Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Військове право, 24 вересня 2022, питання №73418

Як отримати кошти за зниклого безвісти?

Добрий день! Мій син зник безвісти в травні цьго року. При призові він підписав документ, що у разі, якщо з ним щось трапиться, кошти, які призначаються при цьому має отриматм--мати. Коли мені надали повідомлення з військомату, що син зник безвісти, я надала всі необхідні довідки, але до цього часу нічого не отримала. На разі мені зателефонували з частини і сказали, що треба інші довідки. Тобто, копії свідоцтв про народження дітей та інші. Він розлучений з 2012 року, діти на утриманні матері, двоє. Питання-- 1. Всі кошти має отримати мати дітей, чи їх розділять між дітьми та матір"ю зниклого безвісти?
2. Якщо не отримувати ці кошти, при поверненні зниклого безвісти, він сам може їх отримати в повному обсязі з часу зникнення, тобто, з травня 2022р.?

Відповіді юристів (1)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич рік тому

    Адвокат, м. Миколаїв, 32 роки досвіду

    Спілкуватися у чаті

    Доброго дня, Людмила!

    Родинам захисників, які потрапили в полон, заручники, інтерновані або зникли безвісти, проводяться виплати в межах грошового забезпечення захисника, відповідно до порядку, затвердженого постановою Кабміну від 30 листопада 2016 року №884.

    Безвісно відсутнім для цілей цієї виплати військова частина вважає зниклого безвісти під час захисту Вітчизни військовослужбовця, щодо якого понад 15 днів відсутні відомості про місце його перебування, крім відомостей про самовільне залишення військової частини або місця служби.

    Виплата грошового забезпечення здійснюється таким членам сімей:

    • дружині (чоловіку);
    • у разі її (його) відсутності – повнолітнім дітям, які проживають разом з нею (ним);
    • або законним представникам (опікунам, піклувальникам) чи усиновлювачам неповнолітніх дітей (інвалідів з дитинства – незалежно від їх віку);
    • а також особам, які перебувають на утриманні захисника (члени сім’ї, які були на його повному утриманні або одержували від нього допомогу, яка була для них постійним і основним джерелом засобів до існування);
    • або батькам рівними частками, якщо військовослужбовці не перебувають у шлюбі і не мають дітей.

    У разі письмової відмови однієї з осіб від виплати грошового забезпечення її частка рівномірно розподіляється між іншими особами, які мають право на його одержання.

    Хто з родини захисника має право на грошове забезпечення?

    Виплата грошового забезпечення здійснюється з дня захоплення захисника у полон або заручниками, а також інтернування в нейтральних державах або зникнення безвісти, членам сімей захисників.

    Для цього необхідно подати:

    • заяву на ім’я командира (начальника, керівника) військової частини (установи, організації) через територіальні центри комплектування та соціальної підтримки/ГУ НП/ ГУ СБУ, або за місцем постійної дислокації такої військової частини, особі, уповноваженій на ведення діловодства та прийом документів від родичів захисників;
    • копії сторінок паспорта повнолітніх членів сім’ї з даними про прізвище, ім’я та по батькові і реєстрацію місця проживання (перебування);
    • довідку про реєстрацію місця проживання (перебування) членів сім’ї (у разі відсутності такої інформації в паспорті);
    • копію свідоцтва про шлюб (у разі наявності);
    • копії свідоцтв про народження дітей (у разі наявності);
    • копію довідки про ідентифікаційний код (для осіб, які через релігійні переконання відмовилися від коду, – копію сторінки паспорта з такою відміткою).

    Командир (начальник, керівник) військової частини (установи, організації) розглядає протягом 15 днів подані документи та приймає рішення щодо виплати або відмови у виплаті грошового забезпечення, про що повідомляється заявнику в письмовій формі.

    Виплата грошового забезпечення членам сімей військовослужбовців, які добровільно здалися в полон, самовільно залишили військові частини (установи, організації), місця служби або дезертирували, не здійснюється.

    Виплати грошового забезпечення працівникам поліції, які потрапили в полон, зникли безвісти або загинули

    Розрахунки для родини загиблого поліцейського здійснюються відповідно до наказу МВС від 6 квітня 2016 року №260 “Про затвердження порядку та умов виплати грошового забезпечення поліцейським НПУ та курсантам вищих навчальних закладів МВС із специфічними умовами навчання” та постанови КМУ від 28 лютого 2022 року №168 “Питання деяких виплат військовослужбовцям, особам рядового і начальницького складу, поліцейським та їх сім’ям під час дії воєнного стану”.

    Вказані кошти перераховуються на картковий рахунок таких працівників або на депонований рахунок, отримання яких здійснюється відповідно до чинного законодавства.

    Одноразова грошова виплата сім’ям загиблих захисників згідно з постановою Кабміну від 28 лютого 2022 року №168 (15 000 000 гривень)

    Право на призначення та отримання одноразової грошової допомоги мають члени сім’ї, батьки та утриманці загиблого (померлого) захисника. Члени сім’ї та батьки загиблого (померлого) захисника визначаються відповідно до Сімейного кодексу України, а утриманці – відповідно до закону “Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб”.

    Сім’ям загиблих осіб виплачується одноразова грошова допомога в розмірі 15 000 000 гривень, яка розподіляється рівними частками на всіх отримувачів:

    • членів сім’ї;
    • батьків;
    • утриманців загиблого (померлого) захисника.

    Днем виникнення такого права є дата загибелі особи в період дії воєнного стану, що зазначена у свідоцтві про смерть.

    Виплата одноразової грошової допомоги, здійснюється також сім’ям захисників, які померли внаслідок поранення (контузії, травми, каліцтва), отриманого під час захисту Батьківщини у період дії воєнного стану, не пізніше ніж через 1 рік після поранення (контузії, травми, каліцтва).

    Одноразова грошова допомога в разі загибелі (смерті), інвалідності або часткової втрати працездатності без встановлення інвалідності, згідно з постановою Кабміну від 25 грудня 2013 року №975 (173 670 гривень – 1 860 760 гривень, на 2022 рік)

    Згідно зі статтею 16-2 Закону №2011-XII та постановою КМУ №975 одноразова грошова допомога призначається і виплачується у розмірі, кратному до одного прожиткового мінімуму (ПМ), встановленого законом на 1 січня року, в якому настала подія.

    Днем виникнення права на отримання одноразової грошової допомоги є:

    • у разі загибелі (смерті) військовослужбовця, військовозобов’язаного та резервіста – дата смерті, що зазначена у свідоцтві про смерть;
    • у разі встановлення інвалідності – дата, зазначена у довідці медико-соціальної експертної комісії, а у разі повторного огляду та зміни групи інвалідності – дата, зазначена у довідці медико-соціальної експертної комісії про первинне встановлення інвалідності;
    • у разі встановлення ступеня втрати працездатності без встановлення інвалідності – дата, зазначена у довідці медико-соціальної експертної комісії.

    Розміри одноразової грошової допомоги, згідно з постановою Кабміну від 25 грудня 2013 року №975, на 2022 рік

    1. У разі загибелі (смерті) захисника під час виконання ним обов’язків військової служби або внаслідок захворювання, пов’язаного з виконанням ним обов’язків військової служби, або смерті захисника, звільненого з військової служби, протягом року після звільнення з військової служби, якщо смерть настала внаслідок поранення, контузії, каліцтва, захворювання, пов’язаних з виконанням обов’язків військової служби, родині передбачається грошова допомога у розмірі 750 ПМ, або 1 860 760 гривень.

    2. У разі загибелі (смерті) захисника, що настала в період проходження ним військової служби або внаслідок захворювання чи нещасного випадку, що мали місце в період проходження ним військової служби, або смерті захисника, звільненого з військової служби, протягом року після звільнення з військової служби, якщо смерть настала внаслідок поранення, контузії, каліцтва, захворювання, нещасного випадку, пов’язаних із проходженням військової служби; або загибелі (смерті) військовозобов’язаного або резервіста, якого призвано на навчальні (або перевірочні) та спеціальні збори чи для проходження служби у військовому резерві, що настала під час виконання обов’язків військової служби або служби у військовому резерві, – родині передбачається грошова допомога у розмірі 500 ПМ, або 1 240 500 гривень.

    3. У разі встановлення військовослужбовцю інвалідності: I групи – 400 ПМ – 992 400 гривень, II групи – 300 ПМ – 744 300 гривень, III групи – 250 ПМ – 620 250 гривень.

    4. Захиснику (крім строкової служби), інвалідність якого настала в період проходження військової служби або внаслідок захворювання, пов’язаного з проходженням ним військової служби, або встановлення особі, звільненій з військової служби, інвалідності не пізніше ніж через 3 місяці після звільнення її з військової служби чи після закінчення тримісячного строку, але внаслідок захворювання або нещасного випадку, що мали місце в період проходження зазначеної служби, – родині передбачається грошова допомога у розмірі від 120 ПМ до 70 ПМ (173 670 гривень).

    5. У разі часткової втрати працездатності без встановлення інвалідності розмір допомоги становить: % втрати працездатності, зазначений у висновку МСЕК * 50 – 70 ПМ (прожиткових мінімумів). Станом на 1 січня 2022 1 ПМ становить – 2481 гривень.

    До відома:

    • одноразова грошова допомога призначається і виплачується рівними частинами членам сім’ї, батькам та утриманцям загиблого (померлого) військовослужбовця, військовозобов’язаного та резервіста;
    • якщо одна із зазначених осіб відмовляється від отримання одноразової грошової допомоги, її частка розподіляється між іншими особами, які мають право на її отримання;
    • заява про відмову від отримання одноразової грошової допомоги повинна бути нотаріально засвідчена в установленому законодавством порядку.

    Перелік документів для отримання ОГД (одноразової грошової допомоги)

    Члени сім’ї, батьки та утриманці загиблого (померлого), яким призначається та виплачується одноразова грошова допомога, подають до територіального центру комплектування та соціальної підтримки (в минулому – військкомату)/СБУ/ГУ НП, на які покладаються функції щодо підготовки необхідних для призначення пенсії документів, нижчезазначені документи.

    ОГД при загибелі захисника:

    • заяву кожного повнолітнього члена сім’ї, батьків та утриманців захисника, які мають право на отримання допомоги, а у разі наявності малолітніх та/або неповнолітніх дітей – іншого з батьків або опікунів чи піклувальників дітей про виплату одноразової грошової допомоги;
    • витяг з наказу про виключення загиблого (померлого) Захисника із списків особового складу військової частини (підрозділу, органу);
    • витяг з особової справи про склад сім’ї захисника, призваного на навчальні (або перевірочні) та спеціальні збори чи для проходження служби у військовому резерві.

    До заяви додаються копії:

    • документа, що свідчить про причини та обставини загибелі (смерті) захисника, зокрема про те, що він не пов’язаний із вчиненням ним кримінального чи адміністративного правопорушень або не є наслідком вчинення ним дій у стані алкогольного, наркотичного, токсичного сп’яніння, або навмисного спричинення собі тілесного ушкодження чи самогубства;
    • свідоцтва про смерть захисника;
    • свідоцтва про народження захисника – для виплати одноразової грошової допомоги батькам;
    • свідоцтва про шлюб – для виплати грошової допомоги дружині (чоловікові);
    • документів (відповідних сторінок за наявності), що посвідчують особу (паспорт громадянина України, тимчасове посвідчення громадянина України, посвідка на постійне проживання, посвідка на тимчасове проживання, посвідчення біженця, посвідчення особи, яка потребує додаткового захисту) членів сім’ї, з даними про прізвище, ім’я та по батькові (за наявності) особи, до яких внесено відомості про реєстрацію місця проживання, та довідку про реєстрацію місця проживання (у разі коли відомості про реєстрацію місця проживання до таких документів не внесені);
    • свідоцтва про народження дитини – для виплати одноразової грошової допомоги дитині;
    • документа, що засвідчує реєстрацію фізичної особи у Державному реєстрі фізичних осіб – платників податків, виданого органом доходів і зборів (для фізичної особи, яка через свої релігійні переконання відмовляється від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків, офіційно повідомила про це відповідний орган доходів і зборів та має відмітку в паспорті громадянина України, – копію сторінки паспорта з такою відміткою);
    • рішення районної, районної у мм. Києві та Севастополі держадміністрації, виконавчого органу міської, районної у місті, сільської, селищної ради або суду про встановлення над дитиною-сиротою, дитиною, позбавленою батьківського піклування, опіки, піклування (у разі здійснення опіки або піклування над дітьми захисника);
    • рішення суду або нотаріально посвідченого правочину, що підтверджуватиме факт перебування заявника на утриманні загиблого (померлого) (надають особи, які не були членами сім’ї загиблого (померлого), але перебували на його утриманні);
    • постанови відповідної військово-лікарської комісії щодо встановлення причинного зв’язку смерті захисника (контузії, травми або каліцтва), захворювання з виконанням військових обов’язків;
    • у разі наявності рішення суду, яке набрало законної сили, з питань призначення та виплати одноразової грошової допомоги члени сім’ї, батьки та утриманці загиблого (померлого), яким призначається та виплачується допомога, подають також копію відповідного рішення суду.

    Для ОГД при інвалідності чи втраті працездатності захисника подають такі документи:

    • заяву про виплату одноразової грошової допомоги у зв’язку з встановленням інвалідності чи часткової втрати працездатності без встановлення інвалідності;
    • завірену копію довідки до акта огляду медико-соціальною експертною комісією про встановлення групи інвалідності або відсотка втрати працездатності із зазначенням причинного зв’язку інвалідності чи втрати працездатності.

    До заяви додаються копії:

    • постанови відповідної військово-лікарської комісії щодо встановлення причинного зв’язку поранення (контузії, травми або каліцтва), захворювання;
    • документа, що свідчить про причини та обставини поранення (контузії, травми або каліцтва), зокрема про те, що воно не пов’язане із вчиненням особою кримінального чи адміністративного правопорушення або не є наслідком вчинення нею дій у стані алкогольного, наркотичного чи токсичного сп’яніння, або навмисного спричинення собі тілесного ушкодження;
    • документа (відповідних сторінок за наявності), що посвідчує особу (паспорт громадянина України, тимчасове посвідчення громадянина України, посвідка на постійне проживання, посвідка на тимчасове проживання, посвідчення біженця, посвідчення особи, яка потребує додаткового захисту), з даними про прізвище, ім’я та по батькові (за наявності) особи і про реєстрацію місця проживання (за наявності);
    • документа, що засвідчує реєстрацію фізичної особи у Державному реєстрі фізичних осіб – платників податків, виданого органом доходів і зборів (для фізичної особи, яка через свої релігійні переконання відмовляється від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків, офіційно повідомила про це відповідний орган доходів і зборів та має відмітку в паспорті громадянина України, – копію сторінки паспорта з такою відміткою);
    • у разі наявності рішення суду, яке набрало законної сили, з питань призначення та виплати одноразової грошової допомоги захисник, якому (якій) виплачується одноразова грошова допомога у разі настання інвалідності чи часткової втрати працездатності без встановлення інвалідності, подає також копію відповідного рішення суду.

    Будуть питання, тисніть кнопку "звернутись" біля мого фото.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України