Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Військове право, 19 травня 2022, питання №64623

Студент 18 років: отримання дозволу на перетині кордону, маючи документ з закордонного вузу, але приписне ніколи не отримувпв

Доброго дня!
Студент 18 років останнього 4 курсу українського коледжу (технікуму) має довідку з коледжу, яка підтверджує навчання на денній формі та з зазначенням дати закінчення навчання 30.06.2022. Студент вже має документи від закордонного університету про зарахування на денну форму навчання з 01.09.2022 та нотаріально засвідчений переклад. Для перетину кордону потрібно отримати дозвіл на перетин кордону від воєнкома та запис про відстрочку в приписне посвідчення. Але студент ніколи не проходив медкомісію й не отримував приписне. Який алгоритм дій має бути в такому випадку? Треба писати заяву на постановку на залік, проходити медкомісію, отримувати приписне, отримувати запис в приписне про відстрочку та звертатись з заявою до воєнкома для отримання дозволу на перетин кордону, враховуючи відстрочку на навчання та документ про зарахування з закардонного ВУЗу? Медкомісії проводяться щотижня в Києві Дніпровський район та скільки часу може зайняти вся процедура?
Заздалегідь дякую за відповідь!

Відповіді юристів (1)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич рік тому

    Адвокат, м. Миколаїв, 32 роки досвіду

    Спілкуватися у чаті

    Доброго дня, Артур!

    4 квітня 2022 року Адміністрацією Державної прикордонної служби України надані вичерпні роз’яснення щодо змін до Правил перетинання державного кордону громадянами України, затверджених постановами Кабінету Міністрів України від 29 березня 2022 р. № 383 та від 01 квітня 2022 р. № 399.

    Серед іншого, зміни визначають деякі питання щодо перетинання кордону в період дії на території України надзвичайного або воєнного стану.

    "Також перетнути державний кордон на виїзд з України можуть громадяни України, які виїхали до інших держав на постійне місце проживання, що відповідно документально підтверджено українськими дипустановами та здобувачі фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за кордоном за денною або дуальною формами здобуття освіти (студенти, слухачі)".

    ДЛЯ ЦЬОГО ПОТРІБНІ ТАКІ ДОКУМЕНТИ:

    студентський квиток (за наявності),

    та/або довідка ВУЗу (з нотаріально завіреним перекладом)

    довідка про відстрочку з ТЦКСП (по старому - військомат),

    та, звичайно, закордонний паспорт

    Для отримання відсрочки треба з'явитись у ТЦКСПпо місцю реєстрації (а за неможливістю там, де Ви тимчасово перебуваєте) з військовим квитком та документами, підтверджуючими факт навчання в іноземному ВУЗі на денній формі, пройти медичну коміссію та отримати довідку про відсрочку для Держапогранслужби.

    УВАГА! Багато хто в таких випадках чомусь лякається звертатися до центру комплектування, але ніякого ризику в тому для Вас не має! Нічого складного в цій процедурі також не має. Якщо у Вас відсутнє приписне, то працівники ТЦКСП повинні Вам його оформити та поставиди там відмітку про відстрочку за згаданою підставою, або видати довідку про це.

    Як є питання, звертайтесь персонально: жива розмова завжди ефективніша за переписку. Вдачи Вам!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України