Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Військове право, 22 вересня 2022, питання №73340

Студент иностранного Вуза

Здравствуйте, Я поступил в начали сентября в польский вуз, сейчас вышел (не знаю официальный ли указ или нет) закон что студентам иностранных вузов нельзя перечиркать границу с 14 сентября. Вопрос будет ли отстройку и возможет ли выезд? Или это уже утверждено.

Відповіді юристів (4)

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю, Василю!

    Ви маєте право навчатись онлайн. Ви матимете право на відстрочку до тих пір, поки перебуватимете в статусі студента денної форми навчання.

    Однак виїхати Ви наразі не можете, прикордонники не пропустять.

    У випадках необхідності детальної консультації, тисніть зелену кнопку «Звернутися»

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич рік тому

    Адвокат, м. Миколаїв, 32 роки досвіду

    Спілкуватися у чаті

    Доброго дня!

    Нічого офіційного поки що не має! Є тільки сильне бажання ДПСУ заборонити виїзд студентам! Але це нічого не означає, оскільки не ця служба приймає закони і постанови з приводу правил перетинання кордону!

    Продовжуємо чекати і сподіваємося, що це питання буде вирішено без лискримінації студентів іноземних вишів!

    Будуть питання, натискайте кнопку "звернутись" біля мого профілю.

    Гіммельфарб Станіслав  Олегович

    Доброго дня.

    Право на виїзд під час введення воєнного стану мають особи зазначені в пунктах 2-1, 2-2 Правил перетину державного кордону. У вказаних пунктах згадки про можливість перетину кордону студентами закордонних чи вітчизняних ВУЗ не має.

    Крім того, відповідно до п. 2-6 Правил, право на виїзд також мають інші військовозобов’язані особи, які не підлягають призову на військову службу під час мобілізації. Ця норма не поширюється на осіб, визначених в абзацах другому - восьмому частини третьої статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію".

    Так ось право на звільнення від мобілізації надано студента саме абзацом другим частини третьої вказаної статті.

    Таким чином, ДПСУ виходить з того що вказана категорія осіб і не мала права на перетин кордону, але раніше, явочним порядком, допускався перетин кордону всупереч діючих норм права.

    Уряд декілька разів виносив питання дозволу перетину кордону студентами, але рішення прийнято не було.

    Якщо Ви бажаєте отримання повної консультації та надання алгоритму всіх можливих дій в Вашій ситуації, Ви можете звернутися до мене персонально, натиснувши кнопку "Звернутись" вгорі.

    Савченко Олександр
    Савченко Олександр рік тому

    Юрист, м. Чернігів, 9 років досвіду

    Добрый день!

    1) Если Вы призывник, то имеете право на выезд независимо от даты поступления.

    2) Если Вы военнообязанный, то следует сказать, что ограничения на выезд студентов действовали и раньше.

    Просто Погранслужба по своему решению выпускала студентов иностранных Вузов, теперь также по своему решению этого не делает, что конечно же имеет признаки дискриминации по принципу равенства и является нарушением вашего права на получение образования.

    Потому если Вы хотите выехать, а Вас не будут пропускать, нужно требовать письменный отказ, а потом обжаловать его начальнику пункта пропуска и в административном суде. А в случае отчисления с Вуза - требовать, чтобы Погранслужба выплатила Вам компенсации.

    Если будет нужна детальная консультация, обращайтесь.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України