Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Нерухомість, 12 липня 2022, питання №69095

Борг по сплаті за обслуговування будинку

Доброго дня. Така ситуація. В квитанції за обслуговування будинку за червень 2022 вказано борг в розмірі 10 тис грн. При зверненні до ЖЕКу отримала відповідь, що з 2017 року ми виявляється оплачуємо за обслуговування будинку по 4,25/кв.м., а мали би платити по 8,5. Тобто, якщо ми не можемо підвердити, чому ми весь цей час оплачували по цьому тарифу, то маємо доплатити за всі роки, починаючи з 2017. Я ніколи ніяких знижок не просила і заяв не писала. І наскільки я розумію, то ніхто крім мене не міг цього зробити. Оплачувались ті суми і по тому тарифу, які були вказані у квитанціях від них. Пояснити чому вони змінили тариф у 2017 році вони теж не можуть, хочуть щоб я пояснила.
В квартирі я не проживаю, там живуть орендатори. Квитанції принаймні за 2021 рік збереглися. Проблема ще й в тому, що я не проживаю і дуже рідко буваю в Україні.
Які шляхи вирішення ситуації? Наперед дякую!

Відповіді юристів (1)

    Гіммельфарб Станіслав  Олегович

    Доброго дня.

    Відповідно до Закону України «Про житлово-комунальні послуги», що був прийнятий у 2017 роціу, було змінено порядок надання комунальних послуг взагалі і послуги на утримання будинку окремо. Підставою для визначення розміру таких послуг є кошторис, який повинен бути наданий споживачу за першою вимогою.

    Надавач послуг повинен надати споживачу роз'яснення щодо підстав нарахування комунальних послуг.

    Підсумовуючи.

    1. Необхідно уточнити правовий статус ЖЕК та на підставі чого ним надавались послуги та виписивались квитанції на оплату.

    2. Необхідно витребувати у ЖЕК первісні обліково-бухгалтерські документи по нарахування плати на особистому рахунку споживача.

    3. Якщо виявиться помилка працівника надавача послуг, в нарахуванні плати за комунальні послуги, то Ви зобов'язані їх сплатити, але прицьому не обмежені в часі, так як в данному випадку повина лежить на стороні виконавця, тобто можете сплачувати тим чином, який Вам є зручним.

    4. У випадку судового спору стягнути з Вас могуть заборгованість в межах трьох років до моменту зверненя до суду. Тобто, якщо заборгованість виникла у 2017 році, звернулися до суду 1.08.2022 року, то стягненню підлягає плетежі з 1.08.2019 року.

    Якщо Ви бажаєте отримання повної консультації та надання алгоритму всіх можливих дій в Вашій ситуації, Ви можете звернутися до мене персонально, натиснувши кнопку "Звернутись" вгорі.

    За потреби може бути надана письмова консультація.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України