Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Цивільне право, 25 червня 2022, питання №67673 150₴

Хозяйка выселяет из квартиры

Добрый день, я нахожусь в Германии. Моя хозяйка кавартиры требует чтобы я оплачивала аренду 50%. Если не смогу, то просит выехать. Правомерно ли это?

Відповіді юристів (10)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич рік тому

    Адвокат, м. Миколаїв, 32 роки досвіду

    Спілкуватися у чаті

    Доброго дня, Юлія!

    Ви повинні розірвати угоду оренди житла у зв'язку з неможливістю її оплачувати з усіма можливими наслідками, або ж домовлятися з орендодавцем про умови подальшої оренди (зменшення плати, реструктуризація боргу тощо). Іншого шляху тут на жаль не має.

    Будуть питання, зверніться до мене особисто, натиснувши кнопку "звернутись".

    Мєньков Андрій Васильович
    33.3%
    Мєньков Андрій Васильович рік тому

    Юрист, 18 років досвіду

    Добрый день Юлия.

    Если речь идет о квартире которая находится в частной собственности, то все зависит от условий договора аренды который Вы заключили. Если договора нет, то Вы не сможете защитить свои права и хозяйка может потребовать вашего выселения. Вызвать полицию и т.д. Но даже полиции Вы можете объяснить, что никакого криминального правонарушения Вы не совершали и у Вас гражданско-правовой спор с хозяйкой квартиры, но нужны свидетели что Вы по ее согласию заселились в квартиру. Если же договор есть, то выселить Вас могут только по решению суда. Письменный договор защищает ваши права на проживание даже если есть задолженность по арендной плате.

    Адвокат Евгений Александрович
    Адвокат Евгений Александрович рік тому

    Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

    Здравствуйте, Юлия!

    "Добрый день, я нахожусь в Германии. Моя хозяйка кавартиры требует чтобы я оплачивала аренду 50%. Если не смогу, то просит выехать. Правомерно ли это"?

    - ЭТО ЗАВИСИТ ОТ УСЛОВИЙ ДОГОВОРА АРЕНДЫ КВАРТИРЫ МЕЖДУ ВАМИ,

    ЕСЛИ ЭТО ПРЕДУСМОТРЕНО УСЛОВИЯМИ ДОГОВОРА АРЕНДЫ КВАРТИРЫ МЕЖДУ ВАМИ, ТО ТРЕБОВАНИЯ СОБСТВЕННИКА КВАРТИРЫ - ЗАКОННЫЕ, ЕСЛИ НЕ ПРЕДУСМОТРЕНО - НЕТ.

    При наличии вопросов обращайтесь через кнопку "Звернутися".

    Всего доброго!

    Карпенко Андрей Владимирович
    Карпенко Андрей Владимирович рік тому

    Адвокат, м. Київ, 25 років досвіду

    Вітаю!

    ВІЙНА - ЦЕ ФОРС-МАЖОР.

    АЛЕ НІЯКИХ НОРМАТИВНИХ АКТІВ ПРО ЗМІНУ АРЕНДНИХ ВІДНОСИН МІЖ ГРОМАДЯНАМИ НЕ ПРИЙМАЛОСЬ.

    Форс-мажорними обставинами (обставинами непереборної сили) є надзвичайні та невідворотні обставини, що об'єктивно унеможливлюють виконання зобов'язань, передбачених умовами договору (контракту, угоди тощо), обов'язків, згідно із законодавчими та іншими нормативними актами, а саме: загроза війни, збройний конфлікт та ситуації, що з ним пов'язані (включаючи, але не обмежуючись ворожими атаками, блокадами, ембарго, діями іноземного ворога): загальна військова мобілізація, військові дії, оголошена та неоголошена війна, збурення, акти тероризму, диверсії, піратства, безлади, вторгнення, блокада, революція, заколот, повстання, масові заворушення, введення комендантської години, карантину, встановленого Кабінетом Міністрів, експропріація, примусове вилучення, захоплення підприємств, реквізиція, громадська демонстрація, страйк, аварія, протиправні дії третіх осіб, пожежа, вибухи, тривалі перерви в роботі транспорту, регламентовані положеннями відповідних рішень або актами державних органів влади, закриття морських проток, заборона (обмеження) експорту/імпорту тощо, а також обставини, викликані винятковими погодними умовами чи стихійним лихом - епідемія, сильний шторм, циклон, ураган, торнадо, буревій, повінь, нагромадження снігу, ожеледь, град, заморозки, замерзання моря, проток, портів, перевалів, землетрус, блискавка, пожежа, посуха, просідання і зсув ґрунту, інші стихійні лиха, тощо (ч. 2 ст. 14-1 Закону «Про торгово-промислові палати України»).

    У зв'язку з введенням з 24 лютого 2022 року на території України воєнного стану Торгово-промислова палата України 28 лютого 2022 року прийняла рішення, яким для всіх суб'єктів господарської діяльності та/або фізичних осіб по договору засвідчила військову агресію Російської Федерації проти України форс-мажорними обставинами (обставини непереборної сили).

    Вищезазначене рішення Торгово-промислової палати України розміщено у відкритому доступі на офіційному сайті Торгово-промислової палати України та може бути надане сторонами договору як доказ настання форс-мажорних обставин.

    Статтею 617 Цивільного кодексу передбачено, що особа, яка порушила зобов'язання, звільняється від відповідальності за порушення зобов'язання, якщо вона доведе, що це порушення сталося внаслідок випадку або непереборної сили.

    У зв'язку із визнанням Торгово-промисловою палатою України військової агресії Російської Федерації проти України форс-мажорною обставиною (обставини непереборної сили), сторони за договором можуть припинити виконання зобов'язань, через неможливість їх виконання, без застосування відповідальності за порушення договірних зобов'язань.

    ВИСНОВОК:

    1. АРЕНДНІ ВІДНОСИНИ МІЖ ВАМИ ТА АРЕНДОДАВЦЕМ ЖОДНА СТОРОНА НЕ РОЗРИВАЛА, ТИМ БІЛЬШЕ ВАШІ РЕЧІ ЗАЛИШАЮТЬСЯ В КВАРТИРІ.

    2. ОБОВ'ЯЗОК СПЛАЧУВАТИ АРЕНДУ ПЛАТУ У ВАС ЛИШИВСЯ. ЇЇ РОЗМІР ТРЕБА ВИРІШУВАТИ РАЗОМ З АРЕНДОДАВЦЕМ (ЗАРАЗ СЕРЕДНЯ АРЕНДА ПО КИЄВІ 30-40% ВІД ДО ВІЙНИ).

    Гончаренко Константин
    33.3%
    Гончаренко Константин рік тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Доброго дня!

    По Вашому питанню повідомляю наступне:

    Щодо завдатку за проживання то умови його повернення, а також інші умови, мають бути прописані у договорі оренди.

    Згідно тих умов , що зазначені у , то я так розумію термін оренди , ще не вийшов.

    Умови, які б давали підстави дострокового припинення договору не настали. (в жалежності від того як у договорі прописаний форс-мажор)

    Враховуючи зазначене власник не може вимагати негайного виселення, адже відсутні підстави та згідно ЦК України ст. 651 розірвання договору можливе лише за згодою обох сторін, щоправда, якщо порядок розірвання не встановлено безпосередньо в договорі оренди.

    Якщо власник знайде порушення умов договору вимагайте підтвердження свідками та складання акту про порушення , аби в подальшому стягнути з власника моральні збитки.

    Рекомендую Вам у розмові з власником наголосити на відповідальності за приховування від сплати податків та незареєстровану підприємницьку діяльність , за такі дії передбачена адмін відповідальність у вигляді штрафу від 17 до 35 тис грн згідно ст. 164 КУпАП. За повторне порушення протягом року передбачено від 34 до 85 тис грн.

    Думаю після цієї інформації у орендодавця вимоги будуть більш стриманими.

    Аргументуйте так:

    Враховуючи військовий стан згідно з Указом Президента № 64/2022 і те, що зазначений правовий режим було продовжено до 23.08.22 , така обставина є форс-мажором можна говорити про повернення коштів, внесених за послугу або товар, або продовження дії договору. процесуальні строки виконання зобов'язань за договорами зараз призупинені до завершення правового режиму військового станУ в Україні, це підтверджується наступним:

    Торгово-промислова палата України на підставі ст.ст. 14, 14¹ Закону України “Про торгово-промислові палати в Україні” від 02.12.1997 № 671/97-ВР, Статуту ТПП України, цим засвідчує форс-мажорні обставини (обставини непереборної сили): військову агресію Російської Федерації проти України, що стало підставою введення воєнного стану із 05 години 30 хвилин 24 лютого 2022 року строком на 30 діб, відповідно до Указу Президента України від 24 лютого 2022 року №64/2022 “Про введення воєнного стану в Україні”.

    Враховуючи це, ТПП України підтверджує, що зазначені обставини з 24 лютого 2022 року до їх офіційного закінчення, є надзвичайними, невідворотними та об’єктивними обставинами для суб’єктів господарської діяльності та/або фізичних осіб по договору, окремим податковим та/чи іншим зобов’язанням/обов’язком, виконання яких/-го настало згідно з умовами договору, контракту, угоди, законодавчих чи інших нормативних актів і виконання відповідно яких/-го стало неможливим у встановлений термін внаслідок настання таких форс-мажорних обставин (обставин непереборної сили).

    Враховуючи вищезазначене та надзвичайну, важку ситуацію з якою зіткнулась наша країна, ТПП України з метою спрощення процедури засвідчення форс-мажорних обставин (обставин непереборної сили), розмістить з 28 лютого 2022 року на сайті ТПП України (www.ucci.org.ua) загальний офіційний Лист ТПП України щодо засвідчення форс-мажору, який можна буде роздруковувати всім кого це стосується.

    Якщо ж це не допоможе проведіть виселення склавши , акт , щодо Ваших речей у квартирі , домовтеся про транспортування речей до родичів , якщо є у тому місті, нехай родичі заберуть ваші речі згідно акту , та за домовленістю відправлять вам , або очікують інших доручень від вас.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю, Юлія!

    Перше і головне питання до Вас в рамках цієї консультації: чи маєте Ви письмовий договір про оренду нерухомості?

    Якщо так, то треба аналізувати його умови та надавати після цього більш предметну консультацію.

    Якщо ні, то є інші варіанти впливу на власницю: наприклад погроза звернення до податкових органів про неуплату податків за таких дохід.

    Можемо обговорити більш детально!

    Для більш детальної консультації звертайтесь індивідуально, натиснувши зелену кнопку «Звернутися»!

    Крикун Сергій  Павлович
    33.3%
    Крикун Сергій Павлович рік тому

    Юрист, м. Дніпро, 30 років досвіду

    Цивільний кодекс України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/435-15#Text):

    "Стаття 759. Договір найму

    1. За договором найму (оренди) наймодавець передає або зобов'язується передати наймачеві майно у володіння та користування за плату на певний строк...

    Стаття 762. Плата за найм (оренду) майна

    1. За найм (оренду) майна з наймача справляється плата, розмір якої встановлюється договором найму.

    Якщо розмір плати не встановлений договором, він визначається з урахуванням споживчої якості речі та інших обставин, які мають істотне значення.

    2. Плата за найм (оренду) майна може вноситися за вибором сторін у грошовій або натуральній формі. Форма плати за найм (оренду) майна встановлюється договором найму.

    3. Договором або законом може бути встановлено періодичний перегляд, зміну (індексацію) розміру плати за найм (оренду) майна.

    4. Наймач має право вимагати зменшення плати, якщо через обставини, за які він не відповідає, можливість користування майном істотно зменшилася.

    5. Плата за найм (оренду) майна вноситься щомісячно, якщо інше не встановлено договором.

    6. Наймач звільняється від плати за весь час, протягом якого майно не могло бути використане ним через обставини, за які він не відповідає...

    Стаття 810. Договір найму житла

    1. За договором найму (оренди) житла одна сторона - власник житла (наймодавець) передає або зобов'язується передати другій стороні (наймачеві) житло для проживання у ньому на певний строк за плату...

    Стаття 811. Форма договору найму житла

    1. Договір найму житла укладається у письмовій формі...

    Стаття 815. Обов'язки наймача житла...

    3. Наймач зобов'язаний своєчасно вносити плату за найм житла. Наймач зобов'язаний самостійно вносити плату за комунальні послуги, якщо інше не встановлено договором найму...

    Стаття 820. Плата за найм житла...

    3. Наймач вносить плату за найм житла у строк, встановлений договором найму житла.

    Якщо строк внесення плати за найм житла не встановлений договором, наймач вносить її щомісяця...";

    "Стаття 204. Презумпція правомірності правочину

    1. Правочин є правомірним, якщо його недійсність прямо не встановлена законом або якщо він не визнаний судом недійсним...

    Стаття 215. Недійсність правочину...

    2. Недійсним є правочин, якщо його недійсність встановлена законом (нікчемний правочин). У цьому разі визнання такого правочину недійсним судом не вимагається.

    У випадках, встановлених цим Кодексом, нікчемний правочин може бути визнаний судом дійсним.

    3. Якщо недійсність правочину прямо не встановлена законом, але одна із сторін або інша заінтересована особа заперечує його дійсність на підставах, встановлених законом, такий правочин може бути визнаний судом недійсним (оспорюваний правочин)...

    Стаття 218. Правові наслідки недодержання вимоги щодо письмової форми правочину

    1. Недодержання сторонами письмової форми правочину, яка встановлена законом, не має наслідком його недійсність, крім випадків, встановлених законом.

    Заперечення однією із сторін факту вчинення правочину або оспорювання окремих його частин може доводитися письмовими доказами, засобами аудіо-, відеозапису та іншими доказами. Рішення суду не може грунтуватися на свідченнях свідків.

    2. Якщо правочин, для якого законом встановлена його недійсність у разі недодержання вимоги щодо письмової форми, укладений усно і одна із сторін вчинила дію, а друга сторона підтвердила її вчинення, зокрема шляхом прийняття виконання, такий правочин у разі спору може бути визнаний судом дійсним.".

    ---

    Доброго дня, Юліє! Мій довод зводиться до виділеного вище положення ч.6 ст.762 ЦК: "Наймач звільняється від плати за весь час, протягом якого майно не могло бути використане ним через обставини, за які він не відповідає" - Ви не відповідаєте за війну рф проти України. Якщо Ви знаходитесь у Німеччині на праві тимчасового захисту громадян України в державах-членах ЄС, то маєте право на звільнення від орендної плати в м.Києві.

    Рибінцев Сергій Сергійович
    Рибінцев Сергій Сергійович рік тому

    Адвокат, м. Київ, 15 років досвіду

    Добрый день, Юлия!

    В вашем случае очень важно понимать и видеть условия договора аренды.

    Так же, направляли ли вы какое-то уведомление хозяйке в момент выезда начала войны.

    В любом случае, стоит опираться именно на договор. И еще очень важно местонахождения квартиры.

    Входит ли город в котором квартира в список, утвержденный КМУ, где активно проходят боевые действия.

    Набирайте.

    Пуха Наталія ТендерОк

    Доброго Дня

    Щодо Вашого питання

    Постарайтесь добровільно вирішити зазначене питання.

    Тобто, Ви маєте вирішити, якщо хочете мати житло та місце де зберігаються ваші речі то необхідно платити оренду, якщо такої необхідності немає, то варто розірвати договір оренди, та узгодити умови як забрати речі.

    Успіхів

    Костромина Виктория
    Костромина Виктория рік тому

    Адвокат, м. Київ, 19 років досвіду

    очень важно понимать и видеть условия договора аренды.

    а по большому счету - может - запрета на это нет

    вы должны понимать хотите дальше арендовать или нет


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України