Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Армія і мобілізація, 09 серпня 2022, питання №70960

Право виїзду за кордон без довідки ВЛК на підставі лише військового квитка з записом "визнан ВЛК непридатним до військової служби з виключенням з військового обліку"

Добрый день!
в 2015 році проходив ВЛК де за її результатами візнали не придатним до військової служби з виключенням з військового обліку.

У військовому квитку в пункт 19. Відпомості про віиключення з військового обліку внесене наступне
"визнан ВЛК непридатним до військової служби з виключенням з військового обліку"

в пункті 18. Відмітка про військовий облік
Знаято з військового обліку
"визнан ВЛК не придатним до військової служби з виключенням"

окремої довідки не надавали, але не виключаю що можливо була, але за станом здоров'я міг забути або загубити.

на гарячій лінії тричі телефонував и відповідали що можу лише з військовим квитком та паспортом, без довідки ВЛК перетинати кордон.

але через тиждень коли поїхав, не пропустили, сказали потрібна довідка.
і в той же час телефонував на гарячую лінію і там тричі сказали різні оператори що також потрібна довідка ВЛК.
при собі мав пенсійне посвідченя, термін якого вже закінчівся, повторно я не продовжував.
При чому в усному коментарі зазначили що довідка їм потрібна щоб перевірити статтю захворювання, згідно якої визнали не придатним з виключенням. "А вдруг у вас там захворювання з яким ви можете служити"

Чи маю я право на перетин кордону без довідки ВЛК, лише на підставі записів у військовому квитку?
Чи маю я право взяти у військоматі цю довідку, чи копію?
адже на любе звернення з подібним питанням відразу кажуть що направим на ВЛК и за його результатами отримаєте всі потрібні документи, при тому що за вродженною вадою захворювання не зникне, і я не є військовозобов'язаним.

ДОПОВНЮ
Також наголошували що у військовому квитку має бути зазначено відповідний пункт статті, відпоідно до якого не придатний. Але мені ці данні не внесли, і я не впевненний що це обов'язкова форма (фраза) для внесення

В цих документах перевіряється розділ, в якому зазначено висновок військово-лікарської комісії про виключення з обліку за станом здоров’я з посиланням на відповідний пункт наказу.

Відповіді юристів (12)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич рік тому

    Адвокат, м. Миколаїв, 32 роки досвіду

    Спілкуватися у чаті

    Доброго дня!

    Абсолютно! У самих роз'снення ДПСУ від 3.05.22 року записани, що підтверджуючим документом для виїзду на цій пілставі є ВК або ТП з відміткою про виключення з обліку! Довідка потрібна тільки у випадку тимчасової непридатності.

    У разі виникнення питань, тисніть кнопку звернутись біля мого профілю!

    Промський Євгеній Сергійович
    Промський Євгеній Сергійович рік тому

    Адвокат, м. Київ, 4 роки досвіду

    Добрий день! Ви маєте право на перетин кордону з військовим квитком. Довідку з військкомату отримувати не потрібно. Якщо у вас є бажання, можете поштою направити до військкомату заявку, щоб вони підготували та направили вам довідку. Для більш детальної консультації натискайте кнопку "Звернутися".

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю, Андрію!

    Чи маю я право на перетин кордону без довідки ВЛК, лише на підставі записів у військовому квитку? - ТАК, АЛЕ Я ДІЙСНО ПОГОДЖУЮСЬ ІЗ ПРИКОРДОННИКАМИ, ВОНИ МАЛИ ПОСТАВИТИ СТАТТЮ, ЗА ЯКОЮ ВАС ВИКЛЮЧИЛИ З ОБЛІКУ.

    Чи маю я право взяти у військоматі цю довідку, чи копію? - ТАКОЖ ВІДПОВІДЬ ТАК. НАПИШІТЬ ЗАЯВУ, ТА ПОДАЙТЕ ЇЇ ДО ТЦК та СП.

    ВСЕ Ж ЗАГАЛОМ ПОГОДЖУЮСЬ ІЗ ПРИКОРДОННИКАМИ, АДЖЕ НЕ ВБАЧАЄТЬСЯ МОЖЛИВИМ ВИЗНАЧИТИ СТАТТЮ.

    Якщо Вам потрібна детальна консультація, алгоритм дій або зразки документів, натискайте кнопку "Звернутися".

    • Андрій Клієнт рік тому

      а як же їх внутрішні документи, де сказано, что влк в своїх протоколах, чи книгах позначае всі необхідні позначки, і в результаті приходить до висновку й зазначає згідно тієї ж нормативки, придатний, не придатний до військової служби з виключенням з військового обліку і т.п. Тобно запис вони мають право зробити відповідний тільки в результаті аналізу захворювань, і на підставі висновку. якщо людина хоча б частково придатна - вони не мають права робити хибний запис про не придатність з виключенням.Також ніде не зміг знайти, де було б чітко вказано що до військового квитка має вноситись запис з посиланням на наказ так статтю з підпунктами про непридатність.

      • Кирда Вячеслав Володимирович

        Як правило, такий запис вноситься.

        Зверніться письмово до ТЦК та СП із заявою про надання висновку ВЛК або внесення уточнень до військового квитка.

        • Андрій Клієнт рік тому

          "Зверніться письмово до ТЦК та СП із заявою про надання висновку ВЛК або внесення уточнень до військового квитка."

          За попереднім телефоним дзвінком для уточнення чи роблять вони таке в даний час, отримав відповідь - приходьте, пройдете комісію, підтвердите і все вам поставлять і нададуть.Наступно дня інша людина просто запросила прийти і все вирішити, опустивши про проходження комісій і т.п. На скільки я розумію через перепроходження все і відбуваеться?Чи можливо надіслати письмовий запит поштою, і таким же чином поштою отримати оригінал довідки ВКК?На яку нормативку посилатися у листі, чи зобов'язані вони в такий спосіб (поштою) надати довідку, та скільки часу це займає (маю на увазі обов'язковый термін відповіді на звернення громадян)

    Адвокат Евгений Александрович
    Адвокат Евгений Александрович рік тому

    Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

    Добрий день!

    ТАК, ВИ НЕПРИДАТНИЙ У ВІЙСЬКОВИЙ ЧАС З ВИКЛЮЧЕННЯМ З ВІЙСЬКОВОГО ОБЛІКУ, Є НЕВІЙСЬКОВОЗОБОВ'ЯЗАНИМ, ТОМУ Є ЗАКОННІ ПІДСТАВИ ДЛЯ ПЕРЕТИНУ КОРДОНУ.

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про військовий обов'язок і військову службу

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 1992, № 27, ст.385):

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2232-12#Text

    "Стаття 37. Взяття на військовий облік, зняття та виключення з нього... 6. Виключенню з військового обліку у відповідних районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки (військовозобов'язаних та резервістів Служби безпеки України - у Центральному управлінні або регіональних органах Служби безпеки України, військовозобов'язаних та резервістів Служби зовнішньої розвідки України - у відповідному підрозділі Служби зовнішньої розвідки України) підлягають громадяни України, які:...3) визнані військово-лікарськими комісіями непридатними до військової служби з виключенням з військового обліку;...".

    ЗА ІНФОРМАЦІЄЮ ДЕРЖАВНОЇ ПРИКОРДОННОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ:

    https://dpsu.gov.ua/ua/Peretinannya-derzhavnogo-ko...

    "Перетинання державного кордону під час правового режиму воєнного стану. Питання-відповідь

    25 липня 2022 15:59

    За змістом п. 2-6 Правил категорії осіб, яким дозволяється виїзд за межі України, визначено частиною першою статті 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію».

    Виїзд дозволено, виходячи з положень п. 2-6 Правил та абз. 3 ч. 1 ст. 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» (якщо особа у встановленому порядку оформила інвалідність)

    Виїзд дозволено, виходячи з положень п. 2-6 Правил та абз. 16 ч. 1 ст. 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» (щодо особи, знята з військового обліку на підставі рішення ВЛК про непридатність до військової служби із виключенням з військового обліку)

    Чоловіки, які мають документи з територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки (ТЦК та СП) з відміткою/записом «знятий з військового обліку» – дана відмітка/запис не підтверджує ані інвалідність, ані непридатність до військової служби у воєнний час за станом здоров’я, а тому рекомендуємо звернутися до ТЦК та СП;

    Обмежено придатні у військовий час – не можуть перетинати кордон.

    Остаточне рішення буде прийматися в пункті пропуску представниками Державної прикордонної служби України за результатами вивчення всіх документів та з’ясування усіх обставин та фактів".

    При наявності запитань звертайтеся через кнопку зеленого кольору "Звернутися".

    Всього доброго!

    • Андрій Клієнт рік тому

      Показував це роз'яснення, але ніяк не вплинуло, або в квитку має бути вказано наказ та стаття за якою визнано, або довідка ВЛК.

      • Адвокат Евгений Александрович
        Адвокат Евгений Александрович рік тому

        Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

        Добрий день!

        ДІЇ ПРАЦІВНИКІВ ДЕРЖАВНОЇ ПРИКОРДОННОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ, Є НЕЗАКОННИМИ.

        У РАЗІ ВІДМОВИ У ПЕРЕТИНІ КОРДОНУ ЗІ СТОРОНИ ПРАЦІВНИКІВ ДЕРЖАВНОЇ ПРИКОРДОННОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ, ВИМАГАЙТЕ ВІД ПРАЦІВНИКІВ ДЕРЖАВНОЇ ПРИКОРДОННОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ, НАДАННЯ ОФІЦІЙНОЇ ВІДМОВИ У ПЕРЕТИНУ КОРДОНУ ВІД ПРАЦІВНИКІВ ДЕРЖАВНОЇ ПРИКОРДОННОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ, ЯКУ ВИ МАЄТЕ ПРАВО ОСКАРЖИТИ, ЯК НЕЗАКОННЕ РІШЕННЯ ДО НАЧАЛЬНИКА ПУНКТУ ПРОПУСКУ ТА ОДНОЧАСНО ДО ДЕРЖАВНОЇ ПРИКОРДОННОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ, А ТАКОЖ ДО ОКРУЖНОГО АДМІНІСТРАТИВНОГО СУДУ ТОЩО.

        ПРО ОБОВ»ЯЗОК ПРИЙНЯТТЯ РІШЕННЯ ТУТ:

        ЗАКОН УКРАЇНИ

        Про прикордонний контроль

        (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 2010, № 6, ст.46):

        Про прикордонний контроль | від 05.11.2009 № 1710-VI (rada.gov.ua)

        "Стаття 14. Порядок відмови у перетинанні державного кордону іноземцям, особам без громадянства та громадянам України

        1. Іноземцю або особі без громадянства, які не відповідають одній чи кільком умовам перетинання державного кордону на в'їзд в Україну або на виїзд з України, зазначеним у частинах першій, третій статті 8 цього Закону, а також громадянину України, якому відмовлено у пропуску через державний кордон при виїзді з України у зв'язку з відсутністю документів, необхідних для в'їзду до держави прямування, транзиту, в передбачених законодавством випадках або у зв'язку з наявністю однієї з підстав для тимчасового обмеження його у праві виїзду за кордон, визначених статтею 6 Закону України "Про порядок виїзду з України і в'їзду в Україну громадян України", відмовляється у перетинанні державного кордону лише за обґрунтованим рішенням уповноваженої службової особи підрозділу охорони державного кордону із зазначенням причин відмови. Уповноважена службова особа підрозділу охорони державного кордону про прийняте рішення доповідає начальнику органу охорони державного кордону. Таке рішення набирає чинності невідкладно. Рішення про відмову у перетинанні державного кордону оформляється у двох примірниках. Один примірник рішення про відмову у перетинанні державного кордону видається особі, яка підтверджує своїм підписом на кожному примірнику факт отримання такого рішення. У разі відмови особи підписати рішення про це складається акт.

        2. Форма рішення про відмову у перетинанні державного кордону встановлюється спеціально уповноваженим центральним органом виконавчої влади у справах охорони державного кордону.

        3. Особа, якій відмовлено у перетинанні державного кордону, має право оскаржити відповідне рішення згідно із Законом України "Про звернення громадян" або до суду. Оскарження зазначеного рішення не зупиняє його дії. Оскаржене рішення може бути скасовано чи змінено начальником органу охорони державного кордону або скасовано та визнано нечинним судом.

        4. У разі відмови іноземцю, особі без громадянства у перетинанні державного кордону на в'їзд в Україну візу у його паспортному документі може бути скасовано за наявності однієї з таких підстав:

        1) рішення відповідного державного органу України про заборону в'їзду в Україну;

        2) обґрунтованих підстав вважати візу отриманою у незаконний спосіб. Неподання іноземцем або особою без громадянства під час в'їзду в Україну одного чи кількох підтверджуючих документів щодо мети та умов перебування в Україні не є підставою до скасування візи.

        Скасування візи здійснюється уповноваженою службовою особою підрозділу охорони державного кордону шляхом проставлення на ній відтиску штемпеля, форма якого встановлюється спеціально уповноваженим центральним органом виконавчої влади у справах охорони державного кордону. Про скасування візи зазначається у рішенні про відмову у перетинанні державного кордону.

        5. У разі якщо іноземці, особи без громадянства, яким відмовлено у перетинанні державного кордону при в'їзді в Україну, були привезені в пункт пропуску через державний кордон перевізником, уповноважена службова особа підрозділу охорони державного кордону:

        1) наказує перевізникові вивезти іноземців, осіб без громадянства в державу, з якої їх було привезено, або в державу, яка видала паспортний документ, або знайти інший спосіб вивезення зазначених осіб за межі території України;

        2) до подальшого вивезення іноземців, осіб без громадянства, яким було відмовлено у перетинанні державного кордону при в'їзді в Україну, вживає належних заходів щодо запобігання їх незаконному перетинанню державного кордону".

        ИНФОРМАЦИЮ МОЖНО УТОЧНИТЬ ЗДЕСЬ:

        Контакти (dpsu.gov.ua)

        Адміністрація Державної прикордонної служби України розташована за адресою:

        вул. Володимирська, 26, м. Київ, 01601, Україна

        adpsu@dpsu.gov.uaCлужба «Довіра»:+38(044)527-63-63Факс:+38(044)239-84-80

        Громадська приймальня:

        пн-чт: 09:00 - 17:00

        пт: 09:00 - 16:00

        обід: 13:00 - 14:00

        Громадська приймальня Адміністрації Державної прикордонної служби України розташована за адресою (тимчасово не працює під час карантину):

        вул. Володимирська, 30, м. Київ, 01601, Україна

        zvernennia@dpsu.gov.ua+38 (044) 527-64-29

        пн-чт: 09:00 - 17:00

        пт: 09:00 - 16:00

        обід: 13:00 - 14:00

        Телефон гарячої лінії (Служба «Довіра»)

        Надання громадянам відповідей на питання консультаційного характеру в межах компетенції Державної прикордонної служби України

        1598 (для дзвінків з мобільного)+38(044)527-63-63 (для дзвінків із-за кордону)

        dovira@dpsu.gov.ua

        Подання запитів на отримання публічної інформації

        ПИСЬМОВО - на поштову адресу: вул. Володимирська, 26, м. Київ, 01601. ОСОБИСТО - до Громадської приймальної за адресою (тимчасово не працює): вул.Володимирська, 30, м.Київ.

        (044) 527-64-29(044) 239-84-80 (факс)

        Publicinfo@dpsu.gov.ua

        Подання звернень громадян

        ПИСЬМОВО - на поштову адресу: вул. Володимирська, 26, м. Київ, 01601. ОСОБИСТО - до Громадської приймальної за адресою (тимчасово не працює під час карантину): вул.Володимирська, 30, м.Київ.

        При наявності запитань звертайтеся через кнопку зеленого кольору "Звернутися".

        Всього доброго!

        • Андрій Клієнт рік тому

          НАДАННЯ ОФІЦІЙНОЇ ВІДМОВИ У ПЕРЕТИНУ КОРДОНУ ВІД ПРАЦІВНИКІВ ДЕРЖАВНОЇ ПРИКОРДОННОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ, ЯКУ ВИ МАЄТЕ ПРАВО ОСКАРЖИТИ, ЯК НЕЗАКОННЕ РІШЕННЯ ДО НАЧАЛЬНИКА ПУНКТУ ПРОПУСКУ

          це все може відбуватися в той самий день на тому самому пункті, чи в різний час і різних місцях?

          Відмову пропонували офіційну отримати, але дали зрозуміти що чекати доведеться довго.

          Після більше 30 годин дороги та думок як повернутися назад бажання та можливостей вже не було.Але якщо все це робиться одним днем на тому самому місці - то пробував би

          • Адвокат Евгений Александрович
            Адвокат Евгений Александрович рік тому

            Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

            Андрій!

            ТАК, НА ПУНКТІ ПРОПУСКУ.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич рік тому

    Адвокат, м. Миколаїв, 32 роки досвіду

    Спілкуватися у чаті

    Андрій!

    Просто спробуйте інший пункт пропуску. У Вас в принципі все правильно записано, а вимоги прикордонників більше схожі на щось інше, ніж те, що можна назвати законним!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України