Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Сімейне право, 13 липня 2022, питання №69197

Наследство В другом городе

Я проживаю в Черкасской области. Тётя завещала мне квартиру в Харькове. В мае мне сообщили, что тетя не стало. Звонили дальние родственники. Документы на квартиру, завещание, копия паспорта тетя у меня. Мои дальнейшие действия?

Відповіді юристів (5)

    Промський Євгеній Сергійович
    Промський Євгеній Сергійович рік тому

    Адвокат, м. Київ, 4 роки досвіду

    Добрый день!

    Вам нужно подать заявление о принятии наследства. Если дело не заводилось, можно обратиться к нотариусу в Черкассах, если же дело заведено, нужно обращаться к тому нотариусу, где заведено дело. Для более подробной консультации нажимайте кнопку "Обратиться".

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю!

    Звертаю увагу, що в умовах воєнного стану заяву про прийняття спадщини можна подати будь-якому працюючому нотаріусу, який внесений до Переліку та має доступ до реєстрів незалежно від:

    останнього місця проживання спадкодавця

    місцезнаходження його нерухомого та рухомого майна

    реєстрації («прописки») спадкоємців.

    Зверніться до нотаріуса.

    Для більш детальної консультації звертайтесь індивідуально, натиснувши зелену кнопку «Звернутися»!

    Богачевська Ольга Дмитрівна
    Богачевська Ольга Дмитрівна рік тому

    Юрист, м. Дніпро, 5 років досвіду

    Доброго дня!

    У зв'язку з введенням в Україні 24 лютого 2022 року воєнного стану, постановою Кабінету Міністрів України від 28 лютого 2022 року № 164 «Деякі питання нотаріату в умовах воєнного стану» (зі змінами) призупинено перебіг строку прийняття спадщини на час його дії. Якщо спадщина відкрилась до початку запровадження воєнного стану і строк для прийняття спадщини не закінчився на момент запровадження воєнного стану, то строк для прийняття спадщини зупиняється і буде продовжений після припинення воєнного стану.

    19 березня 2022 року набрав чинності наказ Міністерства юстиції України від 11 березня 2022 року № 1118/5 «Про затвердження Змін до деяких нормативно-правових актів у сфері нотаріату», яким зокрема внесено зміни до Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України, затвердженого наказом Міністерство юстиції України від 22 лютого 2012 року № 296/5. Так, в умовах воєнного або надзвичайного стану спадкова справа заводиться за зверненням заявника будь-яким нотаріусом України, незалежно від місця відкриття спадщини (останнє місце проживання спадкодавця, а якщо місце проживання спадкодавця невідоме, місцем відкриття спадщини є місцезнаходження нерухомого майна або основної його частини, а за відсутності нерухомого майна - місцезнаходження основної частини рухомого майна).

    Якщо виникнуть питання звертайтесь особисто через кнопку "Звернутися".

    Босак Назар Орестович
    Босак Назар Орестович рік тому

    Юрист, м. Львів, 8 років досвіду

    Доброго вечора. Ви маєте право подати нотаріусу заяву про прийняття спадщини. Нотаріус за заявою спадкоємця мав би відкрити спадкову справу. Після спливу шести місяців з дня смерті спадкодавця (відкриття спадщини) особа, яка подавала заяву про прийняття спадщини нотаріусу, має право отримати свідоцтво про право на спадщину. Ви зараз маєте право звернутись або до нотаріуса району в Харкові, в якому було останнє місце проживання спадкодавця, або до будь-якого іншого нотаріуса України, наприклад нотаріуса в Черкасах.

    Ви можете звертатись до мене для надання різних додаткових правничих послуг з даного питання чи інших запитань.

    Босак Назар Орестович
    Босак Назар Орестович рік тому

    Юрист, м. Львів, 8 років досвіду

    Добрий вечір. Перебіг строку для прийняття спадщини або відмови від її прийняття зупиняється на час дії воєнного стану, але не більше ніж на чотири місяці. Свідоцтво про право на спадщину видається спадкоємцям після закінчення строку для прийняття спадщини.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України