Особа, якій відмовлено у перетинанні державного кордону, має право оскаржити відповідне рішення згідно із Законом України "Про звернення громадян" або до суду. Оскарження зазначеного рішення не зупиняє його дії. Оскаржене рішення може бути скасовано чи змінено начальником органу охорони державного кордону або скасовано та визнано нечинним судом...".

    Власне, запитувач має право оскаржити:

    відмову в задоволенні запиту на інформацію;

    відстрочку задоволення запиту на інформацію;

    ненадання відповіді на запит на інформацію;

    надання недостовірної або неповної інформації;

    несвоєчасне надання інформації;

    невиконання органами Держприкордонслужби обов'язку оприлюднювати інформацію відповідно до статті 15 Закону України “Про доступ до публічної інформації”;

    інші рішення, дії чи бездіяльність органів Держприкордонслужби, що порушили законні права та інтереси запитувача.

    По-третє, оскарження рішень, дій чи бездіяльності органів Держприкордонслужби до суду здійснюється відповідно до Кодексу адміністративного судочинства України.

    Відповідно до статті 24 Закону України “Про доступ до публічної інформації” відповідальність за порушення законодавства про доступ до публічної інформації несуть особи, винні у вчиненні таких порушень:

    ненадання відповіді на запит;

    ненадання інформації на запит;

    безпідставна відмова у задоволенні запиту на інформацію;

    неоприлюднення інформації відповідно до статті 15 Закону України “Про доступ до публічної інформації”;

    надання або оприлюднення недостовірної, неточної або неповної інформації;

    несвоєчасне надання інформації;

    необґрунтоване віднесення інформації до інформації з обмеженим доступом;

    нездійснення реєстрації документів;

    навмисне приховування або знищення інформації чи документів.

    Особи, на думку яких їхні права та законні інтереси порушені органами Держприкордонслужби, мають право на відшкодування матеріальної та моральної шкоди в порядку, визначеному законом.

    По-третє, є також телефони Держприкодонслужби, які можуть згодитись в таких випадках!

    1598 (ДЛЯ ДЗВІНКІВ З МОБІЛЬНОГО); +38(044)527-63-63 (ДЛЯ ДЗВІНКІВ ІЗ-ЗА КОРДОНУ)

    - ТЕЛЕФОН ГАРЯЧОЇ ЛІНІЇ (СЛУЖБА «ДОВІРА»)

    (044) 527-64-29; (044) 239-84-80 (ФАКС)

    - ПОДАННЯ ЗАПИТІВ НА ОТРИМАННЯ ПУБЛІЧНОЇ ІНФОРМАЦІЇ

    (044) 527-64-29; (044) 239-84-80 (ФАКС)

    - ПОДАННЯ ЗВЕРНЕНЬ ГРОМАДЯН

    Прикордонники надаватимуть консультації в телефонному режимі:

    (033) 272 09 20 – Волинський прикордонний загін (кордон з Польщею у межах Волинської області – пункти пропуску Ягодин, Устилуг);

    (032) 239 01 23 – Львівський прикордонний загін (кордон з Польщею у межах Львівської області – пункти пропуску Угринів, Рава-Руська, Грушів, Краківець, Шегині, Смільниця );

    (067) 181 42 67 – Чопський прикордонний загін (кордон зі Словаччиною, Угорщиною – пункти пропуску Малий Березний, Ужгород, Малі Селменці, Тиса);

    (031) 313 82 61 – Мукачівський прикордонний загін (кордон з Угорщиною, Румунією – Лужанка, Вилок, Косино, Дзвінкове, Дякове, Солотвино);

    (037) 259 19 49 – Чернівецький прикордонний загін (кордон з Румунією, Молдовою у межах Чернівецької області – пункти пропуску Порубне, Мамалига, Росошани, Кельменці, Сокиряни);

    (043) 376 01 41 – Могилів-Подільський прикордонний загін – (кордон з Молдовою у межах Вінницької області);

    (032) 275 62 90 – Західне регіональне управління.

    Якщо у Вас будуть до мене уточнюючі питання, звертайтесь персонально, натиснувши кнопку "звернутись".

    Вдачи!

    Дякую, за потребою звертайтесь персонально, натиснувши кнопку "звернутись". Успіхів!

    Гончаренко Константин
    Гончаренко Константин рік тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Доброго дня!

    Так Ваш чоловік має право на відстрочку так як є усиновлювачем дитини , треба подати заяву до тцк сп (воєнкомат) про надання відстрочки та рішення суду копію про усиновлення , що набрало законної сили.

    Також це є підставою для перетину кордону - довідку та рішення суду про усиновлення покажіть на прикордонному посту.

    Окремо зазначу, що виключення можуть стосуватися тільки осіб, визначених законодавством.Зокрема тих, які мають: ( Вам необхідно у ТЦК та СП у регіоні перебування отримати одну з таких довідок за підписом начальника)посвідчення про відстрочку від призову та повідомлення про зарахування на спеціальний військовий облік, (заброньований за погодженням з Мінекономіки, установою , організацією, для суспільно -корисної допомоги) абовисновок військово-лікарської комісії про непридатність ( з виключенням з обліку повністю , взагалі)Крім того обмеження не стосуються осіб:на утриманні яких перебувають троє і більше дітей віком до 18 років, абоякі самостійно виховують дитину (дітей) віком до 18 років, абона утриманні яких є дитина з інвалідністю., або особа з інвалідністю до 23 років.А також тих, хто є:усиновителемопікуном, абочиї близькі родичі загинули або зникли безвісти під час проведення антитерористичної операції.які виїхали до інших держав на постійне місце проживання, що відповідно документально підтверджено.здобувачі фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за кордоном за денною або дуальною формами здобуття освіти (студенти, слухачі).водії, які заброньовані для здійснення міжнародних вантажних перевезень, перевезень для потреб Збройних Сил України, медичних вантажів та вантажів гуманітарної допомоги, відповідно до визначеного порядку;люди з інвалідністю та особи, що їх супроводжують.Особи, що зайняті доглядом за особами , що його потребують згідно висновку ЛКК (внаслідок когнітивних порушень здоров я)

    Якщо у посвідченні написано виключений з військового обліку - він вже невійськовозобов язаний та може виїхати.З повагою,Костянтин Гончаренко

    Рибінцев Сергій Сергійович
    Рибінцев Сергій Сергійович рік тому

    Адвокат, м. Київ, 15 років досвіду

    Добрый день, Марина!

    Ваш супруг исключен из воинского учета, и мог пересекать границу вне зависимости от факта усыновленного ребенка (исходя из формулировок, что указали вы).

    Безусловно анализ стоит сделать на основании документа (воинского билета), но если вы верно передали все содержание записей - тогда выезд возможен.

    Если остались вопросы -набирайте.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України