Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Цивільне право, 28 липня 2022, питання №70198

Как получить виплату

Здраствуйте я нахожусь в Херсонской обл, сирота,после окончания обучения должна быть выплата от государства но для етого нужно устроиться на роботу сдесь такой возможности нет училище никак не хочет помогать мне в получении етой помощи, выехать тоже возможности нет, есть ли какой-то способ чтобы получить ету выплату например стать на биржу труда смогу ли я тогда получить ету выплату

Відповіді юристів (2)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич рік тому

    Адвокат, м. Миколаїв, 32 роки досвіду

    Спілкуватися у чаті

    Добрый день, Андрей!

    У Вас есть в этой ситуации две возможности:

    устроиться по возможности на работу, чтобы иметь хоть какие-то средства для существования;

    попробовать попасть на подконтрольную Украине территорию, если, конечно, это не связано с риском для жизни.

    Ознайомтесь також з цим роз'ясненнім Кабміну, може це якось Вам допоможе:

    https://www.kmu.gov.ua/news/uryad-provodit-zahodi-...

    Також прочитайте це:

    https://zn.ua/ukr/internal/okupovani-sotsialni-zob...

    Дубовенко Володимир Володимирович
    Дубовенко Володимир Володимирович рік тому

    Юрист, м. Миколаїв, 5 років досвіду

    Вітаю!

    Відповідно до ч.7 ст. 8 ЗУ "Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування" випускники навчальних закладів із числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, забезпечуються за рахунок навчального закладу або відповідної установи у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України, одягом і взуттям, а також одноразовою грошовою допомогою в розмірі не менше шести прожиткових мінімумів для осіб відповідного віку. Нормативи забезпечення одягом і взуттям затверджуються Кабінетом Міністрів України. За бажанням випускників навчальних закладів їм може бути видана грошова компенсація в розмірі, необхідному для придбання одягу і взуття.

    Тобто, частина сьома статті 8 З"Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування" встановлює обов`язок з виплати грошової допомоги усім випускникам навчальних закладів, не розмежовуючи їх на окремі категорії - тих, хто продовжив навчання в іншому навчальному закладі, та тих, хто працевлаштувався та інші. Таким чином, усі діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування незалежно від форми їх утримання та виховання гарантовано перебувають на повному державному утриманні. Крім того, сам факт випуску з навчального закладу є підставою для виплати одноразової грошової допомоги в розмірі не менше шести прожиткових мінімумів, встановленого законом.

    Як висновок - Вам повинні виплатити одноразову допомогу у розмірі 6 прожиткових мінімумів у будь-якому випадку, оскільки Ви закінчили навчальний заклад та маєте статус дитини-сироти, немає обов'язку працевлаштовуватися чи ставати на облік у центрі зайнятості, це факт також судовою практикою неодноразово підтверджувався, просто іноді доводиться таку допомогу отримувати через "суд".


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України