Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Армія і мобілізація, 13 червня 2022, питання №66657

Хто підпадає під покарання за статтею 336 Кримінального Кодексу України («Ухилення від призову на військову службу під час мобілізації...»)?

Довгі роки я вважав, що ця стаття може бути застосована тільки до «резервістів» («особи, які проходять службу у військовому резерві Збройних Сил України...» згідно із законом України «Про військовий обов'язок і військову службу»). Моя думка була такою тому, що тільки ця категорія людей вказана у тексті «Ухилення від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період, на військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період» цієї статті.

Зараз я почав сумніватися, бо багато де в засобах масової інформації стверджують, що кримінальна відповідальність за цією статтею може бути застосована і до «військовозобов'язаних» («особи, які перебувають у запасі для комплектування Збройних Сил України...» згідно із законом України «Про військовий обов'язок і військову службу») якщо ці особи отримали повістку або мали видане мобілізаційне розпорядження.

Відповіді юристів (2)

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю!

    Ваші сумніви правильні, адже дана стаття може бути застосована як до резервістів, так і до військовозобов'язаних.

    КРИМІНАЛЬНИЙ КОДЕКС УКРАЇНИ:

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2341-14#Text

    Стаття 336. Ухилення від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період, на військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період

    Ухилення від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період, на військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період - карається позбавленням волі на строк від трьох до п’яти років.

    ЦЕ ТРИ РІЗНІ СКЛАДИ ЗЛОЧИНУ:

    1. УХИЛЕННЯ ВІД ПРИЗОВУ НА ВІЙСЬКОВУ СЛУЖБУ ПІД ЧАС МОБІЛІЗАЦІЇ.

    2. УХИЛЕННЯ ВІД ПРИЗОВУ НА ВІЙСЬКОВУ СЛУЖБУ НА ОСОБЛИВИЙ ПЕРІОД.

    3. УХИЛЕННЯ ВІД ПРИЗОВУ ОСІБ ІЗ ЧИСЛА РЕЗЕРВІСТІВ В ОСОБЛИВИЙ ПЕРІОД.

    Всього доброго! Сподіваюсь, що консультація була корисною.Якщо є додаткові питання, звертайтесь індивідуально, натиснувши зелену кнопку «Звернутися»!

    Адвокат Евгений Александрович
    Адвокат Евгений Александрович рік тому

    Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

    Добрий день!

    ЗАСТОСОВУЄТЬСЯ ДО ВІЙСЬКОВОЗОБОВ"ЯЗАНИХ І РЕЗЕРВІСТІВ.

    У разі наявності запитань звертайтеся через кнопку "Звернутися".

    Всього доброго!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України