Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Цивільне право, 11 серпня 2022, питання №71091

Свидетельство о рождении

Здравствуйте!Моя фамилия от рождения А, 8.12.2006 я изменил её на Б и получил свидетельство о рождении,12.09.2013 я снова вернул фамилию А.Могу ли я получить свидетельство о рождении на фамилию А.(в загсе мне отказали,правы ли они?)

Відповіді юристів (1)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич рік тому

    Адвокат, м. Миколаїв, 32 роки досвіду

    Спілкуватися у чаті

    Доброго дня!

    Порядок зміни прізвища громадянином України регулюється Законом України «Про державну реєстрацію актів цивільного стану», Порядком розгляду заяв про зміну імені (прізвища, власного імені, по-батькові фізичної особи, який затверджений Постановою Кабінету Міністрів України від 11.07.2007 р. № 915 (зі змінами та доповненнями), Правилами державної реєстрації актів громадянського стану в Україні, котрі затверджені Наказом Міністерства юстиції України від 18.10.2000 р. № 52/5 (зі змінами та доповненнями) та іншими нормативно-правовими актами.

    Порядок подачі та розгляду заяви про зміну прізвища громадянином України за власним бажанням.

    Вищевказаними нормативно-правовими актами визначено, що громадянин України, який бажає змінити прізвище за власним бажанням подає за зареєстрованим місцем проживання до територіального відділу державної реєстрації актів цивільного стану (далі – РАЦС) установленого зразка заяву про зміну прізвища. Затверджений зразок Заяви міститься у Додатку № 1 до даної довідки.

    До заяви додається:

    довідка з місця проживання Заявника;

    свідоцтво про народження Заявника;

    свідоцтво про шлюб (у разі коли Заявник перебуває у шлюбі);

    свідоцтво про розірвання шлюбу (у разі коли шлюб розірвано);

    свідоцтво про народження дітей (у разі, коли Заявник має малолітніх або неповнолітніх дітей);

    свідоцтво про зміну імені Заявника, батька чи матері, якщо воно раніше було змінено;

    фотокартка Заявника, розміром 3Х4;

    квитанція про сплату державного мита (розмір 0,3 неоподаткованого розміру доходів громадян = 17 грн.Х0,3= 5,1 грн.)

    Під час подання заяви працівник відділу державної реєстрації актів цивільного стану звіряє вказані в ній відомості з поданими документами Заявника, попереджає його про встановлену законодавством відповідальність за повідомлення неправдивих відомостей і про необхідність обміну паспорта громадянина України.

    Отримавши вищевказаний пакет документів, відділ РАЦС з метою підтвердження достовірності поданих документів отримує витяги щодо Заявника з Державного реєстру актів цивільного стану громадян. Витяги додаються до поданого Заявником пакету документів. Також, відділ РАЦС перевіряє відомості щодо Заявника в архіві по місцю проживання останнього. При необхідності, РАЦС направляє запити в архіви інших відділів РАЦС.

    Також РАЦС направляє запит до територіального органу Національної поліції за місцем проживання Заявника. Територіальний орган Національної поліції за результатами відповідної перевірки, яка проводиться безоплатно, у місячний строк готує та надсилає висновок про можливість зміни імені разом з усіма матеріалами до РАЦСу. На основі отриманих даних ДРАЦС протягом трьох місяців готує висновок про дозвіл змінити прізвище або відмову і направляє його Заявнику. За наявності поважних причин цей строк може бути продовжений, але не більш як на три місяці, з письмового дозволу керівника відділу державної реєстрації актів цивільного стану Головного управління юстиції Міністерства юстиції.

    Підставами для відмови у наданні дозволу на зміну прізвища є:

    здійснення стосовно Заявника кримінального провадження або його перебування під адміністративним наглядом;

    наявність у Заявника судимості, яку не погашено або не знято в установленому законом порядку;

    офіційне звернення правоохоронних органів іноземних держав про оголошення розшуку Заявника;

    подання Заявником неправдивих відомостей.

    Інші підстави для відмови у зміні прізвища законодавством не передбачено.Відмову РАЦСу у зміні прізвища можна оскаржити до суду.

    У разі відсутності підстав для відмови, відділ РАЦС видає Заявнику Свідоцтво про зміну прізвища.

    Про державну реєстрацію зміни прізвища призовника і військовозобов’язаного РАЦС в семиденний строк після проведення державної реєстрації зміни імені військовозобов’язаних або призовників надсилає повідомлення районному (міському) військовому комісаріату, у якому Заявник перебуває на обліку, а також повідомлення до територіального органу Національної поліції України, територіального підрозділу Державної міграційної служби України за місцем проживання Заявника.

    Документи, які підлягають обов’язковій заміні після зміни прізвища громадянином України (на протязі 1 місяця з дня зміни прізвища):

    1.Паспорт громадянина України.

    Паспорт громадянина України для виїзду за кордон.

    Ідентифікаційний код.

    Банківські рахунки. Відкриті банківські рахунки на минуле прізвище Заявника підлягають закриттю. На нове прізвище відкриваються нові рахунки (передбачено п. 20.2. «Інструкції про порядок відкриття, використання і закриття рахунків у національній та іноземних валютах» № 492 від 12.11.2003 р., котра затверджена Постановою Правління Національного банку України).

    Військовий квиток. Військовий квиток на минуле прізвище Заявника підлягає обміну у військовому комісаріаті де Заявник перебуває на новий військовий квиток з новим прізвищем (передбачено Положенням про військовий квиток осіб рядового, сержантського і старшинського складу та Положення про військовий квиток офіцера запасу, яке затверджено Указом Президента України від 30.12.2016 р. № 582/2016).

    Зміна в установчих документах юридичної особи та в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців (передбачено Законом України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців»).

    Зміна в документах фізичної особи-підприємця та в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців.

    Перереєстрація платника ПДВ. У разі зміни прізвища засновника юридичної особи, перереєстрація не потрібна. У разі зміни прізвища директора юридичної особи необхідно здійснити перереєстрацію. (Передбачено п. 183.15 ст. 183 Податкового кодексу України).

    Зміна ЕЦП. Зміна ЕЦП передбачена як для Заявника так і для юридичних осіб, в яких Заявник є директором або займає іншу посаду, пов’язану з поданням податкової звітності або обміну електронними документами. ЕЦП виданий на минуле прізвище Заявника після його зміни вважається не дійсними. (Передбачено Порядком обміну електронними документами з контролюючими органами, який затверджений Наказом Міністерства фінансів України від 06.06.2017 р. № 557).

    Документи, які після зміни прізвища не обов’язково змінювати:

    Водійське посвідчення. У законодавстві відсутнє посилання, що у разі зміни прізвища водійські права є недійсними. При керуванні транспортними засобами після зміни прізвища під час пред’явлення водійських прав необхідно буде пред’являти й Свідоцтво про зміну прізвища. У разі, якщо особа Заявник виявить бажання замінити водійські права на нові, то така заміна відбувається Сервісним центром МВС без здачі екзаменів. (передбачено Положенням про порядок видачі посвідчень водія та допуску громадян до керування транспортними засобами, котре затверджено Постановою Кабінету Міністрів України від 08.05.1994 р. зі змінами та доповненнями).

    Документи про освіту: дипломи про середню і вищу освіту, дипломи кандидатів і докторів наук, сертифікати про проходження курсів з підвищення кваліфікації і так далі.

    Документи, що встановлюють право на майно. Наприклад, договір купівлі-продажу квартири не підлягає заміні, а залишиться в тому вигляді, в якому він і є.

    Трудова книжка. Залишається та ж сама, тільки у відділі кадрів повинні внести в неї відповідну поправку.

    Разом, з пред’явленням вищевказаних документів, необхідно пред’являти й свідоцтво про зміну прізвища.

    Отже, на підставі вищевикладеного слід зазначити наступне:

    законодавством України передбачена процедура зміни на підставі відповідного пакету документів прізвища громадянина України.

    зміна прізвища громадянина України тягне за собою ряд юридичних наслідків щодо заміни документів, які видані на минуле прізвище. Умовно, можна поділити документи, які підлягають обов’язковій заміні (паспорт громадянина України, паспорт громадянина України для виїзду закордон, військовий квиток тощо); та документи, які можна замінити за бажанням заявника (правовстановлюючі документи на майно, трудова книжка, водійські права тощо).

    Будуть питання, зверніться до мене особисто, натиснувши кнопку "звернутись" біля мого профілю.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України