Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Цивільне право, 30 червня 2022, питання №68032

Порушення законодавства про працю

Добрий день.Дякую за відповідь.Ви мені дуже допомогли,але я ще раз прошу Вас про ДОПОМОГУ!!!
Мене змусили написати відпустку у закладі освіти без збереження заробітної плати( обманним чином- ніби всі ,хто за кордоном- в безопл.відпустці- але це не так як вияснилося...
Я писала заяву 30.03.2022 ,,до кінця воєнного стану....З наказом ознайомлена не була..
Як мені відомо воєнний стан на той момент діяв до 25.04.2022,потім продовжувався..Чи мала я писати знову заяву на безопл. відпустку?
Чи ,,дійсна,, моя заява від 30.03.2022 на ,,слідуючий ,, відрізок воєнного стану,,? ( з 25.05.2022?)
І ще одне: ,,відкликати,, з відпустки роботодавець не може.
А ,,перервати,, неоплачувану відпустку я можу сама написавши відповідну заяву( за погодженням керівника)

Відповіді юристів (2)

    Гіммельфарб Станіслав  Олегович

    Доброго дня.У відповідності до ч. 3 ст. 12 Закону України "Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану", протягом періоду дії воєнного стану роботодавець на прохання працівника може надавати йому відпустку без збереження заробітної плати без обмеження строку, встановленого частиною першою статті 26 Закону України "Про відпустки". З вказаної норми вбачається наступне:

    1. Строк відпустки визначає працівник. Тобто Ви не обмежені строком вказаним в Вашій первісній заяві. Ви в будь який час маєте право прервати відпустку з невстанволеним строком.При цьому роботодавець не наділений повноваженнями відмовити Вам вийти на роботу.

    2. Ви повинні розуміти, що якщо Ви припинити свою неоплачуванну відпустку, то керівництво може зажадати Вашой присутності на робочому місці і викнання трудових обов'язків, а у випадку нез'явлення - застосувати дисціплинарне стягнення та навіть звільнити по п.4 ч.1 ст. 40 КЗпП України.

    Якщо Ви бажаєте отримання повної консультації та надання алгоритму всії помжливих дій в Ввашій ситуації, Ви можете звернутися до мене персонально, натиснувши кнопку "Звернутись" вгорі.

    Дубовенко Володимир Володимирович
    Дубовенко Володимир Володимирович рік тому

    Юрист, м. Миколаїв, 5 років досвіду

    Вітаю!

    Чинним законодавством, а саме - ЗУ "Про відпустки" та КЗпП України, чітко не визначено, що особа повинна вказувати у заяві про надання відпустки конкретний період (з і по дату) надання відпустки, але існує типова форма наказу про надання відпустки П-3, де визначено, що наказ про надання відпустки повинен містити чітко визначений період, наприклад, "надати з 30.05.2022 року по 30.06.2022 року". Власне особа не повинна вказувати кінцеву дату закінчення відпустки, це робить сам роботодавець, визначаючи конкретний період та вказуючи його в наказі, але вказати тривалість надання відпустки особа повинна. Тобто, особа вказує, що вона просить надати відпустку тривалістю, наприклад, 30 днів з 30.05.2022 року, а роботодавець у наказі вказує період надання відпустки без збереження заробітної плати.

    Отже, фактично можна вважати, що Ваша відпустка закінчилась в день, визначений як кінцевий у наказі роботодавця, роботодавець самостійно не може видати новий наказ про надання відпустки на новий строк без заяви особи, оскільки необхідною є згода сторін. Щодо питання відсутності на робочому місці - можливі різні наслідки.

    Звертайтеся через кнопку "Звернутися" для отримання консультації.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України