Задайте питання юристу

859 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Соціальне забезпечення, 20 серпня 2022, питання №71639

Припинення виплати пенсії по інвалідності в період воєнного стану, ЧАЕС, ВПО

Доброго дня!

Я є потерпілим від аварії на ЧАЕС 1 категорії та особою з інвалідністю 3 групи. Перекомісія МСЕК повинна була відбутися до 1 серпня 2022. Наскільки мені відомо статус потертілого та всі соціальні виплати по інвалідності зберігаються до кінця воєнного стану та 6 місяців після його завершення згідно з постановою КМУ №390 від 30 березня 2022 р. Проте з 1 серпня пенсія по інвалідності не була виплачена. Я зателефонував на гарячу лінію ПФУ в Києві і отримав відповідь, що без перекомісії МСЕК пенсія мені нараховуватися не буде. Я запитав: "А як же розуміти постанову №390..."? Оператор гарячої лінії відповіла, що в постанові №390 про пенсію не сказано ні слова. Постійно проживаю в Донецькій області (на сьогоднішній день населений пункт під контролем ЗСУ), проте фактично проживаю в Рівненській області, як ВПО. Був би вдячний за відповідь від фахівців, чи насправді я не маю права на отримання пенсії без перекомісії МСЕК.

З повагою.
Віктор.

Відповіді юристів (2)

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю, Вікторе!

    ВАМ НЕЗАКОННО ВІДМОВИЛИ У ВИПЛАТІ ПЕНСІЇ.

    Відповідно до статті 34 Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” пенсія по інвалідності призначається на весь строк встановлення інвалідності.

    Постановою Кабінету Міністрів України від 30.03.22 № 390 “Про внесення до деяких постанов Кабінету Міністрів України змін щодо строку повторного огляду осіб з інвалідністю та продовження строку дії деяких медичних документів в умовах воєнного стану” внесено зміни до постанови Кабінету Міністрів України від 08.03.22 № 225 “Деякі питання порядку проведення медико-соціальної експертизи на період дії воєнного стану на території України”, якими передбачено, що для осіб з інвалідністю повторний огляд, строк якого припав на період дії воєнного стану на території України, переноситься на строк після припинення або скасування воєнного стану.

    https://www.msp.gov.ua/news/21892.html

    Всього доброго! Якщо Вам потрібна детальна консультація або алгоритм дій, натискайте зелену кнопку "Звернутися".

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня!

    Урядом автоматично продовжено виплату всіх пенсій і соціальних допомог по інвалідності, а також термін дії індивідуальної програми реабілітації для осіб. із нвалідністю

    Це означає, що люди з інвалідністю, строк повторного огляду яких припав на війну, можуть без проходження чергової ЛКК чи МСЕК отримувати пенсії та соціальні допомоги, реабілітаційні заходи, користуватися пільгами та гарантіями, передбаченими для осіб з інвалідністю законодавством.

    Повторний огляд таких осіб переноситься на строк після припинення або скасування воєнного стану, але не пізніше шести місяців після його припинення або скасування.

    Крім того, установлено, що на період дії воєнного стану на території України та протягом шести місяців після його припинення або скасування:

    - у разі коли особа, що звертається для встановлення інвалідності, не може прибути на огляд до медико-соціальної експертної комісії, така комісія може приймати рішення про встановлення інвалідності заочно на підставі направлення лікарсько-консультативної комісії;

    - медико-соціальні експертні комісії здійснюють свої функції з забезпеченням принципу екстериторіальності та забезпечують проведення медико-соціальної експертизи за направленням лікарсько-консультативною комісією незалежно від місця реєстрації, проживання або перебування особи. що звертається для встановлення інвалідності.

    Будуть питання, тисніть кнопку "звернутись" біля мого фото. Охоче надам правову підтримку!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України