Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Цивільне право, 05 листопада 2022, питання №75390

Неявка відповідача на розлучення

Доброго вечора! Чоловік подав на розлучення, дітей та майна немає. Чи можна дружині-відповідачу не бути присутньою на засіданні, і яким чином та приблизно в який термін буде здійснюватися розгляд справи? Дякую.

Якщо бути присутньою, чи може розлучення відбутися за одне засідання. (Позивач скоріше всього присутнім не буде).

Відповіді юристів (10)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич рік тому

    Адвокат, м. Миколаїв, 32 роки досвіду

    Спілкуватися у чаті

    Доброго дня, Юліана!

    Не зовсім розумію, чому, якщо не має дітей та майна,, справа розглядається в суді - дружина проти розлучення?

    • Юліана Клієнт рік тому

      Казала чоловіку іти в рацс - не йшов, вичекавши паузу, подав. Ймовірно, не хоче бачитись)

      • Айвазян Юрий Климентьевич
        Айвазян Юрий Климентьевич рік тому

        Адвокат, м. Миколаїв, 32 роки досвіду

        Спілкуватися у чаті

        Дивно, якщо і Ви, і чоловік налаштовані розлучитися, нащо робити з того проблему? Треба піти у ДРАЦС та просто подати заяву.

        • Юліана Клієнт рік тому

          Бувають дивні люди) Заява вже подана, розлучитися через драцс не вийде, я так розумію?

        • Юліана Клієнт рік тому

          В заяві вказано, що я ігнорувала пропозицію подачі через драцс, але це неправда.

          • Айвазян Юрий Климентьевич
            Айвазян Юрий Климентьевич рік тому

            Адвокат, м. Миколаїв, 32 роки досвіду

            Спілкуватися у чаті

            Якщо це так, то подайте про це заяву в суд, і останній може не відбутись! Оскільки суд потрібен в цьому випадку лише тоді, якщо хтось з подружжя заперечує розлучення.

            • Юліана Клієнт рік тому

              Дякую. Я можу подати таку заяву, прийшовши на засідання, чи її потрібно було подати у визначений термін з дня отримання повістки? Це відзив?

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю, Юліана.

    Ці питання мають бути визначені в ухвалі суду. Все залежить від провадження: спрощеного або загального.

    Тобто справа може слухатись або з викликом сторін, або без.

    При першій неявці (якщо справа розглядається з викликом сторін) суд має перенести розгляд справа.

    • Юліана Клієнт рік тому

      Спрощений, з викликом сторін

      • Кирда Вячеслав Володимирович

        Юліана.

        Стаття 223. Наслідки неявки в судове засідання учасника справи

        1. Неявка у судове засідання будь-якого учасника справи за умови, що його належним чином повідомлено про дату, час і місце цього засідання, не перешкоджає розгляду справи по суті, крім випадків, визначених цією статтею.

        2. Суд відкладає розгляд справи в судовому засіданні в межах встановленого цим Кодексом строку з таких підстав:

        1) неявка в судове засідання учасника справи, щодо якого відсутні відомості про вручення йому повідомлення про дату, час і місце судового засідання;

        2) перша неявка в судове засідання учасника справи, якого повідомлено про дату, час і місце судового засідання, якщо він повідомив про причини неявки, які судом визнано поважними;

        3) виникнення технічних проблем, що унеможливлюють участь особи у судовому засіданні в режимі відеоконференції, крім випадків, коли відповідно до цього Кодексу судове засідання може відбутися без участі такої особи;

        4) необхідність витребування нових доказів, у випадку коли учасник справи обґрунтував неможливість заявлення відповідного клопотання в межах підготовчого провадження;

        5) якщо суд визнає потрібним, щоб сторона, яка подала заяву про розгляд справи за її відсутності, дала особисті пояснення. Викликати позивача або відповідача для особистих пояснень можна і тоді, коли в справі беруть участь їх представники.

        3. Якщо учасник справи або його представник були належним чином повідомлені про судове засідання, суд розглядає справу за відсутності такого учасника справи у разі:

        1) неявки в судове засідання учасника справи (його представника) без поважних причин або без повідомлення причин неявки;

        2) повторної неявки в судове засідання учасника справи (його представника), крім відповідача, незалежно від причин неявки;

        3) неявки представника в судове засідання, якщо в судове засідання з’явилася особа, яку він представляє, або інший її представник;

        4) неявки в судове засідання учасника справи, якщо з’явився його представник, крім випадків, коли суд визнав явку учасника справи обов’язковою.

        4. У разі повторної неявки в судове засідання відповідача, повідомленого належним чином, суд вирішує справу на підставі наявних у ній даних чи доказів (постановляє заочне рішення).

        5. У разі повторної неявки позивача в судове засідання без поважних причин або неповідомлення ним про причини неявки суд залишає позовну заяву без розгляду, крім випадку, якщо від нього надійшла заява про розгляд справи за його відсутності, і його нез’явлення не перешкоджає вирішенню спору.

        6. Наслідки, визначені частинами третьою - п’ятою цієї статті, настають і в разі, якщо учасник справи (його представник) залишить залу судового засідання.

        7. У разі розгляду справи за відсутності позивача або відповідача суддя-доповідач оголошує стислий зміст позовної заяви або відзиву відповідно.

        8. У разі відкладення розгляду справи суд повинен допитати свідків, які з’явилися. Тільки у виняткових випадках за ухвалою суду свідки не допитуються і викликаються знову.

        9. Про відкладення розгляду справи постановляється ухвала.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України