Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Цивільне право, 06 червня 2022, питання №66159

Дозвіл на перетин кордону

Доброго дня, шановні юристи. Отримав офіційний лист запрошення до іноземного університету та зробив нотаріальний переклад. Запрошують на стажування на посаді аспіранта- дослідника на з зайнятістю на повний робочий день. Відвідав військкомат. Черговий спитав:
1) ваша мета візиту військкомату ? - я відповів « отримання дозволу на виїзд»
2) хто ви - я відповів «науковець»
3) ви військовозобов’язаний?- «так, обмежено придатний у військовий час»
3) який склад? - рядовий, солдат ( як мені повідомили колеги зараз відбувається мобілізація не закріплених за навчальною установою військовозобов’язаних які мають звання лейтенантів і закінчили військову кафедру ще при навчанні у вузі.
4) приходьте завтра у NN годин
Питанння: Чи можуть мене одразу направити на медкомісію без розгляду мого питання? З 24 в військкомат ніхто не викликав, повісток не отримував. Дякую за відповідь!

Відповіді юристів (10)

    Промський Євгеній Сергійович
    Промський Євгеній Сергійович рік тому

    Адвокат, м. Київ, 4 роки досвіду

    Добрий день!

    Якщо станом на зараз вас стосується зазначений перелік: наукові і науково-педагогічні працівники закладів вищої та фахової передвищої освіти, наукових установ та організацій, які мають вчене звання та/або науковий ступінь, і педагогічні працівники закладів загальної середньої освіти, за умови що вони працюють відповідно у закладах вищої чи фахової передвищої освіти, наукових установах та організаціях, закладах загальної середньої освіти за основним місцем роботи не менш як на 0,75 ставки, то хвилюватись вам нічого, у вас є право на відстрочку від мобілізації.

    Теоретично вас можуть направити на мед. комісію у будь-якому випадку, особливо, якщо ви її проходили давно. Однак, незалежно від її результатів вас не мобілізують зважаючи на вищевикладене. Для більш детальної консультації натискайте кнопку "Звернутися".

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю!Питанння: Чи можуть мене одразу направити на медкомісію без розгляду мого питання? З 24 в військкомат ніхто не викликав, повісток не отримував. Дякую за відповідь!

    МОЖУТЬ! ОБОВ'ЯЗКОВО ПОТРІБНО МАТИ ІЗ СОБОЮ ВСІ ДОКУМЕНТИ!

    КИМ ВИ НАРАЗІ ПРАЦЮЄТЕ?

    ЗВЕРТАЮ УВАГУ НА СТАТТЮ 23 ЗАКОНУ УКРАЇНИ "ПРО МОБІЛІЗАЦІЙНУ ПІДГОТОВКУ ТА МОБІЛІЗАЦІЮ":

    Закон України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію":

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text

    Стаття 23. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації

    ...

    Призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також:

    ...

    наукові і науково-педагогічні працівники закладів вищої та фахової передвищої освіти, наукових установ та організацій, які мають вчене звання та/або науковий ступінь, і педагогічні працівники закладів загальної середньої освіти, за умови що вони працюють відповідно у закладах вищої чи фахової передвищої освіти, наукових установах та організаціях, закладах загальної середньої освіти за основним місцем роботи не менш як на 0,75 ставки.

    {Абзац третій частини статті 23 в редакції Закону № 2745-VIII від 06.06.2019}

    Для більш детальної консультації звертайтесь індивідуально, натиснувши кнопку «Звернутися»!

    • Віктор Клієнт рік тому

      Дякую за відповідь! Я не заброньований викладач університету бо заброньованих не відпускають за кордон.Це було зрозуміло що заброньованих не випустять. Я вже фактично аспірант дослідник іноземного університету, і мій статус безробітний. Тобто я не лякаюсь медкомісії бо маю значні вади по здоров’ю та наслідки оперативного втручання черевної порожнини і вади зору. Військове звання я не маю. Обмежано придатний у військовий стан просто оформили квиток у зв’язку з заміною старого ще з університетського навчання. Чи мене мобілізують писарчуком? Хто буде готувати мені дієтичну їжу? Дякую

      • Промський Євгеній Сергійович
        Промський Євгеній Сергійович рік тому

        Адвокат, м. Київ, 4 роки досвіду

        Вас зарахували на аспірантуру до закордонного вузу? Чи на якій підставі вас туди запросили. Бо якщо це не навчання для здобуття освітнього/наукового ступеня, то залежно від результатів мед. комісії можуть бути різні варіанти. Потрібно вивчати ваші документи з універститету.

        • Віктор Клієнт рік тому
          1. Дивіться: А як комісія впливає на запрошення? Вони розглянули мою заяву, та документи. Надали офіційний лист запрошення . Я не маю науковий ступень тому можу подавати документи до аспірантури хоч у 59 років. Заброньованих за вузом не мобілізують і нікуди не випускають бо вони заброньовані за вузом.Але нашім військовим складно довести щось Птання : згідно ст 23 як не заброньований я маю пройти мед комісію по результатам якої буде висновок?
          • Промський Євгеній Сергійович
            Промський Євгеній Сергійович рік тому

            Адвокат, м. Київ, 4 роки досвіду

            Комісія не впливає на запрошення, однак вона має встановити ваш статус та відповідність його підставам для відстрочки від мобілізації. Якщо вас зарахували на аспірантуру - питань не має. Щодо мед.комісії: якщо ви не заброньовані, то будете проходити мед. комісію.

      • Кирда Вячеслав Володимирович

        ЦЕ ПИТАННЯ НЕ ДО ЮРИСТІВ.

        ЯКЩО ВИ БУДЕТЕ МОБІЛІЗОВАНІ, ТО ПИТАННЯ ЩОДО ВАШОГО РОЗПОДІЛУ БУДЕ ВИЗНАЧАТИСЬ ВІЙСЬККОМАТОМ.

        ОДНАК ВСЕ ТАКИ, ОСКІЛЬКИ ВИ МАЄТЕ ЗНАЧНІ ВАДИ, ПОТРІБНО ВІДСТОЮВАТИ СВОЄ ПРАВО, У ТОМУ ЧИСЛІ ШЛЯХОМ МОЖЛИВОГО ОСКАРЖЕННЯ РІШЕННЯ ВЛК!

        Для більш детальної консультації звертайтесь індивідуально, натиснувши кнопку «Звернутися»!

    Віктор Клієнт рік тому

    Вибачте, а до кого я можу звернутись?

    Якщо заброньований то не мобілізують і відповідно нікуди не відпустять, з університету.

    Якщо не заброньований за університетом, або звільняєшся бо не відпускають і тобто можеш теоретично виїздити маючи документи - то направляють на комісію і мобілізують в залежності від рішення ВЛК?

    Як це зрозуміти?

    • Кирда Вячеслав Володимирович

      Рішення про придатність або непридатність особи приймається виключно військово-лікарською комісією, яка у своїй діяльності керується Положенням про військово-лікарську експертизу у Збройних Силах України, затвердженого наказом Міністра оборони України від 14.08.2008 № 402.

      У випадку незгоди з рішенням ВЛК, відповідно до пункту 2.4.10 Положення № 402 постанова ВЛК регіонів може бути оскаржена до Центральної військово-лікарської комісії або до суду.

      Якщо потрібний аналіз відповідного наказу, звертайтесь індивідуально!

    • Промський Євгеній Сергійович
      Промський Євгеній Сергійович рік тому

      Адвокат, м. Київ, 4 роки досвіду

      Є чітко визначені підстави для відстрочки від мобілізації та перетину кордону. Якщо ви їм не підходите - вас можуть мобілізувати


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України