Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Військове право, 13 червня 2022, питання №66725

Військомат забрав воєнний квиток

Вітаю. Чоловік ВПО. В ЦНАП сказали, що для реєстрації необхідно стати на облік у військомат. Поїхали. В нього забрали воєнний квиток, а натомість видали повістку і список лікарів. Травматолог направив на знімок, підтвердили остеохондроз та кіфоз першого ступеню з клиновидною деформацією. Склали акт. При цьому військовий терапевт сказав, що то "фігня" і поставили "придатний до служби". Сказали з'явитися по дзвінку. Чоловіку 40 років, військової служби не проходив (по причині кіфозу). Чи правомірні дії військомату? Чи може чоловік повернутися додому? Розписку за квиток йому не дали.

Відповіді юристів (2)

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю!

    Сказати точно, чи правомірне рішення ВЛК, юристи не мають права. Адже рішення про придатність або непридатність особи приймається виключно військово-лікарською комісією, яка у своїй діяльності керується Положенням про військово-лікарську експертизу у Збройних Силах України, затвердженого наказом Міністра оборони України від 14.08.2008 № 402.

    У випадку незгоди з рішенням ВЛК, відповідно до пункту 2.4.10 Положення № 402 постанова ВЛК регіонів може бути оскаржена до Центральної військово-лікарської комісії або до суду.

    Якщо він став на облік, то повернутись додому має тільки із дозволу військового комісара.

    Щодо військового квитка, потрібно подавати скаргу на незаконне вилучення та витребовувати його!

    Для більш детальної консультації звертайтесь індивідуально, натиснувши зелену кнопку «Звернутися»!

    Адвокат Евгений Александрович
    Адвокат Евгений Александрович рік тому

    Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

    Добрий день!

    ВІЙСЬКОВИЙ КВИТОК МАЮТЬ ПРАВО ВИЛУЧАТИ ЛИШЕ ПРИ НАЯВНОСТІ ПІДСТАВ, АЛЕ ЗОБОВ"ЯЗАНІ ПРО ЦЕ НАДАТИ РОЗПИСКУ:

    Указ Президента України

    Про Положення про військовий квиток осіб рядового, сержантського і старшинського складу та Положення про військовий квиток офіцера запасу:

    Про Положення про військови... | від 30.12.2016 № 582/2016 (rada.gov.ua)

    ЗАТВЕРДЖЕНО Указом Президента Українивід 30 грудня 2016 року № 582/2016

    ПОЛОЖЕННЯ про військовий квиток осіб рядового, сержантського і старшинського складу

    "13. Військовослужбовець (військовозобов'язаний) може передавати військовий квиток іншим фізичним чи юридичним особам лише за умови одержання оформленої у встановленому порядку розписки про отримання відповідними фізичними чи юридичними особами такого квитка".

    ЗАТВЕРДЖЕНО Указом Президента Українивід 30 грудня 2016 року № 582/2016

    ПОЛОЖЕННЯ про військовий квиток офіцера запасу:

    "12. Офіцер запасу може передавати військовий квиток іншим фізичним чи юридичним особам лише за умови одержання оформленої у встановленому порядку розписки про отримання відповідними фізичними чи юридичними особами такого квитка.".

    У разі наявності запитань звертайтеся через кнопку "Звернутися".

    Всього доброго!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України