Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Сімейне право, 27 серпня 2022, питання №72048

Призначення пенсії за втратою годувальника

Доброго дня, у мене наступне питання. Чи має право дитина-громадянин України (2011р.н) на пенсію за втратою батька, якщо батько-іноземець, і не мав трудового стажу в Україні? (Шлюб, народження дитини реєструвалися в Україні, також мав посвідку на постійне проживання). Дякую за відповідь.

Відповіді юристів (1)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич рік тому

    Адвокат, м. Миколаїв, 32 роки досвіду

    Спілкуватися у чаті

    Доброго дня!

    Пенсія по втраті годувальника призначається непрацездатним членам сім'ї померлого годувальника, які були на його утриманні, за наявності в померлої особи на день смерті страхового стажу, який був би необхідний йому для призначення пенсії по 3 групі інвалідності. В разі смерті пенсіонера - незалежно від тривалості страхового стажу.

    Батьки і чоловік (дружина) померлого, які не були на його утриманні, мають право на пенсію у зв'язку з втратою годувальника, якщо вони не мають засобів до існування.

    До непрацездатних осіб належать:

    батьки, чоловік (дружина), які є пенсіонерами або інвалідами,

    діти до 18 років, та повнолітні діти, які є інвалідами (якщо інвалідність настала до досягнення 18 років),

    діти-сироти (до 23 років),

    діти — школярі, студенти (до 23 років) тощо. Більш повний перелік можна знайти в ЗУ « Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування».

    Розмір пенсії становить:

    - 50 відсотків пенсії за віком померлого годувальника на 1 непрацездатного члена сім'ї;

    - 100 відсотків пенсії за віком на двох та більше непрацездатних членів сім'ї, що розподіляється між ними рівними частками.

    Пенсія у зв'язку з втратою годувальника призначається на весь період, протягом якого член сім'ї померлого годувальника вважається непрацездатним, а членам сім'ї-пенсіонерам, які досягли пенсійного віку - довічно.

    Якщо ж батько був іноземець, то Вам треба звертмтись до адвокатів тієї крани, громадянином якої був покійний!

    Будуть питання, тисніть кнопку "звернутись" біля мого фото. Охоче на них відповім!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України