Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Права людини, 24 травня 2022, питання №65045

Чи можливо притянути до відповідальності за наклеп

Доброго дня. Жінка дзвонить мої матері і обзиває мене та мою не повнолітню доньку проститутками і ТД. І це во говорить всім з ким розмовляє. Як мені красиво закрити рота. Може є якийсь закон.

Відповіді юристів (1)

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю!

    Хмільницький міськрайонний суд Вінницької області пояснив різницю поміж оціночним судженням, наклепом і образою та розповів як діяти людині, у такій ситуації.

    Наклеп – це юридичний термін, який означає поширення свідомо неправдивих вигадок, які ганьблять особу чи групу осіб. Наклеп – це завжди неправдиві факти (з прізвищами, відомостями про особу від конкретної особи чи іншого джерела інформації), а от оціночні судження є лише припущеннями, думками певних осіб.

    У кримінальному законодавстві України до 2001 році наклеп був умисним злочином приватного обвинувачення (за деякими винятками). Після введення в дію нового Кримінального кодексу України наклеп декриміналізували. Парламентська асамблея ради Європи позитивно оцінила декриміналізацію наклепу.

    Образа – це зневажливе висловлювання чи вчинок, які спрямовані проти кого-небудь і викликають у нього почуття душевного болю. Образа може бути завдана як публічно, так і у відсутність людини, на яку вона спрямована. Згідно статей 3,28 Конституції України йдеться мова про те, що честь і гідність людини найвищою соціальною цінністю, а також проголошується право кожного на повагу до його гідності.

    Якщо честь та гідність людини були ображені, то вона у праві звернутись до суду з позовом про захист честі та гідності (стаття 23 Цивільного кодексу України). Без доказів (хіба що кривдник сам визнає свою вину) довести щось буде важко, тому Вам потрібні у такому випадку свідки, копію сторінок (скріншоти), публікації з образами у соціальній мережі.

    Інколи публікації наклепницького та образливого характеру можуть завдати шкоду здоров'ю. Якщо внаслідок дій кривдника стан Вашого здоров’я погіршився настільки, що Ви втратили можливість нормально жити і працювати, приєднуйте до позову довідку від лікаря і зможете вимагати відшкодування матеріальних збитків за лікування, моральну шкоду.

    Розмір грошового відшкодування залежить від чималої кількості факторів: ступеня вини відповідача, характеру правопорушення, ступеня шкоди, завданої потерпілому, та доказів, які надали сторони у ході судового процесу, ряду інших обставин.

    За матеріалами: https://www.ukrainepravo.com/news/ukraine/sud-roz-...

    МАЄТЕ ПРАВО ЗВЕРНУТИСЬ ДО ПРАВООХОРОННИХ ОРГАНІВ І ДО СУДУ ПРО ЗАХИСТ ЧЕСТІ ТА ГІДНОСТІ.

    Всього доброго!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України