Задайте питання юристу

827 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Військове право, 10 липня 2022, питання №68931

Вїзд за кордон (3-я група інвалідності з дитинства)

Доброго дня.

Мені 37 років, я особа з інвалідністю 3-й групи з дитинства. До війни жив в м.Київ, зараз переїхав у м. Львів. Я хочу з мамою в серпні відвідати сестру в Дубліні.

В мене є наступні документи:
1) довідка МСЕК (3я група з дитинства видана довічно)
2) пенсійне посвідчення
3) довідка із військкомату про те, що я не придатний до військової служби та знятий з обліку
4) Ксерокопія виписки з лікарні, де вказано мій діагноз та причину інвалідності.

Шановні юристи, перед тим як поставити питання, я багато прочитав інформації щодо дозволів виїзду за кордон чоловікам, проте виникли додаткові питання:

1) стосовно документів:
- У довідці із військкомату прописано посилання на Наказ №2 від 4 січня 1994 року та №207 від 12.07.99 по статті 31-а, але цей закон був анульований і замінений на цей: НАКАЗ Про затвердження Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України 14.08.2008 № 402 проте стаття 31-а залишилась і порівнюючи текст наказів я різниці не знайшов.
- Довідка з військкомату видана у 2001 році (в Києві був Харківський район), а штамп в паспорті про те що я військово не зобов'язаний у 2008 році (Дарницький район), чи не викличе це підозри прикордонника?
- Чи буде виписка 2018 року актуальною? (Я курс лікування прохожу щороку, проте зараз актуальна довідка 2021 року і вона в Києві.

2) Суперечливі закони:
- Згідно Постанови від 27 січня 1995 р. N57, немає конкретики, адже там пишеться про осіб з інвалідністю 1 та 2 групи, а також тих, які потребують постійного догляду. Про 3-ю группу там не сказано ані слова, і термін просто "особа з інвалідністю" не зустрічається.
- Держприкордонслужба трактує зміни в законі по своєму, уособлюючи всі групи інвалідності у розділі 5, де вказано "незалежно від групи", але надає посилання на постанову N57

Питання:
- Чи потрібно мені взагалі відвідувати військомат?
- Якщо так, то що мені від них просити адже закони можуть змінюватись дуже швидко?

Відповіді юристів (4)

    Дубовенко Володимир Володимирович
    Спілкуватися у чаті Дубовенко Володимир Володимирович рік тому

    Юрист, м. Миколаїв, 4 роки досвіду

    Звернутися Безкоштовна оцінка вашої ситуації

    Вітаю!

    Якщо Ви читали Постанову № 57, то маєте знати про пункт 2-1 Правил, яким передбачено, що "у разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану особи з інвалідністю мають право перетинати державний кордон за наявності довідки до акта огляду медико-соціальною експертною комісією (форма первинної облікової документації N 157-1/о) ( z1509-12 ) або посвідчення, яке підтверджує відповідний статус, пенсійного посвідчення чи посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги відповідно до Законів України "Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю" ( 2109-14 ), "Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю" ( 1727-15 ), в яких зазначено групу та причину інвалідності, або довідки для отримання пільг особами з інвалідністю, які не мають права на пенсію чи соціальну допомогу, за формою, затвердженою Мінсоцполітики (далі - документи, що підтверджують інвалідність)"

    Крім того, пунктом 2-6 Правил передбачено, що у разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану право на перетин державного кордону, крім осіб, зазначених у пунктах 2-1 та 2-2 цих Правил, також мають інші військовозобов’язані особи, які не підлягають призову на військовуслужбу під час мобілізації. Особи з інвалідністю відповідно до ст. 23 ЗУ Про мобілізацію не підлягають мобілізації (незалежно від групи).

    Держприкордонслужба неодноразово вказувала, що для перетину кордону особі з інвалідністю достатньо мати один із доків, що передбачені п.2-1 Порядку - довідка до акту МСЕК, пенсійне, посвідчення особи з інвалідністю, тощо.

    Володимир, дякую за відповідь, ви маєте на увазі постанову Кабінету Міністрів України від 29 березня 2022 р. № 383? Також скажіть, чи повинен я відвідувати військомат?

    Дубовенко Володимир Володимирович
    Спілкуватися у чаті Дубовенко Володимир Володимирович рік тому

    Юрист, м. Миколаїв, 4 роки досвіду

    Звернутися Безкоштовна оцінка вашої ситуації

    Так, 383, відвідувати військомат потреби немає, оскільки держприкордонслужба не вимагає від осіб з інвалідністю обов'язкової наявності військово-облікового документа із відміткою для виїзду, водночас документи, що підтверджують інвалідність (оригінали), обов'язково мати у наявності.

    Кирда Вячеслав Володимирович
    Спілкуватися у чаті Кирда Вячеслав Володимирович рік тому

    Юрист, м. Чернігів, 6 років досвіду

    Звернутися Безкоштовна оцінка вашої ситуації

    Вітаю!

    Питання:

    ТРЕБА ПОДИВИТИСЬ НА ТІ ДОКУМЕНТИ, ЯКІ ВИ МАЄТЕ.

    ОДНАК, ЯКЩО ВСЕ В ПОРЯДКУ, ТО

    - Чи потрібно мені взагалі відвідувати військомат?

    НІ.

    - Якщо так, то що мені від них просити адже закони можуть змінюватись дуже швидко?

    ВІДВІДУВАТИ НЕ ПОТРІБНО.

    Для більш детальної консультації звертайтесь індивідуально, натиснувши зелену кнопку «Звернутися»!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України