Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Армія і мобілізація, 16 травня 2022, питання №64449 300₴

Какой военкомат может исключить!!! из военного учёта?

Имею судимость, ещё не погашенную, по особо тяжким статьям (187 ч.4)
Освободился в 2016 м году.
В 2018 пришел в Харьковский военкомат получить военный билет т.к. без него не мог продать имущество. В Тимчасовом посвiдченi написали, что пригоден и поставили на военный учёт (ошибка военкомата).

В связи с началом военных действий сейчас с семьей и родными на Закарпатье.

Поехал в ближайший военкомат в г. Мукачево сниматься с военного учёта. Долгая, почти недельная история. Закончилось, тем, что в итоге крайнюю печать и подпись военком не поставил, а сказал через подчинённых ехать в Харьков и там сниматься с военного учёта, хотя в билете заполнили уже все поля и указали согласно каим статьям меня можно исключать с учёта. Отказ не мотивирован ничём, ни письменно ни устно не отвечают.

Вопрос - какой военкомат может меня исключить с военного учета в связи с особо-тяжкими непогашенными судимостями. Нужны законы или нормативные акты, опираясь на которые я могу сняться с учёта не посещая Харьковский военкомат, если это предусмотрено законом.

Ехать в Харьков желания нет, да и с 2018-го я снят с регистрации(прописки нет), больше нигде не регистрировался(прописывался).

Відповіді юристів (12)

    Пользователь не активен
    Пользователь не активен рік тому

    Адвокат, м. Київ

    Виключенню з військового обліку у районних (міських) військових комісаріатах (військовозобов'язаних Служби безпеки України у Центральному управлінні або регіональних органах Служби безпеки України, військовозобов’язаних Служби зовнішньої розвідки України у відповідному підрозділі Служби зовнішньої розвідки України) підлягають громадяни України, які:

    • призвані чи прийняті на військову службу;
    • проходять військову службу (навчання) у вищих військових навчальних закладах і військових навчальних підрозділах вищих навчальних закладів;
    • визнані військово-лікарськими комісіями непридатними до військової служби з виключенням з військового обліку;
    • досягли граничного віку перебування в запасі;
    • припинили громадянство України;
    • були раніше засуджені до позбавлення волі за вчинення тяжкого або особливо тяжкого злочину;
    • направлені для відбування покарання до установ виконання покарань або до яких застосовано примусові заходи медичного характеру;
    • не отримали до 40-річного віку військово-облікової або спорідненої з нею спеціальності;
    • померли.
    Необхідні документи
    • заява про зняття з військового обліку;
    • паспорт;
    • ідентифікаційний код;
    • військово-обліковий документ;
    • свідоцтво про народження дітей (якщо є)

    Всі ці дії проводяться тільки там, де зараз ви перебуваєте на обліку, тому візиту до Харкова тут не уникнути

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич рік тому

    Адвокат, м. Миколаїв, 32 роки досвіду

    Спілкуватися у чаті

    Добрий день, Віталію!

    Для того, щоби стати на облік в Іншому військоматі, Вам дійсно треба спочатку знятися з обліку у попередньому, тобто у Харкові. Закону, який би це правило відміняв не існує. Хіба шо Харківський ТЦКСП перестав існувати. Але він, наскільки мені відомо, поки що існує. Або ж, це буде краще і простіше, Ви можете виправити помилку у воєнному квитку та отримати відмітку про відстрочку просто у ТЦКСП Харкова, а потім знятися з обліку.

    Разом з тим, Ви були засуджені за тяжкий (особливо тяжкий) злочин й відбували реальний строк, тому Ви маєте право бути звільненим від призову на військову службу під час мобілізації.

    Це питання регулюється ч. 9 ст. 14 Закону України «Про військовий обов'язок і військову службу»:

    "- зняття з військового обліку призовників та взяття на військовий облік військовозобов'язаних громадян, яких раніше було засуджено до позбавлення волі, обмеження волі, арешту чи виправних робіт за вчинення кримінального проступку, нетяжкого злочину, у тому числі із звільненням від відбування покарання;

    - виключення з військового обліку громадян, яких раніше було засуджено до позбавлення волі за вчинення тяжкого або особливо тяжкого злочину".

    А ТАКОЖ У

    пункті 6 частини 6 статті 37 Закону України «Про військовий обов'язок і військову службу»

    «виключенню з військового обліку у відповідних районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки (військовозобов’язаних та резервістів Служби безпеки України - у Центральному управлінні або регіональних органах Служби безпеки України, військовозобов’язаних та резервістів Служби зовнішньої розвідки України - у відповідному підрозділі Служби зовнішньої розвідки України) підлягають громадяни України, які: були раніше засуджені до позбавлення волі за вчинення тяжкого або особливо тяжкого злочину».

    Для того, щоби Ви отримали відстрочку Вам треба з’явитись в ТЦКСП (військомат), надати відповідні документи:

    паспорт,

    свідоцтво про народження,

    ІНН,

    медичну карту,

    копію вироку суду

    та/або довідку про судимість, що підтверджує скоєння тяжкого чи особливо тяжкого злочину

    та написати заяву про відстрочку.

    Маючи на руках документ про відстрочку від мобілізації або ж відповідну відмітку у воєнному квитку, Ви будете мати нагоду виїхати за кордон при наявності закордонного паспорту.

    Статтею 89 Кримінального Кодексу України.

    Серед іншого там сказано:

    "Такими, що не мають судимості, визнаються (п. 8, 9 ч. 1 ст. 89 ККУ):

    8) особи, засуджені до позбавлення волі або основного покарання у виді штрафу за тяжкий злочин, якщо вони протягом шести років з дня відбуття покарання (основного та додаткового) не вчинять нового кримінального правопорушення;

    9) особи, засуджені до позбавлення волі або основного покарання у виді штрафу за особливо тяжкий злочин, якщо вони протягом восьми років з дня відбуття покарання (основного та додаткового) не вчинять нового кримінального правопорушення".

    Щодо можливості виїхати за кордон.

    Відповідно до ст. 6 Закону України «Про правовий режим воєнного стану» в указі Президента України про введення воєнного стану зазначається, крім іншого, вичерпний перелік конституційних прав і свобод людини і громадянина, які тимчасово обмежуються у зв’язку з введенням воєнного стану із зазначенням строку дії цих обмежень, а також тимчасові обмеження прав і законних інтересів юридичних осіб із зазначенням строку дії цих обмежень.

    Пунктом 3 Указу Президента України №64/2022 «Про введення воєнного стану в Україні» зазначено, що у зв'язку із введенням в Україні воєнного стану тимчасово, на період дії правового режиму воєнного стану, можуть обмежуватися конституційні права і свободи людини і громадянина, передбачені статтями 30 – 34, 38, 39, 41 – 44, 53 Конституції України в межах та обсязі, що необхідні для забезпечення можливості запровадження та здійснення заходів правового режиму воєнного стану, які передбачені частиною першою статті 8 Закону України «Про правовий режим воєнного стану».

    Тобто, крім іншого, обмежується свобода пересування, вільний вибір місця проживання, право вільно залишати територію України.

    Пунктами 6, 16 ч. 1 ст. 8 Закону України «Про правовий режим воєнного стану» визначено - в Україні або в окремих її місцевостях, де введено воєнний стан, військове командування може самостійно або із залученням органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування запроваджувати та здійснювати в межах тимчасових обмежень конституційних прав і свобод людини і громадянина, а також прав і законних інтересів юридичних осіб, передбачених указом Президента України про введення воєнного стану, такі заходи правового режиму воєнного стану:

    6) встановлювати у порядку, визначеному КМ України, особливий режим в’їзду і виїзду, обмежувати свободу пересування громадян, іноземців та осіб без громадянства, а також рух транспортних засобів;

    16) забороняти громадянам, які перебувають на військовому або спеціальному обліку у Міністерстві оборони України, Службі безпеки України чи Службі зовнішньої розвідки України, змінювати місце проживання (місце перебування) без дозволу військового комісара або керівника відповідного органу Служби безпеки України чи Служби зовнішньої розвідки України; обмежувати проходження альтернативної (невійськової) служби.

    Перетинання державного кордону в пунктах пропуску через державний кордон та пунктах контролю на території, де введено воєнний стан, здійснюється з урахуванням обмежень, встановлених законодавством.

    На сьогодні в Україні на період дії воєнного стану чоловікам – громадянам України віком від 18 до 60 років, обмежено виїзд за межі України.

    Винятки, яких це обмеження не стосується.

    Перетнути кордон у період воєнного стану можуть категорії чоловіків, визначених законодавством:

    які мають посвідчення про відстрочку від призову та повідомлення про зарахування на спеціальний військовий облік, або висновок військово-лікарської комісії про непридатність;

    має висновок військово-лікарської комісії про непридатність до військової служби;

    на утриманні яких перебувають троє і більше дітей віком до 18 років;

    самостійно виховують дитину (дітей) віком до 18 років;

    на утриманні яких є дитина з інвалідністю.

    ті, хто є усиновителем, опікуном, або чиї близькі родичі загинули або зникли безвісти під час проведення антитерористичної операції.

    Вам також треба знати, що бідь які дії чи незаконні рішення ТЦКСП можно оскаржити. Це передбачено законом:

    По-перше, скарги на незаконні дії представників «військоматів», пов’язані із процесом мобілізації можуть бути в усній формі викладені на гарячій лінії Міністерства Оборони: 0-800-500-410, 0-800-500-442, 044-454-44-99 (нижче більш детально).

    По-друге, скарги на порушення законодавства під час мобілізації подаються керівнику Центру комплектування та соціальної підтримки (воєнкому) або до вищестоячого обласного ТЦКСП (військкомату).

    Скарга має містити детальний опис обставин порушення і клопотання про припинення порушення.

    По-третє, у випадку відсутності належної реакції «воєнкома), незаконні дії, що стосуються мобілізації можуть бути оскаржені до адміністративного суду. Для отримання правової допомоги з цього питання необхідно звернутися до адвоката.

    Гарячі лінії Міністерства оборони та ЗС України

    0 800 50 04 42

    Call-центр Міністерства оборони Українидля вирішення проблемних питань та координації розгляду звернень громадян:

    Розпорядок роботи Саll-центру Міністерства оборони України

    Понеділок — четвер з 09.00 до 18.00

    П’ятниця з 09.00 до 16.45

    Перерва на обід з 13.00 до 13.45

    Субота з 09.00 до 15.00

    Call-центр Збройних Сил України для забезпечення своєчасного та якісного розгляду звернень (заяв) громадян. До нього входять Call-центри видів, окремих родів військ (сил) Збройних Сил України, оперативних та повітряних командувань, Call-центри Командування об'єднаних сил, ОТУ "Північ", ОТУ "Схід", ОУВ "Південь", Головнокомандувача Збройних Сил України, Психологічної допомоги.

    Номер багатоканального зв'язку Call-центру Збройних Сил України — 0800500410, (044) 454-44-99.

    Графік роботи Call-центрів видів, окремих родів війск (сил) Збройних Сил України, оперативних та повітряних командувань - у робочі дні з 09.00 до 18.00.

    Графік роботи Call-центрів Командування об'єднаних сил, ОТУ "Північ", ОТУ "Схід", ОУВ "Південь" —цілодобово, щоденно.

    Графік роботи Call-центру Головнокомандувача Збройних Сил України, Психологічної допомоги — у робочі дні з 09.00 до 18.00. Електронна адреса: Call-center_ZSU@mil.gov.ua.

    «Гаряча лінія» з питань проходження військової служби за контрактом, в тому числі для бажаючих вступити до українського війська, відповіді на телефонні дзвінки за телефоном

    0 800 500 051 — щоденно з 09.00 до 18.00 крім суботи та неділі;

    У разі уточнень чи додаткових питань можете поспілкуватись зі мною в режимі онлайн. Для того треба лише натиснути кнопку "звернутись" біля мого профілю. Вдачи Вам!

    За потребою чи уточненнями конкретно з цього питаннязвертайтесь персонально, натиснувши кнопку "звернутись". Успіхів!

    Кирда Вячеслав Володимирович
    6.7%

    Вітаю, Віталію!

    В принципі ТЦКСП вірно вказали на те, що виключення особи з військового обліку має здійснюватись тим військкоматом, на якому Ви перебуваєте на обліку.

    АЛЕ ОСКІЛЬКИ ВОНИ ЗАПОВНИЛИ ГРАФИ, ДЕ ЗАЗНАЧЕНА ІНФОРМАЦІЯ ПРО ВИКЛЮЧЕННЯ ВАС З ОБЛІКУ НА ПІДСТАВІ П. 6 Ч. 6 СТ. 37 ЗАКОНУ УКРАЇНИ "ПРО ВІЙСЬКОВИЙ ОБОВ'ЯЗОК І ВІЙСЬКОВУ СЛУЖБУ", А ТАКОЖ ВКАЗАЛИ ПРІЗВИЩЕ КОМІСАРА, ТО САМЕ МУКАЧІВСЬКИЙ РТЦК ТА СП МАЄ ПРОСТАВИТИ ПІДПИС ТА ПЕЧАТКУ НАД ЦИМ РІШЕННЯМ ПРО ВИКЛЮЧЕННЯ З ОБЛІКУ.

    У ХАРКОВІ ВІЙСЬККОМАТ НЕ ЗМОЖЕ ПОСТАВИТИ ПІДПИС ТА ПЕЧАТКУ НАД РІШЕННЯМ ЗОВСІМ ІНШОГО ВІЙСЬККОМАТА (ПРИНАЙМНІ ТАК БУЛО ДО НЕДАВНЬОГО ЧАСУ).

    МУКАЧІВСЬКИЙ РТЦК ТА СП ВЗАГАЛІ НЕ МАВ ПРАВА ЗАПОВНЮВАТИ ГРАФИ, ЯКЩО ВОНИ НЕ ЗБИРАЮТЬСЯ СТАВИТИ ПІДПИС ТА ПЕЧАТКУ.

    ТОМУ РАДЖУ ВІДСТОЮВАТИ СВОЄ ПРАВО САМЕ В МУКАЧІВСЬКОМУ РТЦК ТА СП. ЯК АРГУМЕНТИ МОЖНА ЗАЗНАЧИТИ ТЕ, ЩО БУДЕТЕ СКАРЖИТИСЬ ДО ОБЛАСНОГО ТЦКСП, А ТАКОЖ ДО МІНІСТЕРСТВА ОСВІТИ І НАУКИ.

    ПЕРЕЇЗД ЧЕРЕЗ ВСЮ УКРАЇНУ В СУЧАСНИМ УМОВАХ - ЦЕ НАРАЖЕННЯ ЗДОРОВ'Я НА НЕБЕЗПЕКУ, ПРО ЦЕ ТАКОЖ ПОТРІБНО ГОВОРИТИ.

    Всього доброго! Сподіваюсь, що консультація була корисною. Якщо є додаткові питання, звертайтесь індивідуально, натиснувши кнопку «Звернутися»

    Адвокат Евгений Александрович
    16.7%
    Адвокат Евгений Александрович рік тому

    Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

    Здравствуйте, Виталий!

    В ВОЕННОЕ ВРЕМЯ - ЭТО МОЖЕТ СДЕЛАТЬ ЛЮБОЙ ТЦКСП (ВОЕНКОМАТ), ГДЕ ВЫ СТОИТЕ НА ВОИНСКОМ УЧЕТЕ ИЛИ ВРЕМЕННОМ ВОИНСКОМ УЧЕТЕ ПО МЕСТУ ФАКТИЧЕСКОГО ПРОЖИВАНИЯ.

    ОБ ЭТОМ ЗДЕСЬ:

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про військовий обов'язок і військову службу

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 1992, № 27, ст.385):

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2232-12#Text

    "Стаття 37. Взяття на військовий облік, зняття та виключення з нього

    1. Взяттю на військовий облік призовників, військовозобов’язаних та резервістів у територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки, у Центральному управлінні або регіональних органах Служби безпеки України, у відповідному підрозділі Служби зовнішньої розвідки України підлягають громадяни України:...

    2) на військовий облік військовозобов'язаних:

    звільнені з військової служби в запас;

    які припинили альтернативну (невійськову) службу в разі закінчення строку її проходження або достроково відповідно до Закону України "Про альтернативну (невійськову) службу";

    військовозобов'язані, які прибули з інших місцевостей (адміністративно-територіальних одиниць) України або з-за кордону на нове місце проживання;

    звільнені зі служби поліцейські, особи начальницького та рядового складу Міністерства внутрішніх справ України, Державного бюро розслідувань, Оперативно-рятувальної служби цивільного захисту (крім осіб, прийнятих на службу цивільного захисту у порядку, визначеному Кодексом цивільного захисту України, до проходження строкової військової служби), Державної кримінально-виконавчої служби України, співробітники Служби судової охорони, центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику, центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну митну політику, особи, які мають спеціальні звання Бюро економічної безпеки України;

    які набули громадянства України і згідно з цим Законом підлягають взяттю на облік військовозобов'язаних;

    зняті з військового обліку Збройних Сил України, Служби безпеки України, Служби зовнішньої розвідки України відповідно за рішенням Міністерства оборони України, Служби безпеки України та Служби зовнішньої розвідки України;

    які відповідно до статті 18 цього Закону звільнені від призову на строкову військову службу;

    які досягли 27-річного віку під час перебування на військовому обліку призовників;

    які звільнені зі служби у військовому резерві та не досягли граничного віку перебування у запасі;...

    3. Призовники, військовозобов’язані та резервісти після прибуття до нового місця проживання зобов’язані в семиденний строк стати на військовий облік та не раніше ніж за три дні до вибуття з місця проживання знятися із зазначеного обліку.

    У разі декларування місця проживання особи за декларацією про місце проживання, поданою в електронній формі засобами Єдиного державного веб-порталу електронних послуг, взяття на військовий облік, зняття з військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів здійснюється відповідними районними (міськими) територіальними центрами комплектування та соціальної підтримки на підставі відомостей про призовників, військовозобов’язаних та резервістів в електронній формі, надісланих органами реєстрації через Єдину інформаційну систему Міністерства внутрішніх справ України до Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів. ...".

    ДЛЯ ЭТОГО НУЖНО:

    1) ПРИБЫТЬ В ТЦКСП (ВОЕНКОМАТ), УКАЗАТЬ АДРЕС ФАКТИЧЕСКОГО ПРОЖИВАНИЯ, ЛУЧШЕ ЕСЛИ У ВАС БУДЕТ СПРАВКА ВРЕМЕННО ПЕРЕМЕЩЕННОГО ЛИЦА И ТЦКСП (ВОЕНКОМАТ), ОБЯЗАН ПОСТАВИТЬ ВАС НА ВОИНСКИЙ УЧЕТ;

    2) ПОДАТЬ ЗАЯВЛЕНИЕ В ТЦКСП (ВОЕНКОМАТ) О ВЫДАЧЕ ВОЕННОГО БИЛЕТА (ВРЕМЕННОГО УДОСТОВЕРЕНИЯ);

    3) ПОДАТЬ ЗАЯВЛЕНИЕ В ТЦКСП (ВОЕНКОМАТ) ОБ ИСКЛЮЧЕНИИ ИЗ ВОИНСКОГО УЧЕТА НА ОСНВОАНИИ КОПИИ ПРИГОВОРА СУДА, С ОТМЕТКОЙ О ВСТУПЛЕНИИ В ЗАКОННУЮ СИЛУ;

    4) ПОЛУЧИТЬ ВОЕННЫЙ БИЛЕТ (ВРЕМЕННОЕ УДОСТОВЕРЕНИЕ) С ОТМЕТКОЙ ОБ ИСКЛЮЧЕНИИ ИЗ ВОИНСКОГО УЧЕТА.

    О ВАШЕМ ПРАВЕ НА ИСКЛЮЧЕНИЕ ИЗ ВОИНСКОГО УЧЕТА:

    - ЯКЩО ВИ БУЛИ ЗАСУДЖЕНІ ЗА ТЯЖКИЙ ТА ОСОБЛИВО ТЯЖКИЙ ЗЛОЧИН (СТУПІНЬ ТЯЖКОСТІ ВИЗНАЧАЄТЬСЯ ЗА СТ.12 КК УКРАЇНИ), ТО ВИ ПОВИННІ БУТИ ВИКЛЮЧЕНІ З ВІЙСЬКОВОГО ОБЛІКУ (НЕВІЙСЬКОВОЗОБОВ"ЯЗАНИЙ), ТОМУ ВИ НЕ ПІДЛЯГАЄТЕ ПРИЗОВУ ПО МОБІЛІЗАЦІЇ ТА МАЄТЕ ПРАВО НА ПЕРЕТИН КОРДОНУ.

    ДЛЯ ПЕРЕИНУ КОРДОНУ, ВАМ ТРЕБА:

    1) МАТИ ПАСПОРТ ГР.УКРАЇНИ ДЛЯ ВИЗДУ ЗА КОРДОН;

    2) ЗВЕРНУТИСЯ ДО БУДЬ-ЯКОГО ТЦКСП (ВІЙСЬККОМАТУ), ДЕ НА ПІДСТАВІ КОПІЇ ВИРОКУ, ДОВІДКИ ПРО СУДИМІСТЬ (У РАЗІ НАЯВНОСТІ), ОТРИМАТИ ВІЙСЬКОВИЙ КВТОК (ТИМЧАСОВЕ ПОСВІДЧЕННЯ), З ВІДМІТКОЮ ПРО ВИКЛЮЧЕННЯ З ВІЙСЬКОВОЇ СЛУЖБИ ЗА П.П.6 П.6 СТ.37 ЗАКОНУ УКРАЇНИ "ПРО ВІЙСЬКОВИЙ ОБОВ"ЯЗОК І ВІЙСЬКОВУ СЛУЖБУ";

    3) В ТЦКСП (ВІЙСЬККОМАТІ), ОТРИМАТИ ДОВІДКУ ДЛЯ ДЕРЖАВНОЇ ПРИКОРДОННОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ ПРО ТЕ, ЩО ВИ НЕ ПІДЛЯГАЄТЕ ПРИЗОВУ ПО МОБІЛІЗАЦІЇ.

    ВРАХОВУЮЧИ, ВОЄННИЙ СТАН, ВИ МАЄТЕ ПРАВО ЗВЕРНУТИСЯ ДО БУДЬ-ЯКОГО ТЦКСП (ВІЙСЬККОМАТУ) ЗА МІСЦЕМ ФАКТИЧНОГО ПРОЖИВАННЯ.

    ПРИ ЦЬОМУ, НЕ МАЄ ЗНАЧЕННЯ ПРИЗНАЧЕНА МІРА ПОКАРАННЯ; Є ВИПРОБУВАЛЬНИЙ ТЕРМІН (УМОВНИЙ СТРОК) ЧИ НІ; ПОГАШЕНА ЧИ ЗНЯТА СУДИМІСТЬ ЧИ НІ.

    ГОЛОВНЕ - ЦЕ ЮРИДИЧНИЙ ФАКТ ЗАСУДЖЕННЯ ЗА ВИРОКОМ ЗА ТЯЖКИЙ ЧИ ОСОБЛИВО ТЯЖКИЙ ЗЛОЧИН.

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про військовий обов'язок і військову службу

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 1992, № 27, ст.385):

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2232-12#Text

    "Стаття 37. Взяття на військовий облік, зняття та виключення з нього... 6. Виключенню з військового обліку у відповідних районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки (військовозобов’язаних та резервістів Служби безпеки України - у Центральному управлінні або регіональних органах Служби безпеки України, військовозобов’язаних та резервістів Служби зовнішньої розвідки України - у відповідному підрозділі Служби зовнішньої розвідки України) підлягають громадяни України, які:

    1) призвані чи прийняті на військову службу;

    2) проходять військову службу (навчання) у вищих військових закладах освіти і військових навчальних підрозділах закладів вищої освіти;

    3) визнані військово-лікарськими комісіями непридатними до військової служби з виключенням з військового обліку;

    4) досягли граничного віку перебування в запасі;

    5) припинили громадянство України;

    6) були раніше засуджені до позбавлення волі за вчинення тяжкого або особливо тяжкого злочину;

    7) направлені для відбування покарання до установ виконання покарань або до яких застосовано примусові заходи медичного характеру;

    8) померли або визнані в установленому законом порядку безвісно відсутніми або оголошені померлими".

    При наличии вопросов обращайтесь индивидуально через кнопку Звернутися.

    Всего доброго!

    Гончаренко Константин
    10%
    Гончаренко Константин рік тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Доброго дня!

    ЦЕ МОЖЕ ЗРОБИТИ БУДЬ-ЯКИЙ ВОЄНКОМАТ(ТЦК СП) ДЕ ПРАЦЮЄ КОМІСІЯ ВЛК ТА НАЧАЛЬНИК ПРИЙМАЄ РІШЕННЯ

    на період воєнного стану це можливо.

    на підставі довідки про судимість, або з рішенням суду, зверніться в ТЦК СП де працює комісія ВЛК , пройдіть її для справи та отримайте військовий білет з виключенням з військового обліку повним.(Невійськовозобов язаний взагалі)

    Якщо ви вчинили кримінальний злочин середньої чи тяжкої форми , Вам неможливо проходити службу в ЗСУ чи ТРО.

    оформлять особову справу білий білет (спец посвідчення) і на кордоні пропустять

    ---

    Окремо зазначу, що виключення можуть стосуватися тільки осіб, визначених законодавством.

    Зокрема тих, які мають: ( Вам необхідно у ТЦК та СП у регіоні перебування отримати одну з таких довідок за підписом начальника)

    посвідчення про відстрочку від призову та повідомлення про зарахування на спеціальний військовий облік, або

    висновок військово-лікарської комісії про непридатність ( з виключенням з обліку повністю , взагалі)мають оформити посвідчення спеціальне для вашої категорії громадян.)

    Крім того обмеження не стосуються осіб:

    на утриманні яких перебувають троє і більше дітей віком до 18 років, або

    які самостійно виховують дитину (дітей) віком до 18 років, або

    на утриманні яких є дитина з інвалідністю., або особа з інвалідністю до 23 років.

    А також тих, хто є:

    усиновителем

    опікуном, або

    чиї близькі родичі загинули або зникли безвісти під час проведення антитерористичної операції.

    які виїхали до інших держав на постійне місце проживання, що відповідно документально підтверджено.

    здобувачі фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за кордоном за денною або дуальною формами здобуття освіти (студенти, слухачі).

    водії, які заброньовані для здійснення міжнародних вантажних перевезень, перевезень для потреб Збройних Сил України, медичних вантажів та вантажів гуманітарної допомоги, відповідно до визначеного порядку;

    люди з інвалідністю та особи, що їх супроводжують.

    Особи, що зайняті доглядом за особами , що його потребують згідно висновку ЛКК

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    • Виталий Клієнт рік тому

      ЦЕ МОЖЕ ЗРОБИТИ БУДЬ-ЯКИЙ ВОЄНКОМАТ(ТЦК СП) ДЕ ПРАЦЮЄ КОМІСІЯ ВЛК ТА НАЧАЛЬНИК ПРИЙМАЄ РІШЕННЯ

      на період воєнного стану це можливо - можно об этом подробнее. Военкомат, в частности военком боится принимать такое решение. Есть ссылка на документ, что их обязывает! в военное время принимать на учёт, снимать и исключать по месту, а не отправлять там где ставили на учёт. Мне нужно документально обосновать их обязанности, которые они избегают исполнять.

      • Адвокат Евгений Александрович
        Адвокат Евгений Александрович рік тому

        Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

        Віталій!

        ДІЇ ПРАЦІВНИКІВ ТЦКСП (ВІЙСЬККОМАТУ), Є НЕЗАКОННИМИ.

        НА НЕЗАКОННІ ДІЇ ПРАЦІВНИКІВ ТЦКСП (ВІЙСЬККОМАТУ):

        1) ПОДАВАТИ СКАРГИ ДО:

        - ОБЛАСНОГО ТЦКСП (ВІЙСЬККОМАТУ);

        - МІНІСТЕРСТВА ОБОРОНИ УКРАЇНИ.

        2) ТЕЛЕФОНУВАТИ НА ГАРЯЧУ ЛІНІЮ:

        - МІНІСТЕРСТВА ОБОРОНИ УКРАЇНИ:

        0 800 50 04 42

        Гарячі лінії | Міністерство оборони України (mil.gov.ua)

        - УРЯДОВУ ГАРЯЧУ ЛІНІЮ:

        Урядова «гаряча лінія» 1545 працює цілодобово

        Дзвінки на урядову «гарячу лінію» 1545 з мережі фіксованого зв’язку Укртелекому, телефонів мобільних операторів Київстар, Vodafone Україна, Лайфселл для заявників безкоштовні.

        ТАКОЖ ШЛЯХОМ: "подачи административного иска в Окружной административный суд, в порядке Кодекса административного судопроизводства Украины":

        https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2747-15

        В ВОЕННОЕ ВРЕМЯ - ЭТО МОЖЕТ СДЕЛАТЬ ЛЮБОЙ ТЦКСП (ВОЕНКОМАТ), ГДЕ ВЫ СТОИТЕ НА ВОИНСКОМ УЧЕТЕ ИЛИ ВРЕМЕННОМ ВОИНСКОМ УЧЕТЕ ПО МЕСТУ ФАКТИЧЕСКОГО ПРОЖИВАНИЯ.

        ОБ ЭТОМ ЗДЕСЬ:

        ЗАКОН УКРАЇНИ

        Про військовий обов'язок і військову службу

        (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 1992, № 27, ст.385):

        https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2232-12#Text

        "Стаття 37. Взяття на військовий облік, зняття та виключення з нього

        1. Взяттю на військовий облік призовників, військовозобов’язаних та резервістів у територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки, у Центральному управлінні або регіональних органах Служби безпеки України, у відповідному підрозділі Служби зовнішньої розвідки України підлягають громадяни України:...

        2) на військовий облік військовозобов'язаних:

        звільнені з військової служби в запас;

        які припинили альтернативну (невійськову) службу в разі закінчення строку її проходження або достроково відповідно до Закону України "Про альтернативну (невійськову) службу";

        військовозобов'язані, які прибули з інших місцевостей (адміністративно-територіальних одиниць) України або з-за кордону на нове місце проживання;

        звільнені зі служби поліцейські, особи начальницького та рядового складу Міністерства внутрішніх справ України, Державного бюро розслідувань, Оперативно-рятувальної служби цивільного захисту (крім осіб, прийнятих на службу цивільного захисту у порядку, визначеному Кодексом цивільного захисту України, до проходження строкової військової служби), Державної кримінально-виконавчої служби України, співробітники Служби судової охорони, центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику, центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну митну політику, особи, які мають спеціальні звання Бюро економічної безпеки України;

        які набули громадянства України і згідно з цим Законом підлягають взяттю на облік військовозобов'язаних;

        зняті з військового обліку Збройних Сил України, Служби безпеки України, Служби зовнішньої розвідки України відповідно за рішенням Міністерства оборони України, Служби безпеки України та Служби зовнішньої розвідки України;

        які відповідно до статті 18 цього Закону звільнені від призову на строкову військову службу;

        які досягли 27-річного віку під час перебування на військовому обліку призовників;

        які звільнені зі служби у військовому резерві та не досягли граничного віку перебування у запасі;...

        3. Призовники, військовозобов’язані та резервісти після прибуття до нового місця проживання зобов’язані в семиденний строк стати на військовий облік та не раніше ніж за три дні до вибуття з місця проживання знятися із зазначеного обліку.

        У разі декларування місця проживання особи за декларацією про місце проживання, поданою в електронній формі засобами Єдиного державного веб-порталу електронних послуг, взяття на військовий облік, зняття з військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів здійснюється відповідними районними (міськими) територіальними центрами комплектування та соціальної підтримки на підставі відомостей про призовників, військовозобов’язаних та резервістів в електронній формі, надісланих органами реєстрації через Єдину інформаційну систему Міністерства внутрішніх справ України до Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів. ...".

        УКАЗ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ № 64/2022

        Про введення воєнного стану в Україні:

        https://www.president.gov.ua/documents/642022-4139...

        "У зв'язку з військовою агресією Російської Федерації проти України, на підставі пропозиції Ради національної безпеки і оборони України, відповідно до пункту 20 частини першої статті 106 Конституції України, Закону України "Про правовий режим воєнного стану" постановляю:

        1. Ввести в Україні воєнний стан із 05 години 30 хвилин 24 лютого 2022 року строком на 30 діб.

        2. Військовому командуванню (Генеральному штабу Збройних Сил України, Командуванню об'єднаних сил Збройних Сил України, командуванням видів, окремих родів військ (сил) Збройних Сил України, управлінням оперативних командувань, командирам військових з'єднань, частин Збройних Сил України, Державної прикордонної служби України, Державної спеціальної служби транспорту, Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації України, Національної гвардії України, Служби безпеки України, Служби зовнішньої розвідки України, Управління державної охорони України) разом із Міністерством внутрішніх справ України, іншими органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування запроваджувати та здійснювати передбачені Законом України "Про правовий режим воєнного стану" заходи і повноваження, необхідні для забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави.

        3. У зв'язку із введенням в Україні воєнного стану тимчасово, на період дії правового режиму воєнного стану, можуть обмежуватися конституційні права і свободи людини і громадянина, передбачені статтями 30 – 34, 38, 39, 41 – 44, 53 Конституції України, а також вводитися тимчасові обмеження прав і законних інтересів юридичних осіб в межах та обсязі, що необхідні для забезпечення можливості запровадження та здійснення заходів правового режиму воєнного стану, які передбачені частиною першою статті 8 Закону України "Про правовий режим воєнного стану".

        4. Кабінету Міністрів України невідкладно:

        1) ввести в дію план запровадження та забезпечення заходів правового режиму воєнного стану в Україні;

        2) забезпечити фінансування та вжити в межах повноважень інших заходів, пов'язаних із запровадженням правового режиму воєнного стану на території України.

        5. Державній службі України з надзвичайних ситуацій невідкладно разом з обласними, Київською міською державними адміністраціями, іншими державними органами, установами, підприємствами, організаціями всіх форм власності привести єдину державну систему цивільного захисту, її функціональні та територіальні підсистеми у готовність до виконання завдань за призначенням в особливий період.

        6. Обласним, Київській міській державним адміністраціям, органам місцевого самоврядування утворити ради оборони та забезпечити сприяння військовому командуванню у запровадженні та здійсненні заходів правового режиму воєнного стану.

        7. Міністерству закордонних справ України забезпечити інформування в установленому порядку Генерального секретаря ООН та офіційних осіб іноземних держав про введення в Україні воєнного стану, про обмеження прав і свобод людини і громадянина, що є відхиленням від зобов'язань за Міжнародним пактом про громадянські та політичні права, та про межу цих відхилень і причини прийняття такого рішення.

        8. Цей Указ набирає чинності одночасно з набранням чинності Законом України "Про затвердження Указу Президента України "Про введення воєнного стану в Україні".

        Президент України В.ЗЕЛЕНСЬКИЙ

        24 лютого 2022 року".

        УКАЗ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ № 133 /2022

        УКАЗ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ №133/2022 — Офіційне інтернет-представництво Президента України (president.gov.ua)

        "Про продовження строку дії воєнного стану в Україні

        У зв'язку з триваючою широкомасштабною збройною агресією Російської Федерації проти України, на підставі пропозиції Ради національної безпеки і оборони України, відповідно до пункту 20 частини першої статті 106 Конституції України, Закону України "Про правовий режим воєнного стану" постановляю:

        1. На часткову зміну статті 1 Указу Президента України від 24 лютого 2022 року № 64/2022 "Про введення воєнного стану в Україні", затвердженого Законом України від 24 лютого 2022 року № 2102-ІХ, продовжити строк дії воєнного стану в Україні з 05 години 30 хвилин 26 березня 2022 року строком на 30 діб.

        2. Міністерству закордонних справ України забезпечити інформування в установленому порядку Генерального секретаря ООН та офіційних осіб іноземних держав про продовження строку дії воєнного стану в Україні і причини прийняття такого рішення.

        3. Цей Указ набирає чинності одночасно з набранням чинності Законом України "Про затвердження Указу Президента України "Про продовження строку дії воєнного стану в Україні".

        Президент України В.ЗЕЛЕНСЬКИЙ

        14 березня 2022 року".

        УказПрезидента України

        Про продовження строку дії воєнного стану в Україні

        Про продовження строку дії ... | від 18.04.2022 № 259/2022 (rada.gov.ua)

        {Указ затверджено Законом № 2212-IX від 21.04.2022}

        У зв’язку з триваючою широкомасштабною збройною агресією Російської Федерації проти України, на підставі пропозиції Ради національної безпеки і оборони України, відповідно до пункту 20 частини першої статті 106 Конституції України, Закону України "Про правовий режим воєнного стану" постановляю:

        1. На часткову зміну статті 1 Указу Президента України від 24 лютого 2022 року № 64/2022 "Про введення воєнного стану в Україні", затвердженого Законом України від 24 лютого 2022 року № 2102-IX (зі змінами, внесеними Указом від 14 березня 2022 року № 133/2022, затвердженим Законом України від 15 березня 2022 року № 2119-IX), продовжити строк дії воєнного стану в Україні з 05 години 30 хвилин 25 квітня 2022 року строком на 30 діб.

        2. Міністерству закордонних справ України забезпечити інформування в установленому порядку Генерального секретаря ООН та офіційних осіб іноземних держав про продовження строку дії воєнного стану в Україні, про обмеження прав і свобод людини і громадянина, що є відхиленням від зобов’язань за Міжнародним пактом про громадянські та політичні права, та про межу цих відхилень і причини прийняття такого рішення.

        3. Цей Указ набирає чинності одночасно з набранням чинності Законом України "Про затвердження Указу Президента України "Про продовження строку дії воєнного стану в Україні".

        Президент України

        В. ЗЕЛЕНСЬКИЙ

        м. Київ18 квітня 2022 року№ 259/2022

        ДЛЯ ЭТОГО НУЖНО:

        1) ПРИБЫТЬ В ТЦКСП (ВОЕНКОМАТ), УКАЗАТЬ АДРЕС ФАКТИЧЕСКОГО ПРОЖИВАНИЯ, ЛУЧШЕ ЕСЛИ У ВАС БУДЕТ СПРАВКА ВРЕМЕННО ПЕРЕМЕЩЕННОГО ЛИЦА И ТЦКСП (ВОЕНКОМАТ), ОБЯЗАН ПОСТАВИТЬ ВАС НА ВОИНСКИЙ УЧЕТ;

        2) ПОДАТЬ ЗАЯВЛЕНИЕ В ТЦКСП (ВОЕНКОМАТ) О ВЫДАЧЕ ВОЕННОГО БИЛЕТА (ВРЕМЕННОГО УДОСТОВЕРЕНИЯ);

        3) ПОДАТЬ ЗАЯВЛЕНИЕ В ТЦКСП (ВОЕНКОМАТ) ОБ ИСКЛЮЧЕНИИ ИЗ ВОИНСКОГО УЧЕТА НА ОСНВОАНИИ КОПИИ ПРИГОВОРА СУДА, С ОТМЕТКОЙ О ВСТУПЛЕНИИ В ЗАКОННУЮ СИЛУ;

        4) ПОЛУЧИТЬ ВОЕННЫЙ БИЛЕТ (ВРЕМЕННОЕ УДОСТОВЕРЕНИЕ) С ОТМЕТКОЙ ОБ ИСКЛЮЧЕНИИ ИЗ ВОИНСКОГО УЧЕТА.

        О ВАШЕМ ПРАВЕ НА ИСКЛЮЧЕНИЕ ИЗ ВОИНСКОГО УЧЕТА:

        - ЯКЩО ВИ БУЛИ ЗАСУДЖЕНІ ЗА ТЯЖКИЙ ТА ОСОБЛИВО ТЯЖКИЙ ЗЛОЧИН (СТУПІНЬ ТЯЖКОСТІ ВИЗНАЧАЄТЬСЯ ЗА СТ.12 КК УКРАЇНИ), ТО ВИ ПОВИННІ БУТИ ВИКЛЮЧЕНІ З ВІЙСЬКОВОГО ОБЛІКУ (НЕВІЙСЬКОВОЗОБОВ"ЯЗАНИЙ), ТОМУ ВИ НЕ ПІДЛЯГАЄТЕ ПРИЗОВУ ПО МОБІЛІЗАЦІЇ ТА МАЄТЕ ПРАВО НА ПЕРЕТИН КОРДОНУ.

        ДЛЯ ПЕРЕИНУ КОРДОНУ, ВАМ ТРЕБА:

        1) МАТИ ПАСПОРТ ГР.УКРАЇНИ ДЛЯ ВИЗДУ ЗА КОРДОН;

        2) ЗВЕРНУТИСЯ ДО БУДЬ-ЯКОГО ТЦКСП (ВІЙСЬККОМАТУ), ДЕ НА ПІДСТАВІ КОПІЇ ВИРОКУ, ДОВІДКИ ПРО СУДИМІСТЬ (У РАЗІ НАЯВНОСТІ), ОТРИМАТИ ВІЙСЬКОВИЙ КВТОК (ТИМЧАСОВЕ ПОСВІДЧЕННЯ), З ВІДМІТКОЮ ПРО ВИКЛЮЧЕННЯ З ВІЙСЬКОВОЇ СЛУЖБИ ЗА П.П.6 П.6 СТ.37 ЗАКОНУ УКРАЇНИ "ПРО ВІЙСЬКОВИЙ ОБОВ"ЯЗОК І ВІЙСЬКОВУ СЛУЖБУ";

        3) В ТЦКСП (ВІЙСЬККОМАТІ), ОТРИМАТИ ДОВІДКУ ДЛЯ ДЕРЖАВНОЇ ПРИКОРДОННОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ ПРО ТЕ, ЩО ВИ НЕ ПІДЛЯГАЄТЕ ПРИЗОВУ ПО МОБІЛІЗАЦІЇ.

        ВРАХОВУЮЧИ, ВОЄННИЙ СТАН, ВИ МАЄТЕ ПРАВО ЗВЕРНУТИСЯ ДО БУДЬ-ЯКОГО ТЦКСП (ВІЙСЬККОМАТУ) ЗА МІСЦЕМ ФАКТИЧНОГО ПРОЖИВАННЯ.

        ПРИ ЦЬОМУ, НЕ МАЄ ЗНАЧЕННЯ ПРИЗНАЧЕНА МІРА ПОКАРАННЯ; Є ВИПРОБУВАЛЬНИЙ ТЕРМІН (УМОВНИЙ СТРОК) ЧИ НІ; ПОГАШЕНА ЧИ ЗНЯТА СУДИМІСТЬ ЧИ НІ.

        ГОЛОВНЕ - ЦЕ ЮРИДИЧНИЙ ФАКТ ЗАСУДЖЕННЯ ЗА ВИРОКОМ ЗА ТЯЖКИЙ ЧИ ОСОБЛИВО ТЯЖКИЙ ЗЛОЧИН.

        ЗАКОН УКРАЇНИ

        Про військовий обов'язок і військову службу

        (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 1992, № 27, ст.385):

        https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2232-12#Text

        "Стаття 37. Взяття на військовий облік, зняття та виключення з нього... 6. Виключенню з військового обліку у відповідних районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки (військовозобов’язаних та резервістів Служби безпеки України - у Центральному управлінні або регіональних органах Служби безпеки України, військовозобов’язаних та резервістів Служби зовнішньої розвідки України - у відповідному підрозділі Служби зовнішньої розвідки України) підлягають громадяни України, які:

        1) призвані чи прийняті на військову службу;

        2) проходять військову службу (навчання) у вищих військових закладах освіти і військових навчальних підрозділах закладів вищої освіти;

        3) визнані військово-лікарськими комісіями непридатними до військової служби з виключенням з військового обліку;

        4) досягли граничного віку перебування в запасі;

        5) припинили громадянство України;

        6) були раніше засуджені до позбавлення волі за вчинення тяжкого або особливо тяжкого злочину;

        7) направлені для відбування покарання до установ виконання покарань або до яких застосовано примусові заходи медичного характеру;

        8) померли або визнані в установленому законом порядку безвісно відсутніми або оголошені померлими".

        При наявності запитань звертайтеся через кнопку "Звернутися".

        Всього доброго!

    Карпенко Андрей Владимирович
    Карпенко Андрей Владимирович рік тому

    Адвокат, м. Київ, 25 років досвіду

    Вітаю!

    ЕСЛИ ВЫ ЗАРЕГЕСТРИРОВАНЫ КАК ВПЛ, ТО ВОПРОСАМИ ВОИНСКОГО УЧЕТА ДОЛЖЕН ЗАНИМАТЬСЯ ТОТ ВОЕНКОМАТ, ГДЕ ВЫ ЗАРЕГЕСТРИРОВАНЫ КАК ВПЛ - ОТКАЗАТЬ ВАМ НЕ ИМЕЮТ ПРАВА.

    Зі скаргою можна звернутися:

    "Гарячі лінії" МО України : https://www.mil.gov.ua/kontakti/garyacha-liniya.ht...

    Сайт МО України: https://www.mil.gov.ua/

    В Главное управление Военной службы правопорядка в Вооруженных Силах Украины: (044) 454-73-08 в рабочее время; (044) 454-73-03 в нерабочее время.

    НО! НЕГЛАСНАЯ КОМАНДА ПОГРАНСЛУЖБЕ УКРАИНЫ - ЛИЦ ОСУЖДЕННЫХ ПО "ТЯЖЕЛЫМ" СТАТЬЯМ ЗА ГРАНИЦУ НЕ ВЫПУСКАТЬ.

    1.

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про військовий обов'язок і військову службу

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 1992, № 27, ст.385):

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2232-12#Text

    "Стаття 37. Взяття на військовий облік, зняття та виключення з нього... 6. Виключенню з військового обліку у відповідних районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки (військовозобов’язаних та резервістів Служби безпеки України - у Центральному управлінні або регіональних органах Служби безпеки України, військовозобов’язаних та резервістів Служби зовнішньої розвідки України - у відповідному підрозділі Служби зовнішньої розвідки України) підлягають громадяни України, які:

    6) були раніше засуджені до позбавлення волі за вчинення тяжкого або особливо тяжкого злочину;

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію

    Стаття 22. Обов’язки громадян щодо мобілізаційної підготовки та мобілізації

    6. Громадянам, які перебувають на військовому обліку, з моменту оголошення мобілізації забороняється зміна місця проживання без дозволу посадової особи, визначеної у частині третій цієї статті.

    УКАЗ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ №69/2022

    Про загальну мобілізацію:

    https://www.president.gov.ua/documents/692022-4141...

    "8. Місцевим органам виконавчої влади у взаємодії з територіальними центрами комплектування та соціальної підтримки, за участю органів місцевого самоврядування та із залученням підприємств, установ та організацій усіх форм власності, фізичних осіб – підприємців організувати та забезпечити в установленому порядку:

    1) своєчасне оповіщення і прибуття громадян, які призиваються на військову службу, прибуття техніки на збірні пункти та у військові частини;

    2) здійснення призову військовозобов'язаних, резервістів на військову службу, їх доставки до військових частин та установ Збройних Сил України, Національної гвардії України, Служби безпеки України, Державної прикордонної служби України, Державної спеціальної служби транспорту, Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації України, інших військових формувань України;...".

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/921-2016-%D0%B...

    ПОРЯДОК

    організації та ведення військового обліку призовників і військовозобов’язаних

    15. Військовий облік здійснюється з урахуванням встановленого в Україні порядку декларування та реєстрації місця проживання (перебування) фізичних осіб, організовується і безпосередньо ведеться державними органами, а також підприємствами, установами та організаціями, в яких призовники і військовозобов’язані працюють (навчаються).

    15-1. . Взяття на військовий облік, зняття з військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів, відомості про яких наявні в Єдиному державному реєстрі призовників, військовозобов’язаних та резервістів, здійснюється на підставі відомостей про декларування, зняття із задекларованого/зареєстрованого місця проживання осіб в електронній формі, надісланих органами реєстрації через Єдину інформаційну систему МВС до Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів.

    56. Районні (міські) військові комісаріати:

    організовують та ведуть військовий облік на відповідній території;

    здійснюють взяття, зняття або виключення з військового обліку призовників і військовозобов’язаних у випадках, передбачених законодавством;

    Персонально-якісний облік призовників і військовозобов’язаних ведеться районними (міськими) військовими комісаріатами шляхом обліку персональних та службових даних призовників і військовозобов’язаних, які узагальнюються в особових справах призовників або в облікових картках військовозобов’язаних та реєструються в Єдиному державному реєстрі призовників, військовозобов’язаних та резервістів.

    56. Районні (міські) військові комісаріати:

    організовують та ведуть військовий облік на відповідній території;

    здійснюють взяття, зняття або виключення з військового обліку призовників і військовозобов’язаних у випадках, передбачених законодавством;

    Персонально-якісний облік призовників і військовозобов’язаних ведеться районними (міськими) військовими комісаріатами шляхом обліку персональних та службових даних призовників і військовозобов’язаних, які узагальнюються в особових справах призовників або в облікових картках військовозобов’язаних та реєструються в Єдиному державному реєстрі призовників, військовозобов’язаних та резервістів.

    Взяття на військовий облік, зняття та виключення з військового обліку призовників і військовозобов’язаних у районних (міських) військових комісаріатах здійснюється за їх особистої присутності. При цьому взяття на військовий облік, зняття або виключення з нього здійснюється за умови наявності паспорта громадянина України та військово-облікових документів, визначених у пункті 16 цього Порядку.

    Додаток 1до Порядку

    ПРАВИЛА

    військового обліку призовників і військовозобов’язаних

    1. Призовники і військовозобов’язані повинні:

    перебувати на військовому обліку за місцем проживання у районних (міських) військових комісаріатах (військовозобов’язані СБУ - у Центральному управлінні або регіональних органах СБУ), за місцем роботи (навчання) на підприємствах, в установах, організаціях, виконавчих органах сільських, селищних та міських рад, а також у разі тимчасового вибуття за межі України за місцем консульського обліку в дипломатичних установах України;

    не змінювати місце фактичного проживання (перебування) з моменту оголошення мобілізації, а у воєнний час не виїжджати з місця проживання без дозволу військового комісара районного (міського) військового комісаріату, відповідних керівників СБУ або Служби зовнішньої розвідки;

    5. Громадяни, які ухиляються від призову на строкову військову службу, призову за мобілізацією, військового обліку або спеціальних (перевірочних) зборів, несуть адміністративну та кримінальну відповідальність згідно із законодавством.

    Рибінцев Сергій Сергійович
    Рибінцев Сергій Сергійович рік тому

    Адвокат, м. Київ, 15 років досвіду

    Добрый день!

    В любом военкомате на контролируемой территории.

    Если вы регистрировались как временно перемещенное лицо и сейчас по этому адресу не ведутся военные действия, рекомендую по адресу военкомата регистрации как ВПЛ.

    Набирайте, если остались вопросы.

    Крикун Сергій  Павлович
    66.7%
    Крикун Сергій Павлович рік тому

    Юрист, м. Дніпро, 30 років досвіду

    Закон Украины "Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1706-18?find=1...):

    "Стаття 1. Поняття внутрішньо переміщеної особи

    1. Внутрішньо переміщеною особою є громадянин України, іноземець або особа без громадянства, яка перебуває на території України на законних підставах та має право на постійне проживання в Україні, яку змусили залишити або покинути своє місце проживання у результаті або з метою уникнення негативних наслідків збройного конфлікту, тимчасової окупації, повсюдних проявів насильства, порушень прав людини та надзвичайних ситуацій природного чи техногенного характеру...

    Стаття 3. Захист від примусового внутрішнього переміщення та примусового повернення на попереднє місце проживання

    1. Громадянин України, іноземець або особа без громадянства, яка перебуває на території України на законних підставах та має право на постійне проживання в Україні, за обставин, визначених у статті 1 цього Закону, має право на захист від примусового внутрішнього переміщення або примусового повернення на покинуте місце проживання...".

    "ПОРЯДОК організації та ведення військового обліку призовників і військовозобов’язаних" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/921-2016-%D0%B...):

    "15-1. Взяття на військовий облік, зняття з військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів, відомості про яких наявні в Єдиному державному реєстрі призовників, військовозобов’язаних та резервістів, здійснюється на підставі відомостей про декларування, зняття із задекларованого/зареєстрованого місця проживання осіб в електронній формі, надісланих органами реєстрації через Єдину інформаційну систему МВС до Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів...

    15-3. Відомості про декларування/зняття із задекларованого/зареєстрованого місця проживання призовників, військовозобов’язаних та резервістів, надіслані органом реєстрації через Єдину інформаційну систему МВС до Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів, є підставою для взяття особи на військовий облік або зняття з військового обліку відповідним територіальним центром комплектування та соціальної підтримки.

    У разі звернення призовника, військовозобов’язаного або резервіста до відповідного територіального центру комплектування та соціальної підтримки за новим задекларованим місцем проживання в їх військово-облікових документах проставляються відповідні відмітки про взяття на військовий облік за новим місцем проживання.

    18. Взяттю на військовий облік військовозобов’язаних державними органами, підприємствами, установами та організаціями підлягають:...

    особи, які прибули з тимчасово окупованої території України, після взяття на військовий облік у районному (міському) територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки за місцем взяття їх на облік як внутрішньо переміщених осіб...".

    Закон Украины "Про Єдиний державний реєстр призовників, військовозобов’язаних та резервістів" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1951-19?find=1...):

    "Стаття 1. Єдиний державний реєстр призовників, військовозобов’язаних та резервістів

    1. Єдиний державний реєстр призовників, військовозобов’язаних та резервістів (далі - Реєстр) - автоматизована інформаційно-телекомунікаційна система, призначена для збирання, зберігання, обробки та використання даних про призовників, військовозобов’язаних та резервістів, створена для забезпечення військового обліку громадян України...

    Стаття 5. Cуб’єкти Реєстру...

    8. Органами ведення Реєстру є районні (об’єднані районні), міські (районні у місті, об’єднані міські) територіальні центри комплектування та соціальної підтримки,...

    Стаття 9. Права та обов’язки призовників, військовозобов’язаних та резервістів

    1. Призовник, військовозобов’язаний та резервіст має право:

    1) отримувати інформацію про своє включення (невключення) до Реєстру та відомості про себе, внесені до Реєстру;

    2) звертатися в порядку, встановленому розпорядником Реєстру, до відповідного органу ведення Реєстру з мотивованою заявою щодо неправомірного включення (невключення) до Реєстру запису про себе, виправлення недостовірних відомостей Реєстру.

    2. Призовник, військовозобов’язаний та резервіст зобов’язаний подавати до органу ведення Реєстру достовірну інформацію про свої персональні дані, що вносяться до Реєстру...

    Стаття 16. Прикінцеві положення...

    2. Частину першу статті 34 Закону України "Про військовий обов’язок і військову службу" (Відомості Верховної Ради України, 2006 p., № 38, ст. 324; 2015 p., № 22, ст. 151) викласти в такій редакції:

    "1. Персонально-якісний облік призовників і військовозобов’язаних передбачає облік відомостей (біографічні дані, стан здоров’я, результати співбесід тощо) щодо призовників і військовозобов’язаних, які узагальнюються в особових справах призовників або в облікових картках військовозобов’язаних та реєструються в Єдиному державному реєстрі військовозобов’язаних. Ведення персонально-якісного обліку покладається на районні (міські) військові комісаріати".".

    "ПОРЯДОК ведення Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0378-22#Text):

    "III. Відомості, що вносяться до Реєстру...

    12. Отримання призовником, військовозобов’язаним та резервістом інформації про своє включення (не включення) до Реєстру та відомості про себе, внесені до Реєстру, здійснюється після особистого звернення та письмового запиту (в якому вказується прізвище, ім’я та по батькові (за наявності), місце проживання (місце перебування) і реквізити документа, що посвідчує особу, яка подає запит) до органу ведення Реєстру або в електронному вигляді через Єдиний державний веб-портал електронних послуг, що забезпечує формування та реалізацію державної політики у сфері цифровізації (веб-портал "Дія" - прим.авт).

    Письмовий запит задовольняється протягом десяти календарних днів з дня його надходження.".

    ---

    Здравствуйте, Виталий!

    Во-первых, ТЦК и СП (военкомат) по месту Вашего внутреннего перемещения (ВП) не вправе принуждать Вас возвращаться, в том числе, временно, на временно оккупированную территорию.

    Во-вторых, поскольку Вы были взяты на воинский учет в ТЦК и СП в г.Харькове, то должны были включены в Единый реестр призывников, военнообязанных и резервистов.

    Во-третьих, в процессе Вашей регистрации места жительства по месту ВП орган регистрации программно вносит сведения в данный Реестр, в результате Реестр программно рассылает сведения в (оба) ТЦК и СП - то есть, Вы должны быть сняты с учет в г.Харькове и взяты на учет по месту ВП.

    В-четвертых, если этих операций не проведено, то надлежащим должно быть, как я считаю, взятие Вас на учет в ТЦК и СП по месту ВП, который вносит сведения в Реестр, который программно снимет Вас у учета в ТЦК и СП в г.Харькове (ТЦК и СП получит информацию с Реестра).

    В-пятых, после взятия Вас на учете в ТЦК и СП по месту ВП Вы подаете заявление об исключении Вас из воинского учета по Вашим основаниям.

    Такое мое мнение.

    • Виталий Клієнт рік тому

      Толковый ответ. Максимально раскрывающий мой вопрос. Есть ещё нюанс. Мне не дают справку ВПО (внутренне перемещенного лица) в ЦНАПе, т.к. я снялся с учёта (выписался) при продаже имущества ещё в 2018 году, и после нигде не регистрировался (не прописывался). Только взяли на учёт по месту, выписали повестку, а дать справку ВПО не могут, типа нет доказательств, что приехал именно из Харькова, и что я внутренне перемещенное лицо.

      Звонил в Харьковский военкомат то говорят приезжайте, то говорят исключат с военного учёта только в мирное время. В общем не пойму где "качать" права, в каком военкомате? Уже даже думал в Киев ехать в центральный какой-то военкомат, чтобы там исключили с военного учёта.

      • Крикун Сергій  Павлович
        Крикун Сергій Павлович рік тому

        Юрист, м. Дніпро, 30 років досвіду

        Закон о ВПЛ:

        " Стаття 1. Поняття внутрішньо переміщеної особи...

        2. Адресою покинутого місця проживання внутрішньо переміщеної особи в розумінні цього Закону визнається адреса місця проживання особи на момент виникнення обставин, зазначених у частині першій цієї статті.

        Стаття 4. Облік внутрішньо переміщених осіб...

        2. Підставою для взяття на облік внутрішньо переміщеної особи є проживання на території, де виникли обставини, зазначені в статті 1 цього Закону, на момент їх виникнення...

        10. Заявнику може бути відмовлено у видачі довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи, якщо:

        1) відсутні обставини, що спричинили внутрішнє переміщення, визначені у статті 1 цього Закону;

        2) у державних органів наявні відомості про подання завідомо неправдивих відомостей для отримання довідки;

        3) заявник втратив документи, що посвідчують його особу, до їх відновлення;

        4) у заявника немає відмітки про реєстрацію місця проживання на території адміністративно-територіальної одиниці, з якої здійснюється внутрішнє переміщення, та відсутні докази, що підтверджують факт проживання на території адміністративно-територіальної одиниці, з якої здійснюється внутрішнє переміщення, визначені частиною сьомою цієї статті;

        5) докази, надані заявником для підтвердження факту проживання на території адміністративно-територіальної одиниці, з якої здійснюється внутрішнє переміщення у зв’язку з обставинами, визначеними у статті 1 цього Закону, не доводять факту проживання заявника на території зазначеної адміністративно-територіальної одиниці.

        Особа має право звернутися із заявою повторно, якщо у неї з’явилися підстави, визначені у статті 1 цього Закону, або усунуті підстави для відмови у видачі довідки, передбачені цією статтею, чи оскаржити рішення про відмову у видачі довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи до суду.

        ---

        Во-первых, Виталий, для получения справки о взятии на учет ВПЛ обратитесь не в ЦНАП, а непосредственно в Управление СЗН по месту ВП; во-вторых, подайте письменное заявление о взятии на учет и выдаче справки; в-третьих, как мною выделено доказательством проживания в месте, откуда проводится ВП, является не только регистраци места жительства (сведения о регистрации в 2018г. у Вас есть), но и другие сведения о проживании в этом месте (то же временное свидетельство, выданное в г.Харькове); в-третьих, изложите в заявлении предупреждение об обжаловании в случае отказа Уполномоченному ВР Украины по правам человека (https://www.ombudsman.gov.ua/), его Представителю (смотрите https://ombudsman.gov.ua/uk/predstavniki-upovnovaz...); изложите требование, в случае отказа,выдать письменный документ об отказе.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України