Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Цивільне право, 08 червня 2022, питання №66308 250₴

Сохраняется ли отсрочка при взятии академического отпуска?

Добрый день! Я аспирант дневной формы обучения, планирую взять академический отпуск.
Вопрос: сохраняется ли отсрочка от призыва на время академического отпуска, если да то на какой период?
продолжаю ли я числиться как студент?
должны ли быть веские основания для взятия академ отпуска или достаточно формулировки "по семейным обстоятельствам"?

Відповіді юристів (11)

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю, Михайло!

    ДАНЕ ПИТАННЯ ПІД ЧАС ДІЇ ВОЄННОГО СТАНУ НЕ ВРЕГУЛЬОВАНО!

    АКАДЕМІЧНА ВІДПУСТКА НАДАЄ ПРАВО НА ВІДСТРОЧКУ ПІД ЧАС ПРИЗОВУ НА СТРОКОВУ ВІЙСЬКОВУ СЛУЖБУ, ЩОДО ВІЙСЬКОВОЇ СЛУЖБИ ЗА ПРИЗОВОМ ПІД ЧАС МОБІЛІЗАЦІЇ - ПОКИ НЕ ВІДОМО ТА НЕ ВРЕГУЛЬОВАНО!

    АЛЕ АНАЛІЗУЮЧИ ЗАКОНОДАВСТВО МОЖУ ЗАЗНАЧИТИ, ЩО ВІДСТРОЧКА БУДЕ, ЯКЩО ВИ У КОНКРЕТНИЙ ПЕРІОД ЧАСУ ЗМОЖЕТЕ ПІДТВЕРДИТИ ФАКТ НАВЧАННЯ, АДЖЕ ЯК СТУДЕНТ ВИ ПРОДОВЖУЄТЕ ЧИСЛИТИСЬ!

    Закон України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію":

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text

    Стаття 23. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації

    ...

    Призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також:

    здобувачі фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти.

    ДЛЯ ОТРИМАННЯ АКАДЕМІЧНОЇ ВІДПУСТКИ ПРИЧИНИ У ЗВ'ЯЗКУ ІЗ СІМЕЙНИМИ ОБСТАВИНАМИ ПОВИННО БУТИ ДОСТАТНЬО!

    Всього доброго! Сподіваюсь, що консультація була корисною.Якщо є додаткові питання, звертайтесь індивідуально, натиснувши кнопку «Звернутися»!

    Гуща Юрій Миколайович
    Гуща Юрій Миколайович рік тому

    Юрист, м. Чернігів, 10 років досвіду

    Добрый день.

    Законом України "Про вищу освіту", а саме п. 20 ч. 1 ст. 62 передбачено, що особи, які навчаються у закладах вищої освіти, мають право на академічну відпустку або перерву в навчанні із збереженням окремих прав здобувача вищої освіти, а також на поновлення навчання у порядку, встановленому центральним органом виконавчої влади у сфері освіти і науки.

    http://ru.osvita.ua/legislation/Vishya_osvita/7628...

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич рік тому

    Адвокат, м. Миколаїв, 32 роки досвіду

    Спілкуватися у чаті

    Добрий день, Михайло!

    Академвідпустка - це не відрахування з аспірантури, а лише тимчасова перерва в навчанні. Академвідпустка надається лише з поважних причин.

    Академічна відпустка може бути надана у зв’язку з:

    • станом здоров’я;
    • призовом на строкову військову службу у разі втрати права на відстрочку від неї;
    • сімейними обставинами;
    • з вагітністю та пологами;
    • доглядом за дитиною до досягнення нею віку 3-х років, а у разі, коли дитина хворіє та потребує домашнього догляду – до досягнення дитиною 6-річного віку;
    • участю у програмах академічної мобільності;
    • іншими обставинами, що мають безпосереднє відношення до студента, належним чином обґрунтовані і мають документальне підтвердження.

    Отже, Ви не втрачаєте при тому право на відстрочк й в будь-який момент можете взяти для військомату в учбовому закладкі довідку про навчання в аспірантурі.

    Будуть питання, зверніться до мене персонально, натиснувши кнопку "звернутись".

    Мєньков Андрій Васильович
    Мєньков Андрій Васильович рік тому

    Юрист, 18 років досвіду

    Добрый день Михаил.

    Согласно статьи 17 Закона Украины "Про військовий обов"язок і військову службу" граждане призывного возраста, прервавшие обучение в связи с получением академического отпуска, реализуют право на академическую мобильность, а также восстановленные в заведении высшего образования, право на предоставленную отсрочку от призыва на срочную военную службу не теряют.

    В связи с этим предоставление Вам академичекого отпуска не повлияет на право получить отсрочку от призова на военную службу в связи с обучением.

    Статья 46 Закона Украины "О высшем образовании" предусматривает, что соискатель высшего образования имеет право на перерыв в обучении в связи с обстоятельствами, исключающими возможность выполнения образовательной (научной) программы (по состоянию здоровья, призывом на срочную военную службу в случае утраты права на отсрочку от нее, семейными обстоятельствами и т.п.). Таким лицам предоставляется академический отпуск в установленном порядке. Обучение или стажировка в образовательных и научных учреждениях (в том числе иностранных государств) может служить основанием для перерыва в обучении, если иное не предусмотрено международными актами или договорами между высшими учебными заведениями.

    Большинство заведений высшего образования регулируют порядок предоставления академического отпуска во внутренних нормативных документах.

    Поскольку процедура предоставления академического отпуска в различных учебных заведениях может иметь определенные отличия, сначала следует проконсультироваться в деканате учебного заведения.

    Семейные обстоятельства должны быть в случае необходимости подтверждены документально.

    Богачевська Ольга Дмитрівна
    Богачевська Ольга Дмитрівна рік тому

    Юрист, м. Дніпро, 5 років досвіду

    Доброго дня.

    Відповідно до Закону України “Про військовий обов'язок і військову службу” https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2232-12#Text

    Статті 17. Відстрочка від призову на строкову військову службу

    1. Відстрочка від призову на строкову військову службу надається призовникам за рішенням районної (міської) призовної комісії відповідно до цього Закону за сімейними обставинами, станом здоров'я, для здобуття освіти та продовження професійної діяльності.

    {Частина перша статті 17 із змінами, внесеними згідно із Законами № 1169-VII від 27.03.2014, № 116-VIII від 15.01.2015}

    2. Відстрочка від призову на строкову військову службу за сімейними обставинами за їх бажанням надається призовникам, які мають:

    1) непрацездатних батька і матір чи одинокого непрацездатного батька (одиноку непрацездатну матір) або непрацездатних осіб, під опікою, піклуванням чи на утриманні яких перебував призовник, або осіб, над якими призовник здійснює опіку чи піклування, якщо вони не мають інших працездатних осіб - громадян України, зобов'язаних відповідно до законодавства їх утримувати. Непрацездатність зазначених осіб визначається в порядку, встановленому законодавством;

    2) неповнолітніх рідних (повнорідних чи неповнорідних) братів і сестер або непрацездатних рідних (повнорідних чи неповнорідних) братів і сестер незалежно від їх віку, якщо вони не мають інших працездатних осіб, крім призовника, зобов'язаних відповідно до законодавства їх утримувати;

    3) дитину (дітей) віком до 18 років, яку (яких) виховують самостійно;

    {Пункт 3 частини другої статті 17 із змінами, внесеними згідно із Законом № 116-VIII від 15.01.2015; в редакції Закону № 2169-IX від 01.04.2022}

    4) дитину віком до трьох років;

    {Пункт 4 частини другої статті 17 із змінами, внесеними згідно із Законом 589-VII від 19.09.2013; в редакції Закону № 2169-IX від 01.04.2022}

    5) двох і більше дітей.

    {Пункт 6 частини другої статті 17 виключено на підставі Закону № 2122-IX від 15.03.2022}

    {Пункт 7 частини другої статті 17 виключено на підставі Закону № 2122-IX від 15.03.2022}

    8) вагітну дружину.

    3. Відстрочка від призову на строкову військову службу за сімейними обставинами за власним бажанням може надаватися призовнику, який є особою з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

    {Частина третя статті 17 із змінами, внесеними згідно із Законом № 1634-VII від 12.08.2014}

    {Частину четверту статті 17 виключено на підставі Закону № 116-VIII від 15.01.2015}

    5. У разі якщо призову на строкову військову службу підлягають кілька синів одночасно, відстрочка може надаватися одному з них за їх бажанням з урахуванням пропозиції батьків на час проходження строкової військової служби братами, до звільнення в запас одного з них.

    {Частина п'ята статті 17 із змінами, внесеними згідно із Законом № 116-VIII від 15.01.2015 }

    6. Районна (міська) призовна комісія може прийняти рішення про надання призовнику відстрочки від призову на строкову військову службу за сімейними обставинами, незважаючи на небажання призовника нею скористатися, виходячи при цьому з того, що його призов може суттєво погіршити матеріальне становище осіб, яких відповідно до законодавства він повинен утримувати.

    7. Відстрочка від призову на строкову військову службу за станом здоров'я на строк до одного року надається призовникам, які визнані під час медичного огляду тимчасово непридатними до військової служби.

    8. Відстрочка від призову на строкову військову службу для здобуття освіти на весь період навчання надається громадянам призовного віку, які навчаються:

    у закладах загальної середньої освіти III ступеня та професійної (професійно-технічної) освіти з денною формою навчання. У разі досягнення такими призовниками 21-річного віку відстрочка втрачає силу;

    {Частину восьму статті 17 доповнено новим абзацом згідно із Законом № 2745-VIII від 06.06.2019; в редакції Закону № 161-IX від 03.10.2019}

    у закладах фахової передвищої освіти з денною формою навчання, у тому числі під час здобуття початкового рівня (короткого циклу) та першого (бакалаврського) рівня вищої освіти за програмами ступеневої системи освіти;

    {Абзац третій частини восьмої статті 17 в редакції Закону № 161-IX від 03.10.2019}

    у закладах фахової передвищої та/або вищої освіти з денною формою навчання, у тому числі під час здобуття наступного ступеня освіти;

    {Абзац четвертий частини восьмої статті 17 в редакції Закону № 161-IX від 03.10.2019}

    у закладах середньої або вищої духовної освіти з денною формою навчання;

    {Абзац п’ятий частини восьмої статті 17 в редакції Закону № 161-IX від 03.10.2019}

    в інтернатурі, аспірантурі або докторантурі з відривом або без відриву від виробництва.

    Відстрочка від призову на строкову військову службу також надається громадянам України, які проходять військову підготовку за програмою підготовки офіцерів запасу при вищих військових навчальних закладах та військових навчальних підрозділах закладів вищої освіти. Така відстрочка надається на весь період проведення військової підготовки та на строк, що триває від завершення такої підготовки до присвоєння громадянину України первинного військового звання офіцерського складу, але не довше ніж до кінця поточного року після завершення підготовки.

    {Частину восьму статті 17 доповнено абзацом сьомим згідно із Законом № 161-IX від 03.10.2019}

    9. Право на відстрочку від призову на строкову військову службу для здобуття освіти також мають громадяни України, які в рамках міжнародних договорів України навчаються у закладах освіти інших держав.

    {Частину десяту статті 17 виключено на підставі Закону № 2145-VIII від 05.09.2017}

    11. Громадяни призовного віку, які перервали навчання у зв'язку з отриманням академічної відпустки, реалізують право на академічну мобільність, а також які поновлені у закладі вищої освіти, право на надану відстрочку від призову на строкову військову службу не втрачають.

    {Частина одинадцята статті 17 із змінами, внесеними згідно із Законом № 2145-VIII від 05.09.2017}

    12. У разі переведення призовників, які навчаються у закладах вищої чи фахової передвищої освіти з денною формою навчання, для навчання в інший заклад вищої чи фахової передвищої освіти із зазначеною формою навчання право на відстрочку від призову на строкову військову службу не втрачається.

    {Частина дванадцята статті 17 в редакції Законів № 116-VIII від 15.01.2015, № 2745-VIII від 06.06.2019}

    13. Відстрочка від призову на строкову військову службу для продовження професійної діяльності надається таким громадянам призовного віку:

    педагогічним працівникам, які здобули вищу освіту, основним місцем роботи яких є заклади загальної середньої освіти, за умови повного навантаження на займаній посаді, - на весь період їх роботи за спеціальністю;

    {Абзац другий частини тринадцятої статті 17 із змінами, внесеними згідно із Законом № 433-VIII від 14.05.2015; в редакції Закону № 161-IX від 03.10.2019}

    медичним працівникам, за умови повного навантаження на займаній посаді, - на весь період їх роботи за фахом у сільській місцевості;

    священнослужителям, які закінчили заклади вищої або середньої духовної освіти і займають посаду в релігійних організаціях, що діють на основі статуту (положення), зареєстрованого у встановленому порядку, - на час виконання обов’язків священнослужителя;

    {Абзац четвертий частини восьмої статті 17 в редакції Закону № 161-IX від 03.10.2019}

    сільським, селищним, міським головам - на строк виконання ними цих повноважень;

    особам, які мають ступінь доктора філософії (кандидата наук)/доктора мистецтв або доктора наук та працюють на посадах за спеціальністю відповідно до групи спеціальностей за галузями знань (науки)/мистецтв, за якими присуджено науковий/освітньо-творчий ступінь, - на весь період їх роботи за цією спеціальністю;

    {Абзац шостий частини восьмої статті 17 в редакції Закону № 161-IX від 03.10.2019}

    резервістам - на весь період служби у військовому резерві;

    поліцейським, особам рядового і начальницького складу служби цивільного захисту та працівникам Державного бюро розслідувань - на весь період їх служби;

    {Абзац восьмий частини тринадцятої статті 17 із змінами, внесеними згідно із Законами № 580-VIII від 02.07.2015, № 989-IX від 05.11.2020; в редакції Закону № 1357-IX від 30.03.2021}

    співробітникам Служби судової охорони - на весь період їх служби.

    {Частину тринадцяту статті 17 доповнено абзацом дев'ятим згідно із Законом № 1417-IX від 27.04.2021}

    {Частина тринадцята статті 17 із змінами, внесеними згідно із Законами № 4352-VI від 07.02.2012, № 1242-VII від 06.05.2014; в редакції Закону № 116-VIII від 15.01.2015}

    14. Відстрочка від призову на строкову військову службу надається призовникам, яким повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення або стосовно яких кримінальна справа розглядається судом, - до прийняття відповідного рішення.

    {Частина чотирнадцята статті 17 із змінами, внесеними згідно із Законом № 4652-VI від 13.04.2012}

    15. У випадках, не передбачених цим Законом, відстрочка від призову на строкову військову службу може бути надана призовникам згідно з рішеннями призовної комісії Автономної Республіки Крим, обласних та Київської міської призовних комісій за поданням районних (міських) призовних комісій.

    16. Призовники, яким надано відстрочку від призову на строкову військову службу, зобов'язані щороку до 1 жовтня подавати у відповідні районні (міські) територіальні центри комплектування та соціальної підтримки документи, що підтверджують їх право на відстрочку.

    17. Призовники, які втратили підстави для надання відстрочки від призову на строкову військову службу, а також особи, які не мають права на відстрочку або підстав для звільнення від призову на строкову військову службу, передбачених статтями 17 та 18 цього Закону, і не призвані з різних причин на строкову військову службу у встановлені строки, повинні бути призвані під час здійснення чергового призову.

    Таким чином, відстрочка від призову у зв’язку з навчанням у вищому навчальному закладі з денною формою навчання збережеться за Вами тільки, якщо Ваша академічна відпустка буде пов’язана із станом здоров’я або сімейними обставинами, для догляду за близькими родичами.

    Карпенко Андрей Владимирович
    20%
    Карпенко Андрей Владимирович рік тому

    Адвокат, м. Київ, 25 років досвіду

    Здравствуйте!

    ФРАЗЫ "ПО СЕМЕЙНЫМ ОБСТОЯТЕЛЬСТВАМ" НЕДОСТАТОЧНО ДЛЯ ПРЕДОСТАВЛЕНИЯ АКАДЕМИЧЕСКОГО ОТПУСКА.

    Согласно п.11 ст.17 ЗУ “О воинской обязанности и военной службе”, студент, который находится в академотпуске, не теряет в это время права на предоставленную отсрочку от призыва на срочную военную службу.

    Это также касается и мобилизации. Согласно статье 23 ЗУ “О мобилизационную подготовку и мобилизацию” право на отсрочку от мобилизации теряется в случае отчисления студента. Поскольку академвідпустка в соответствии со статьей 46 ЗУ “О высшем образовании” ‒ это прерывание обучения, а не отчисления, то студент может быть мобилизован лишь по собственному желанию. Кроме того, под мобилизацию подпадают только те, кто имеет военную специальность. Это студенты, которые ранее служили в армии, закончили военную кафедру или которым была присвоена специальность по достижению 27 лет во время выдачи военного билета.

    Академический отпуск - это форма реализации права получателей профессионального предвысшего и высшего образования на перерыв в учебе, предоставляемого в связи с возникновением обстоятельств, которые делают невозможным выполнение образовательно-профессиональной, образовательной или научной программы.

    Право на академический отпуск урегулировано Законом Украины «О профессиональном предвысшем образовании» (ст.44) и Законом Украины «О высшем образовании» (ст.46). В этих законах указано, что порядок предоставления академического отпуска определяется также положением, утверждаемым федеральным органом исполнительной власти в сфере образования и науки (МОН).

    Сегодня учебными заведениями (УЗ) продолжает применяться Положение об академических отпусках и повторном обучении в высших учебных заведениях, утвержденное совместным приказом МОН и МОЗ от 06.06.1996 г. № 191/153, которое утратило силу согласно совместному приказу МОН и МОЗ от 13.02.2018 № 145/250 О признании утратившим силу приказа Министерства образования Украины, Министерства здравоохранения Украины от 6 июня 1996 г. № 191/153. Правда, 10.01.2020 г. МОН направило на согласование в Государственную регуляторную службу (ГРС) проект приказа «Об утверждении Положения о порядке отчисления, прерывания обучения, восстановления и перевода лиц, обучающихся в учреждениях высшего образования, и предоставлении им академического отпуска», которая однако отказала в согласовании этого приказа (решение №70 от 03.02.2020 г.).

    Большинство высших учебных заведений (УВО) регулируют порядок предоставления академического отпуска во внутренних нормативных документах. Такие документы действуют в частности в КПИ имени Игоря Сикорского, Киевском международном университете, НУ «Львовская политехника», ЛНУ имени Ивана Франко, Тернопольском НПУ им. Гнатюка и др. Порядок предоставления академического отпуска может регулироваться также во внутренних документах заведений профессионального предвысшего образования (УППО).

    Поскольку процедура предоставления академического отпуска в разных учебных заведениях может иметь определенные различия сначала стоит проконсультироваться в деканате учебного заведения или приемной (канцелярии) директора учреждения профессионального предвысшего образования.

    Право на академический отпуск имеют лица, которые учатся на дневной и заочной форме обучения:

    • в учреждениях профессионального предвысшего образования и получают образовательно-профессиональную степень профессионального младшего бакалавра;
    • в учреждениях высшего образования и получают степень младшего бакалавра, бакалавра, магистра, доктора философии или доктора наук.

    Академический отпуск может быть предоставлен в связи с:

    • состоянием здоровья;
    • призывом на срочную военную службу в случае потери права на отсрочку от нее;
    • семейными обстоятельствами;
    • беременностью и родами;
    • уходом за ребенком до достижения им возраста 3-х лет, а в случае, когда ребенок болеет и нуждается в домашнем уходе - до достижения ребенком 6-летнего возраста;
    • участием в программах академической мобильности;
    • другими обстоятельствами, которые имеют непосредственное отношение к студенту, должным образом обоснованы и имеют документальное подтверждение.

    Перечень документов, которые необходимо подать для получения академического отпуска может отличаться, в зависимости от УЗ. Поэтому прежде всего нужно проконсультироваться в деканате факультета, на котором учится студент. Некоторые УЗ публикуют образцы заявлений на академический отпуск и перечень необходимых документов на своих сайтах (так, например, на сайте НУ «Львовская политехника» можно скачать образец соответствующего заявления).

    Кроме заявления на имя ректора (декана/директора) нужно будет подать также документы, подтверждающие право на такой отпуск. Такими документами могут быть:

    • справка врачебно-консультативной комиссии (ВКК) студенческой поликлиники, а если такая поликлиника отсутствует - справка главного врача учреждения, который осуществляет медицинское обслуживание студентов (для получения академического отпуска по состоянию здоровья);
    • справка из медицинского учреждения, осуществляющего медицинское обслуживание студентки (для получения академического отпуска в связи с беременностью и родами);
    • надлежащим образом заверенная копия свидетельства о рождении ребенка (для получения академического отпуска по уходу за ребенком до 3-х лет), а в случае необходимости ухода за ребенком до достижения им шестилетнего возраста - справка, подтверждающая такую необходимость (выписывается лечащим врачом и заверяется подписями заведующего отделением и главой ВКК соответствующего учреждения здравоохранения - детской поликлиники, центра первичной медико-санитарной помощи, учреждения, которое предоставляет амбулаторно-поликлиническую помощь и т.д.);
    • справка из военкомата (для получения академического отпуска в связи с призывом на срочную военную службу);
    • приглашение на обучение/стажировку от соответствующего учреждения (для получения академического отпуска в связи обучением или стажировкой в образовательных и научных учреждениях иностранных государств).

    Порядок обучения а аспирантуре регламентируется Постановлением КМ Украины # 261.

    КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИПОСТАНОВА

    від 23 березня 2016 р. № 261Київ

    Про затвердження Порядку підготовки здобувачів вищої освіти ступеня доктора філософії та доктора наук у закладах вищої освіти (наукових установах)

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/261-2016-%D0%B...

    У Вас есть право на академическую мобильность.

    КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИПОСТАНОВА

    від 12 серпня 2015 р. № 579Київ

    Про затвердження Положення про порядок реалізації права на академічну мобільність

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/579-2015-%D0%B...

    Адвокат Евгений Александрович
    20%
    Адвокат Евгений Александрович рік тому

    Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

    Здравствуйте, Михаил!

    ОТСРОЧКА ОТ ПРИЗЫВА НА СРОЧНУЮ ВОИНСКУЮ СЛУЖБУ СОХРАНЯЕТСЯ, ВЫ ПРОДОЛЖАЕТЕ БЫТЬ СТУДЕНТОМ, ТОЛЬКО ВРЕМННО НЕ ПРОХОДИТЕ ОБУЧЕНИЕ.

    АКАДЕМИЧЕСКИЙ ОТПУСК ПОМОЖЕТ ДЛЯ ПОЛУЧЕНИЯ ОТСРЧОКИ ОТ ПРИЗЫВА НА СРОЧНУЮ ВОИНСКУЮ СЛУЖБУ:

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про військовий обов'язок і військову службу

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 1992, № 27, ст.385):

    Про військовий обов'язок і ... | від 25.03.1992 № 2232-XII (rada.gov.ua)

    "Стаття 17. Відстрочка від призову на строкову військову службу

    1. Відстрочка від призову на строкову військову службу надається призовникам за рішенням районної (міської) призовної комісії відповідно до цього Закону за сімейними обставинами, станом здоров'я, для здобуття освіти та продовження професійної діяльності. ...

    8. Відстрочка від призову на строкову військову службу для здобуття освіти на весь період навчання надається громадянам призовного віку, які навчаються:...

    у закладах фахової передвищої та/або вищої освіти з денною формою навчання, у тому числі під час здобуття наступного ступеня освіти;...

    11. Громадяни призовного віку, які перервали навчання у зв'язку з отриманням академічної відпустки, реалізують право на академічну мобільність, а також які поновлені у закладі вищої освіти, право на надану відстрочку від призову на строкову військову службу не втрачають. ...".

    При наличии вопросов, обращайтесь индивидуально через кнопку "Звернутися".

    Всего доброго!

    Крикун Сергій  Павлович
    20%
    Крикун Сергій Павлович рік тому

    Юрист, м. Дніпро, 30 років досвіду

    Закон України " Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text):

    " Стаття 23. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації...

    Призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також:

    здобувачі фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти;...".

    Закон України " Про військовий обов'язок і військову службу" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2232-12#n2):

    " Стаття 17. Відстрочка від призову на строкову військову службу...

    11. Громадяни призовного віку, які перервали навчання у зв'язку з отриманням академічної відпустки, реалізують право на академічну мобільність, а також які поновлені у закладі вищої освіти, право на надану відстрочку від призову на строкову військову службу не втрачають...".

    Закон України " Про вищу освіту" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1556-18):

    " Стаття 46. Відрахування, переривання навчання, поновлення і переведення здобувачів вищої освіти...

    2. Здобувач вищої освіти має право на перерву у навчанні у зв’язку з обставинами, які унеможливлюють виконання освітньої (наукової) програми (за станом здоров’я, призовом на строкову військову службу у разі втрати права на відстрочку від неї, сімейними обставинами тощо). Таким особам надається академічна відпустка в установленому порядку. ...

    4. Поновлення на навчання осіб, відрахованих з закладів вищої освіти або яким надано академічну відпустку, ...".

    ---

    Доброго дня, Михайле! По-перше, Законом про мобілізацію прямо передбачено право військовозобов'язаного на звільнення від призову на військову службу під час мобілізації у випадку навчання у закладі освіти. По-друге, Законом про військову службу прямо передбачено право призовника на відстрочку від призову на строкову службу у випадку переривання навчання у зв'язку з отриманням академічної відпустки - тобто прямо визначено, що отримання академічної відпустки має наслідком переривання навчання. По-третє, Законом по вищу освіту прямо визначено, що академічна відпустка є одним із наслідків, способів переривання навчання. Таким чином, як я вважаю, оформленням академічної відпустки втрачається право на звільнення від призову під час мобілізації.

    Гончаренко Константин
    20%
    Гончаренко Константин рік тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    ДОБРОГО ДНЯ!

    Відповідно до статті 17 Закону України “Про військовий обовязок і військову службу” № 2232-XII від 25 березня 1992 року громадянам призовного віку, які навчаються у вищих навчальних закладах з денною формою навчання надається відстрочка від призову на строкову військову службу для здобуття освіти на весь період навчання. При цьому громадяни призовного віку, які перервали навчання у звязку з отриманням академічної відпустки за станом здоровя або сімейними обставинами, для догляду за близькими родичами (батьками, дружиною, дитиною, рідними братом, сестрою, дідом, бабою), право на надану відстрочку від призову на строкову військову службу не втрачають.

    Таким чином, відстрочка від призову у зв’язку з навчанням у вищому навчальному закладі з денною формою навчання збережеться за Вами тільки, якщо Ваша академічна відпустка буде пов’язана із станом здоров’я або сімейними обставинами, для догляду за близькими родичами.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Пуха Наталія ТендерОк
    20%

    Доброго Дня

    Щодо Вашого питання

    Академічна відпустка – перерва у навчанні у зв’язку з обставинами, які унеможливлюють виконання здобувачем вищої освіти освітньої (наукової) програми (за станом здоров’я, призовом на строкову військову службу у разі втрати права на відстрочку від неї, сімейними обставинами тощо).

    Академічна відпустка — це перерва у навчанні, право на яку студент отримує у випадку зниження працездатності внаслідок порушень функцій організму, які зумовлені гострими захворюваннями, що потребують тривалого відновлювального лікування; загостреннями хронічних захворювань або частими захворюваннями (понад один місяць за семестр); анатомічними дефектами, які не дають змоги провести відновлювальне лікування під час навчання.

    Аспіранти (ад’юнкти) і докторанти мають право на академічну відпустку, зокрема за станом здоров’я, у зв’язку з вагітністю та пологами, для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку. Максимальна тривалість академічної відпустки встановлюється до одного року. При необхідності тривалість академічної відпустки може бути продовжена ще на один рік.

    Відпустки по вагітності та пологах, відпустки по догляду за дитиною до досягнення нею віку 3-х років, а у разі, коли дитина хворіє та потребує домашнього догляду, — до досягнення дитиною 6-річного віку, надаються відповідно до Кодексу законів про працю України.

    Академічна відпустка за медичними показаннями надається студентам ректором (директором) вищого закладу освіти на підставі висновку лікарсько-консультативної комісії студентської поліклініки, а там, де вона відсутня, — головного лікаря лікувально-профілактичної установи, яка провадить медичне обслуговування студентів.

    Допуск до навчання студентів, у яких завершився термін академічної відпустки, здійснюється наказом ректора (директора) вищого закладу освіти на підставі заяви студента та висновку лікарсько-консультативної комісії про стан здоров'я, які подаються не пізніше двох тижнів від початку навчального семестру. Студенти, які не подали документи в установлений термін, відраховуються з вищого закладу освіти.

    За весь період навчання студент може скористатися правом на отримання академічної відпустки, як правило, один раз.

    Тобто, ви будете студентом, проте матимете перерву навчанні, отже якщо вчасно візьмете документи з Вузу то отримаєте відстрочку від мобілізації.

    Успіхів

    Савченко Олександр
    Савченко Олександр рік тому

    Юрист, м. Чернігів, 9 років досвіду

    Доброго дня!

    1) Cохраняется ли отсрочка от призыва на время академического отпуска, если да то на какой период?продолжаю ли я числиться как студент? - ні, тому що переривається процес навчання. При цьому, в разі призову на військову службу під час мобілізації Вам гарантується збереження місця навчання.

    Закон України " Про вищу освіту" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1556-18):

    Стаття 46. Відрахування, переривання навчання, поновлення і переведення здобувачів вищої освіти

    2. Здобувач вищої освіти має право на перерву у навчанні у зв’язку з обставинами, які унеможливлюють виконання освітньої (наукової) програми (за станом здоров’я, призовом на строкову військову службу у разі втрати права на відстрочку від неї, сімейними обставинами тощо). Таким особам надається академічна відпустка в установленому порядку. Навчання чи стажування в освітніх і наукових установах (у тому числі іноземних держав) може бути підставою для перерви у навчанні, якщо інше не передбачено міжнародними актами чи договорами між закладами вищої освіти.

    Здобувачам вищої освіти, призваним на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період або військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період, гарантується збереження місця навчання та стипендії.

    Закон України " Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text):

    Стаття 23. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації

    Призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також:

    здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти;

    {Абзац другий частини статті 23 в редакції Законів № 2745-VIII від 06.06.2019, № 2196-IX від 14.04.2022}

    ХХХ

    2) должны ли быть веские основания для взятия академ отпуска или достаточно формулировки "по семейным обстоятельствам"? - формулювання "по семейным обстоятельствам" недостатньо, потрібно вказувати через які саме обставини сімейного характеру Ви дійсно не можете продовжити навчання, бо вони унеможливлюють виконання освітньої (наукової) програми.

    Якщо буде потрібна моя допомога, звертайтеся через кнопку зеленого кольору "Звернутися".

    При зверненні вказуйте свою е-пошту, по якій з Вами можна зв'язатися.

    ВСЬОГО НАЙКРАЩОГО!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України