Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Цивільне право, 04 грудня 2022, питання №76560

Получение инвалидности не по месту прописки

Добрый день, я проживаю в настоящее время и работаю в Одессе, но прописана в Кропивницком. Заключила декларацию с семейным врачом здесь, в Одессе. Не являюсь ВПО, просто так получилось. Мне возможно понадобится пройти процедуру получения инвалидности в связи с артрозом коленных суставов, медицинские показания есть. Долго лечилась в частной больнице, перенесла две операции. Подскажите, с чего начать? Позволяет ли мне закон получить инвалидность в Одессе, то есть не по прописке? Можно ли потом оформить удостоверение инвалида, чтобы вообще не ездить в Кропивницкий? Не будет ли вопросов у каких-либо органов, почему документы оформлены не по месту прописки?

Відповіді юристів (1)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич рік тому

    Адвокат, м. Миколаїв, 32 роки досвіду

    Спілкуватися у чаті

    Доброго дня, Ірина!

    Для отримання інвалідності необхідні такі документи:

    • заповнена форма направлення, підписана Головою ЛКК, членами комісії та печаткою лікувального закладу (форма 088/о, затверджена наказом Міністерства охорони здоров'я України від 14 лютого 2012 року № 110);
    • паспорт та копія паспорта;
    • медична карта амбулаторного хворого (амбулаторна книжка - форма 025/о, затверджена наказом Міністерства охорони здоров'я України від 14 лютого 2012 року № 110);
    • трудова книжка або її копія, засвідчена у визначеному порядку спеціалістами відділу кадрів з останнього місця роботи або нотаріусом;
    • оригінали всіх документів, які вписані в форму 088/с, а саме: довідка про стан здоров’я від хірурга, невропатолога, терапевта та інших спеціалістів, зокрема фахівців з хвороби за якою хворий очікує отримати стан інвалідності, оригінали рентгенологічного обстеження, та лабораторні аналізи. Діагноз хворого за основним захворюванням має бути описаний у виписці з історії хвороби (епікриз).

    Дати аналізів та виписок мають відповідати терміну проведеного лікування та обстежень і, відповідно, датам лікарняних листів. Документи, що використовуються для визначення причинного зв'язку інвалідності, подаються в оригіналі або копії, засвідчені в установленому законодавством порядку.

    Лікарсько-консультативна комісія лікувального профілактичного закладу охорони здоров'я направляє осіб, що звертаються для встановлення інвалідності, на огляд комісії за формою, затвердженою МОЗ.

    Комісії проводять своєчасно огляд (повторний огляд) осіб, що звертаються для встановлення інвалідності.

    Комісія проводить огляд тимчасово непрацездатної особи, що звернулася для проведення медико-соціальної експертизи, протягом п'яти робочих днів з дня надходження направлення лікарсько-консультативної комісії та приймає рішення про наявність чи відсутність інвалідності.

    За наявності підстав для заочного проведення медико-соціальної експертизи, комісія проводить експертизу протягом трьох робочих днів з дня надходження направлення лікарсько-консультативної комісії. У разі коли Голова або окремі члени Комісії (навіть один член комісії) не згодні з прийнятим рішенням, окрема думка зазначається в Акті огляду Комісії, який подається у триденний строк обласній або центральній міській комісії.

    Найчастішими відмовами МСЕК для призначення групи інвалідності є:

    1. Недообстеження, недостатність обгрунтування хвороби.
    2. Відсутність деяких (уточнюючих) лікарських записів у зв’язку з чим неможливо визначити ступінь інвалідності.
    3. Недостатність діагнозів чи симптомів тощо.

    Що стосується прописки, то це не повинно впливати на поцедуру отримання інвалідності. Тим більше, що Ви лікувались, як я зрозумів, в Одесі. Проте я би Вам радив отримати статус ВПО. Ви маєте на це право, і ВПО дозволить Вам без проблем обминути питання прописки. Крім того, я думаю, що Вам не будуть зайві 2 тис. грн.

    Виникнуть питання, тисніть кнопку "звернутись" біля мого фото.

    Якщо ж консультація була достатньою, активуйте сіру галочку та залиште відгук на знак подяки.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України