Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Армія і мобілізація, 07 жовтня 2022, питання №74120 250₴

Временное посещение женой с детьми Украины

Если жена закончила Национальный Медицинский университет им А.А. Богомольца в Киеве в 2013 году и прошла интернатуру по специальности "медицинская психология", военную кафедру не проходила, военного билета нет. На воинский учёт до войны и после начала войны не становилась Специальность в дипломе : врач-психолог. В государственных учреждениях не работает с 2019 года. Ее выпустят из Вены, Австрия, с 2мя детьми, 6 и 12 лет, назад в Киев, на неделю, чтоб она смогла потом снова вернуться в Вену с детьми? Выехала по захисту..

Відповіді юристів (9)

    Кирда Вячеслав Володимирович
    12%

    Вітаю, Олександре.

    НЕ БАЧУ ПРОБЛЕМ ДЛЯ ВАШОЇ ДРУЖИНИ.

    В ПРИНЦИПІ ВОНА ПІДЛЯГАЄ ВІЙСЬКОВОМУ ОБЛІКУ, ОСКІЛЬКИ МАЄ СПЕЦІАЛЬНІСТЬ, СПОРІДНЕНУ З МЕДИЧНОЮ, ОДНАК ЗАБОРОНИ ЖІНКАМ ПЕРЕТИНАТИ КОРДОН НАРАЗІ НЕМАЄ.

    ТОМУ ЇЇ ПОВИННІ ПРОПУСТИТИ.

    ЦЮ Ж ІНФОРМАЦІЮ ПІДТВЕРДЖУЄ І МІНІСТЕРСТВО ОБОРОНИ УКРАЇНИ. ОЗНАЙОМТЕСЬ:

    https://jurliga.ligazakon.net/news/213779_zhodnikh...

    Всього доброго! Сподіваюсь, що консультація була корисною.Якщо є додаткові питання або Вам потрібна індивідуальна консультація, натискайте зелену кнопку «Звернутися»!

    Гіммельфарб Станіслав  Олегович
    14%

    Доброго дня.

    Раджу Вам почекати кілька днів. Сьогодні Верховна Рада прийняла Закон відносно обліку жінок взагалі та жінок-лікарів окремо. Точного тексту Закону ще немає.

    Згідно проекту,

    Жінки, які мають спеціальність та/або професію, споріднену з відповідною військово-обліковою спеціальністю, визначеною в переліку, затвердженому Міністерством оборони України, та придатні до проходження військової служби за станом здоров’я та віком, за власним бажанням можуть бути взяті на військовий облік військовозобов’язаних. Жінки, які мають спеціальність та/або професію, споріднену з медичною діяльністю, беруться на військовий облік військовозобов’язаних.

    Але сказаний Закон повинен ще бути підписаний Президентом, а потім оприлюднений і тільки після цього вже можливо говорити впевнено.

    Якщо Ви бажаєте отримання повної консультації та надання алгоритму всіх можливих дій в Вашій ситуації, Ви можете звернутися до мене персонально, натиснувши кнопку "Звернутись" вгорі.

    Мєньков Андрій Васильович
    10%
    Мєньков Андрій Васильович рік тому

    Юрист, 18 років досвіду

    Добрый день Александр. Пока супруга не станет на военный учёт она "вне поля зрения военных". Другими словами о том что у супруги есть медицинская специальность никто не знает. Если она будет работать в Украине в мед. учреждении тогда списки сотрудников передадут в военкомат для постановки на учёт. Касательно выезда из Австрии, то при наличии статуса временной защиты не запрещено вернуться в Украину, а затем выехать назад.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    18%
    Айвазян Юрий Климентьевич рік тому

    Адвокат, м. Миколаїв, 32 роки досвіду

    Спілкуватися у чаті

    Доброго дня, Олександре!

    Думаю, що цей наказ МІНІСТЕРСТВА ОБОРОНИ УКРАЇНИ від 06.09.2022 р. № 259 Вас цілком задовільнить!

    Зареєстровано в Міністерстві юстиції України

    12 вересня 2022 р. за № 1042/38378

    Про внесення зміни до наказу Міністерства оборони України від 07 лютого 2022 року № 35

    Відповідно до частини одинадцятої статті 1 Закону України “Про військовий обов’язок і військову службу”, з метою удосконалення військового обліку військовозобов’язаних

    НАКАЗУЮ:

    1. У підпункті 1 пункту 3 наказу Міністерства оборони України від 07 лютого 2022 року № 35 “Про внесення змін до наказу Міністерства оборони України від 11 жовтня 2021 року № 313”, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 21 березня 2022 року за № 348/37684, слова та цифри “з 01 жовтня 2022 року” замінити словами та цифрами “з 01 жовтня 2023 року”.

    2. Департаменту юридичного забезпечення Міністерства оборони України забезпечити подання цього наказу на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України в установленому порядку.

    3. Цей наказ набирає чинності з дня його офіційного опублікування.

    ЦЕ ОЗНАЧАЄ, ЩО ПИТАННЯ ПОСТАНОВЛЕННЯ НА ОБЛІК ЖІНОК ПЕРЕНЕСЕНО НА 1 ЖОВТНЯ 2023 РОКУ.

    ЩО СТОСУЄТЬСЯ РІЗНИХ ЗАКОНОПРОЕКТІВ, ПРО ЯКІ ТУТ ЗГАДУЮТЬ, ТО ЖОДЕН З НИХ ЩЕ ДАЛЕКО НЕ НАБРАВ СИЛИ (НЕ ПІДПИСАНІ ПРЕЗИДЕНТОМ, НЕ НАДРУКОВАНІ В ЗМІ ТОЩО), І НЕВІДОМО, ЧИ НАБЕРЕ ВЗАГАЛІ!

    Виникнуть уточнення, тисніть кнопку "звернутись" біля мого профілю!

    Гончаренко Константин
    12%
    Гончаренко Константин рік тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Доброго дня!

    Сьогодні Рада проголосувала законопроект, де говориться, що жінки, чия професія не пов'язана з медичною діяльністю, можуть добровільно ставати на облік. Проте жінки з медичною спеціальністю повинні обов'язково ставати на військовий облік.

    Повний закон ,щеки не оприлюднено , так заборон на виїзд жінок взагалі не встановлено.(Не вступив у силу)

    Але про мету час та тривалість поїздки в Україну треба повідомити адміністрацію країни ,яка надала захист та виплати.

    Громадяни України -жінки вільно перетинають кордон в обидві сторони.

    Заборон не існує.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Карпенко Андрей Владимирович
    18%
    Карпенко Андрей Владимирович рік тому

    Адвокат, м. Київ, 25 років досвіду

    ВІТАЮ!

    НІЯКИХ ПРОБЛЕМ У ВАШОЇ РОДИНИ НА КОРДОНІ НЕ ВИНИКНЕ.

    Верховна Рада ухвалила в цілому закон 6482 щодо добровільного військового обліку для жінок. "За" проголосувало 287 народних депутатів.

    Згідно з ухваленим законом, жінки, які мають спеціальність та/або професію, споріднену з відповідною військово-обліковою спеціальністю, визначеною в переліку, затвердженому Міністерством оборони України, та придатні до проходження військової служби за станом здоров’я та віком, крім зазначених в абзаці першому цієї частини, беруться на військовий облік військовозобов'язаних за їх бажанням.

    Але в законі залишили норму про обов’язкове взяття на військовий облік медичних працівників.

    Жінки, які придатні до проходження військової служби за станом здоров’я та віком і закінчили заклади професійної (професійно-технічної), фахової передвищої або вищої освіти та здобули медичну або фармацевтичну спеціальність, підлягають взяттю на військовий облік військовозобов'язаних.

    АЛЕ НА КОРДОНІ НІХТО НЕ ПЕРЕВІРЯЄ ОСВІТУ ЖІНОК. ТОМУ НЕМА ЗА ЩО ТУРБУВАТИСЯ.

    ТИМ БІЛЬШЕ ЩО ЗАКОН ЩЕ НЕ ВСТУПИВ В ДІЮ.

    Карпенко Андрей Владимирович
    Карпенко Андрей Владимирович рік тому

    Адвокат, м. Київ, 25 років досвіду

    Жодних заборон на виїзд жінкам за кордон з 1 жовтня немає.

    Але, на жінок, які є військовозобов'язаними, поширюються норми, що й на військовозобов'язаних чоловіків.

    З такими обов'язками можна ознайомитись в Постанові від 7 грудня 2016 року № 921.

    Якщо коротко про обов'язки жінки, яка перебуватиме на військовому обліку, то це: прибування за викликом до ТЦКСП, не змінювати місце фактичного проживання (перебування) з моменту оголошення мобілізації, проходити медогляд та лікування згідно з рішеннями комісії з питань приписки, призовної комісії або військово-лікарської комісії.

    Ніхто не примушуватиме Вашу жінку йти до ТЦКСП, проте, з 2023 року за невиконання такого обов'язку жінки можуть почати отримувати штрафи.

    Також жінка може отримати відстрочку від мобілізації на тих же підставах, що й військовозобов‘язані чоловіки, що зазначено у ст. 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію». Тобто, закон має низку особливостей при яких жінки підлягають відстрочці.

    ЯКЩО ВАША ЖІНКА НЕ ОТРИМУВАЛИ ОСОБИСТО ПОВІСТКУ, ТО МОЖЕТЕ БЕЗ ОБМЕЖЕНЬ ВИЇДЖАТИ ЗА КОРДОН.

    МАКСИМАЛЬНЕ ПОКАРАННЯ В МАЙБУТНЬОМУ ЗА ЗМІНУ МІСЦЯ ПРОЖИВАННЯ - ШТРАФ.

    Стаття 210 КУпАП передбачає відповідальність за порушення призовниками, військовозобов’язаними, резервістами правил військового обліку.

    Порушення призовниками, військовозобов’язаними, резервістами правил військового обліку тягне за собою накладення штрафу від 510 грн до 850 грн.

    Якщо ці дії вчинені повторно, то доведеться віддати від 850 грн до 1700 грн.

    Адвокат Евгений Александрович
    16%
    Адвокат Евгений Александрович рік тому

    Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

    Здравствуйте, Александр!

    НЕТ КАКИХ-ЛИБО ОГРАНИЧЕНИЙ И СООТВЕТСТВЕННО ПРОБЛЕМ В СВЯЗИ С ПЕРЕСЕЧЕНИЕМ РАНИЦЫ ЖЕНЩИН-ВОЕННООБЯЗАННЫХ, КОТОРЫЕ ИМЕЮТ МЕДИЦИНСКОЕ ОБРАЗОВАНИЕ:

    КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ

    П О С Т А Н О В А від 27 січня 1995 р. N 57 Київ

    Про затвердження Правил перетинання державного кордону громадянами України:

    Про затвердження Правил перетинан... | від 27.01.1995 № 57 (rada.gov.ua)

    ПРАВИЛА перетинання державного кордону громадянами України

    1. Ці Правила визначають порядок перетинання громадянами України державного кордону.

    При наличии вопросов обращайтесь через кнопку "Звернутися".

    Всего доброго!

    Корнійчук Євген Іванович

    Добрий день, на даний момент жодних обмежень для жінок щодо виїзду за кордон не передбачено. Обмеження діють лише на чоловіків від 18-60 років.

    Ваша жінка має право вільно перетинати кордон України.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України