Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Армія і мобілізація, 27 серпня 2022, питання №72034

Отсронение от военной обязаности, не повнолетнего

Я рекрут військового коледжу імені гетьмана Петра Сагайдачного, мені 17 років, я хочу звільнитись від служби, та написати рапорт і повернутись додому, але мені говорить що це неможливо під час військового стану, І я хочу дізнатись чи можно мені повернутись додому ?

Відповіді юристів (1)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич рік тому

    Адвокат, м. Миколаїв, 32 роки досвіду

    Спілкуватися у чаті

    Доброго дня, Василю!

    Згідно частині третій Інструкції про порядок переведення, відрахування та поновлення курсантів (слухачів) вищих військових навчальних закладів Міністерства оборони України

    Відрахування курсантів (слухачів) відбувається в такий спосіб:

    3.1. Відрахування курсантів та слухачів, що не мають

    офіцерських звань, здійснюється:

    з першого курсу - начальником ВВНЗ;

    з другого і наступних курсів, крім випускного - начальником вищого військового навчального закладу з дозволу начальника, якому цей ВВНЗ підпорядкований;

    з випускного курсу - начальником, якому військовий навчальний заклад підпорядкований, за поданням начальника ВВНЗ.

    Відрахування слухачів, які мають офіцерські звання, з усіх курсів здійснюється Міністром оборони України за поданням начальників, яким ВВНЗ підпорядковані.

    3.2. Курсант (слухач) може бути відрахований з вищого військового навчального закладу:

    за академічну неуспішність;

    за недисциплінованість;

    за станом здоров'я, на основі висновку військово-лікарської комісії;

    через сімейні обставини та інші важливі причини, перелік яких визначений Кабінетом Міністрів України;

    у зв'язку зі скороченням штатів або організаційними заходами, в разі неможливості використання на військовій службі;

    через небажання продовжувати навчання (для курсантів перших курсів);

    у зв'язку з розірванням контракту;

    у зв'язку з обвинувальним вироком суду, що набрав законної сили.

    3.3. За академічну неуспішність відраховуються курсанти (слухачі) які:

    під час проведення екзаменаційної сесії не склали екзамени (не допущені до екзаменів) з трьох і більше навчальних дисциплін;

    не ліквідували академічну заборгованість у встановлені начальником ВВНЗ терміни;

    не склали державних екзаменів з однієї або декількох навчальних дисциплін чи одержали незадовільну оцінку при захисті дипломної роботи (проекту, задачі).

    3.4. Через недисциплінованість курсанти (слухачі) ВВНЗ відраховуються за окремі грубі або неодноразові порушення військової дисципліни, вимог статутів Збройних Сил України, громадського порядку та здійснення інших правопорушень. ( Пункт 3.4 із змінами, внесеними згідно з Наказом Міністерства оборони N 233 ( z0697-03 ) від 30.07.2003 )

    3.5. За станом здоров'я курсанти (слухачі) можуть бути відраховані на підставі висновку військово-лікарської комісії про непридатність або обмежену придатність до військової служби.

    3.6. Перелік сімейних обставин та інших поважних причин для відрахування курсантів (слухачів) із вищого військового навчального закладу визначається Кабінетом Міністрів України.

    Для розгляду питання про відрахування курсанта (слухача) за сімейними обставинами, начальник вищого військового навчального закладу надсилає на ім'я відповідного військового комісара запит щодо обстеження сімейного стану та стану здоров'я особи, яка потребує постійного догляду з боку курсанта (слухача). Підставою для розгляду питання про відрахування є акт обстеження, надісланий до ВВНЗ військовим комісаром.

    При звільненні з інших поважних причин документи подає безпосередньо заявник.

    Для жінок-курсантів (слухачів) сімейні обставини можуть бути зумовлені також народженням дитини.

    3.7. Курсанти (слухачі) можуть бути відраховані з ВВНЗ на підставі постанов Кабінету Міністрів України про організаційні заходи, пов'язані зі зміною чисельності та структури Збройних Сил України, та відповідних наказів Міністра оборони України через неможливість подальшого навчання за обраною спеціальністю.

    У разі ліквідації вищого навчального закладу, скорочення його штату або проведення інших організаційних заходів, курсантам (слухачам) надається можливість перевестись до іншого ВВНЗ з виконанням вимог, викладених у пунктах 2.1 і 2.2 цієї Інструкції.

    3.8. Підставою для відрахування курсанта (слухача) через небажання продовжувати навчання є його рапорт, поданий у встановленому порядку.

    3.9. Відрахування курсантів із вищих військових навчальних закладів у зв'язку з розірванням контракту зумовлюється недотриманням умов його виконання однією з сторін.

    3.10. З метою запобігання необ'єктивності в розгляді питань, відрахуванню кожного курсанта (слухача) повинна передувати особиста бесіда керівників ВВНЗ та факультету. І тільки тоді, коли ця робота не дала позитивних результатів, приймається рішення про відрахування курсанта (слухача).

    3.11. При вирішенні питання про відрахування курсантів (слухачів) кожен випадок відрахування (крім відрахування за станом здоров'я, сімейними обставинами, звинувачувальним вироком суду) обов'язково розглядається на вченій раді ВВНЗ. Готують всі необхідні документи і матеріали для розгляду на засіданні вченої ради начальники відповідних факультетів.

    3.12. При відрахуванні курсантів з другого і наступних курсів, а слухачів із усіх курсів, на адресу начальника, якому підпорядкований ВВНЗ, надсилаються (крім випадків відрахування за станом здоров'я та у зв'язку з обвинувальним вироком суду) такі документи і матеріали:

    клопотання начальника вищого військового навчального закладу про відрахування курсанта (слухача) із ВВНЗ з обгрунтуванням причини відрахування;

    витяг з протоколу засідання вченої ради ВВНЗ з цього питання;

    службова характеристика на курсанта (слухача);

    пояснювальні записки курсанта (слухача) і матеріали дисциплінарних (службових) розслідувань (при відрахуванні за недисциплінованість);

    копія службової картки;

    копія учбової картки;

    при відрахуванні за недисциплінованість - витяг із протоколу засідання офіцерських зборів (для слухачів - офіцерів);

    особова справа офіцера;

    інші документи і матеріали, які необхідні для прийняття рішення.

    При відрахуванні за станом здоров'я начальнику, якому підпорядкований вищий військовий навчальний заклад, подається лише клопотання начальника ВВНЗ та постанова військово-лікарської комісії.

    При відрахуванні курсанта (слухача) у разі ліквідації вищого військового навчального закладу та у зв'язку з обвинувальним вироком суду, що набрав законної сили, начальнику подається у встановленому порядку тільки відповідна доповідь. Будуть питання, натискайте кнопку "звернутись" біля мого профілю.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України