Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Соціальне забезпечення, 22 листопада 2022, питання №76105

Виплати по безробітю

ЗАКОН УКРАЇНИ Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реформування служби зайнятості, соціального страхування на випадок безробіття, сприяння продуктивній зайнятості населення, у тому числі молоді, та впровадження нових активних програм на ринку праці.

Стаття 23. Розмір допомоги по безробіттю
залежно від страхового стажу, але не менше ніж мінімальний розмір допомоги по безробіттю, встановлений правлінням Фонду для цієї категорії осіб:
до 3 років - 50 відсотків;
від 3 до 6 років - 55 відсотків;
від 6 до 12 років - 60 відсотків;
від 12 до 18 років - 65 відсотків;
від 18 до 24 років - 70 відсотків;
від 24 до 30 років - 75 відсотків;
понад 30 років - 80 відсотків.

Допомога по безробіттю виплачується залежно від тривалості безробіття у відсотках до визначеного розміру:
перша половина строку тривалості виплати допомоги по безробіттю - 100 відсотків;
у подальшому - 50 відсотків.

Мене повідомили у центрі зайнятості, що розмір цих виплат під час воєного стану не діють.

Відповіді юристів (2)

    Гіммельфарб Станіслав  Олегович

    Доброго дня.

    На період воєнного стану законодавець зменшив обсяги і межі підтримки безробітним. Тепер допомогу по безробіттю будуть виплачувати лише до 90 днів. Її максимальний розмір — не більше однієї мінімальної зарплати станом на 1 січня календарного року.

    Якщо Ви бажаєте отримання повної консультації та надання алгоритму всіх можливих дій в Вашій ситуації, Ви можете звернутися до мене персонально, натиснувши кнопку "Звернутись" вгорі.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич рік тому

    Адвокат, м. Миколаїв, 32 роки досвіду

    Спілкуватися у чаті

    Доброго дня, Сергію!

    Так, це правда. Безробітний не може отримувати допомогу по безробіттю більше ніж три місяці, і розмір максимальної допомоги з 9 тисяч 700 гривень зменшений до мінімальної заробітної плати станом на перше січня – це 6 тисяч 500 гривень".

    Тим безробітним, які отримували допомогу до 29 жовтня також зменшать період її виплати, хто вже отримував понад 90 календарних днів допомогу на момент набуття чинності з 29 жовтня, в нього допомога припиниться на 31-й календарний день, тобто з 28 листопада. В кого не було 90 днів на момент набуття чинності закону, припиниться на 91-й календарний день".


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України