Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Цивільне право, 25 липня 2022, питання №69984

Попечительство над инвалидом 1 группы

Добрый день.
Подскажите, пожалуйста, может ли молодой человек (33 года), официально работающий с минимальной зарплатой взять попечительство над своей двоюродной сестрой (29 лет)? Она является инвалидом с рождения (1 группа). Близких родных у нее нет - папа, мама, бабушка, дедушка умерли. Других желающих взять над ней попечительство также нет. Сама сестра-инвалид подтверждает, что хочет, чтобы брат взял над ней попечительство.
Что в таком случае нужно: какой порядок действий и какие документы необходимы?
Еще добавлю, что у инвалида есть сестра, родная лишь по папе. Но эта сестра не желает оформлять попечительство официально, помогать как-либо неофициально она не хочет тем более. Также сама инвалид не хочет иметь с ней чего-либо общего.
Благодарю за ответ.

Відповіді юристів (5)

    Сердюк  Владислава  Андріївна
    Сердюк Владислава Андріївна рік тому

    Юрист, м. Харків, 2 роки досвіду

    Доброго дня! Уважно ознайомтеся з інформацією нижче, усе почергово:

    Стосовно оформлення догляду:

    Догляд можна здійснювати за

    - особи з інвалідністю I групи;

    Для здійснення догляду обов'язково необхідно мати один із таких документів:

    1) Довідка до акта огляду медико-соціальною експертною комісією (для осіб з інвалідністю);

    2) Висновок лікарської комісії медичного закладу щодо потреби в догляді громадян похилого віку внаслідок когнітивних порушень за формою, затвердженою МОЗ;

    3) Висновок лікарської комісії медичного закладу щодо потреби в догляді невиліковно хворих осіб, які через порушення функцій організму не можуть самостійно пересуватися та самообслуговуватися, за формою, затвердженою МОЗ.

    КРІМ ЦЬОГО, Є НАСТУПНІ ВИМОГИ ДО ОСОБИ, ЯКА МОЖЕ ЗДІЙСНЮВАТИ ДОГЛЯД:

    1) ЗА особами з інвалідністю 1 чи 2 групи, які мають психічний розлад, - догляд може здійснювати дієздатна особа, яка постійно проживає разом з особою з інвалідністю.

    2) Догляд за іншими категоріями, що потребують догляду, - догляд може здійснюватись особами із числа членів сім’ї особи, що потребує огляду, які спільно з нею проживають, пов’язані спільним побутом, мають взаємні права та обов’язки.

    Таким чином, «оформити» догляд за особами з інвалідністю 1 групи (крім тих, що мають психічний розлад), можуть лише РОДИЧІ, які проживають разом з такою особою.

    Також, важливо зазначити, що єдиним документом,який підтверджує здійснення догляду за особою є довідка про отримання допомоги/компенсації від держави за здійснення догляду. Проте, у компенсації можуть відмовити, якщо дохід особи перевищує встановлені норми (прожитковий мінімум на особу).

    Для детальної консультації - звертайтесь особисто, на все добре!

    • Ирина Клієнт рік тому

      Спасибо большое за ответ.

      Можно еще уточнить несколько моментов:

      1) двоюродный брат - это родственник или имеется ввиду более близкие родственники нужны для оформления попечительства?

      2) совместно проживают - это прописаны в одном доме или как доказать, что проживают совместно?

      ---

      Нам сказали, что двоюродный брат не имеет права оформить попечительство, так как это НЕ родственник. Плюс он должен быть безработный. Это так? Просто как тогда содержать инвалида? За 3 копейки от государства?

      • Сердюк  Владислава  Андріївна
        Сердюк Владислава Андріївна рік тому

        Юрист, м. Харків, 2 роки досвіду

        1) Єдиного визначення членів сім'ї або близьких родичів немає, проте двоюрідні брати у будь-якому випадку до таких дійсно не належать.

        2) спільно проживають та ведуть спільний побут - підтвердженням цього може бути спільна реєстрація, показання сусідів тощо.

        Щодо статусу безробітного - такої вимоги не встановлено, проте у будь-якому випадку дохід не повинен перевищувати прожитковий мінімум.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю!

    Опіка малоймовірна. Для цього потрібно визнавати особу недієздатною.

    Можливий варіант із оформленням постійного догляду на непрофесійній основі. однак особа у такому випадку має бути не працевлаштована.

    Для більш детальної консультації звертайтесь індивідуально, натиснувши зелену кнопку «Звернутися»!

    Босак Назар Орестович
    Босак Назар Орестович рік тому

    Юрист, м. Львів, 8 років досвіду

    Доброго вечора. Особа, яка оформлена для постійного догляду, не може бути офіційно працевлаштована. Трохи застарілими Правилами опіки та піклування передбачено можливість оформлення опіки над повнолітніми дієздатними особами, які за станом здоров'я не можуть реалізовувати свої права та обов'язки. Опікун над такою особою може бути призначений лише на прохання такої особи. Для цього потрібно звернутись із заявою до органу опіки та піклування.

    Ви можете звертатись до мене для надання додаткових юридичних послуг з цього чи інших питань.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України