Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Цивільне право, 16 липня 2022, питання №69430 400₴

Курение на общих балконах многоквартирных домов

Относятся ли ОБЩИЕ балконы многоквартирных домов к общественным местам и разрешено ли курение на таких балконах? Подчеркиваю, речь лишь об общих балконах многоквартирных домов, на которые есть выходы с лестничных площадок. Хотелось бы получить ссылки на соответствующие законы, а также рекомендации по методам борьбы с нарушителями.

Відповіді юристів (14)

    Гіммельфарб Станіслав  Олегович
    7.5%

    Добрый день.

    Відовідно до ч. 1 ст. 1 Закону України "Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров'я населення", громадське місце - частина (частини) будь-якої будівлі, споруди, яка доступна або відкрита для населення вільно, чи за запрошенням, або за плату, постійно, періодично або час від часу, в тому числі під'їзди, а також підземні переходи, стадіони.

    Відповідно до п. 12 ст. 13 вказанного Закону забороняється палити у місцях загального користування житлових будинків.

    Тобто, так як загальний балкон є місцем загального користування житлового будинку то паління там заборонено. Ви можете написати заяву до відділу поліції у випадку порушення цієї норми Закону.

    Якщо Ви бажаєте отримання повної консультації та надання алгоритму всіх можливих дій в Вашій ситуації, Ви можете звернутися до мене персонально, натиснувши кнопку "Звернутись" вгорі. За потреби може бути надана письмова консультація.

    Сердюк  Владислава  Андріївна
    7.5%
    Сердюк Владислава Андріївна рік тому

    Юрист, м. Харків, 2 роки досвіду

    Доброго дня!

    Відповідно до нової редакції статті 13 ЗУ "Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров'я населення" -

    Забороняється куріння, вживання та використання тютюнових виробів, предметів, пов’язаних з їх вживанням, трав’яних виробів для куріння, електронних сигарет, пристроїв для споживання тютюнових виробів без їх згоряння, кальянів:

    12) у місцях загального користування житлових будинків.

    Місця загального користувнаня - загальнодоступні місця у будівлі/будинку (вестибюль, загальний коридор, сходова клітка, загальні кухні, спільні душові та санвузли, загальні пральні, передпокій квартири тощо), окрім допоміжних приміщень ( Наказ "Про затвердження Методики розподілу між споживачами обсягів спожитих у будівлі комунальних послуг" від 22.11.2018 N 315).\

    Таким чином, палити на балконі загального користуання ЗАБОРОНЕНО.

    У випадку додаткових питань - звертайтесь, на все добре!

    Айвазян Юрий Климентьевич
    15%
    Айвазян Юрий Климентьевич рік тому

    Адвокат, м. Миколаїв, 32 роки досвіду

    Спілкуватися у чаті

    Добрый день, Сергей!

    Курение табачных изделий в подъездах жилых домов запрещено статьей 13 Закона Украины "О мерах по преду­преждению и уменьшению употребления табачных изделий и их вредного влияния на здоровье населения". Общий балкон также является неотъем­лемой частью подъезда.

    В соответствии со статьей 175-1 Кодекса Украины об административных правонарушениях курение табачных изделий в местах, где это запрещено законом, а также в других местах, определенных решением соответствующего сельского, поселкового, городского совета, влечет предупреждение или наложение штрафа от 3 до 10 необлагаемых минимумов доходов граждан.

    Повторное на протяжении года совершение нарушения, предусмотренного частью первой этой статьи, за которое лицо уже подвергалось административному взысканию, влечет наложение штрафа от 10 до 20 необлагаемых минимумов доходов граждан.

    Если кто-то из соседей решится позвонить в полицию, то по опыту последних нескольких месяцев могу с уверенностью сказать, что наряд полиции вполне может приехать незамедлительно и даже принять меры, так как в этом случае закон будет на стороне заявителей. Также могут написать заявление участковому. Впрочем, исходя из той же собственной практики), такое заявление вряд ли будет иметь последствия.

    Будут вопросы, обращайтесь персонально, нажавши кнопку "обратиться".

    Савченко Олександр
    15%
    Савченко Олександр рік тому

    Юрист, м. Чернігів, 9 років досвіду

    Доброго дня!

    Відповідно до статті 13 Закону України «Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров’я населення» встановлено заборону на куріння тютюнових виробів, а також електронних сигарет і кальянів у громадських та інших місцях. Тому на балконі під’їзду курити не можна – це громадське місце.

    У даному випадку Ви можете:

    1) звернутися до голови ОСББ, щоб дане питання було вирішено на загальних зборах співвласників багатоквартирного будинку;

    2) самостійно або разом із сусідами зафіксувати порушення Закону за допомогою фото чи відеозйомки та після цього звернутися до поліції з повідомленням про вчинення адмінстративного правопорушення.

    Так, за статтею 175-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення, куріння тютюнових виробів у місцях, де це забороняє робити Закон, тягне за собою попередження або накладення штрафу від трьох до десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 51 грн. до 170 грн.), а повторне протягом року вчинення порушення, за яке особа вже піддавалася адміністративному стягненню, тягне за собою накладення штрафу від десяти до двадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 170 грн. до 340 грн.).

    У разі, якщо правопорушник не сплатив штраф у строк, встановлений частиною першою статті 307 Кодексу України про адміністративні правопорушення, постанова про накладення штрафу надсилається для примусового виконання до відділу державної виконавчої служби за місцем проживання порушника, роботи або за місцезнаходженням його, як цього вимагає Закон.

    У порядку примусового виконання постанови про стягнення штрафу за вчинення адміністративного правопорушення з правопорушника стягується: подвійний розмір штрафу, визначеного у відповідній статті Кодексу України про адміністративні правопорушення та зазначеного в постанові про стягнення штрафу; витрати на облік зазначених правопорушень. Розмір витрат на облік правопорушень визначається Кабінетом Міністрів України.

    Оскарження незаконних дій/бездіяльності працівника поліції - https://wiki.legalaid.gov.ua/%D0%9E%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%80%D0%B6%D0%B5%D0%BD%D0%BD%D1%8F_%D0%BD%D0%B5%D0%B7%D0%B0%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D0%BD%D0%B8%D1%85_%D0%B4%D1%96%D0%B9/%D0%B1%D0%B5%D0%B7%D0%B4%D1%96%D1%8F%D0%BB%D1%8C%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%82%D1%96_%D0%BF%D1%80%D0%B0%D1%86%D1%96%D0%B2%D0%BD%D0%B8%D0%BA%D0%B0_%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D1%96%D1%86%D1%96%D1%97#

    Якщо буде потрібна моя допомога, звертайтеся через кнопку "Звернутися".

    При зверненні вказуйте свою е-пошту, по якій з Вами можна зв'язатися.

    ВСЬОГО НАЙКРАЩОГО!

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич рік тому

    Адвокат, м. Миколаїв, 32 роки досвіду

    Спілкуватися у чаті

    Юрий!

    В дополнение к моему ответу...

    Законодатель четко определяет перечень мест, где запрещается курение табачных изделий, а также электронных сигарет и кальянов. К таким местам принадлежат:

    - лифты и таксофоны;

    - помещения и территории заведений здравоохранения;

    - помещения и территории учебных заведений;

    - детские площадки;

    - помещения и территории спортивных и физкультурно-оздоровительных сооружений и заведений физической культуры и спорта;

    - подъезды жилых домов;

    - подземные переходы;

    - транспорт общего пользования, который используется для перевозки пассажиров;

    - помещениы заведений ресторанного хозяйства;

    - помещениы объектов культурного назначения;

    - помещения органов государственной власти и органов местного самоуправления, иных государственных учреждений;

    - стационарно оборудованные остановки маршрутных транспортных средств.

    В то же время, кроме специально отведенных для этого мест запрет курения табачных изделий действует также:

    - в помещениях предприятий, учреждений и организаций всех форм собственности;

    - в помещениях гостиниц и аналогичных средств размещения граждан;

    - в помещениях общежитий;

    - в аэропортах и на вокзалах.

    В то же время и в местах и заведениях, где курение запрещено, и в специально отведенных для курения местах должна быть размещена соответствующая наглядная информация: графический знак и текст "Курение запрещено"! "Место для курения. Курение вредит Вашему здоровью"!.

    Суммарная площадь специальных мест для курения не должна превышать 10 % общей площади сооружения или помещения. Кроме того, место должно быть оборудовано вытяжной вентиляцией или другими средствами для удаления табачного дыма.

    Крикун Сергій  Павлович
    10%
    Крикун Сергій Павлович рік тому

    Юрист, м. Дніпро, 30 років досвіду

    Закон України " Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров'я населення" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2899-15#Text):

    Стаття 13. Обмеження щодо реалізації (продажу), куріння, вживання та використання тютюнових виробів, предметів, пов’язаних з їх вживанням, трав’яних виробів для куріння, електронних сигарет, заправних контейнерів, пристроїв для споживання тютюнових виробів без їх згоряння

    Забороняється куріння, вживання та використання тютюнових виробів, предметів, пов’язаних з їх вживанням, трав’яних виробів для куріння, електронних сигарет, пристроїв для споживання тютюнових виробів без їх згоряння, кальянів:

    12) у місцях загального користування житлових будинків;.."

    Закон України "Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/417-19#Text):

    "Стаття 1. Визначення термінів

    1. У цьому Законі наведені нижче терміни вживаються в такому значенні:...

    6) спільне майно багатоквартирного будинку - приміщення загального користування (у тому числі допоміжні), несучі, огороджувальні та несуче-огороджувальні конструкції будинку, ...".

    ---

    Доброго дня, Сергію! Балкон, як несуче-огороджувальна конструкція будинку, є приміщенням загального користування житлового будинку, а отже куріння на ньому заборонено.

    Сергей Клієнт рік тому

    Всех благодарю за исчерпывающие ответы и профессиональную помощь!

    • Айвазян Юрий Климентьевич
      Айвазян Юрий Климентьевич рік тому

      Адвокат, м. Миколаїв, 32 роки досвіду

      Спілкуватися у чаті

      Всегда рад быть полезным! Удачи!

    Адвокат Евгений Александрович
    12.5%
    Адвокат Евгений Александрович рік тому

    Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

    Добрий день, Сергій!

    Це буде громадським місцем і місцем загального користування житлового будинку.

    Одразу ж фіксуйте порушення закону на телефон, шляхом проведення відеозапису та фотозйомки та викликайте працівників поліції по телефону "102".

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров'я населення

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 2005, № 52, ст.565):

    Про заходи щодо попередження... | від 22.09.2005 № 2899-IV (rada.gov.ua)

    "Стаття 13. Обмеження щодо реалізації (продажу), куріння, вживання та використання тютюнових виробів, предметів, пов’язаних з їх вживанням, трав’яних виробів для куріння, електронних сигарет, заправних контейнерів, пристроїв для споживання тютюнових виробів без їх згоряння

    Реалізація (продаж) тютюнових виробів, предметів, пов’язаних з їх вживанням, трав’яних виробів для куріння, електронних сигарет, заправних контейнерів, пристроїв для споживання тютюнових виробів без їх згоряння особам, які не досягли 18 років, а також реалізація (продаж) тютюнових виробів в одиничних пачках, що містять менше 20 сигарет, сигарил або цигарок, чи поштучно (крім сигар) забороняються.

    Забороняється куріння, вживання та використання тютюнових виробів, предметів, пов’язаних з їх вживанням, трав’яних виробів для куріння, електронних сигарет, пристроїв для споживання тютюнових виробів без їх згоряння, кальянів:

    1) у ліфтах і таксофонах;

    2) у приміщеннях та на території закладів охорони здоров’я;

    3) у приміщеннях та на території навчальних закладів;

    4) у приміщеннях та на території спортивних і фізкультурно-оздоровчих споруд та закладів фізичної культури і спорту;

    5) у приміщеннях закладів ресторанного господарства;

    6) у приміщеннях об’єктів культурного призначення;

    7) у приміщеннях органів державної влади, інших державних установ, органів місцевого самоврядування;

    8) у приміщеннях підприємств, установ та організацій усіх форм власності;

    9) у приміщеннях готелів та аналогічних засобів розміщення громадян;

    10) у приміщеннях гуртожитків;

    11) на дитячих майданчиках;

    12) у місцях загального користування житлових будинків;

    13) у підземних переходах;

    14) у транспорті загального користування, що використовується для перевезення пасажирів, у тому числі в таксі;

    15) на вокзалах та станціях;

    16) на зупинках громадського транспорту.

    Забороняється куріння, вживання, використання тютюнових виробів, електронних сигарет, пристроїв для споживання тютюнових виробів без їх згоряння, кальянів в аеропортах, крім спеціально відведених для цього місць.

    У місцях та закладах, в яких куріння, вживання, використання тютюнових виробів, електронних сигарет, пристроїв для споживання тютюнових виробів без їх згоряння, кальянів заборонено, розміщується наочна інформація, що складається з графічного знака про заборону куріння і тексту такого змісту: "Куріння, вживання, використання тютюнових виробів, електронних сигарет, пристроїв для споживання тютюнових виробів без їх згоряння, кальянів заборонено!".

    У спеціально відведених в аеропортах місцях для куріння, вживання, використання тютюнових виробів, електронних сигарет, пристроїв для споживання тютюнових виробів без їх згоряння, кальянів розміщується наочна інформація, що складається з графічного знака і тексту такого змісту: "Місце для куріння. Куріння шкодить Вашому здоров’ю!".

    Адміністрація аеропортів може відводити спеціальні місця для куріння, вживання, використання тютюнових виробів, електронних сигарет, пристроїв для споживання тютюнових виробів без їх згоряння, кальянів, загальна площа яких не може перевищувати 5 відсотків загальної площі споруди аеропорту, за умови розташування таких місць в окремих відокремлених приміщеннях, які не мають потреби відвідувати люди, що не курять, не вживають, не використовують тютюнові вироби, електронні сигарети, пристрої для споживання тютюнових виробів без їх згоряння, та обладнання їх витяжною вентиляцією, а також розміщення інформації, передбаченої частиною п’ятою цієї статті.

    Сільські, селищні та міські ради у межах відповідної адміністративно-територіальної одиниці можуть постійно або тимчасово заборонити куріння, вживання, використання тютюнових виробів, електронних сигарет, тютюнових виробів без їх згоряння та кальянів у додатково визначених ними місцях".

    Кодекс України про адміністративні правопорушення:

    Кодекс України про адміністра... | від 07.12.1984 № 8073-X (rada.gov.ua)

    "Стаття 175-1. Куріння тютюнових виробів у заборонених місцях

    Куріння тютюнових виробів у місцях, де це заборонено законом, а також в інших місцях, визначених рішенням відповідної сільської, селищної, міської ради, -

    тягне за собою попередження або накладення штрафу від трьох до десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

    Повторне протягом року вчинення порушення, передбаченого частиною першою цієї статті, за яке особу вже було піддано адміністративному стягненню, -

    тягне за собою накладення штрафу від десяти до двадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян".

    "Стаття 251. Докази

    Доказами в справі про адміністративне правопорушення, є будь-які фактичні дані, на основі яких у визначеному законом порядку орган (посадова особа) встановлює наявність чи відсутність адміністративного правопорушення, винність даної особи в його вчиненні та інші обставини, що мають значення для правильного вирішення справи. Ці дані встановлюються протоколом про адміністративне правопорушення, поясненнями особи, яка притягається до адміністративної відповідальності, потерпілих, свідків, висновком експерта, речовими доказами, показаннями технічних приладів та технічних засобів, що мають функції фото- і кінозйомки, відеозапису, у тому числі тими, що використовуються особою, яка притягається до адміністративної відповідальності, або свідками, а також працюючими в автоматичному режимі, чи засобів фото- і кінозйомки, відеозапису, у тому числі тими, що використовуються особою, яка притягається до адміністративної відповідальності, або свідками, а також працюючими в автоматичному режимі або в режимі фотозйомки (відеозапису), які використовуються при нагляді за виконанням правил, норм і стандартів, що стосуються забезпечення безпеки дорожнього руху, безпеки на автомобільному транспорті та паркування транспортних засобів, актом огляду та тимчасового затримання транспортного засобу, протоколом про вилучення речей і документів, а також іншими документами.

    Обов’язок щодо збирання доказів покладається на осіб, уповноважених на складання протоколів про адміністративні правопорушення, визначених статтею 255 цього Кодексу".

    У разі наявності запитань звертайтеся через кнопку зеленого кольору "Звернутися".

    Всього доброго!

    Гончаренко Константин
    12.5%
    Гончаренко Константин рік тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Доброго дня!

    Щоб мінімізувати шкідливий вплив тютюнопаління на здоров’я населення, Верховна Рада України ухвалила Закон України «Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров’я населення» (далі – Закон). У статті 13 цього Закону законодавець визначає перелік місць, де забороняється куріння тютюнових виробів, а також електронних сигарет і кальянів. До таких місць належать:

    • ліфти й таксофони;
    • приміщення та території закладів охорони здоров’я;
    • приміщення та території навчальних закладів;
    • дитячі майданчики;
    • приміщення та території спортивних і фізкультурно-оздоровчих споруд та закладів фізичної культури й спорту;
    • під’їзди житлових будинків;
    • підземні переходи;
    • транспорт загального користування, що використовується для перевезення пасажирів;
    • приміщення закладів ресторанного господарства;
    • приміщення об’єктів культурного призначення;
    • приміщеннях органів державної влади та органів місцевого самоврядування, інших державних установ;
    • стаціонарно обладнані зупинки маршрутних транспортних засобів.

    Водночас, крім спеціально відведених для цього місць, заборона куріння тютюнових виробів діє також:

    • у приміщеннях підприємств, установ та організацій усіх форм власності;
    • у приміщеннях готелів та аналогічних засобів розміщення громадян;
    • у приміщеннях гуртожитків;
    • в аеропортах та на вокзалах.

    Водночас і в місцях та закладах, де куріння заборонено, і в спеціально відведених для куріння місцях має бути розміщена відповідна наочна інформація: графічний знак та текст «Куріння заборонено!» чи «Місце для куріння. Куріння шкодить Вашому здоров’ю!».

    Згідно із зазначеною статтею Закону сумарна площа спеціальних місць для куріння не повинна перевищувати 10 відсотків загальної площі споруди чи приміщення. Крім того, місце має бути обладнане витяжною вентиляцією чи іншими засобами для видалення тютюнового диму.

    Важливо, що на час проведення масових заходів законодавець наділяє місцеві ради повноваженнями забороняти або обмежувати куріння тютюнових виробів.

    Якщо Порушив закон

    Відповідно до статті 175-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення куріння тютюнових виробів у заборонених законом місцях, а також в інших місцях, визначених рішенням відповідної сільської, селищної, міської ради, загрожуватиме порушникові попередженням або накладенням штрафу від трьох до десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що наразі становить від 51 до 170 грн.

    Якщо ж особа, яку вже притягували до адміністративної відповідальності за вказане порушення, скоїть його повторно, штраф становитиме від десяти до двадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 170 до 340 грн).

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Карпенко Андрей Владимирович
    10%
    Карпенко Андрей Владимирович рік тому

    Адвокат, м. Київ, 25 років досвіду

    Здравствуйте!

    Закон Украины “О мерах по предупреждению и уменьшению употребления табачных изделий и их вредного влияния на здоровье населения".

    Согласно вышеупомянутого Закона, в частности статьи 1, к общественному месту относится часть или несколько частей дома или любого другого здания, который (которые) открыты и доступны для населения. При этом, такой доступ может быть как полностью бесплатен, так и по приглашению, так и за деньги; как на постоянном, так и на периодическом основании (время от времени). К таким местам указанная статья также относит, в том числе, но не исключительно, - подъезды, стадионы, подземные переходы. Исходя из этого определения, почти любое место на улице, в офисе, в многоквартирном доме, любое общественное заведение есть общественным местом.

    В статье 13 Закона можно увидеть два перечня общественных мест, в которых нельзя курить. При этом, в местах одного из них, запрещено курить полностью без разрешения на отведения мест для курения, а в местах другого перечня - курить нельзя нигде, кроме специально оборудованного для этого места. Кроме этого, Протокол обращает внимание, что под запретом курения, в законе имеется виду, не только курение обычных сигарет, а и:

    • всех табачных изделий;
    • электронных сигарет;
    • кальяна.

    Курить полностью запрещено в таких общественных местах:

    • в помещении учреждений здравоохранения, учебных заведений, а также на их территории;
    • в спортивных, физкультурных заведениях, других учреждениях спорта (стадионах, спортзалах, фитнес-клубах и других);
    • у подъездах жилых домов;
    • на детских площадках (что обустроены детскими лавочками, качелями, горками и другим детским оборудованием);
    • в таксофонах и лифтах;
    • у подземных переходах;
    • помещениях ресторанного типа (рестораны, кафе, заведение общественного питания) и в объектах с культурным назначением (музеях, архитектурных и исторических памятках);
    • в общественном транспорте (метро, трамваях, троллейбусах, автобусах), а также на их остановках, если они оборудованы надлежащим образом;
    • в помещениях органов власти: как государственной, так и местной (местные советы, разные государственные управления, полиция и другие).

    Хоть вышеприведенная статья Закона не имеет положений о том, что запрещено курить и в других местах, которые будут указаны органами местной власти (сельскими, местными советами) в обычное время (не в праздники/выходные или особые мероприятия), но и в ней отсутствуют положения о том, что указан исключительный перечень мест, где нельзя курить. При этом, в статьи 175-1 Кодекса Украины об административных правонарушениях (далее по тексту - КУоАП) обозначено, что запрещенными местами для курения могут быть не только те, что предвидены законом, а и те, что в своих решениях определит местный совет для соответствующей местности, учитывая специфику определенной территории и обычаи ее населения. Так, для примера, в Киеве действует решение местного совета “О мерах по упорядочению табакокурения в городе Киеве”, утвержденное от 19.09.2008 № 246/246. Этим нормативным локальным актом дополнительно на территории Киева запрещается курить в таких местах: места детского отдыха, включая игротеки, компьютерные клубы, кинотеатры и прилегающая к ним территория; остановки общественного транспорта и 50-метровая зона вокруг них; домовые лестницы; церкви и 50-метровая зона вокруг них; зоны отдыха, включая парки, пляжи, скверы; летние площадки, закрытые и открытые спортивные сооружения; рабочие места на предприятиях, учреждениях и организациях различной формы собственности.

    Необходимо обратить внимание, что во всех местах, где курение запрещено, должна быть информация об этом, которую можно наглядно воспринять, а именно, должна висеть табличка с надписью “Курение запрещено” и с графическим рисунком такого же смысла.

    Согласно ст. 13 закона «Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров’я населення» курить кальян и сигареты, в том числе электронные, в общественных местах нельзя. Поэтому на балконе подъезда лучше не курить — это общественное место.

    Если соседи будут настойчивыми, то курильщика могут оштрафовать. По статье 175-1 Кодекса Украины об административных правонарушениях, за курение в запрещенных местах полагается штраф — от трех до десяти необлагаемых минимумов доходов граждан (от 51 грн до 170 грн). За повторное нарушение штраф может быть от 170 грн. до 340 грн. Вроде как сумма небольшая, но если их не оплатить, то придется заплатить еще больше.

    Кирда Вячеслав Володимирович
    10%

    Вітаю, Сергію!

    НА ТАКИХ БАЛКОНАХ КУРІННЯ ЗАБОРОНЕНО!

    ЗАКОН УКРАЇНИ "ПРО ЗАХОДИ ЩОДО ПОПЕРЕДЖЕННЯ ТА ЗМЕНШЕННЯ ВЖИВАННЯ ТЮТЮНОВИХ ВИРОБІВ І ЇХ ШКІДЛИВОГО ВПЛИВУ НА ЗДОРОВ'Я НАСЕЛЕННЯ"

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2899-15#Text

    Стаття 13. Обмеження щодо реалізації (продажу), куріння, вживання та використання тютюнових виробів, предметів, пов’язаних з їх вживанням, трав’яних виробів для куріння, електронних сигарет, заправних контейнерів, пристроїв для споживання тютюнових виробів без їх згоряння

    Реалізація (продаж) тютюнових виробів, предметів, пов’язаних з їх вживанням, трав’яних виробів для куріння, електронних сигарет, заправних контейнерів, пристроїв для споживання тютюнових виробів без їх згоряння особам, які не досягли 18 років, а також реалізація (продаж) тютюнових виробів в одиничних пачках, що містять менше 20 сигарет, сигарил або цигарок, чи поштучно (крім сигар) забороняються.

    Забороняється куріння, вживання та використання тютюнових виробів, предметів, пов’язаних з їх вживанням, трав’яних виробів для куріння, електронних сигарет, пристроїв для споживання тютюнових виробів без їх згоряння, кальянів:

    1) у ліфтах і таксофонах;

    2) у приміщеннях та на території закладів охорони здоров’я;

    3) у приміщеннях та на території навчальних закладів;

    4) у приміщеннях та на території спортивних і фізкультурно-оздоровчих споруд та закладів фізичної культури і спорту;

    5) у приміщеннях закладів ресторанного господарства;

    6) у приміщеннях об’єктів культурного призначення;

    7) у приміщеннях органів державної влади, інших державних установ, органів місцевого самоврядування;

    8) у приміщеннях підприємств, установ та організацій усіх форм власності;

    9) у приміщеннях готелів та аналогічних засобів розміщення громадян;

    10) у приміщеннях гуртожитків;

    11) на дитячих майданчиках;

    12) у місцях загального користування житлових будинків.

    13) у підземних переходах;

    14) у транспорті загального користування, що використовується для перевезення пасажирів, у тому числі в таксі;

    15) на вокзалах та станціях;

    16) на зупинках громадського транспорту.

    ЩО ВІДНОСИТЬСЯ ДО МІСЦЬ ЗАГАЛЬНОГО КОРИСТУВАННЯ ЖИТЛОВИХ БУДИНКІВ? З'ЯСУЄМО.

    ЗАТВЕРДЖЕНОНаказМіністерства регіональногорозвитку, будівництвата житлово-комунальногогосподарства України22 листопада 2018 року № 315(у редакції наказу Міністерстварозвитку громад та територійУкраїнивід 28 грудня 2021 року № 358)

    Зареєстровано в Міністерствіюстиції України28 грудня 2018 р.за № 1502/32954

    МЕТОДИКАрозподілу між споживачами обсягів спожитих у будівлі комунальних послуг

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1502-18#Text

    Місця загального користування (далі - МЗК) - загальнодоступні місця у будівлі/будинку (вестибюль, загальний коридор, сходова клітка, загальні кухні, спільні душові та санвузли, загальні пральні, передпокій квартири тощо), окрім допоміжних приміщень.

    СПІЛЬНИЙ ДЛЯ ВСІХ МЕШКАНЦІВ БАЛКОН - МІСЦЕМ ЗАГАЛЬНОГО КОРИСТУВАННЯ, А ТОМУ КУРІННЯ ТАМ ЗАБОРОНЕНО!

    "...Хотелось бы получить ссылки на соответствующие законы, а также рекомендации по методам борьбы с нарушителями..."

    Одразу звертайтесь до поліції або до Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів.

    Всього доброго! Сподіваюсь, що консультація була корисною.Якщо є додаткові питання, звертайтесь індивідуально, натиснувши зелену кнопку «Звернутися»!

    Рибінцев Сергій Сергійович
    Рибінцев Сергій Сергійович рік тому

    Адвокат, м. Київ, 15 років досвіду

    Добрый день!

    Как уже ответили мои коллеги, на указанной территории, курение запрещено.

    Пуха Наталія ТендерОк

    Доброго Дня

    Щодо Вашого питання

    курити не можна:

    у приміщеннях та на території закладів охорони здоров’я;

    у приміщеннях та на території навчальних закладів;

    у приміщеннях та на території спортивних і фізкультурно-оздоровчих споруд та закладів фізичної культури і спорту;

    у ресторанах, кафе та барах;

    театрах, музеях, галереях, концертних залах;

    у приміщеннях органів державної влади, інших державних установ, органів місцевого самоврядування;

    у приміщеннях підприємств, установ та організацій усіх форм власності;

    у готелях і хостелах;

    у гуртожитках:

    на дитячих майданчиках;

    у місцях загального користування житлових будинків;

    у ліфтах і таксофонах;

    у підземних переходах;

    у громадському транспорті й таксі;

    на вокзалах та автостанціях;

    на зупинках громадського транспорту.

    Додаткові вільні від куріння місця мають право встановлювати органи місцевого самоврядування. Досі вони таке право мали лише під час проведення масових заходів.

    Штрафи за куріння у громадських місцях будуть наступні: якщо спіймали перший раз — 51-170 грн. Якщо знову протягом року — 170-340 грн.

    Також, будуть штрафувати заклади за розміщення попільничок, кальяну чи за дозвіл на куріння:

    для суб’єктів господарювання (крім закладів ресторанного господарювання) – 1000 грн, у разі повторного порушення протягом року – 10 000 грн.

    для закладів ресторанного господарства – 3000 грн, у разі повторного порушення протягом року – 15 000 грн.

    Успіхів


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України