Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Військове право, 21 серпня 2022, питання №71713

Відстрочка в звязку з вступом до ЗВО

Чи підлягає мобілізації людина, яка тільки подала заяву на вступ до магістратури ЗВО, але зарахування відбудеться 26.09.2022, а мені вже вручили повістку на 28.08.2022 року.

Відповіді юристів (14)

    Бабенко Олександр Юрійович
    Бабенко Олександр Юрійович рік тому

    Юрист, м. Дніпро, 10 років досвіду

    Вітаю.

    Відстрочка у зв'язку з навчанням в ВНЗ на денній або дуальній формі навчання рахується з моменту видання наказу про зарахування до ВНЗ. Подача документів на навчання - не є підставою для отримання відстрочки.

    У Вашій ситуації потрібно по ПОВАЖНИМ причинам не приходити до РЦКтаСП. Однією з поважних причин є лікарняний, смерть блихьких родичів, стихійні лиха. Розгляньте варіант з лікарняним. За неявнку передбачена адміністративна відповідальність - можуть накласти адміністративний штраф.

    Коли ж ви пройшли медичну комісію і в подальшому не з’являєтесь до військкомату, вже може бути накладена кримінальна відповідальність за ухилення від проходження військової служби У разі додаткової консультації - звертайтесь

    • Дмитрий Клієнт рік тому

      Добрый вечер, Александр Юрьевич! Спасибо Вам большое за развёрнутый и ясный ответ, для меня это сейчас важно. Уточните пожалуйста по поводу уголовной ответственности за неявку. Дело в том, что меня направляли на медкомиссию в июле (вызвали в связи с тем, что в ВУЗе у меня была военная кафедра). "Згідно постанови ВЛК на підставі статті 64в графи II Розкладу хвороб та таблиці додаткових вимог (додатки №1, 2,3 до Положення про військово-лікарську експертизу та медичний огляд у ЗСУ, затв. наказом МОУ від 14.08.2008 року №402) мене визнано обмеженно придатним до військвої служби (без зазначення строку такої обмеженої придатності)". Отдал это заключение в военкомат, некоторое время они не беспокоили. А теперь вызвали, вручили повестку на 28.08.2022 ехать в "учебку". Мотивируя это тем, что я годен в военное время т.к. ВЛК не признала меня негодным. Но, как я уже писал, я подал документы о вступлении в магистратуру. Если я не появлюсь в военкомат по повестке будучи на больничном/на лечении, это будет уважительная причина ? И может ли в таком случае быть уголовная ответственность? Заранее очень благодарен за ответ, с уважением, Дмитрий.

      • Бабенко Олександр Юрійович
        Бабенко Олександр Юрійович рік тому

        Юрист, м. Дніпро, 10 років досвіду

        після вручення повістки про відбуття на службу у разі неявки - РЦКтаСП має право передати документи до поліції для прийняття рішення про відкриття кримінального провадження. Сам факт подачі документів на вступ - не є об'єктивною підставою для неявки чи вимагання надання відстрочки або переносу дати відправки. (на звичайній мові - Ви не встигли).

        Щодо перебування на лікарняному - це може бути поважною причиною неприбуття по повістці, та у разі відкриття лікарняного краще письмово надіслати заяву про те що Ви перебуваєет на лікарняному або лікуєтесь, та краще обгрунтовано збирати довідки та виписки про перебування на лікуванні. При надсиланні звернення обов'язко в листі повинен бути опис документів та щоб Вас повідомили про отримання листа. Це буде підтвердженням про те що Ви дійсно направляли такий лист.

        • Дмитрий Клієнт рік тому

          Огромное спасибо за то, что прояснили ситуацию и подсказали порядок действий! Единственное, в ВУЗе говорят, что могут выдать справку для военкомата о том, что я подал документы "на вступ" и приказ о зачислении меня будет такого-то числа. Т. е. я поступаю на учёбу 100%, просто вопрос с повесткой ... С уважением, Дмитрий.

          • Бабенко Олександр Юрійович
            Бабенко Олександр Юрійович рік тому

            Юрист, м. Дніпро, 10 років досвіду

            Така довідка не має сенсу для РЦКтаСП. Але подати можете за власним бажанням

            • Дмитрий Клієнт рік тому

              Просто в приёмной комиссии ВУЗа мне говорили, что они с пониманием и без проблем дают такой документ для дальнейшего предоставления в военкомат.

            • Дмитрий Клієнт рік тому

              Добрый день, Александр Юрьевич! Подскажите пожалуйста. Да, действительно предъявлял такую справку вчера в военкомате. Такого содержания: "ДОВІДКА № дата видана П.І.Б. про те що він подав заяву на вступ до (назва вузу) на денну форму навчання освітнього ступеня магіст спеціальності (назва спеціальності). Термні зарахування до 26.09.2022 р. Підпис секретаря приймальної комісії печатка ВУЗа". Но они сказали, что им нужно справка о том, что я студент (учусь) и тогда у меня будет право на отсрочку от мобилизации". Теперь вопрос. Какого рода должна быть справка из медучереждения и какого (семейный врач/поликлиника/больница), чтобы это было уважительной причиной неявки по повестке на отправку. Дело в том,что я работаю неофициально. Т.е. больничный мне не оформят. Насколько я понимаю, это должна быть справка о прохождении какого-то лечения, вследствие болезни. Какая? Заранее благодарен за ответ. С уважением, Дмитрий.

          • Бабенко Олександр Юрійович
            Бабенко Олександр Юрійович рік тому

            Юрист, м. Дніпро, 10 років досвіду

            Щодо довідки.

            Будь-який медичний документ, про те що звертались до медичною установи за певними скаргами. Зазвичай це довідки, за підписом лікаря та печатка. Але в Вашій ситуації краще лягти на лукування на період часу, вказаний в повістці. А після лікування отримати виписний епікриз. Можу помилятись в назвах медичних документів.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич рік тому

    Адвокат, м. Миколаїв, 32 роки досвіду

    Спілкуватися у чаті

    Доброго дня!

    Ви маєте право на відстрочку незалежно від дати початку навчання, оскільки продовжуєте вищу освіту лиш більш високого степеня!

    таття 23 ЗАКОНУ УКРАЇНИ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію»

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text

    надає вичерпний перелік категорій осіб, які можуть мати право на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації:

    Зокрема в ній зазначено:

    «Призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також:

    здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти;"

    Будуть питання, тисніть кнопку "звернутись" біля мого фото!

    • Дмитрий Клієнт рік тому

      Спасибо большое за внимание к моему вопросу, Юрий Климентьевич!

      "Ви маєте право на відстрочку незалежно від дати початку навчання, оскільки продовжуєте вищу освіту лиш більш високого степеня"!

      Очень интересная мысль. Фактически так и есть, да данный момент мой образовательный уровень специалист, а я повышаю его до магистра.

      Попробую это использовать в моей ситуации. Сейчас каждый дополнительный инструмент/аргумент в мою пользу - очень ценен.

      С уважением, Дмитрий.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю, Дмитро!

    ТЕОРЕТИЧНО ВИ МОЖЕТЕ БУТИ МОБІЛІЗОВАНІ. ВАМ ТРЕБА ОФОРМЛЮВАТИ ПОВАЖНУ ПРИЧИНУ НЕЯВКИ ТА ЧЕКАТИ ВСТУПУ.

    Всього доброго! Якщо Вам потрібна детальна консультація або алгоритм дій, натискайте зелену кнопку "Звернутися".

    Дмитрий Клієнт рік тому

    Спасибо и Вам большое, Вячеслав Владимирович за то, что уделили внимание моей ситуации в такой непростой обстановке! Насколько я понимаю, оптимальный вариант уважительной причины неявки - это брать больничный или ложиться в больницы. Тем более, что по результатам медкомиссии - я ограничено годен т. е. факт наличия вопросов по здоровью подтвердили и врачи комиссии. С уважением, Дмитрий.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Так, Дмитро!

    Раджу оформити лікарняний. Тут ще важливо також потім повідомити ТЦК та СП про факт Вашої тимчасової непрацездатності листом. Якщо потрібний зразок, звертайтесь.

    Всього доброго! Якщо Вам потрібна детальна консультація або алгоритм дій, натискайте зелену кнопку "Звернутися".

    Дмитрий Клієнт рік тому

    Спасибо Вам за подсказки, прояснение нюансов, внимание к ситуации - это всё-таки моя жизнь и здоровье! Будем действовать. На счёт образца письма - понял. С уважением, Дмитрий.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України