Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Нерухомість, 01 вересня 2022, питання №72306

Обязательна ли процедура письменного уведомления совладельца недвижимости?

Добрый день.
Есть недвижимость, 3-х комнатная квартира, мне в этой квартире принадлежит 3/4 (75 %), 1/4 (25 %) принадлежит другому человеку.
Я хочу продать свою часть.
Знаю, что существует закон который даёт приоритет совладельцу в праве покупки моей части.
Вопрос:
1. Написание информационного письма совладельцу о том что я собираюсь продавать свою часть это обязательно или формальность. При учёте того что я знаю на 100 % что у неё нет финансов на покупку моей части.
2. Для подачи иска совладелец обязан внести на депозитный счёт суда сумму равную сумме договора купли-продажи, опять же если у совладельца нет денег то информирование его о намерениях продажи и предоставление приоритетного права покупки не имеет смысла, т.к. иск он подать не сможет?

Відповіді юристів (1)

    Гіммельфарб Станіслав  Олегович

    Доброго дня.

    1. Незалежно від того має, чи не має можливості викупити частку в спільній власності, ст. 362 ЦК України визначає, що у разі продажу частки у праві спільної часткової власності співвласник має переважне право перед іншими особами на її купівлю за ціною, оголошеною для продажу, та на інших рівних умовах, крім випадку продажу з публічних торгів.

    Продавець частки у праві спільної часткової власності зобов’язаний письмово повідомити інших співвласників пронамір продати свою частку, вказавши ціну та інші умови, на яких він її продає. Якщо інші співвласники відмовилися від здійснення переважного права купівлі чи не здійснять цього права щодо нерухомого майна протягом одного місяця, а щодо рухомого майна – протягом десяти днів від дня отримання ними повідомлення, продавець має право продати свою частку іншій особі.

    2. Відповідно до Закону "Про нотаріат", У разі, якщо один з учасників спільної часткової власності продає належнуйому частку в спільної власності сторонній особі, нотаріус повинен упевнитись у тому, що продавець у письмовій формі повідомив усіх інших учасників спільної часткової власності про свій намір продати свою частку.Доказом повідомлення учасників спільної часткової власності про подальший продаж частки в спільному майні можебути свідоцтво, видане нотаріусом, про передачу їм заяви продавця згідно із статтею 84 Закону України «Про нотаріат» або заяви учасників спільної часткової власності про відмову від здійснення права переважної купівлі частки майна, що продається.

    Тобто нотаріус не має права посвідчити договір купівлі-продажу частки в спільній власності без проведення процедури попереднього попередження.

    Якщо Ви бажаєте отримання повної консультації та надання алгоритму всіх можливих дій в Вашій ситуації, Ви можете звернутися до мене персонально, натиснувши кнопку "Звернутись" вгорі.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України