Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Армія і мобілізація, 27 травня 2022, питання №65349

Звільнення з лав ЗСУ за віком. Перехід на службу за місцем прописки

Був призваний у 59,4 років ( старший лейтенант) не за місцем прописки. Як готуватись до звільнення за віком, забов"язаним до воєнної служби. Чи можливо зсилаючись на короткий термін, що залишився до 60 років, просити переведення на альтернативну службу за місцем прописки.

Відповіді юристів (1)

    Мороз Микола Миколайович
    Мороз Микола Миколайович рік тому

    Адвокат, м. Чернігів, 14 років досвіду

    Відповідно до ч. 9 ст. 23 Закону України "Про військовий обов'язок і військову службу", під час дії особливого періоду:

    1) для військовослужбовців, у яких закінчився строк військової служби, встановлений цією статтею, військова служба продовжується понад встановлені строки:

    з моменту введення воєнного стану (настання воєнного часу) - до оголошення демобілізації, крім випадків, визначених пунктами "б", "в", "г" частини другої, пунктами "б", "в", "г", "ґ", "д", "е" частини третьої статті 26 цього Закону.

    б) за станом здоров’я - на підставі висновку (постанови) військово-лікарської комісії про непридатність до військової служби;

    в) за сімейними обставинами - у разі виникнення у них права на відстрочку чи звільнення внаслідок зміни сімейних обставин. Військовослужбовці, які мають право на звільнення зі служби за цією підставою, можуть його не використовувати;

    г) у зв’язку з набранням законної сили обвинувальним вироком суду, яким призначено покарання у виді позбавлення волі.

    б) за станом здоров’я - на підставі висновку (постанови) військово-лікарської комісії про непридатність або обмежену придатність до військової служби;

    в) через сімейні обставини або з інших поважних причин, перелік яких визначається Кабінетом Міністрів України;

    г) у зв’язку з набранням законної сили обвинувальним вироком суду, яким призначено покарання у виді позбавлення волі, обмеження волі або позбавлення військового звання;

    ґ) у зв’язку з позбавленням військового звання у дисциплінарному порядку;

    д) у зв’язку з настанням особливого періоду та небажанням продовжувати військову службу військовослужбовцем-жінкою, яка має дитину (дітей) віком до 18 років;

    е) у зв’язку з припиненням громадянства України.

    Крім того, відповідно до ст. ст. 1,2 Закону України "Про альтернативну (невійськову службу)", альтернативна служба є службою, яка запроваджується замість проходження строкової військової служби і має на меті виконання обов’язку перед суспільством.

    В умовах воєнного або надзвичайного стану можуть встановлюватися окремі обмеження права громадян на проходження альтернативної служби із зазначенням строку дії цих обмежень.

    Право на альтернативну службу мають громадяни України, якщо виконання військового обов’язку суперечить їхнім релігійним переконанням і ці громадяни належать до діючих згідно з законодавством України релігійних організацій, віровчення яких не допускає користування зброєю.

    До того ж, згідно зі ст. 4 цього ж Закону, на альтернативну службу направляються громадяни, які підлягають призову на строкову військову службу і особисто заявили про неможливість її проходження як такої, що суперечить їхнім релігійним переконанням, документально або іншим чином підтвердили істинність переконань та стосовно яких прийнято відповідні рішення.

    Відповідно до ст. 9 Закону України "Про альтернативну (невійськову службу)", для вирішення питання про направлення на альтернативну службу громадяни, зазначені у статті 2 цього Закону, після взяття на військовий облік, але не пізніше ніж за два календарні місяці до початку встановленого законодавством періоду проведення призову на строкову військову службу, особисто подають до відповідного структурного підрозділу місцевої державної адміністрації за місцем проживання мотивовану письмову заяву.

    Отже, виходячи з вищевикладених обставин запитання, можна дійсти висновку про те, що по-перше, його не звільність до досягнення ним 60-річного віку у період воєнного стану, а лише після оголошення демобілізації. Крім того, побажання запитувача щодо для переведення на альтернативну (невійськову) службу не може буте реалізоване, так як для цього немає підстав.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України