Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Армія і мобілізація, 19 листопада 2022, питання №75990

Чи підійдуть такі документи для перетину кордону ?

Проживаємо двоє з своїм батьком, батько після інсульту і я здійснюю за ним догляд, місце прописки в паспортах в нас однакове, але фактично зараз проживаємо за іншою адресою.
Маю наступні папери:
1) на батька - медичний висновок(форма 080-2/о) про наявність когнітивних порушень у громадян похилого віку, у наслідок яких вони потребують надання соц. послуги на непрофесійній основі ( у цьому висновку рекомендовано отримання соц. послуги з догляду на непрофесійній основі від. фіз. особи)
2) довідка з управління соц. захисту, в котрій я вказаний як одержувач компенсаційної виплати по догляду за батьком.
Ці папери були оформлені вже після 24-го лютого.

Власне питання, чи є такі документи підставою для безперешкодного перетину кордону, якщо я буду їхати разом з батьком як супроводжувач ?
Дякую.

Відповіді юристів (9)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич рік тому

    Адвокат, м. Миколаїв, 32 роки досвіду

    Спілкуватися у чаті

    Доброго дня, Олекса!

    Згідно змін, що затверджені постановою Кабінету Міністрів України від 10 вересня 2022 р. № 1044 та внесені до Правил перетинання державного кордону громадянами України, Ваша підстава виглядає зараз так:

    “21. У разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану перетинати державний кордон мають право:

    особи, які потребують постійного догляду, — у супроводі одного із членів сім’ї першого ступеня споріднення (у значенні, наведеному у підпункті 14.1.263 пункту 14.1 статті 14 Податкового кодексу України) за наявності документів,

    що підтверджують родинні зв’язки,

    та висновку лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я про потребу у постійному сторонньому догляді

    або у супроводі особи, яка здійснює постійний догляд за зазначеними особами, за наявності документів (посвідчення, довідки) про отримання компенсації (допомоги, надбавки) на догляд або висновку лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я про потребу у постійному сторонньому догляді та акта встановлення факту здійснення догляду. Акт встановлення факту здійснення догляду за іншою особою, яка потребує постійного догляду, складається на підставі звернення особи, яка здійснює догляд, до районної, районної у мм. Києві та Севастополі держадміністрації, виконавчого органу сільської, селищної, міської ради із заявою про здійснення особою такого догляду. У випадку, якщо особа, яка потребує постійного догляду, є взятою на облік внутрішньо переміщеною особою, звернення із заявою про здійснення догляду подається за місцем реєстрації фактичного місця проживання такої внутрішньо переміщеної особи. На підставі такого звернення особи, яка здійснює догляд, районною, районною у мм. Києві та Севастополі держадміністрацією, виконавчим органом сільської, селищної, міської ради не пізніше ніж протягом п’яти робочих днів після надходження заяви складається акт встановлення факту здійснення догляду в довільній формі. Зазначений акт надсилається заявнику або видається особисто за його бажанням".

    Тобто у Вашому випадку для виїзду буде достатньо довідки ЛКК про постійний догляд і Вашого свідоцтва про нарожедння.

    Виникнуть питання до мене, натисніть кнопку "звернутись" біля мого профілю. Охоче Вам допоможу!

    Олекса Клієнт рік тому

    Уточнююче питання: довідка ЛКК про постійний догляд та мед висновок(форма 080-2/о) котру я вже маю - це різні документи ? якщо різні, то як вигдядає ця довідка ЛКК про догляд та де її отримати ?

    • Айвазян Юрий Климентьевич
      Айвазян Юрий Климентьевич рік тому

      Адвокат, м. Миколаїв, 32 роки досвіду

      Спілкуватися у чаті

      Нє, це не різні документи. Тобто у Вас є все, що треба для виїзду. Але поговорити варто, бо я можу навести Вам різні приклади "чудес", які творяться на пунктах перетинання кордону.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю, Олексо.

    Ваші документи підходять для перетину кордону, це однозначно.

    Але я згодний з колегою, що на кордоні дуже часто відбуваються немислимі речі. У даному випадку можуть бути проблеми у зв'язку з тим, що ці документи були оформлені після 24.02.

    Хоча припускати складно. Треба їхати і орієнтуватись по місцю.

    Всього доброго! Для більш детальної консультації звертайтесь індивідуально, натиснувши зелену кнопку Звернутися/Обратиться нижче фото! Буду радий допомогти.

    Олекса Клієнт рік тому

    Дякую Вам за точну відповідь.

    p.s. так,чув про оці різні їхні "чудеса", тому це найбільше і хвилює.

    Ще телефонував на їхню гарячу лінію, а також в Львівський та Волинський прикорд. загони і всюди чув різні відповіді стосовно виїзду, найменш зрозуміло відповіла дівчинка на гарячій лінії

    • Кирда Вячеслав Володимирович

      Якими були відповіді?

      Розумієте, по документах Ви точно маєте право на виїзд.

      Юрій Климентійович досить чітко зазначив ту норму, якою потрібно керуватись. Тому навіть не обов'язково мати довідку із соцзахисту про догляд, що виходить із постанови. Хоча, звичайно, беріть із собою на кордон все, що у Вас є.

      • Айвазян Юрий Климентьевич
        Айвазян Юрий Климентьевич рік тому

        Адвокат, м. Миколаїв, 32 роки досвіду

        Спілкуватися у чаті

        Зі свого боку можу це підтвердити.

      • Олекса Клієнт рік тому

        Якими були відповіді?

        Львівський прикорд. загін мені сказав мати довідку ЛКК, довідку про отримання виплати, акт встановлення факту здійснення догляду, довідку що ми з батьком дійсно проживаємо за фактичною адресою, а не та що вказана в наших паспортах прописка, відстрочку від воєнкомату, оскільки я доглядач.

        Волинський загін - в них був основний упор на довідку ЛКК про потребу у постійному сторонньому догляді, саме щоб такі слова були там зазначені, а мед. висновок форма 080-2/о це для них щось не те.

        Дівчинка на гарячій лінії - назвала перелік документів, але відразу спитала чи батько має групу інвалідності, я відповів ні, тоді вона сказала спочатку зробіть йому групу, на моє зауваження що я вже отримую виплату за догляд, відповіла, що це надають при 1 та 2 групи інвалідності, короче сказала приведіть спочатку свої документи в порядок, а потім їдьте на кордон, бо там все буде ретельно перевірятися

        • Айвазян Юрий Климентьевич
          Айвазян Юрий Климентьевич рік тому

          Адвокат, м. Миколаїв, 32 роки досвіду

          Спілкуватися у чаті

          В останні пару місяців точно так вони зазвичають і роблять: там де вистачить за роз'ясненнями їхньої ж служби двох, або ж навіть одного документідокумента, вони вимагають всі, які згадуються в даному пунскті.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України