Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Цивільне право, 27 червня 2022, питання №67811

Если ломбард утерял мной сданное золото под выкуп, можно ли получить компенсацию?

Добрый день. Такая ситуация: 21.02.2022 в сеть ломбардов в Украине Благо было сдано золото под выкуп в г. Славянск Донецкой области. У нас по закону было 22 дня, чтобы его выкупить без процентов. Утром 24.02.2022 приехали выкупить своё золото, но уже их отделение было закрыто. Через время пришло нам смс сообщение, что наше золото перевезли в безопасное место в хранилище. Звонили им на горячую линию для того чтобы узнать как найти и выкупить наше золото, говорят, что хранилище разрушено, золото пропало. На вопрос где находилось это хранилище, они не смогли ответить и предьявить доказательства о том, что оно разрушено тоже не смогли. Все было сказано на словах. На их официальном сайте ничего об этой ситуации не сказано. ( Чеки у нас все сохранены) Подскажите, пожалуйста, как добиться правды? И есть какие-то законы, которые на нашей стороне? Спасибо!!!

Відповіді юристів (2)

    Гіммельфарб Станіслав  Олегович

    Доброго дня! Ви маєте реальні шанси відновити свої права.

    Ця проблема має два способа вирішення.

    1. Це цивільно-правовий, через звернення до суду в порядку захист права споживачів.

    2. Через звернення до поліції

    1. Ломбард - це небанківська фінансова установа, яка на підставі ліцензії на надання коштів у позику, у тому числі і на умовах фінансового кредиту, здійснює діяльність з надання кредитів виключно під заставу майна, яке має бути передане на зберігання до ломбарду (крім нерухомого майна і транспортних засобів), а також має право здійснювати іншу діяльність із дотриманням обмежень щодо суміщення діяльності, встановлених Положенням про ліцензування та реєстрацію надавачів фінансових послуг та умови провадження ними діяльності з надання фінансових послуг, затверджених постановою Правління Національного банку України від 24.12.2021 № 153

    Згідно з частиною 1 статті 938 Цивільного кодексу України ломбард зобов'язаний зберігати річ протягом строку, встановленого договором.

    Згідно з частиною 3 статті 967 Цивільного кодексу України прийняте на зберігання майно ломбард зобов'язаний застрахувати в повній сумі його вартості за оцінкою, яку було зроблено за згодою сторін при прийманні майна. Згадане положення отримало підтвердження у частині 2 статті 10 Закону України “Про заставу”: "Ломбард зобов'язаний страхувати прийняте в заставу майно за рахунок заставодавця за оцінкою, яка за згодою сторін проводилась при прийнятті майна в заставу".

    Виходячи з наведеного, ломбард несе повну відповідальність перед Вами в розмірі вартості переданного йому майна.

    2. З того що Ви описали, вбачаєьться, що Ваше майно зникло під час кримінального правопорушення. А тому з цього факту поліція зобовязана внести відомості в ЄРДР та розпочати досудове розслідування.

    Якщо Ви бажаєте отримати грунтовну консультацію або отримаит практичну допомогу в захисті, то можете звернутися до мене особисто через кнопку вгорі

    Десятник  Володимир  Олексійович
    Десятник Володимир Олексійович рік тому

    Адвокат, м. Київ, 50 років досвіду

    Можна звертатися одночасно до поліції й до суду. Малоймовірно, що поліція розпочне розслідування, будуть рекомендувати звертатися до суду. Якщо й розпочне, то воно буде тривати роками, ознайомитися з матеріалами буде неможливо, будуть посилатися на таємницю досудового слідства.

    До суду можна звертатися через систему Електронний суд https://id.court.gov.ua/ Позивач має довести: наявність правопорушення, шкоду та її розмір, причинний зв'язок між першим та другим. Відповідач має довести відсутність своєї вини, якщо він не доведе, що порушення сталося ВНАСЛІДОК воєнного стану, цивільний позов буде задоволено. Одночасно з поданням позову необхідно вжити заходів для забезпечення виконання рішення суду, аби звернення до суду не було марним.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України