Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Соціальне забезпечення, 08 серпня 2022, питання №70859

Виплати по безробіттю

Добрий день, мені зняли виплати по безробіттю у розмірі 4000тис, за одне пропущене відвідування біржі, відповідно до 5ч 5ст 31 статті 31 закону україни про загальнообов'язкове державне соціальне страхування чи це правомірно?

Відповіді юристів (3)

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю!

    Потрібно бачити документ про відмову (якщо він є у письмовому вигляді).

    Якщо Вам потрібна детальна консультація або алгоритм дій, натискайте кнопку "Звернутися".

    Гіммельфарб Станіслав  Олегович

    Доброго дня.

    Відповідно до п. 5ч. 5 ст. 31 Закону України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття"Тривалість виплати допомоги по безробіттю, матеріальної допомоги у період професійної підготовки, перепідготовки або підвищення кваліфікації скорочується на строк до 90 календарних днів у разі порушення умов і строку реєстрації та перереєстрації як безробітного, а також недотримання рекомендацій щодо сприяння працевлаштуванню.

    Для того, щоб визначити законність дій щодо Вас необхідно отримати додаткову інформацію.

    Якщо Ви бажаєте отримання повної консультації та надання алгоритму всіх можливих дій в Вашій ситуації, Ви можете звернутися до мене персонально, натиснувши кнопку "Звернутись" вгорі.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич рік тому

    Адвокат, м. Миколаїв, 32 роки досвіду

    Спілкуватися у чаті

    Доброго дня, Дарина!

    Держава покладає на безробітних такі зобов’язання:

    1. Своєчасно подавати достовірні дані, документи, відомості про обставини, що впливають на умови виплати їм матеріального забезпечення та надання соціальних послуг

    Особа, яка користується послугами служби зайнятості, як безробітна, має вчасно повідомляти про зміну обставин, які впливають на можливості її працевлаштування. Наприклад, про необхідність санаторно-курортного лікування, наявність нових результатів огляду МСЕК, переїзд в іншу місцевість, народження дитини, отримання диплому про освіту тощо.

    Крім того, протягом 3-х робочих днів безробітний повинен повідомити кар’єрного радника про свою зайнятість: працевлаштування чи вступ на навчання за денною формою.

    Встановлення факту зайнятості особи чи недостовірності документів, на підставі яких надано їй статус безробітного і призначено матеріальне забезпечення (п.8-9 ст.45 Закону № 5067-VI https://uay.me/P2pSU) передбачає:

    • припинення обліку в службі зайнятості та виплати допомоги по безробіттю.
    • стягнення суми допомоги, отриманої незаконно (п.3 ст 36 Закону № 1533-III https://uay.me/p2rGS ).
    1. Виконувати заходи, зафіксовані в індивідуальному плані працевлаштування.

    Індивідуальний план є спільною програмою дій кар’єрного радника та зареєстрованого безробітного, що сприяє працевлаштуванню особи. Серед них: пошук підходящої роботи, відвідування тематичних семінарів, проходження співбесіди з потенційними роботодавцями, професійне навчання (перенавчання) тощо.

    Індивідуальний план складається на основі поглибленого профілювання (діагностики): мотивації безробітного до праці, попиту на його професію на ринку праці, можливості працевлаштування, ризику тривалого безробіття тощо.

    Положення індивідуального плану обговорюються особою і кар’єрним радником, які власними підписами підтверджують доцільність кожного з обраних заходів та строки їх виконання.

    Встановлення факту невиконання без поважних причин індивідуального плану працевлаштування (п.п.3 п.30 Порядку 792 https://uay.me/Trq52), а також дворазова відмова від пропозиції підходящої роботи або від проходження професійного навчання (для безробітних, які вперше шукають роботу та не мають професії (спеціальності) (п.4 ст.45 Закону № 5067-VI https://uay.me/P2pSU ) передбачають припинення обліку в службі зайнятості та виплат по безробіттю

    1. Відвідувати центр зайнятості не рідше ніж 1 раз на 30 календарних днів та дотримуватись письмових індивідуальних рекомендацій щодо сприяння працевлаштуванню.

    Варто зазначити, що поняття «відвідування центру зайнятості» передбачає зустріч безробітного з кар’єрним радником в зазначений день і час.

    Участь особи у тематичних семінарах, зустрічах з роботодавцем, проходження навчання (перенавчання) в центрі професійно-технічної освіти служби зайнятості та інші заходи, що сприятимуть зайнятості безробітного, відбуваються в окремо визначені строки, про що робиться позначка в індивідуальному плані працевлаштування. Згода на участь у зазначених заходах підтверджується особистим підписом безробітного, отже вважається обов’язковим до виконання.

    Невідвідування без поважних причин центру зайнятості протягом 30 робочих днів з дати прийняття рішення про таке відвідування (п. 7 ст.45 Закону№ 5067-VI https://uay.me/P2pSU) передбачає припинення обліку в службі зайнятості та виплати допомоги по безробіттю.

    Недотримання письмових індивідуальних рекомендацій щодо сприяння працевлаштуванню, а саме невідвідування безробітним центру зайнятості у визначений і погоджений час (п.п.1 п.4 р. ІV Порядку № 613 https://uay.me/hm7 ) передбачає скорочення виплати допомоги по безробіттю до 90 календарних днів. За перше порушення виплата скорочується на 15 календарних днів. За кожне наступне збільшується ще на 15, але не більше як на 90 календарних днів.

    Які ж причини вважаються поважними? Порядок № 792 (абз. 3 п. 28 https://uay.me/Trq52 визначає, що поважними причинами, наявність яких підтверджена відповідними документами, є

    • хвороба громадянина або догляд за хворою дитиною віком до 14 років ;
    • смерть членів його сім’ї та родичів;
    • відвідування лікарні, судових та правоохоронних органів, районних військкоматів, інших державних установ;
    • інші обставини, які унеможливлюють відвідування центру зайнятості.

    Безробітна особа для підтвердження поважної причини з відповідними документами має звернутися до центру зайнятості не пізніше ніж у перший робочий день, що настає після закінчення дії обставин.

    Будуть питання, тисніть кнопку "звернутись" біля мого профілю. Буду радий допомогти!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України