Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Сімейне право, 27 вересня 2022, питання №73590 150₴

как подать на развод за границей

Мы с супругом гражданином Канады зарегистрировали брак в Мариуполе в 2008 году. Перед войной не успели оформить развод,есть лишь нотариально заверенная копия свидетельства о браке, оригинал сгорел к сожалению вместе с квартирой в Мариуполе в марте этого года. Как нам оформить развод по обоюдному согласию находясь за пределами Украины и как мне можно восстановить документы на квартиру. Какова цена вопроса? Благодарю за ответ.

Відповіді юристів (7)

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Здравствуйте.

    Вам нужно либо лично подать заявление в суд о рассторжении брака через Електронный суд., либо что лучше воспользоваться услугами адвоката, который сделает это за Вас.

    По поводу восстановления документов на квартиру, тут сложно. Здесь Вы можете более подробно ознакомится: https://economics.segodnya.ua/ua/economics/enews/k...

    Всего доброго. Удачи.

    Промський Євгеній Сергійович
    33.3%
    Промський Євгеній Сергійович рік тому

    Адвокат, м. Київ, 4 роки досвіду

    Добрый день!

    Оформить развод возможно дистанционно в судебном порядке. Для лучше всего обратиться к юристу, который сможет сопроводить это дело в суде. Цена вопроса 1000 грн судебного сбора и оплата услуг адвоката.

    Касательно восстановления документов на квартиру нужно понимать, когда эти документы были выданы и каким органом, есть ли информация о праве собственности в реестре недвижимого имущества.

    Нужна более подробная информация по этому вопросу. Для более подробной консультации нажимайте кнопку "Обратиться".

    Айвазян Юрий Климентьевич
    23.3%
    Айвазян Юрий Климентьевич рік тому

    Адвокат, м. Миколаїв, 32 роки досвіду

    Спілкуватися у чаті

    Доброго дня!

    Поки ви вдвох знаходитесь за кордоном, оформити розлучення на жаль неможливо! Ви можете онлайн тільки подати документи на розлучення. Треба, аби хоча б хтось один перебував в цей момент в Україні. Це якщо через РАЦС. Якщо ж у вас є діти, то тоді питання може бути вирішене тільки через суд, а це ще більше все ускладнить - хоч і за обопільною згодою!

    Будуть питання, натисніть кнопку "звернутись" біля мого профілю. Охоче на них відповім!

    Мєньков Андрій Васильович
    23.3%
    Мєньков Андрій Васильович рік тому

    Юрист, 18 років досвіду

    Добрый день Валерия.

    Касательно развода, то при обращении в суд с исковым заявлением необходимо просить суд чтобы дело рассмотрели без вашего присутствия в упрощенном производстве. Также при возможности необходимо чтобы супруг также написал заявление что иск признает, просит расторгнуть брак и рассмотреть дело в его отсутствие. Суд примет решение о расторжении брака без вашего личного участия в деле.

    Касательно восстановления документов на квартиру, то если в реестре недвижимости есть ведомости, то достаточно будет получить выписку из реестра. Если нет, то право собственности нужно признавать через суд, но нужны доказательства.

    Гончаренко Константин
    Гончаренко Константин рік тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Доброго дня!

    , варто знати, що є два способи. Через суд і через РАЦС. Якщо у шлюбі є діти або один з подружжя не бажає розлучатися — тоді через суд. Для цього є зручний сервіс «Розірвання Шлюбу Онлайн», де можна отримати всі необхідні документи для подання до суду.

    Якщо дітей немає та обоє згодні на розлучення — тоді через РАЦС. Для цього не обов'язково йти в РАЦС і стояти в довгій черзі. У наш час подати заяву на розлучення можна через Інтернет.

    Можу порекомендувати також сервіс Розлучення онлайн, який працює і за кордоном h͚t͚t͚p͚s͚://r͚o͚z͚l͚u͚c͚h͚e͚n͚n͚y͚a͚.c͚͚o͚͚m͚͚

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Адвокат Евгений Александрович
    Адвокат Евгений Александрович рік тому

    Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

    Здравствуйте, Валерия!

    Поцесс развода зависит от наличия обоюдного желания сторон, наличия/отсутствия детей.

    Расторгнуть брак возможно:

    • по заявлению одного из супругов. Оно может быть подано в ЗАГС на основании п. 1 ст. 107 СКУ, если признано, что второй супруг без вести отсутствует или недееспособен;
    • подав совместное заявление.

    Через ЗАГС разводят бездетных супругов (п. 1 ст. 106 СКУ). Наличие между ними имущественных претензий при этом во внимание не принимается (п.3. ст. 106).

    Если обе стороны согласны, то подаётся обоюдное заявление в ЗАГС и рассматривается в течении 30 дней.

    Если признано, что второй супруг без вести отсутствует или недееспособен, тогда развод происходит в течении 1 дня.

    В остальных случаях правила развода в Украине предписывают расторгать брак через суд.

    Если нет согласия или есть дети, тогда вопрос решается путём подачи иска в суд о разводе, что может длиться от месяца до рассмотрения дела судом.

    Если супруги не предоставили суду удостоверенные нотариусом договоры о содержании детей, размере алиментов, как того требуют нормы пп. 2,3 ст. 109 СКУ, то рассмотрение дела о расторжении брака затянется. Судья изучит обстоятельства, примет во внимание решения, исходящие от органа опеки. Отметим, что правила развода в Украине-2022 в большей степени стали учитывать, что родители наделены равными правами в отношении детей.

    Развод можно провести онлайн:

    https://guide.diia.gov.ua/view/derzhavna-reiestrat...

    Вы имеете право на подачу иска в суд о разводе, не смотря на военное положение в Украине, тем более если это вызвано интересами ребенка.

    В Семейном кодексе Украины предусмотрены следующие основания для того, чтобы состоялся развод через суд.

    -Наличие у супругов общих детей, которым еще не исполнилось 18 лет.

    -Отсутствие согласия супруга на расторжение семейного союза.

    Кроме того, расторжение брака через суд требуется в тех случаях, когда одна из сторон не возражает против развода, но уклоняется от выполнения соответствующей процедуры в органах ДРАЦС.

    Чтобы сделать развод через суд, необходимо обращаться:в районный (городской) суд, если одновременно подается требование осуществить раздел общего имущества супругов;в районный (городской) суд, если есть спор о детях (о лишении родительских прав одного из родителей, об определении их места жительства, взыскании алиментов и т.п.).

    Также важно определить, в какой именно суд необходимо обращаться.

    В большинстве случаев подавать иск следует в суд по месту жительства ответчика.

    По месту своего проживания можно подавать иски только тем истцам, у которых есть несовершеннолетние дети, или тем, кто болен и физически не может, например, ехать в другой район или город.

    Если место жительства ответчика истцу неизвестно, подавать заявление нужно по последнему известному его местожительству.

    Документы для расторжения брака в суде:

    Главным документом, который подается для развода в суде, является исковое заявление, которое должно быть составлено в трех экземплярах (для истца, для ответчика и непосредственно для судебного органа).

    Среди прочих для развода через суд нужно подготовить такие документы, как:-оригинал свидетельства о браке;-копию паспорта и кода налогоплательщика истца;-копию свидетельства рождения ребенка (детей);-документ, подтверждающий оплату судебного сбора.

    При наличии вопросов, обращайтесь индивидуально через кнопку "Звернутися".

    Всего доброго!

    Крикун Сергій  Павлович
    20%
    Крикун Сергій Павлович рік тому

    Юрист, м. Дніпро, 30 років досвіду

    КОНСУЛЬСЬКИЙ СТАТУТ УКРАЇНИ (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/127/94#Text):

    "С т а т т я 29

    Консул провадить реєстрацію укладення шлюбу, розірвання шлюбу відповідно до законодавства України.".

    Закон України "Про нотаріат" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3425-12):

    "Стаття 75. Засвідчення вірності копій документів

    Нотаріуси, посадові особи органів місцевого самоврядування та посадові особи консульських установ України, які вчиняють нотаріальні дії, засвідчують вірність копій документів, виданих юридичними особами, за умови що ці документи не суперечать закону, мають юридичне значення і засвідчення вірності їх копій не заборонено законом.

    Вірність копії документа, виданого фізичною особою, засвідчується у випадках, якщо справжність підпису фізичної особи на оригіналі цього документа засвідчена нотаріусом, посадовою особою органу місцевого самоврядування, посадовою особою консульської установи України, начальником установи виконання покарань."

    Закон України " Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1207-18#n39):

    "Стаття 5. Захист прав і свобод людини і громадянина на тимчасово окупованій території...

    3. За фізичними особами незалежно від перебування їх на обліку як внутрішньо переміщених осіб чи від набуття ними спеціального правового статусу та за юридичними особами зберігається право власності, інші речові права на майно, у тому числі на нерухоме майно, включаючи земельні ділянки, що знаходиться на тимчасово окупованій території, якщо таке майно набуте відповідно до законів України...

    Стаття 11. Гарантування права власності та правовий режим майна на тимчасово окупованій території

    1. Положення цієї статті застосовуються до тимчасово окупованої території, передбаченої пунктами 1 і 2 частини першої статті 3 цього Закону, надр під територіями, зазначеними у пунктах 1 і 2 частини першої статті 3 цього Закону, і повітряного простору над цими територіями.

    В умовах воєнного стану рішенням Кабінету Міністрів України положення цієї статті можуть бути поширені на тимчасово окуповані території, передбачені пунктом 3 частини першої статті 3 цього Закону, надра під територіями, зазначеними у пункті 3 частини першої статті 3 цього Закону, і повітряний простір над цими територіями...

    4. За фізичними особами, незалежно від набуття ними статусу біженця чи іншого спеціального правового статусу, підприємствами, установами, організаціями зберігається право власності та інші речові права на майно, у тому числі на нерухоме майно, включаючи земельні ділянки, що знаходиться на тимчасово окупованій території, якщо воно набуте відповідно до законів України.

    5. Набуття та припинення права власності на нерухоме майно, яке знаходиться на тимчасово окупованій території, здійснюється відповідно до законодавства України за межами тимчасово окупованої території. У разі неможливості здійснення державним реєстратором повноважень щодо державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень на тимчасово окупованій території орган державної реєстрації визначається Кабінетом Міністрів України.".

    Закон України " Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1952-15#n43):

    " Стаття 10. Державний реєстратор...

    3. Державний реєстратор:...

    3) під час проведення державної реєстрації прав, що виникли в установленому законодавством порядку до 1 січня 2013 року, а також під час проведення державної реєстрації прав, які набуваються з прав, що виникли в установленому законодавством порядку до 1 січня 2013 року, обов’язково запитує від органів влади, підприємств, установ та організацій, які відповідно до законодавства проводили оформлення та/або реєстрацію прав, інформацію (довідки, засвідчені в установленому законодавством порядку копії документів тощо), необхідну для такої реєстрації, у разі відсутності доступу до відповідних носіїв інформації, що містять відомості, необхідні для проведення державної реєстрації прав, чи у разі відсутності необхідних відомостей в єдиних та державних реєстрах, доступ до яких визначено цим Законом, та/або у разі, якщо відповідні документи не були подані заявником, крім випадків, коли державна реєстрація прав здійснюється у зв’язку із вчиненням нотаріальної дії та такі документи були надані у зв’язку з вчиненням такої дії...

    Стаття 32. Надання інформації з Державного реєстру прав...

    Порядок надання інформації з Державного реєстру прав визначається Кабінетом Міністрів України...".

    "ПОРЯДОК надання інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1127-2015-%D0%...):

    "2. Терміни, що вживаються у цьому Порядку, мають таке значення:

    надавач інформації з Державного реєстру прав - державний реєстратор прав на нерухоме майно (далі - державний реєстратор), адміністратор центру надання адміністративних послуг або помічник нотаріуса...

    10. Для отримання інформації з Державного реєстру прав у паперовій формі особа, яка бажає отримати таку інформацію, звертається до будь-якого надавача інформації з Державного реєстру прав...

    15. Інформація з Державного реєстру прав в електронній формі через Єдиний державний вебпортал електронних послуг (далі - Портал Дія) або на підставі договорів про надання сервісної послуги, укладених з технічним адміністратором Державного реєстру прав, через інші інформаційні системи, що забезпечують ідентифікацію користувача з використанням засобів електронної ідентифікації з високим рівнем довіри (далі - інформаційні системи), надається особі, яка бажає отримати таку інформацію та ідентифікована з використанням засобів електронної ідентифікації з високим рівнем довіри...".

    ---

    Доброго дня, Валеріє! Якщо у вашому шлюбі немає дітей, то шлюб може бути розірвано в позасудовому порядку, зокрема, в Консульстві України у країні перебування; в тому числі, за відсутності одного з подружжя на підставі складеної цим з подружжя нотараільної посвідченої заяви про розірвання шлюбу, поданої іншим з подружжя. Щодо прав власності на квартиру: якщо право було набуто після 01 січня 2013 року, то відомості про це право мають бути зареєстровані в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно, інформацію про яке можете отримати або у пареровій формі, наприклад, у будь-якого помічника нотаріуса, або в електронній формі. Якщо відомості в Реєстрі не зареєстровані, необхідно звернутись до органу, що видав свідоцчтво про право власності на квартиру про виду дубліката цього свідоцтва.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України