Задайте питання юристу

859 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Соціальне забезпечення, 20 січня 2023, питання №78952

допомога на проживання ВПО

У 2018 році зареєструвалась як ВПО (перемістилась у Київв з Донецької області). Від допомоги на проживання відмовилась. У вересні 2022 році переїхала до Одеси та переоформила довідку. У соцзахисті сказали, що я не можу отримувати зараз виплати, тому що раніше я відмовилась. Чи можна поновити виплати (допомогу на пролживання)?

Відповіді юристів (2)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич рік тому

    Адвокат, м. Миколаїв, 33 роки досвіду

    Спілкуватися у чаті

    Доброго дня!

    Заявнику може бути відмовлено у видачі довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи, в наступних випадках:

    • у заявника немає відмітки про реєстрацію місця проживання (прописки) на тимчасово окупованій території України або в районі проведення АТО і відсутні докази, що підтверджують факт проживання на цій території;
    • у державних органів є факти про подання завідомо неправдивих відомостей для отримання довідки;
    • заявник втратив документи, що засвідчують його особу (спочатку необхідно відновити документи, а потім стати на облік);
    • докази, подані заявником для підтвердження факту проживання на тимчасово окупованій території України або в районі проведення АТО не підтверджують факту проживання заявника на відповідній території.

    З яких причин можуть скасувати дію довідки ВПО

    Довідка переселенця безстрокова, але може бути скасована якщо внутрішньо переміщена особа:

    • подала заяву про відмову від довідки;
    • вчинила злочин:
      • дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади;
      • посягання на територіальну цілісність і недоторканність України;
      • терористичний акт;
      • втягнення у вчинення терористичного акту;
      • публічні заклики до вчинення терористичного акту;
      • створення терористичної групи чи терористичної організації;
      • сприяння вчиненню терористичного акту;
      • фінансування тероризму;
      • здійснення геноциду, злочини проти людяності або військового злочину;
    • повернулася в покинуте місце постійного проживання;
    • виїхала на постійне місце проживання за кордон;
    • подала завідомо недостовірні відомості.

    Увага! Якщо ВПО не повідомить про повернення в покинуте місце постійного проживання, дія довідки може бути скасована на підставі інформації про тривалу відсутність (більше ніж 60 днів) особи за фактичним місцем проживання (інформація може бути отримана з державних реєстрів, які реєструють перетин лінії зіткнення).Доброго дня!

    Грошова допомога не призначається у разі, коли:– будь-хто із членів сім’ї (крім сімей, до складу яких входять військовослужбовці з числа внутрішньо переміщених осіб, які захищають незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України та беруть безпосередню участь в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення, перебуваючи безпосередньо в районах антитерористичної операції) має у власності житлове приміщення/частину житлового приміщення, що розташоване в інших регіонах, ніж тимчасово окупована територія України, населені пункти, на території яких органи державної влади тимчасово не здійснюють свої повноваження, та населені пункти, що розташовані на лінії зіткнення, крім житлових приміщень, які непридатні для проживання, що підтверджується відповідним актом технічного стану– будь-хто з членів сім’ї має на депозитному банківському рахунку (рахунках) кошти у сумі, що перевищує 25-кратний розмір прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб.Грошова допомога не призначається на члена сім’ї:– який перебуває на повному державному утриманні в будинку дитини, дитячому будинку, дитячому будинку-інтернаті, психоневрологічному інтернаті, будинку-інтернаті для громадян похилого віку та осіб з інвалідністю, спеціальному будинку-інтернаті системи соціального захисту населення;– який перебуває на повному державному утриманні в школі-інтернаті, закладі спеціалізованої освіти військового (військово-спортивного) профілю;– який відбуває покарання в місцях позбавлення волі.

    Буде бажання поговорити далі, натискайте кнопку "звернутись" біля мого фото!

    Якщо ж консультація задовільнила Вас, активуйте сіру галочку та залиште відгук на знак подяки

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, так, подайте письмову заяву про надання вам допомоги на проживання і отримайте письмову відповідь. Тут справа у тому що сказали, треба писати і отримувати письмову відповідь.

    Якщо ваше питання вирішино ставте ✅ біля фото підтримайте лайком залиште відгук.

    Для детальної консультації натискайте кнопку звернутися.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України